Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Elképzelni az elképzelhetetlent - könyvek a Holokausztról fiataloknak

2020. január 27. - Réka Czakó

untitled_1.png

Azok a kérdések, amelyeket nem lehet vagy nem szabad nyilvánosan feltenni, vagy azok, amelyeket nem lehet szavakkal jól megmagyarázni, nagyon is jól megoldhatók egyedül. Ezért aztán a "miért" szó nemcsak kérdezni, hanem gondolkodni is megtanított.

Anne Frank (Frankfurt, 1929 - Bergen-Belsen, 1945)

1945 január 27-én az első ukrán front katonái szabadították fel az auschwitzi haláltábort. 2006-tól az ENSZ határozata alapján ez a nap lett a Holokauszt nemzetközi emléknapja, amikor a világ közösen emlékezik a népirtás 6 millió áldozatára.

Erre a napra hoztam nektek könyveket. Ezeknek a műveknek egy része az én polcomon is itt sorakozik. Nehéz olvasmányok de amióta tizenévesen elolvastam Anne Frank naplóját, időről-időre kezembe veszek visszaemlékezéseket, hogy átgondoljak, tanuljak és talán furcsán hangzik, de örüljek. Örüljek, annak amink van és ahogyan van. Jobban belegondolva, talán az élet nehéz helyzeteiben "használt" mottóm is ezeknek a történeteknek köszönhető. A lányom már ezerszer hallotta tőlem és mára már ő is eltanulta: "A baj nem itt kezdődik!"

Függetlenül az én személyes tapasztalataimtól azt gondolom, ezeknek a történeteknek az igazi értéke abban rejlik, hogy megtanítják a tizen-, huszonéveseinket "látni" az áldozatokat. Rájöhetnek, hogy ők nem csak történelemkönyvek fényképeiről visszanéző ismeretlenek, de hozzájuk hasonló bolondos, fiatal szerelmesek, lázadó kamaszok, reménnyekkel, álmokkal teli gyerekek, fiatalok, akik családjaikat, barátaikat...életüket veszítették el a bennük folyó vér miatt. Ezek a történetek megtanítanak meghallani a miérteket és ha nem is tudunk ép ésszel felfogható válaszokat találni de reményeim és tapasztalataim szerint megtanulunk kételkedni, empátiával figyelni és (ha kevésbé drámai eseményeknél is) kiállni, segíteni.

Ebben bízva állítottam most össze egy listát olyan könyvekből, amelyek a Holokauszt zsidó és roma áldozatainak sorsát mutatják be a gyerekeinknek, tanítványainknak. A mi okosításunkra egészítettem ki a tizen-, huszonéveseket megszólító könyveket felnőtteknek íródott kötetekkel is, amelyekben a lágereket túlélő bölcs emberek segítenek nekünk valódi válaszokat találni az élet legsúlyosabb és előbb-utóbb a gyerekeinkben is felmerülő kérdéseire.

Tovább

50 gyerek- és ifjúsági könyv testvérekről testvéreknek

nyari_olvasmanyok_6.png

Egy héttel ezelőtt 35 tesóváró mesekönyvet mutattam Nektek és még akkor megígértem, hamarosan jön a folytatás. És íme! :D

Megérkezett a tesó. Nagy az "öröm"! Ennek érzékeltetésére egy idézetet hoztam Kádár Annamária Mesepszichológia 2. című könyvéből. :D

Egy másik barátnőm kisfia kezdetben repesett az örömtől, hogy testvére születik, ám amikor édesanyja hazatért a kórházból a csecsemővel, ezt vágta a fejéhez: 'Kockafejed lett, és kistesó szagod!' Később, amikor a barátnőm arra kérte, hogy nézze meg, elaludt-e már a testvére, a kisfiú így válaszolt: 'Remélem, megdöglött!' Egy pillanatra megdöbbentem, mert gyerek szájából ennyire nyersen és vegytisztán nem hallottam még megfogalmazni a testvérféltékenység érzését - pedig pontosan erről van szó! A testvérféltékenység NORMÁLIS, sokféle arca van, és még akkor is ott lappang a mélyben, ha látszólag semmilyen egyértelmű jelét nem tapasztaljuk.

A mai válogatás egy kicsit olyan lett, mint Gombóc Artúr kedvenc csokoládéinak sora. Van itt szögletes, kerek, lapos, tömör, keserű, mogyorós és édes történet is, csak tesókra hangolva: veszekedős, kibékülős, testvérre vágyós és testvért szidós, egy családba születős és örökbefogadós, egymás után nyomozós és közösen kalandozós, versengős és együtt küzdős...

