Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Legyen valami könyv is!

Karácsonyi könyvajánló kamaszoknak

2018. december 13. - Réka Czakó

read-3635697_1920.jpgGondolom, ha a címre pillantva úgy gondoltad, bekukkantasz hozzánk, akad egy-két kamasz a családban és nem lesz újdonság, amit mondok: kamasznak karácsonyra meglepetéssel készülni soha, semmilyen körülmények között nem szabad! Soha, de soha ne gondolj annyit magadról, hogy belelátsz a fejébe, hogy ismered az ízlését, a barátai ízlését, a trendeket, a világot, amiben élnek. Szigorúan csak leadott lista alapján "dolgozunk"! :D A szabály alól talán csak a "kísérő ajándék" jelenthet kibúvót. A "kísérő ajándék", ami valami hasznos apróság, amivel finoman jelzed, neked is van elképzelésed, mi lenne neki a jó. Egy apróság, amit ha elég ügyesen választottál főajándékot, még meg is néz és igyekszik örülni neki. Na, kérem! Ez itt a könyv helye: a "kísérő ajándék", ami jelen esetben legyen a mi trójai falovunk! Arra gondoltam teszek egy kísérletet arra, hogy olyan könyveket mutassak Nektek, amelyek beránthatják leendő olvasójukat a Gutenberg galaxisba. Természetesen azoknak is szól ez a rövid lista, akiknél könyvmolyként létezik a tizenéves. Szerintem Neki is találni izgalmas olvasnivalót az ajánlottak között. 

Tovább

Milyen könyvet adjunk a kezdő olvasók kezébe?

Az Égigérő gyerekkönyv-ajánlója csupa nagybetűssel

children-studying-670663_640.jpgA gyerekkönyves blogírásban az a  jó, hogy sohasem fogysz ki az írni- és mutatni valókból. Havonta jelennek meg az újabb csodák, amiket fel kell térképezni és meg kell mutatni, nehogy a boltok könyvespolcain ragadjanak. Hiszen jómagam is könyvek tucatjait ismerem, amelyek okosak, szépek és kedvesek de a könyvesboltok, könyvtárak legfelső vagy legalsó polcán, segítő szavak nélkül szinte esélyük sincsen, hogy új otthont találjanak. 

Azért is kiapadhatatlan a téma, mert a mondás, miszerint egy újszülöttnek minden vicc új, a gyerekkönyvekre is igaz. Naponta jönnek világra a jövő kis mesehallgatói,  olvasói, akiknek szülei keresik a válaszokat a mit, mikor és hogyan kérdésekre. Ezért időről-időre ismételni kell a már elmondottakat, leírtakat. Ezen a vonalon továbbhaladva, évről-évre elsős gyerekek ezreinek szülei toporognak tanácstalanul az online és offline eladóterekben, hiszen az első önálló olvasmány kiválasztása igen nagy felelősséggel jár. Fontos, hogy az iskolában frissen megszerzett tudást egy élvezettel átélt kalandban tudja felhasználni először a kis iskolás, hogy megmaradjon a lendület, a lelkesedés és nyitott maradjon az újabb olvasnivalókra.

Tovább

Gyerekkönyves újdonságok - 2018. november

Átböngésztem a novemberi és december eleji gyerekkönyves újdonságokat és azt kell mondanom, igen bőséges a felhozatal! Természetesen a karácsonyra készülve a kiadók tucatszámra jelentetik meg a remek és nem annyira remek kiadványokat. Mit tagadjuk, sokszor a mutatós külső nem annyira minőségi bensőt takar. A következő 21 könyvet azonban bátran ajánlom Nektek! Több kiadványnál egy, már jól ismert és szeretett sorozat új részéről van szó. Természetesen ezeknél, szimpátia esetén a sorozat többi részét is érdemes beszerezni. Jó böngészést! 

Tovább

Hogyan alakítsunk ki olvasósarkot gyerekeknek?

Tippek, ötletek, inspirációk

86aabf8eb364281dfafe22aad78d4889.jpgNagy rajongója vagyok a gyerekszobákba telepített olvasósarkoknak! Azt gondolom, hogy a gyerekek és könyvek jó kapcsolatát erősen elősegíthetjük egy kellemes kis sarokkal, ahová a legkisebbek is egyedül bekucorodhatnak egy-egy mesekönyvet fellapozni vagy csak egy kicsit megpihenni. Ha van rá lehetőség, hogy elég helyet alakítsunk ki a tesóknak és a szülőknek is, még nagyobb élmény lehet a „kuckózás”.

Ma már „csináld magad” oldalak százai kínálnak nekünk inspirációkat a saját kezűleg elkészíthető, fantáziadús és pénztárcabarát olvasósarkok kialakításához. Érdemes azonban 4 dolgot mindenképpen figyelembe venni mielőtt belecsapunk a tervezésbe és elkészítésbe.

Tovább

10 gyermeknevelési szakkönyv, amely megmutatja az utat a pozitív, őszinte és erőszakmentes szülő-gyermek kapcsolathoz

Könyvek, amelyek útmutatásai dackorszaktól kamaszkorig segítenek

family-hand-1636615_960_720.jpg 

A múlt héten a "Neveljünk olvasókat" csoportban a dackorszakot megkönnyítő mesekönyveket gyűjtöttünk, amikor kialakult egy kisebb vita a dackorszak értelmezésével, kezelésével kapcsolatban. Óriási szerencsénkre a legjobbkor érkezett meg a kommentáradatba egy csoporttagunk, Németh Zsófia klinikai szakpszichológus, aki kislányai születése után kezdett komolyabban elmélyedni a pozitív fegyelmezés, a gyermeklélektan és a meseirodalom témakörében. Felajánlotta, hogy megkönnyítendő a helyzetünket, összeállít egy rövid listát azokból a gyermeknevelési szakkönyvekből, amelyeket ő különösen hasznosnak talál. Ismerjük a mondást: Ha adnak, vedd el, ha ütnek, szaladj el! Megfogadva a régi bölcsességet, le is csaptam Zsófi felajánlására. :D 

A dackorszakot megérteni- és kezelni segítő mesekönyvek után tehát következzenek a szülőknek szóló szakkönyvek, amelyek nem is csak a dackorszak problémáira javasolnak megoldásokat de egy általános, a születéstől a kamaszkorig szóló útmutatást kínálnak nekünk. Ezek közül a könyvek közül többet én is igen gyakran forgattam, a Mesepszichológia 2.-ben pedig a tematikus- és életkori válogatásokban javasolt mesekönyvek listájának összeállításában magam is segíthettem. De ami talán a legfontosabb számomra: az itt felsorolt könyvek szellemisége teljes mértékben megegyezik azzal, amit én is igyekszem képviselni, amikor gyereknevelésről van szó. Bízom benne, hogy ha végignézitek a felsorolást, Ti is kedvetekre való könyveket találtok!

Tovább