Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Kistestvér érkezik! - 35 tesóváró gyerekkönyv

2020. január 14. - Réka Czakó

 nyari_olvasmanyok_5.png

Év elején egy szavazással indítottuk a "Neveljünk olvasókat!" csoport közös, 2020-as évét. Arra kértem ötleteket, milyen témákban gyűjtsünk könyvcímeket a csoporttagok tapasztalatai alapján. Toronymagasan nyert a testvér-téma. A kistesó érkezése, a testvérek együttélése, konfliktusai, féltékenysége és közös kalandjai szerepeltek leggyakrabban a javasolt témák között. Nem is csodálkozom ezen. Egyrészt egy egész család hétköznapjait teheti tönkre az állandó civakodás, másrészt ha valami hosszú távon befolyásolja a gyerekeink életét, akkor ez bizonyosan az a területe egy család közös ügyeinek. Legyünk őszinték! Bár rengeteget olvasni arról, hogy a szüleink viselkedése, a tőlük hozott minták és egész létezésük jelenti az alapját a mi személyiségünk alakulásainak és erősen befolyásolják ezek pozitív vagy negatív irányba felnőttkori életünket, én az utóbbi napok könyvrendezgetése, könyvgyűjtése és a történetek által elindított gondolatcunami során arra jutottam, hogy a szüleinknél már csak a testvérünk, testvéreink vannak ránk nagyobb hatással. Az, hogy ők hogyan viszonyulnak hozzánk fiatal éveinkben vagy felnőtt korunkban, mennyire figyelnek ránk és mi mennyire figyelhetünk rájuk, mennyire érezzük biztonságot adó, támogató közelségüket akár több száz vagy ezer kilométer távolságból is, bizony alapjaiban határozza meg a pszichés jólétünket. Lehet ez a kapcsolat ugyanolyan építő vagy romboló, mint egy jól-rosszul működő szülő-gyerek kapcsolat. Sőt!

Fontos hát, hogy az első pillanattól átgondoltan (de ne túlgondoltan!) álljunk a kérdéshez a saját gyerekeinkkel kapcsolatban. Sorolnám most nagy büszkén a saját tapasztalataimat de én egy (ahogy mondani szokás, öttel is felérő :D) egykét nevelek. Így akinek okos gondolatokra van szüksége, annak szívből ajánlom Hanula Erika, négy fiút nevelő édesanya Csupaszív magazinját ahol csodálatos írásokat találtok a témában. Két cikket mostanra külön is kiemelnék: a Féltékenység a pocakban lakó testvérre és a Kistestvér születik, avagy 10 tipp a zökkenőmentes családgyarapodáshoz remek tippekkel szolgál majd a babaváró családoknak.

Másik javaslatom Kádár Annamária Mesepszichológia 2. - Útravaló kényes nevelési helyzetekre című könyve, amelyben egy egész fejezet foglalkozik a testvér-témával. A szerző többek között 29 pontban szedte össze a legfontosabb megfontolandókat a szülők számára.

Amivel én itt, az Égigérő gyerekkönyves oldalán tudok nektek szolgálni az egyből két könyvlista. Ma a kistestvér érkezésére felkészítő könyveket vesszük sorra, melyeket szokásomhoz híven a csoporttagok ajánlásai alapján és a személyes kedvenceimből válogattam.A válogatást 3 részre osztottam:

  • képeskönyvek, amelyeket érdemes a kicsiknek már jóval a tesó megérkezése előtt olvasgatni. Olyan történetek találhatóak itt, amelyek az egymás iránt érzett szeretetünk állandóságáról szólnak
  • a babavárás gyakorlati tudnivalói: ismeretterjesztő könyvek, amelyek segítségével a család apraja-nagyja közösen készülhet a kis jövevény érkezésére. Olyan könyveket is becsempésztem ide, amelyekkel a nagyobb tesó saját baba- vagy kisgyerek éveiről tudtok beszélgetni. Ezek a beszélgetések amellett, hogy a várandóság időszakára is magyarázattal szolgálhatnak, a közös (még paradicsomi, kistesó nélküli :D) időket is felidézik, amikor anya és apa csak a nagyobb gyereké/gyerekeké volt.
  • a nagytesó-létre felkészítő mesekönyvek. Mit fog tudni vagy éppen nem tudni a pici manó? Hogyan változik a család élete a születésével? Milyen közös kalandok várnak a családra és milyen apró-cseprő (?) gondokra készülhet a nagy és okos báty vagy nővér?

