Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Gyerekkönyves újdonságok - 2020. április

2020. május 07. - Réka Czakó

blank_pinterest_pin_2.png

Elmúlt csodálatos áprilisunk is! Azt nem mondom, hogy teljesen át tudtuk érezni a tavaszi pörgést ebben az évben (a jól ismert okok miatt ;) de legalább egészségesek vagyunk! :D

Ami a saját kis életünkben csak egy kis fennakadás, kényszerpihenő - nevezzük, aminek akarjuk - az a könyvesboltok és könyvkiadók életében igen nagy csapás volt. A könyvesboltok bezártak - aki tudott rohamtempóban igyekezett online-üzemmódba kapcsolni - a kiadók pedig kénytelenek voltak megbarátkozni a gondolattal, hogy idén nem fogunk a Könyvfesztiválon szatyorszámra könyveket vásárolni tőlük. Aki persze tudott, az még hirtelen keresztbefeküdt a nyomdagépeknek így a könyvfesztiválra tervezett megjelenések jó részének kiadása későbbi időpontra lett csúsztatva, így a megszokott április habzsi-dőzsi idén elmarad.

DE! (Mert mindig van egy DE!) Azt kell mondanom, hogy amik megjelentek, azok nagy része bizony igen izgalmas és figyelemreméltó.

Torzonborz, a rabló-rajongóknak megérkezett a sorozat folytatása. A hónap "izgije" a Móra Kiadó kortárs szerzők írásait összegyűjtő környezetvédelmi antológiája, az Amikor a kukák világgá mentek. A Csimota Kiadó két nagyon különleges ifjúsági könyvvel szállt versenybe. Az Időtlen napló és a Csak neked akartunk jót könyvek érzékeny kamaszoknak szóló kötetek de akár szülőknek, pedagógusoknak is tanulságos olvasmányok lehetnek.

Új sorozatot indít a Pagony Kiadó. Magyar-angol kétnyelvű, kezdő olvasóknak készült könyveket találtok most a kínálatukban Most angolul olvasok néven. Feltétlenül meg kell még említenem Paula Harrison, külföldön már méltán népszerű sorozatának magyar kiadását (Titkos jótevők-sorozat), Az auschwitzi tetováló ifjúsági kiadását, Bartos Erika örökbefogadós meséit, Neil Gaiman borzongatós könyvét, Annika Harper most induló ifjúsági sorozatát, amelynek első része a Mit titkol Cara Winter...

És a többi, és a több, és a többi...

Tessék szemezgetni, böngészgetni! Van bőven látnivaló.

Tovább

Az egér, aki minden gyereket természettudóssá varázsol

Tereza Vostradovská: Egérke enciklopédiája

blank_instagram_post_copy_1.png

Tavaly nyáron olvastam Gerald Durrell Korfu-trilógiáját, a brit zoológus és író talán legismertebb regényeit, amelyekben családjának Korfu szigetére költözését és az ott töltött éveit írta meg. Rendkívül jó humorral adott olvasói kezébe ezzel egy olyan regényes enciklopédiát, amely azt is meghódítja, aki soha nem érezte komfortosan magát se egy erdőben, se a hegyekben, de még a nagymamája falusi udvarán sem.

Annyira elmerültem benne akkoriban, annyira mélyen megérintett a kis Gerry Durrell elemi érdeklődése az őt körülvevő élővilág iránt, hogy én, aki undorodik a békáktól, aki kényelmesen ellubickol az életben 8-10 madárfaj ismeretével, madárhangok ismerete nélkül, mondjuk 1 tucat bogár és rovar biztos felismerésének képességével, hogy én magam is elkezdtem arra törekedni, Gerry-féle szemmel járjak a világban. A gyerekeimmel terméseket, faleveleket kezdtünk gyűjteni, nagyítóval jártuk az udvarunkat, madárfészkeket kerestünk, és a helyi ajvárfesztiválon többet ácsorogtunk elefántfogsort nézegetve, mint a gyöngyfűző asztaloknál.

Nem a Korfu-trilógiáról szerettem volna mesélni, de muszáj, mert nem tudok szabadulni az gondolattól, hogy a Csirimojó Kiadó az Egérke enciklopédiájának magyarországi megjelentetésével hasonló útra lépett, mint a Korfu-trilógia. A mindennapi strapában, munkában, a kisgyerekes otthoni mindennapokban, a házimunka soha el nem fogyó özönében a szülők könnyelműen és gyakran tesznek olyan kijelentéseket lehangoltan, hogy „ez vagy az az én gyerekemet nem érdekli”, miközben talán éppen ők maguk azok, akiket nem érdekel.

Erős megérzésem, hogy az Egérke enciklopédiája is azoknak a köteteknek a sorába tartozik, amik nagy eséllyel kiradírozzák az ilyen kijelentéseket. Ez a kötet azt a gyermeket és szülőt is rovarkeresgélő, madárfigyelő, toll- és levélgyűjtő gyermekké és felnőtté varázsolja, aki azt mondta korábban, hogy „minket ez úgysem érdekelne”.

img_20200330_142227.jpg

Tovább

Mesés természet - 2. rész: 50 foglalkoztató- és ismeretterjesztő gyerekkönyv kertek és erdők lakóiról

 blank_pinterest_pin_1.png

A múlt héten kertek, rétek, erdők meséit hoztam nektek és ígértem egy újabb válogatást, olyan könyvekkel melyek tudományos oldalról közelítenek a témához. Ma tehát olyan foglalkoztatókat és ismeretterjesztő könyvekkel érkeztem, melyekben elmerülve felkészülhettek a kinti csavargásokra, dolgozásokra.

