Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Jó hír a Harry Potter-rajongóknak: van élet a Roxforton túl!

53 könyv(sorozat) varázslatról, misztikumról, mindent és mindenkit legyőző gyerekekről

2020. június 30. - Réka Czakó

 untitled_17.png

1997-ben jelent meg J. K. Rowling Harry Potter könyvsorozatának első része, és rá két évre már Magyarországon is kezünkbe vehettük a Harry Potter és a bölcsek köve című könyvet Tóth Tamás Boldizsár fordításában. Ha jól emlékszem, én 2000-ben a Harry Potter és a titkok kamrája megjelenésének évében kezdtem el könyvesboltban dolgozni. Az akkori munkám legizgalmasabb része volt, amikor hetente egyszer elindultunk Budapestre és egy kisbusznyi könyvet válogathattunk össze az üzlet számára, újdonságokból, népszerű, keresett könyvekből és olyan régebbi megjelenésekből, amelyek valamiért elkerülték addig a figyelmünket de témájukat tekintve izgalmasak lehettek a vevőink számára. Minden decemberben volt egy Budapest-Szeged könyves járat, amikor azonban nem nagyon kellett válogatnunk, hiszen csak Harry Potter és a Roxfort diákjai, tanárai voltak az utasaink. Több száz példánnyal vártuk a megjelenés napján éjfélkor nyitó üzletben a sokszor jelmezben érkező rajongókat. Könyvkereskedői munkám egyik legszebb emlékei ezek az alkalmak, hiszen testközelből tapasztalhattam meg egy könyv erejét és az olvasók rajongását.

Pár hete a Neveljünk olvasókat! csoportban indítottunk egy beszélgetést arról, hogy mikor érdemes a gyerekek kezébe adni a Harry Potter-sorozatot, hiszen sokan ettől a könyvtől várják a csodát az addig talán nem olvasó gyerekeik életében. Több száz hozzászólás érkezett és igen vegyesek voltak a vélemények. Nagy különbség volt azon hozzászólók véleménye között, akik maguk is rajongók voltak és tizenévesen számukra is ez volt AZ A KÖNYV, és azon olvasókat nevelők között, akik a gyerekeikkel közösen ismerkednek a történettel. Nagy átlagot vonva, azt elmondhatjuk, hogy az első rész csodálatos közös kaland is lehet egy 9-10 éves gyerekkel a szülő által felolvasva de sokan számoltak be arról is, hogy az ő kis molyuknál nagyjából ebben a korban lett ez a könyv az egyik első önálló olvasmány. (Természetesen 12-15 éves kamaszt is magával ragad a történet és sokak elmondása szerint egy egyetemista vagy több gyerekes szülő is pillanatok alatt rajongóvá válhat.)

A kommentfolyam talán legérdekesebb kérdése az volt, hogy milyen iramban haladjanak a gyerekek a sorozat részeivel. Azt bizton állíthatjuk, hogy a részek 20 évvel ezelőtti, évenkénti megjelenése egy viszonylag szabályozott keretet adott a dolognak: Harry és barátai az iskolai tanévek előrehaladtával egyre komolyabb, gyerekléleknek sokszor sötét, nyomasztó kalandokba keveredtek de a rajongó gyerekek együtt nőttek a főszereplőkkel és évről-évre készültek fel ők is ezekre a kalandokra. A mai kis molyoknak azonban már a teljes sorozat a rendelkezésükre áll, és sok szülő elmondása szerint már 9-10 éves gyerekek is pár hónap alatt "darálják le" a sorozatot, annak ellenére, hogy a 3-4. rész sok szakértő szerint még korai ennek a korosztálynak. Ahogy arra több száz vélemény átolvasása után rá kellett jönnöm, biztos receptet itt sem találunk. A szülők hozzászólásai és sok tucat külföldi gyerekirodalommal foglalkozó oldal írásait elolvasva azt gondolom, az első 2-3 rész után érdemes megtartani az egy-egy éves szünetet. Potterék 11 évesen nyertek felvételt Roxfortba és a felnőtt koruk kezdetéig követhetjük a kalandjaikat. Olvasói szempontból is jelenthet egy nagyfokú inspirációt, ha a főszereplőkkel együtt kezdhetik a gyerekek az új tanévet vagy nyaranta kaphatnak újabb adagot a varázslatos kalandokból. Bár ezt a véleményt többen támogatták, javasolták a csoporttársak közül, de rendre visszatért a kérdés: 