Jövő héten pedig olyan, 2 évestől iskolás korig szóló gyerek- és ifjúsági könyveket vesszünk sorra, melyek a testvérek együttéléséről, konfliktusairól, közös kalandjairól szólnak.

Jó böngészgetést!

Tovább

Gyerekkönyves újdonságok - 2019. december

 

kacagtato_gyerekkonyvek_1_1.png

A téli szünet miatt kissé megcsúsztam a decemberi mustrával, de ami késik nem múlik. Érkezett egy-két finomság, amelyet érdemes közelebbről megszemlélni. A legkisebbeknek új sorozat jelent meg Pinduriról, aki egy cuki kiscica és éppen olyan komoly gondokkal küzd, mint a 2-3 éves kétlábúak. Cumi, bili, félelem az ismeretlentől... Plusz pont a témaérzékenység mellett, hogy a sorozat részei minden oldalon forgatható, nyitogatható meglepiket tartogatnak. Tóth Eszter dietetikus könyve az egészséges táplálkozásról, az Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes könyve igazán hiánypótló a magyar gyerekkönyv piacon. Ropi-rajongók lubickolhatnak a sorozathoz kapcsolódó könyvekben és egy vetélytárs is feltűnik a színen.

Két izgi antológia is megjelent az év utolsó hónapjában. A Könyvmolyképző kezdő olvasóknak állított össze kedvcsináló olvasókönyvet, A Mondani-valók című ünnepi verseket összegyűjtő kötet pedig a versmondó versenyeket, iskolai ünnepeket fogja fenekestül felforgatni. Legalábbis nagyon bízom benne! :D

Tovább

(Karácsonyfa alá kívánkozó) Gyerekkönyves újdonságok - 2019. november

kacagtato_gyerekkonyvek_2.png

Közeledik! Nagyon közeledik! Nem tagadom, már én is mindent csak azzal a szemmel nézek, hogy kinek okozna örömet ha karácsonyra meglepnénk vele. Természetesen a novemberi újdonságokkal kapcsolatban sem tudtam ezt a funkciót kikapcsolni, így olyan könyveket hoztam most nektek, amelyeknek ott lehet a helye a fa alatt. Sok-sok sorozat kapott új részt, így ezeket természetesen a korábbi kötetekkel együtt javaslom beszerzésre, hogy jó hosszú időre legyen muníció. A Harry Potter őrület soha végett nem érő folyamának igen izgalmas új eleme a roxforti házak szerint kiadott Bölcsek köve, mely tele van a házakra jellemző extra tartalmakkal és izgalmas részletekkel. Potter-rajongóknak kötelező!

Molnár Krisztina Rita Sálmeséjét és Várfalvy Emőke Négy kerék Autóklinikáját külön kiemelném, mert az egyik a finomságával, szépségével, másik a redkívül alapos szakmai hátterével és a magyar autószerelő műhelyek hangulatának tökéletes elővarázsolásával vett le a lábamról. Na, jó! Az autószerelős rész talán az olvasóim jelentős részének nem fog olyan nagy örömet okozni de gondolkodjunk ovis és kisikolás korú fiaink és az apukák fejével. Neki ez a könyv lesz a Kánaán! :D

Kisgyerekes anyukák szívét fogja megdobbantani a Kismadár kettőt lép című mondókás könyv, mely Nagy Diána illusztrációival minden babaszoba dísze lehet.

Természetesen még a lista számtalan tagját ki lehetne emelni, hiszen eleve azért hoztam ide nektek ezeket a könyveket, mert jónak gondolom őket. Amit még mindenképpen meg szerettem volna külön említeni, mert hiánypótló és nagy szüksége van rá a gyerekeinknek, az Kobi Yamada két könyve, a Mit kezdjünk egy problémával? és a Mit kezdjük egy ötlettel?

