Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Gyereknapra gyerekkönyvet! - 6 korosztálynak 30 könyv, amelyekkel nem lehet mellényúlni

2019. május 18. - Réka Czakó

boys-286179_1280.jpg

Nem ereszteném bő lére a dolgot: többen kerestek meg az utóbbi napokban, hogy ajánljak könyvet nekik, amivel meglephetik a kicsi és nagyobb molyokat gyereknapra. Ez bizony egy nagyon bonyolult feladat, mert több ezer könyvből kellene mazsolázni és (min.) 100 szempont szerint lehetne könyveket bepakolni és kivenni a listából. Végül úgy gondoltam, leegyszerűsítem a dolgot és úgy válogatok, mintha beszabadulnék egy könyvesboltba és a körülöttem megforduló kicsiknek és nagyoknak csipegetnék. Ebből aztán egy igen színes válogatás lett, került a válogatásba fiús, lányos, titokzatos, vicces, kisbetűs és nagybetűs, verses és böngészős, könnyed és fajsúlyos. Kettő dolog biztos: egytől-egyig kiemelkedően jó könyvek szerepelnek a listán és a többi tematikus listámmal ellentétben, ahol előszeretettel listázok már-már elfelejtett, csak könyvtárban fellelhető könyveket, ebben a felsorolásban csak bolti vagy webáruházas forgalomban kapható köteteket találtok.

Tovább

Tedd könnyebbé a bölcsőde- és óvodakezdést ezekkel a mesekönyvekkel!

gyerekkonyvek.png

A bölcsibe vagy oviba indulás minden kisgyerek és család életében izgalmas időszak. Sokszor talán a szülőknek még nagyobb kihívás is, mint a kicsiknek, hiszen a saját félelmeink és aggodalmaink borítják el az agyunkat és a lelkiismeretünk is erősen dolgozik, hogy másokra bízzuk az addig 24 órában mellettünk létező apróságot. 

Tovább

Gyerekkönyves újdonságok - 2019. április

A könyvkiadásban minden évben 3 nagy BUMM-ot várunk. A Könyvfesztivál, a Könyvhét és természetesen a Karácsony az az időszak, amikor igazán lubickolunk a frissen megjelent irodalmi csemegékben. Nagyon úgy tűnik, hogy idén sem lesz ez másként, hiszen a Könyvfesztivál hónapja telis-tele van izgalmas kiadványokkal, amelyekből igen nehezen sikerült egy viszonylag feldolgozható hosszúságú listát összeállítanom. Na, nem arra gondolok, hogy úgy kellett vadászni a szép és okos történeteket, hanem a jók közül a legjobbak, legígéretesebbek, legszimpatikusabbak kiválogatása jelentett most igazán nagy gondot. 

Tovább

Anyák napjára keresed a tökéletes ajándékot? Mesés megoldásokat mutatok!

Léleksimogató képeskönyvek az anyaságról

maternidad_julie_ann_bowden.jpg

Valami igazán különlegessel szeretnéd meglepni a gyermekedről gondoskodó édesanyát? Számodra fontos anyuka van a közeledben, akit szeretnél vasárnap megajándékozni? Ismersz olyan kismamát, akinek ez az első anyák napja? Mutatom számukra a mesésen tökéletes ajándékokat.

Tovább

Ezek lesznek a legjobb "gyerekes" programok az idei Könyvfesztiválon

16.jpg

Április 25-én, csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ahová kicsi és nagy gyerekekkel is érdemes kilátogatni. A Millenáris területén, az eddigi évekhez hasonlóan, külön épületben várnak Benneteket a gyerekkönyvkiadók, hogy megmutassák legújabb gyerekkönyveiket, és koncertekkel, rendhagyó irodalomórákkal, kézműves foglalkozásokkal szórakoztassák a kis olvasókat. 

Azon túl, hogy a programoknak köszönhetően egy remek családi program lehet a Könyvfesztivál, az sem elhanyagolható szempont, hogy az olvasóvá nevelésben is igen sokat tud nektek segíteni. Hogyan?

  • A Könyvfesztiválon bizony igen nagy számban kóborolnak a kortárs gyerekirodalom alkotói. A dedikálásokon barátságos, kedves és mosolygós írókkal, költőkkel, illusztrátorokkal tudtok személyesen találkozni, ami még élőbbé, intenzívebbé teheti a könyvek és a kis molyok között kapcsolatot. 

  • A Könyvfesztiválon közvetlenül a kiadóktól tudtok vásárolni, ami azon túl, hogy egyik-másik standnál igen komoly árengedményt is jelent, a segítség, könyvajánlás lehetőségét is nagy mértékben növeli. Hiszen ki ismerné jobban a gyerekkönyveket, mint azok a szakemberek, akik a fél életüket közöttük töltik?

  • A Könyvfesztiválon engedhetitek a gyereket válogatni. Standról standra járva szemezgethettek a magyar könyvpiac legjobb gyerek- és ifjúsági könyveiből és a tapasztalataim azt mutatják, az ilyen alkalmakkor az olvasásnak, mesehallgatásnak legellenállóbb gyerekek is találnak kedvükre való könyvet az óriási választékban.

  • A Könyvfesztiválon személyes példát is tudsz mutatni a kis molyodnak ha a gyerekkönyves részleg után (vagy talán a "fáradság-faktort is figyelembe véve, inkább előtte :D ) a felnőtteknek szóló irodalomból is feltöltitek a készleteket és hazafelé megbeszélitek, hogy ki mit választott és miért.

  • A Könyvfesztiválon több ezer könyvszerető, lapozgató, olvasgató embert látunk magunk körül, ahol a mesehallgató vagy már önállóan olvasó gyerek is érezheti, hogy micsoda csoda közösséghez tartozunk, mi könyvmolyok. :D

Ha ennyi érv nem lenne elég, szemezgettem Nektek az idei év gyerekeknek, gyerekekről szóló
könyvfesztiválos programjaiból:

Tovább