Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Gyerekkönyves újdonságok - 2019. október

2019. november 14. - Réka Czakó

Kezdődik! Apa, kezdődik! :D

A hóillat és a forrócsokit követelő hideg még várat magára és még csak egy-egy plázában futhatunk bele karácsonyi dekorációkba de a gyerekkönyvkiadók bizony már érezhetően melegítenek. Érkeznek a jobbnál-jobb gyerek- és ifjúsági könyvek, amelyek már a karácsonyfák alá vágynak.

Az októberi felhozatalból számomra kiemelkednek a különleges lányokról de nem csak lányoknak szóló történetek. Itt van nekünk rögtön Annabell, akit a világ legrosszabb gyerekének titulálnak. Mondjuk nálunk bármit csinálhat, csak a 2. hely lehet az övé. Hiszen nekünk saját "legrosszabb gyerekünk" van. Igaz? :D

hqdefault.jpg

Aztán érkezik Balázs Júlia, a kislány, aki nappalait is a csillagok között tölti és álmait valóra váltva lesz az első magyar női csillagász. Folytatódik az idei év egyik legkedvesebb, legkülönlegesebb története is, szintén egy "elvarázsolt" lánykával. Olga, a papírlány ezúttal is meséivel igyekszik felmelegíteni Balicó lakóinak téli fagyokban megkeményedett szívét.

Greta Thunberg természetesen nem maradhat ki a sorból ha a figyelemreméltó lányokat soroljuk. Megérkezett az első, a klímahelyzetet gyerekeknek is érthetően elmagyarázó kiadvány de már a novemberi válogatásban érkezik a következő Greta könyv.

Új kedvencem is van! Ő Halálka, a kis zombilány. Coraline-rajongó Borkám még nem ismeri de valami azt súgja, ő is imádni fogja. Névnapi ajándéklista, újabb tétel: pipa! :D

És a végére két igazi különlegesség, melyeket jó lenne ott látni nem csak a kamasz szobák könyvespolcain de minden középiskola könyvtárában is. Az első Marjane Satrapi Persepolis című könyve, amely egy 10 éves iráni kislány útját mutatja be szülővárosától Ausztriáig, a keleti kultúrából az Európai értékek világába és aztán vissza a gyökerekhez. Bár a könyv eredetileg felnőtteknek szóló képregénynek készült, a mai 16-18 éves fiataloknak bátran megmutatnám.

Nyáry Luca Vigyázat, törékeny! kötete szintén (nem csak) kamaszoknak, kamaszokról szóló történet szívbemarkolóan öszinte gondolatokkal. Egy édesanya elvesztése, egy kamasz lány vergődése, a család küzdelme, szomorú jelen, bizonytalan jövő, depresszió... első kézből, hitelesen, szépen és bölcsen megírva. Fontos könyv!

Én épp ellenkezőleg gondolom, tudod? Hogy minél bizonytalanabb a jövőd, annál több esélyed van a boldogságra, annál több lehetséges végződése van a történetednek. Ha nem tudod, merre „kellene” menned, akkor nem vagy arra kárhoztatva, hogy kötelességtudatból végigjárj egy olyan utat, amiről tudod, hogy szakadékban végződik, hanem akármikor letérhetsz róla.

 

De nem csak a lányok vannak ám itt porondon! Mutatom az októberi megjelenések legizgalmasabbjait nemtől függetlenül. :D

Tovább

Érzékenyítő gyerekkönyvek - 2. rész: Kicsi a bors, de erős

nyari_olvasmanyok_2_1.png

Szülőként téged mi visel meg jobban? Ha a csemetéd azzal jön haza az oviból, iskolából, hogy valaki bántotta, vagy ha azzal keres meg az óvónéni, egy tanár, egy szülő, hogy a gyereked volt durva valakivel? Ugyanakkor az sem egyszerű helyzet, amikor a gyereked jól érzi magát a közösségben, viszont észreveszi a többiek közötti konfliktusokat és azok megoldásával, feldolgozásával akad gondja.

A Neveljünk olvasókat! csoport tagjaival olyan könyvcímeket gyűjtöttünk, amelyek abban segíthetnek a gyerekeinknek, hogy belső- és közösségi konfliktusaikat nyitottsággal, egymásra- és magukra figyeléssel megoldják. A beérkezett könyvjavaslatokat 3 részre osztottam. Elsőként olyan könyvek kerültek felsorolásra, amelyek a gyerekek egészséges énképének kialakulásában tudnak segíteni.

