Neveljünk olvasókat!

Égigérő

15 szívet melengető karácsonyi gyerekkönyv

2018. november 13. - Réka Czakó

photo-1541189415997-0f1eb7f2fcfe_1.jpegPhoto by Todd Trapani on Unsplash

A tavalyi karácsonyi könyvajánlóban már megmutattam Nektek a 20 kedvenc karácsonyi mesekönyvemet. Idén azonban olyan szép számban jelentek meg az új kiadványok, hogy gondoltam, újra átnézem a felhozatalt, akad-e közöttük a fogamra való. Nem meglepő módon, nem csak az idei megjelenésekből sikerült csipegetni de a régebbi kiadások között is találtam még olyan könyveket, amelyeket érdemes felvenni a beszerzési listákra:

Tovább

Mit és hogyan meséljünk esténként, ha több gyerek van a családban?

45068898_2758511950956415_8544764966408814592_n.jpg

A családi legendárium szerint édesapám egy szép, nyári nap reggelén úgy döntött, két gyerekkel egy kellemes, pihenős, horgászós napot tölt a festői szépségű Kurcán. Hogy még érdekesebb legyen a móka, nem egy egyszerű partról vagy stégről pecázásról volt szó. Egy klasszikus fa ladikkal vágtunk neki a kalandnak és az első tíz perc maga lehetett a mennyország a bátor apának: természet, csendben gubbasztó gyerekek, enyhe izgalom az úszót figyelve… aztán egy halk suttogás: Én vagyok a kapitány… kis csend, mocorgás, sutyorgás: Nem, én vagyok, a kapitány… Csend, mocorgás, fészkelődés: Nem, én vagyok a kapitány… Én vagyok a kapitány! Nem te! Én vagyok a kapitány!! Felpattanás, kergetőzés, kiabálás: Nem vagy kapitány, mert én vagyok a kapitány!!! Nemmerénvagyokakapitááááááány!!!!

Hát, valahogy így képzeltem én el a több gyerekes családok esti mesélést is, amikor felvetődött, hogy erről is ejtsünk szót a Neveljünk olvasókat csoportban. A megtestesült idill és nyugalom, ami egy pillanat alatt tud csatába váltani. Ki választ mesét? Mennyit? Mikor? Hogyan? Számtalan kérdés merült fel Bennem. Nálam egyfős volt a hallgatóság, így a több gyerekes anyukákat és apukákat kértem meg, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat. A hozzászólásokból bizony kiderült, hogy tévedtem. Sok-sok okos trükk és kipróbált módszer létezik arra, hogy minden gyerek megtalálja az örömet és a lelki feltöltődést a közös esti összebújás és mesélés során. Ezúttal ezekből a hozzászólásokból szemezgettem.

Tovább

10 zseniális "gyerekmágnes" ötlet könyvtárosoknak

Az olvasóvá nevelés második legfontosabb helyszíne, a család után, a könyvtár. Éppen ezért nagyon szeretek külföldi gyerekkönyvtáras oldalakon barangolni, ötleteket gyűjtögetni. Ma az utóbbi hetek kedvenceiből válogattam egy csokorra valót. Bízom benne, hogy ebből a kis válogatásból nem csak könyvtárosoknak de tanítóknak, tanároknak is sikerül inspiráló ötleteket csipegetniük. 

1. Könyvtár örökmozgóknak

storywalks.jpg

Azt gondolhatnánk, hogy az olvasóvá nevelés egyik alapfeltétele, hogy rá tudjuk venni a gyerekeket arra, hogy ha rövid időre is, de egy helyben maradjanak. Egy minnesotai könyvtár munkatársai kreatív módját találták meg az örökmozgók könyvtárba csalogatásának. Egy sétány mellé helyezték el egy képeskönyv lapjait. A sétány természetesen a könyvtárig vezet de az utolsó oldalt már csak a könyvtárban lehet elolvasni. :)

Tovább

Böngésző könyvet minden gyerekszobába!

2. rész - Nézzük át a magyar böngészőkönyv-kínálatot!

fashiongiving_sale_2.png

A héten mutattam meg Nektek a Tavaszi, Nyári, Őszi és Téli böngészőket, mint a böngésző könyvek legjobbjait. Persze az, hogy melyik a legjobb,  igen szubjektív dolog. Tekintve, hogy mennyi szuper böngészőt lehet ma már Magyarországon is kapni, lehet vita tárgya. Sőt! Átgondolva az általam ismert többi nézegetős könyvet és átnézve a friss felhozatalt már én is kicsit elbizonytalanodtam. Jobbnál-jobb, okosabbnál-okosabb, viccesebbnél-viccesebb könyveket találtam. Kíváncsi vagyok, nektek melyik dobbantja meg a szíveteket!

Tovább

Böngésző könyvet minden gyerekszobába!

1. rész - Évszakos böngészők


fashiongiving_sale_1.png

Hogy mi is az a böngésző? Egy szöveg nélküli gyerekkönyv, tele élettel, kalanddal, megfigyelni- és elmesélni valóval. Az egyik legnagyszerűbb találmány, ami szerte a világon gyerekek millióival szerettette meg a könyveket.

Magyarországon először Rotraut Susanne Berner Évszakos Böngészői lettek igazán ismertek. Az utóbbi években szerencsére rengeteg böngésző könyv került ki a könyvesboltok polcaira de bevallom, nekem mindig is ez a sorozat marad a műfaj csúcsa. Éppen ezért a mai bejegyzést teljes egészében ennek a sorozatnak szentelném de természetesen nem felejtkezem meg a többi izgalmas böngészni valóról sem. A következő bejegyzésben azokat is sorra vesszük.

Tovább