DE MIT OLVASSON A GYEREK A KÖZTES IDŐBEN, HA NEM LÉTEZIK A HARRY POTTERHEZ FOGHATÓ ÉLMÉNY???

Kedves érdeklődők! Van egy jó hírem: tele vannak a magyar könyvesboltok és könyvtárak misztikummal, kalanddal, varázslatos világokkal, lényekkel, mindent és mindenkit legyőző gyerekekkel, fiatalokkal. A csoporttagok és Fülöp Anna, a Könyvekkel suttogó bloggerének javaslataiból, saját kedvencekből és külföldi oldalak ajánlataiból állítottam össze a következő listát. Igyekszem olyan sorozatokat mutatni nektek, amelyeknek minden része megjelent már magyarul vagy látható időn belül érkezik a folytatás. Találtam olyan történetfolyamokat is, amelyek izgalmasak és óriási kalandokat ígérnek, de valami úton-módon félbehagyta a kiadójuk a részek kiadását. Ezeket most fájó szívvel kihagytam, mert nincs annál frusztrálóbb dolog, mint amikor egy történetbe "kényelmesen bekuckózunk" és egyszer csak a kalandok végleges lezárása előtt "kipenderítenek" bennünket.

Az itt látható könyvek akkor is jó szolgálatot tehetnek, ha szülőként (még) nem szeretnétek megismertetni a kisiskolásotokkal Rowling történetét de saját indíttatásból vagy a kortársak nyomására kíváncsi lenne hasonló olvasmányokra.

Jó böngészést mindenkinek!

Tovább

Gyerekkönyves újdonságok - 2020. május-június

untitled_15.png

Év elején még az volt a terv, hogy pár hónap múlva, a júniusi napsütésben flangálok majd az Ünnepi Könyvhét standjai között és olykor még egy-egy élő bejelentkezést is megkockáztatok, hogy első kézből értesüljetek a sok-sok gyerekirodalmi csodáról. Nah, ja! Ember tervez...

A Könyvhét kipakolós, könyvbemutatós része ugyan elmaradt, de azért a májusi újdonságokat felsoroló bejegyzésemmel bevártam június elejét, hátha nem maradunk teljesen "könyvheti" újdonságok nélkül. Hát...nem sodor el bennünket az ilyenkor megszokott újdonság-cunami de azért akad itt látnivaló.

Mindenekelőtt említést kell tennem Kiss Ottó legújabb könyvéről, A piros tengeralattjáróról. Pár évet kénytelenek voltunk a szerző könyvei nélkül senyvedni de bízva eddigi gyerekirodalmi műveiben (Ati-sorozat, Csillagszedő Márió, Ne félj, Apa!, Régi kincsek...) és a Betűtészta Kiadó nagyszerű ízlésében, alig várom, hogy kezembe kaparintsam ezt a gyönyörűséges és már ránézésre is izgalmas kötetet.

Szót kell ejtenem Bajzáth Mária újabb népmesés csodájáról a Gingallóról, az ovis korosztályt az udvariasság alapvető szabályaira megtanító vadonatúj sorozatról az Álomgyár kiadó gondozásában (Bocsánat, Köszönöm, Kérem szépen), A Scolar kiadó koronavírussal foglalkozó képeskönyvéről (Hanna és az elefántnyi távolság). Új kedvenc érkezik a magyar gyerekkönyv piacra, Borzas személyében. Cuki kis borz, nagy szívvel, sok-sok baráttal és az ovis korosztálynak tanulságos történetekkel. Akinek hiányzik a Naphegy Kiadó éppen nem kapható sorozata a kis vakondról, azoknak talán némi kárpótlást nyújthat. :)

Zsálya hercegnő és az öregnek hitt király... már a cím is gyönyörű. De ha meglátjátok Szimonidesz Hajnalka finom illusztrációit, még biztosabb a szerelembe esés. Kiss Judit Ágnes mesekönyve több szempontból is az egyik legígéretesebb kötet az újdonságok között.