Óh! Hát szóljatok rám, hogy a legfontosabbat nem is mondtam! Itt a Rumini legújabb része! Minden Rumini-rajongónak irány Tükör-sziget! :D

Természetesen tele a lista jó kiskamasz- és kamasz olvasmányokkal is. Ha érintett van a közelben, tessenek kattintani!

 

Tovább

Érzékenyítő gyerekkönyvek - 3. rész: Empátiafejlesztés

60 történet megismeréséről és elfogadásáról 2-18 éveseknek

nyari_olvasmanyok_3.png

Folytatódik az érzékenyitő gyerek- és ifjúsági könyveket bemutató sorozatunk. A gyerekek önbizalmát erősítő és önmaguk megismerését és elfogadását elősegítő könyvek után megérkeztünk a gyerekek és az őket körülvevő közösség kapcsolatát erősen javítani képes, empátiafejlesztő könyvekhez.

Az empátia, vagyis a beleérző képesség születésünktől fogva fejlődik, változik annak függvényében, hogy mit tapasztalunk a minket körülvevő világban. Először a szüleinktől tanulunk. Látjuk mennyit törődnek másokkal, érdekli-e őket a barátok, családtagok, ismerősök apró-cseprő gondja. Beszélgetnek-e otthon mások életéről, problémáiról és igyekeznek-e megoldásokat találni. Nyitottak-e a sajátjuktól eltérő társadalmi vagy kulturális háttérrel rendelkezők problémáira.

De egy család élete természetesen határok között mozog. Ugyanazokkal az emberekkel és problémákkal kerülünk szembe nap mint nap, így egyetlen család tapasztalatai vajmi keveset jelentenek, amikor már az óvodai, iskolai közösségek is számtalan olyan helyzetet generálhatnak, ahol arra lenne szüksége a kicsiknek, hogy nyitottsággal és megértéssel forduljanak az addig számukra ismeretelenek felé.

Bevallom, számomra a mesélés, olvasás számtalan pozitív hatása közül talán a mások megismerésének igényére és képességére tett pozitív hatás a legfontosabb. Az egyik legfőbb oka, hogy évek óta szorgalmasan hozom elétek a jobbnál-jobb gyerekkönyveket, mert hiszek abban, hogy ha nyitottan állunk másokhoz és igyekszünk az ő szemükkel látni egy-egy problémát, idővel valamiféle megoldást találunk. Legyen ez egy magánéleti súrlódás vagy akár egy társadalmi kérdés. És vajon mi segíthetne nekünk a legjobban mások szemüvegén át látni a világot ha nem az a csoda, aminek segítségével napokon, heteken keresztül egy másik entitás bőrébe bújhatunk? Láthatjuk, amit ő lát, érezhetjük, amit ő érez és szó szerint olvashatunk a gondolataiban.

Nem biztos, hogy megéljük azt a helyzetet, amikor egy egész osztálynyi gyerek fordít nekünk hátat, mert nem vagyunk "tökéletesek" de ha legközelebb az osztály hátat fordít valakinek, eszünkbe jut, hogy ebbe bizony most belehasad egy szív ha nem állunk mellé. Nagy valószínűséggel nem leszünk sohasem mindenki számára félelmetes sárkányok de egy simogató mesével megtudhatjuk milyen rossz az, ha ok nélkül félnek tőlünk és milyen édes érzés, ha valaki veszi a bátorságot, hogy megismerje és megszeresse a "nem is félelmetest". A könyvek éppen azért varázslatosak, mert nem kell ahhoz háborút átélnünk, hogy megtudjuk, mit érez egy hazájából elüldözött kisgyerek és félelem nélkül tudjunk vele barátkozni.

Hétről-hétre életek, sorsok tucatjait láthatjuk és érezhetjük át és ez nem csak a gyerekeinknek lesz felbecsülhetetlenül hasznos de a körülöttük toporgó többi gyerek életét is befolyásolhatja.