A válogatás ezúttal is a "Neveljünk olvasókat!" csoport ajánlásai alapján és saját kedvencekből készült. 

Jó böngészgetést!

Tovább

Kistestvér érkezik! - 35 tesóváró gyerekkönyv

 nyari_olvasmanyok_5.png

Év elején egy szavazással indítottuk a "Neveljünk olvasókat!" csoport közös, 2020-as évét. Arra kértem ötleteket, milyen témákban gyűjtsünk könyvcímeket a csoporttagok tapasztalatai alapján. Toronymagasan nyert a testvér-téma. A kistesó érkezése, a testvérek együttélése, konfliktusai, féltékenysége és közös kalandjai szerepeltek leggyakrabban a javasolt témák között. Nem is csodálkozom ezen. Egyrészt egy egész család hétköznapjait teheti tönkre az állandó civakodás, másrészt ha valami hosszú távon befolyásolja a gyerekeink életét, akkor ez bizonyosan az a területe egy család közös ügyeinek. Legyünk őszinték! Bár rengeteget olvasni arról, hogy a szüleink viselkedése, a tőlük hozott minták és egész létezésük jelenti az alapját a mi személyiségünk alakulásainak és erősen befolyásolják ezek pozitív vagy negatív irányba felnőttkori életünket, én az utóbbi napok könyvrendezgetése, könyvgyűjtése és a történetek által elindított gondolatcunami során arra jutottam, hogy a szüleinknél már csak a testvérünk, testvéreink vannak ránk nagyobb hatással. Az, hogy ők hogyan viszonyulnak hozzánk fiatal éveinkben vagy felnőtt korunkban, mennyire figyelnek ránk és mi mennyire figyelhetünk rájuk, mennyire érezzük biztonságot adó, támogató közelségüket akár több száz vagy ezer kilométer távolságból is, bizony alapjaiban határozza meg a pszichés jólétünket. Lehet ez a kapcsolat ugyanolyan építő vagy romboló, mint egy jól-rosszul működő szülő-gyerek kapcsolat. Sőt!

Fontos hát, hogy az első pillanattól átgondoltan (de ne túlgondoltan!) álljunk a kérdéshez a saját gyerekeinkkel kapcsolatban. Sorolnám most nagy büszkén a saját tapasztalataimat de én egy (ahogy mondani szokás, öttel is felérő :D) egykét nevelek. Így akinek okos gondolatokra van szüksége, annak szívből ajánlom Hanula Erika, négy fiút nevelő édesanya Csupaszív magazinját ahol csodálatos írásokat találtok a témában. Két cikket mostanra külön is kiemelnék: a Féltékenység a pocakban lakó testvérre és a Kistestvér születik, avagy 10 tipp a zökkenőmentes családgyarapodáshoz remek tippekkel szolgál majd a babaváró családoknak.

Másik javaslatom Kádár Annamária Mesepszichológia 2. - Útravaló kényes nevelési helyzetekre című könyve, amelyben egy egész fejezet foglalkozik a testvér-témával. A szerző többek között 29 pontban szedte össze a legfontosabb megfontolandókat a szülők számára.

Amivel én itt, az Égigérő gyerekkönyves oldalán tudok nektek szolgálni az egyből két könyvlista. Ma a kistestvér érkezésére felkészítő könyveket vesszük sorra, melyeket szokásomhoz híven a csoporttagok ajánlásai alapján és a személyes kedvenceimből válogattam.A válogatást 3 részre osztottam:

  • képeskönyvek, amelyeket érdemes a kicsiknek már jóval a tesó megérkezése előtt olvasgatni. Olyan történetek találhatóak itt, amelyek az egymás iránt érzett szeretetünk állandóságáról szólnak
  • a babavárás gyakorlati tudnivalói: ismeretterjesztő könyvek, amelyek segítségével a család apraja-nagyja közösen készülhet a kis jövevény érkezésére. Olyan könyveket is becsempésztem ide, amelyekkel a nagyobb tesó saját baba- vagy kisgyerek éveiről tudtok beszélgetni. Ezek a beszélgetések amellett, hogy a várandóság időszakára is magyarázattal szolgálhatnak, a közös (még paradicsomi, kistesó nélküli :D) időket is felidézik, amikor anya és apa csak a nagyobb gyereké/gyerekeké volt.
  • a nagytesó-létre felkészítő mesekönyvek. Mit fog tudni vagy éppen nem tudni a pici manó? Hogyan változik a család élete a születésével? Milyen közös kalandok várnak a családra és milyen apró-cseprő (?) gondokra készülhet a nagy és okos báty vagy nővér?