A most elkészült, 2. válogatásban 30 gyerek- és ifjúsági könyvet mutatok Nektek, amelyek főHŐSEI tele vannak kétségekkel, melyeket gyakran a külvilág ébreszt fel bennük. De eljön a pillanat, amikor a mi kis hőseink válaszút elé kerülnek: vagy elhiszik, hogy feleslegesek, kicsik, ügyetlenek, buták, tehetetlenek... vagy a rejtett tartalékaikat, képességeiket előcsalogatva a világot fordítják ki a négy sarkából de legalábbis egy-két kétkedőnek bebizonyítják:

KICSI A BORS, DE ERŐS!

Tovább

Érzékenyítő gyerekkönyvek - 1. rész: Fogadd el önmagad!

Önbizalom növelő történetek 0-12 éveseknek

 nyari_olvasmanyok_1_1.png

"Ajánlanátok olyan könyvet, ami segít az ovisomnak nyitottabbnak, barátkozósabbnak lenni? Az óvónénije szerint, az élő fába is beleköt, így nem nagyon tud barátkozni" "Olyan könyvet keresek, ami a 8 éves fiamnak elmagyarázza, hogy nem dől össze a világ, ha van piros javítás a dolgozatán". "Mesekönyv ajánlásokat kérek szorongó elsős kislánynak." "Önállóan olvasó 4.-es fiúnak szeretnék ajánlatot kérni iskolai konfliktusokról szóló könyvekről. Úgy látom, nagyon megviselik az osztálytársak közötti veszekedések."...

Hetente érkeznek hozzánk, a Neveljünk olvasókat! csoporthoz az ilyen és hasonló kérdések. Szülőként gyakran keresünk a gyerekkönyvekben segítséget, kapaszkodót ha a kicsi csemetént nem találja a szerintünk (!) helyes viszonyítási pontokat a saját közösségében. Látjuk, hogy naponta vívja a kisebb-nagyobb csatáit a saját vagy környezete elvárásaival, társaival vagy éppen saját magával. Legrosszabb esetben áldozatként, olykor csendes, tehetetlen szemlélőként vagy éppen legnagyobb megdöbbenésünkre "támadóként".

Pár hete olyan könyvcímeket kértem a csoport tagjaitól, amelyek segítettek a gyerekeiknek egy-egy ilyen helyzetben megnyugodni, átgondolni, megérteni, elfogadni vagy éppen kiállni. Több száz történet érkezett és el sem tudtam képzelni, hogyan sikerül ekkora mennyiséget megmutatni nektek, úgy hogy az átlátható, feldolgozható legyen. Elkezdtem a kis kézzel írt listáimat gyártani és ahogy haladtam előre az ajánlott könyvekben, szépen kezdett kirajzolódni egy "folyamat", ami mentén ha nem is tudatosan de kívülről szépen követhetően  haladnak a gyerekkönyvekkel is "nevelő" szülők.

Így azt gondoltam, ha már itt van egy több tucat család tapasztalatai alapján működő rendszer, kövessük talán ezt. A javasolt könyvek listáját nézegetve, elemezgetve úgy tűnik, 3 tipusú könyv közül válogatnak a szülők ha érzékenyítő, erősítő, a világ lelki dolgaiban útmutatást ajánló gyerekkönyveket keresnek. (A könyvtípusok neve természetesen csak a "mezei szülő"-fantáziám szüleménye, nem fogtok irodalmi szakanyagokban ilyen csoportokat találni :D) A következő napokban ezeket a listákat fogom megmutatni nektek:

1. "Ki vagyok én?" könyvek

2. "Meg tudod csinálni!" könyvek

3. "Ha megismered, elfogadod" könyvek

Rögtön csapunk is az elsőbe, az önmagunk kereséséről és megtalálásáról szóló történetekbe.

Azt gondolom, önmagunk megismerése, elfogadása csuda izgalmas téma. Még nekünk felnőtteknek is gyakran feladja a leckét, nemhogy a zsenge, a szülők és a környezet állandó duruzsolásától, "okoskodásától" gyakran összezavarodott gyerekeinknek. Pedig talán ez az alapja mindennek.

Biztosan Ti is olvasgattatok már önfejlesztő könyveket, okos cikkeket arról, hogy csak akkor tudsz másokat elfogadni, ha saját magaddal rendben vagy. Úgy tudod elhelyezni magadat egy rendszerben, közösségben, ha tisztában vagy vele milyen vagy, mire van szükséged és elég erős vagy ahhoz, hogy az általad fontosnak tartott értékek mellett ki tudj állni. Akkor tudsz nyitottan fordulni mások felé, ha van bátorságod magadat is megmutatni... Közhelyek? Talán. De gondolj bele a kicsi gyereked hétköznapjaiba, előforduló problémáiba és rájössz, hogy mennyire igazak.