Igen, tudom! Végtelenül naív vagyok! Vagy csak elég mesét olvastam ahhoz, hogy lássam, mi lesz a vége ha Ti is jó sokat meséltek? :D :D :D

Jöjjenek hát, a "Neveljük olvasókat!" csoport tagjainak kedvenc történetei, amelyek a kicsi totyogósoknak és a 18 éves kamaszoknak is számtalan, izgalmasabbnál-izgalmasabb emberi (és olykor állati :D) lelket és agyat nyitnak meg, hogy könnyebb legyen az eligazodás a nagybetűs életben, amikor tetteikkel már mások sorsára is befolyással lesznek.

Tovább

Gyerekkönyves újdonságok - 2019. október

Kezdődik! Apa, kezdődik! :D

A hóillat és a forrócsokit követelő hideg még várat magára és még csak egy-egy plázában futhatunk bele karácsonyi dekorációkba de a gyerekkönyvkiadók bizony már érezhetően melegítenek. Érkeznek a jobbnál-jobb gyerek- és ifjúsági könyvek, amelyek már a karácsonyfák alá vágynak.

Az októberi felhozatalból számomra kiemelkednek a különleges lányokról de nem csak lányoknak szóló történetek. Itt van nekünk rögtön Annabell, akit a világ legrosszabb gyerekének titulálnak. Mondjuk nálunk bármit csinálhat, csak a 2. hely lehet az övé. Hiszen nekünk saját "legrosszabb gyerekünk" van. Igaz? :D

hqdefault.jpg

Aztán érkezik Balázs Júlia, a kislány, aki nappalait is a csillagok között tölti és álmait valóra váltva lesz az első magyar női csillagász. Folytatódik az idei év egyik legkedvesebb, legkülönlegesebb története is, szintén egy "elvarázsolt" lánykával. Olga, a papírlány ezúttal is meséivel igyekszik felmelegíteni Balicó lakóinak téli fagyokban megkeményedett szívét.

Greta Thunberg természetesen nem maradhat ki a sorból ha a figyelemreméltó lányokat soroljuk. Megérkezett az első, a klímahelyzetet gyerekeknek is érthetően elmagyarázó kiadvány de már a novemberi válogatásban érkezik a következő Greta könyv.

Új kedvencem is van! Ő Halálka, a kis zombilány. Coraline-rajongó Borkám még nem ismeri de valami azt súgja, ő is imádni fogja. Névnapi ajándéklista, újabb tétel: pipa! :D

És a végére két igazi különlegesség, melyeket jó lenne ott látni nem csak a kamasz szobák könyvespolcain de minden középiskola könyvtárában is. Az első Marjane Satrapi Persepolis című könyve, amely egy 10 éves iráni kislány útját mutatja be szülővárosától Ausztriáig, a keleti kultúrából az Európai értékek világába és aztán vissza a gyökerekhez. Bár a könyv eredetileg felnőtteknek szóló képregénynek készült, a mai 16-18 éves fiataloknak bátran megmutatnám.

Nyáry Luca Vigyázat, törékeny! kötete szintén (nem csak) kamaszoknak, kamaszokról szóló történet szívbemarkolóan öszinte gondolatokkal. Egy édesanya elvesztése, egy kamasz lány vergődése, a család küzdelme, szomorú jelen, bizonytalan jövő, depresszió... első kézből, hitelesen, szépen és bölcsen megírva. Fontos könyv!

Én épp ellenkezőleg gondolom, tudod? Hogy minél bizonytalanabb a jövőd, annál több esélyed van a boldogságra, annál több lehetséges végződése van a történetednek. Ha nem tudod, merre „kellene” menned, akkor nem vagy arra kárhoztatva, hogy kötelességtudatból végigjárj egy olyan utat, amiről tudod, hogy szakadékban végződik, hanem akármikor letérhetsz róla.

 

De nem csak a lányok vannak ám itt porondon! Mutatom az októberi megjelenések legizgalmasabbjait nemtől függetlenül. :D

Tovább