A Szeretnék egy aranyhalat! könyvet igen nagy sajnálatomra csak most adták ki, pedig nagyon-nagy szükségem lett volna rá, amikor pár éve hetente változott, hogy milyen kisállatot szeretne a lányom. Őszinte szavak a kisállattartás nehézségeiről mesés formában. Szerintem sok családnak van erre a könyvre égető szüksége! :)

Az unikornis-álmokat dédelgető kiskutya után megérkezett a Manó könyvek sorozatának újabb része a lámáról, aki koszorúslányként segít álmokat teljesíteni. Nagybetűs, rövid fejezetes, felolvasásra de önálló betűzgetésre is szuper sorozat. Nyári olvasmánynak kisiskolásoknak tökéletes választás!

Jaj! És még nem említettem a Sziget Kiadó ismeretterjesztő sorozatának újabb részeit, amelyek szerintem fantasztikusak (Milyen virág nyílik?, milyen követ találtam?). Német kiadást láttam belőlük és olyan alaposnak tűnnek, hogy szerintem a kisiskolásaitokkal együtt doktorálhattok egy-egy témából. De ha ez még nem is menne, egy-egy félévnyi biológia órát simán kiváltanak az egyes részek. :D

Óh, és a Göröngyös úti iskola-sorozat újabb részét (Gáz van!) láttátok már? Végre megérkezett!

Na, jó! Inkább nézzétek meg a listát és válogassatok magatok! Ha rajtam múlik, úgy is napestig sorolgatom a "kihagyhatatlanokat". :D

Tovább

Gyerekkönyves újdonságok - 2020. április

blank_pinterest_pin_2.png

Elmúlt csodálatos áprilisunk is! Azt nem mondom, hogy teljesen át tudtuk érezni a tavaszi pörgést ebben az évben (a jól ismert okok miatt ;) de legalább egészségesek vagyunk! :D

Ami a saját kis életünkben csak egy kis fennakadás, kényszerpihenő - nevezzük, aminek akarjuk - az a könyvesboltok és könyvkiadók életében igen nagy csapás volt. A könyvesboltok bezártak - aki tudott rohamtempóban igyekezett online-üzemmódba kapcsolni - a kiadók pedig kénytelenek voltak megbarátkozni a gondolattal, hogy idén nem fogunk a Könyvfesztiválon szatyorszámra könyveket vásárolni tőlük. Aki persze tudott, az még hirtelen keresztbefeküdt a nyomdagépeknek így a könyvfesztiválra tervezett megjelenések jó részének kiadása későbbi időpontra lett csúsztatva, így a megszokott április habzsi-dőzsi idén elmarad.

DE! (Mert mindig van egy DE!) Azt kell mondanom, hogy amik megjelentek, azok nagy része bizony igen izgalmas és figyelemreméltó.

Torzonborz, a rabló-rajongóknak megérkezett a sorozat folytatása. A hónap "izgije" a Móra Kiadó kortárs szerzők írásait összegyűjtő környezetvédelmi antológiája, az Amikor a kukák világgá mentek. A Csimota Kiadó két nagyon különleges ifjúsági könyvvel szállt versenybe. Az Időtlen napló és a Csak neked akartunk jót könyvek érzékeny kamaszoknak szóló kötetek de akár szülőknek, pedagógusoknak is tanulságos olvasmányok lehetnek.