A lista szemrevételezés előtt egy halkan elsuttogott vallomás: végiggondolva az elmúlt pár évet és áttekintve a listán szereplő könyveket, rá kellett jönnöm, hogy a szülő-gyerek együtt létezés legnagyszerűbb módja a kertben, természetben molyolás, megfigyelés, építés, dolgozás, koszolás, csavargás... Igen! Olykor még a mesélésnél is jobb! Szerintem. Szerinted?

blank_facebook_post_1.png

Tovább

6+1 ok, amiért nektek is el kell olvasnotok a Lengemeséket

blank_instagram_post_1.png

 

Berg Judit talán a kortárs magyar gyermekirodalom egyik legismertebb alakja. Az olvasóvá nevelők valószínűleg már gyermekeik egészen kiskorában megismerkednek vele, amikor a bájos Maszat-történeteket kezdik forgatni otthon. A Rumini mellett talán legismertebb, mindenesetre valószínűleg legnagyobb médiavisszhangot kapó műve a Lengemesék, a nagyobb ovis és kisiskolás korosztályt megcélzó, 2012. és 2016. közt folytatásokban megjelent négy részes meseregény. A lengék történeteiből 2017-ben Timkó Bíbor illusztrációira támaszkodva animációs filmet (Lengemesék) is készítettek az első két kötetből (Tavasz a Nádtengeren, Nádtengeri nyár), amelyet 2018-ban követett a folytatás a mozikban (Lengemesék 2.Tél a Nádtengeren). A rajongók hűségét kiszolgálni született további Lenge-kötetek is megtalálhatóak már a könyvesboltok és könyvtárak polcain, mint a Lengekalendárium vagy a Lengeszakácskönyv, illetve 2019-ben a legfiatalabb korosztályt is megcélozták a Lenge Mini-sorozattal, amely néhány oldalas kis lapozókból áll (Lengemesék színekben, Lengemesék számokban stb.)

 

Ebből a sok adatból azonban mégse derül ki a legfontosabb, hogy miért érdemes nektek is a kezetekbe venni a lengék történeteit, mit várhattok tőle. Megpróbáltam összefoglalni 7 pontban, hogy számunkra miért volt olyan fontos ez a négy kötet, mit adott nekünk Berg Judit a Lengemesékkel.

Tovább

Mesés természet - 1. rész: 65 szabadba csábító mesekönyv és verses kötet a kert, a mező és az erdő lakóiról

untitled_10.png

 

Amikor a szabadba csábító, a kertek, rétek és erdők világában játszódó mesekönyveket és gyerekregényeket szedegettem össze, és jöttek elő gyerekkorom olvasmányainak emlékei vagy a lányommal közös irodalmi kalandjaink pillanatai, végig ott motoszkált bennem egy kérdés: miért is vonzódom én olyan nagyon a sűrű erdőkhöz, miért kell hetente az óriási, mohás oldalú fák között, a végtelen dimbek és dombok völgyeiben barangolnom ahhoz, hogy meglegyen az a pár óra végtelen nyugalom, amivel hétről-hétre tovább tudom hajtani a verklit?

Ezt biztosan nem otthonról hozom, hiszen sok minden szép körülvett bennünket gyerekkoromban Szentesen, de a sűrű, áthatolhatatlan erdők és a dombok nem tartoztak ezek közé és a közös családi nyaralások sem éppen az erdőjárásról szóltak.

 

Aztán a nagy könyvmustra közepén szembe jött velem az általam olyan sokszor emlegetett Astrid Lindgren történet, a Ronja, a rabló lánya és újra belelapoztam. Aztán még egy kicsit és még egy kicsit, és a rablóbandák otthonául szolgáló erdőkről olvasva ráismertem egy pár hete tett kirándulásunk színhelyére, amely Borkának és nekem is a „hazatérés” élményét nyújtotta. Neki a köveken ugrálás, kidőlt fák ágai között bujkálás, a leküzdhetetlennek látszó leküzdése volt az izgalmas. Én meg csak szimplán órákig meg voltam hatva, hogy milyen csodák vesznek bennünket körül, és ha nem is ölelgettem sorra az utunkat szegélyező fákat, de mohás oldalukat időről időre végigsimítottam és próbáltam „szóra bírni” őket.

 

Rá kellett jönnöm, hogy a gyerekem menési-, felfedezési mániája, a fák és óriás kövek megmászásának leküzdhetetlen vágya, azokból a könyvekből indult el, amiket még én olvastam gyerekkoromban és amelyeknek hatására (főleg a lányom megszületése óta) hiszek abban, hogy az igazi boldogság csupán napi egy-két óra erdőjárással, Tisza-parti sétával, füvészkerti bolyongással már biztosítható.

 

Bár én soha nem lettem olyan bátor, mint az erdők lidérceivel is megküzdő Ronja, de cserébe kaptam egy saját Ronját, akinek csillapíthatatlan felfedezési-, megismerési-, kalandozási vágyát kezdetben, a szegedi panel kisszobájából elinduló Tisza-parti sétákon túl, a mai listánkon is szereplő könyvekkel erdős, kalandos történetekkel sikerült kielégítenem. A saját kedvenceket természetesen ezúttal is kiegészítettem a Neveljünk olvasókat csoport tagjai által ajánlott kötetekkel.

 

Szemezgessetek belőlük bátran és garantálom, hogy nemcsak meghozzák a kedveteket az erdőjáráshoz, kertben szöszmötöléshez, hanem garantáltan más szemmel: mókusok, nyulak, madarak, tündérek, manók és koboldok otthonaként fogtok ezekre a helyekre tekinteni.

 

Egy hét múlva pedig érkezem az ismeretterjesztő- és foglalkoztató könyvek hosszú sorával, amelyekből mindent (is! :D) megtudhatnak a totyogósok és kisiskolások is a természetben őket körülvevő sok-sok csodáról.

Tovább