Jövő héten pedig olyan, 2 évestől iskolás korig szóló gyerek- és ifjúsági könyveket vesszünk sorra, melyek a testvérek együttéléséről, konfliktusairól, közös kalandjairól szólnak.

Jó böngészgetést!

Tovább

Gyerekkönyves újdonságok - 2019. december

 

kacagtato_gyerekkonyvek_1_1.png

A téli szünet miatt kissé megcsúsztam a decemberi mustrával, de ami késik nem múlik. Érkezett egy-két finomság, amelyet érdemes közelebbről megszemlélni. A legkisebbeknek új sorozat jelent meg Pinduriról, aki egy cuki kiscica és éppen olyan komoly gondokkal küzd, mint a 2-3 éves kétlábúak. Cumi, bili, félelem az ismeretlentől... Plusz pont a témaérzékenység mellett, hogy a sorozat részei minden oldalon forgatható, nyitogatható meglepiket tartogatnak. Tóth Eszter dietetikus könyve az egészséges táplálkozásról, az Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes könyve igazán hiánypótló a magyar gyerekkönyv piacon. Ropi-rajongók lubickolhatnak a sorozathoz kapcsolódó könyvekben és egy vetélytárs is feltűnik a színen.

Két izgi antológia is megjelent az év utolsó hónapjában. A Könyvmolyképző kezdő olvasóknak állított össze kedvcsináló olvasókönyvet, A Mondani-valók című ünnepi verseket összegyűjtő kötet pedig a versmondó versenyeket, iskolai ünnepeket fogja fenekestül felforgatni. Legalábbis nagyon bízom benne! :D

Tovább

(Karácsonyfa alá kívánkozó) Gyerekkönyves újdonságok - 2019. november

kacagtato_gyerekkonyvek_2.png

Közeledik! Nagyon közeledik! Nem tagadom, már én is mindent csak azzal a szemmel nézek, hogy kinek okozna örömet ha karácsonyra meglepnénk vele. Természetesen a novemberi újdonságokkal kapcsolatban sem tudtam ezt a funkciót kikapcsolni, így olyan könyveket hoztam most nektek, amelyeknek ott lehet a helye a fa alatt. Sok-sok sorozat kapott új részt, így ezeket természetesen a korábbi kötetekkel együtt javaslom beszerzésre, hogy jó hosszú időre legyen muníció. A Harry Potter őrület soha végett nem érő folyamának igen izgalmas új eleme a roxforti házak szerint kiadott Bölcsek köve, mely tele van a házakra jellemző extra tartalmakkal és izgalmas részletekkel. Potter-rajongóknak kötelező!

Molnár Krisztina Rita Sálmeséjét és Várfalvy Emőke Négy kerék Autóklinikáját külön kiemelném, mert az egyik a finomságával, szépségével, másik a redkívül alapos szakmai hátterével és a magyar autószerelő műhelyek hangulatának tökéletes elővarázsolásával vett le a lábamról. Na, jó! Az autószerelős rész talán az olvasóim jelentős részének nem fog olyan nagy örömet okozni de gondolkodjunk ovis és kisikolás korú fiaink és az apukák fejével. Neki ez a könyv lesz a Kánaán! :D

Kisgyerekes anyukák szívét fogja megdobbantani a Kismadár kettőt lép című mondókás könyv, mely Nagy Diána illusztrációival minden babaszoba dísze lehet.

Természetesen még a lista számtalan tagját ki lehetne emelni, hiszen eleve azért hoztam ide nektek ezeket a könyveket, mert jónak gondolom őket. Amit még mindenképpen meg szerettem volna külön említeni, mert hiánypótló és nagy szüksége van rá a gyerekeinknek, az Kobi Yamada két könyve, a Mit kezdjünk egy problémával? és a Mit kezdjük egy ötlettel?

Óh! Hát szóljatok rám, hogy a legfontosabbat nem is mondtam! Itt a Rumini legújabb része! Minden Rumini-rajongónak irány Tükör-sziget! :D

Természetesen tele a lista jó kiskamasz- és kamasz olvasmányokkal is. Ha érintett van a közelben, tessenek kattintani!

 

Tovább