Éppen ezért kezdjük itt a dolgot! Jönnek azok a történetek, amelyek segítenek a kicsiknek és a még mindig a helyüket kereső nagyobbacskáknak megtalálni az origót, amihez képest kialakíthatját a saját maguk számára kényelmes kis környezetüket.

Tovább

Gyerekkönyves újdonságok - 2019. szeptember

id22-314969.JPG

Sikerült átböngészni a szeptemberi gyerekkönyves újdonságokat és azt kell mondjam, ismét tele vagyunk izgalmas megjelenésekkel. 

A legkisebbeknek a Scolar érkezett gyönyörűséges lapozókkal pillangóval és madárkákkal és interaktív könyvecskék is a könyvesboltok polcaira kerültek, amelyekben kisnyuszit lehet fürdetni és lefektetni. Esti rutin kialakításához jó kis segítséget jelenthetnek. Maszat rajongóknak jó hír, hogy nagyon úgy tűnik, Sári külön sorozatot kap.

A Neveljünk olvasókat! csoportban sokszor szóba kerül, hogy meséken keresztül hogyan tudjuk elmagyarázni a kicsiknek, hogyan védjék meg magukat ügyesen-okosan a közösségben. A Berci sorozat legújabb része, a Berci azt mondja, állj! jó kis beszélgetésindító lehet ehhez a témához. Tóth Krisztina Malac és Liba-sorozatának első része is megjelent és javaslom, még most csatlakozzatok rá a sorozatra, mert igen ígéretesnek tűnik. A szöveg a már jól ismert "Tóth Krisztina-minőséget" hozza és az illusztrációk is nagyon édesek. Szerintem szeretni fogjátok. :)

Interaktív, útválasztós könyv a "Hahó királyfi! Merre vagy?". Ez nem csak otthonra de ovikba is jó választás lehet. Érdekes lehet látni, hogy az ovisok egymással megbeszélve milyen megoldásokat választanak az egyes helyzetekre. Persze otthonra sem utolsó mulatság egy ilyen történet.

A "Mackó és zongorát" már többször ajánlottam nektek és végre itt a folytatás is, ami ismét nagyon fontos témákat jár körbe: barátság, egymás támogatása, a féltékenység és a siker fogalma.

Ebben a hónapban nemzetközi bestseller-ekből sem volt hiány. Végre hozzánk is megérkezett Németország egyik legnagyobb könyvsikere, a kezdő olvasóknak is "emészhető" A nap amikor nagymama tönkretette az internetet. Már a cím is nagyon izgi, ugye? :D

Szintén külföldi sikerkönyvek a Viharok őrzője és a Sophie és a tetőjárók. Nem véletlenül! Magával ragadó történetekről van szó kis- és nagyobb kamaszoknak. Bár tudom, hogy sokszor nehéz ezt a korosztályt olvasásra bírni de ezekkel a könyvekkel érdemes próbálkozni.

Tudom, hogy lassan az összes könyvet felsorolom a listáról de három címet még feltétlenül ki kell emelnem. Vadadi Adrienn Miénk a színpad kötete igen izginek tűnik és nálunk erősen kívánságlistás lett. A nagyobbaknak szóló "Szabadulószobás fejtörők"-et én biztosan bevinném középsuliba ha ennyi idős diákokat tanítanék és a Manó Könyvek Szavak kékben című könyvét sem hagynám ki a következő beszerzésen ha tizenéves kamasz olvasó lenne a közelemben.

És a többi, és a többi... Már megint nem sikerül leállni! Inkább nézzétek meg és válogassatok magatok! :D

Tovább

Ezek a legnépszerűbb retro gyerek- és ifjúsági könyvek

Kicsiknek mesés csoda, szüleiknek megunhatatlan időutazás

10372069_636206639798978_5172384942326596302_n.jpg

Úgy emlékszem, hogy a mi gyerekkorunkban sok volt a csend és sok volt a tengés, lengés, "csak" létezés. Volt idő és figyelem, hogy ezerszer lapozzuk át ugyanazt a könyvet. Pontosan ismertük a Kippkopp összes katicáját, a kakas farktollainak színeit a Vidám mesékben, a mesélő erdő utolsó fájának utolsó odújában lakó mókusokat. Ezerszer képzeltük el a sötét északi erdőben bolyongó Ronját és ha a szüleinknek nem volt este ideje vagy kedve mesélni, akkor Halász Judit és Mirr-Murr "ugrott be" helyettük, hogy ne feküdjünk le mese nélkül.

Tovább