Új sorozatot indít a Pagony Kiadó. Magyar-angol kétnyelvű, kezdő olvasóknak készült könyveket találtok most a kínálatukban Most angolul olvasok néven. Feltétlenül meg kell még említenem Paula Harrison, külföldön már méltán népszerű sorozatának magyar kiadását (Titkos jótevők-sorozat), Az auschwitzi tetováló ifjúsági kiadását, Bartos Erika örökbefogadós meséit, Neil Gaiman borzongatós könyvét, Annika Harper most induló ifjúsági sorozatát, amelynek első része a Mit titkol Cara Winter...

És a többi, és a több, és a többi...

Tessék szemezgetni, böngészgetni! Van bőven látnivaló.

Tovább

Az egér, aki minden gyereket természettudóssá varázsol

Tereza Vostradovská: Egérke enciklopédiája

blank_instagram_post_copy_1.png

Tavaly nyáron olvastam Gerald Durrell Korfu-trilógiáját, a brit zoológus és író talán legismertebb regényeit, amelyekben családjának Korfu szigetére költözését és az ott töltött éveit írta meg. Rendkívül jó humorral adott olvasói kezébe ezzel egy olyan regényes enciklopédiát, amely azt is meghódítja, aki soha nem érezte komfortosan magát se egy erdőben, se a hegyekben, de még a nagymamája falusi udvarán sem.

Annyira elmerültem benne akkoriban, annyira mélyen megérintett a kis Gerry Durrell elemi érdeklődése az őt körülvevő élővilág iránt, hogy én, aki undorodik a békáktól, aki kényelmesen ellubickol az életben 8-10 madárfaj ismeretével, madárhangok ismerete nélkül, mondjuk 1 tucat bogár és rovar biztos felismerésének képességével, hogy én magam is elkezdtem arra törekedni, Gerry-féle szemmel járjak a világban. A gyerekeimmel terméseket, faleveleket kezdtünk gyűjteni, nagyítóval jártuk az udvarunkat, madárfészkeket kerestünk, és a helyi ajvárfesztiválon többet ácsorogtunk elefántfogsort nézegetve, mint a gyöngyfűző asztaloknál.

Nem a Korfu-trilógiáról szerettem volna mesélni, de muszáj, mert nem tudok szabadulni az gondolattól, hogy a Csirimojó Kiadó az Egérke enciklopédiájának magyarországi megjelentetésével hasonló útra lépett, mint a Korfu-trilógia. A mindennapi strapában, munkában, a kisgyerekes otthoni mindennapokban, a házimunka soha el nem fogyó özönében a szülők könnyelműen és gyakran tesznek olyan kijelentéseket lehangoltan, hogy „ez vagy az az én gyerekemet nem érdekli”, miközben talán éppen ők maguk azok, akiket nem érdekel.

Erős megérzésem, hogy az Egérke enciklopédiája is azoknak a köteteknek a sorába tartozik, amik nagy eséllyel kiradírozzák az ilyen kijelentéseket. Ez a kötet azt a gyermeket és szülőt is rovarkeresgélő, madárfigyelő, toll- és levélgyűjtő gyermekké és felnőtté varázsolja, aki azt mondta korábban, hogy „minket ez úgysem érdekelne”.

img_20200330_142227.jpg

Tovább

Mesés természet - 2. rész: 50 foglalkoztató- és ismeretterjesztő gyerekkönyv kertek és erdők lakóiról

 blank_pinterest_pin_1.png

A múlt héten kertek, rétek, erdők meséit hoztam nektek és ígértem egy újabb válogatást, olyan könyvekkel melyek tudományos oldalról közelítenek a témához. Ma tehát olyan foglalkoztatókat és ismeretterjesztő könyvekkel érkeztem, melyekben elmerülve felkészülhettek a kinti csavargásokra, dolgozásokra.

A lista szemrevételezés előtt egy halkan elsuttogott vallomás: végiggondolva az elmúlt pár évet és áttekintve a listán szereplő könyveket, rá kellett jönnöm, hogy a szülő-gyerek együtt létezés legnagyszerűbb módja a kertben, természetben molyolás, megfigyelés, építés, dolgozás, koszolás, csavargás... Igen! Olykor még a mesélésnél is jobb! Szerintem. Szerinted?

blank_facebook_post_1.png

Tovább