Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Az egér, aki minden gyereket természettudóssá varázsol

Tereza Vostradovská: Egérke enciklopédiája

2020. május 02. - OhMyMom

blank_instagram_post_copy_1.png

Tavaly nyáron olvastam Gerald Durrell Korfu-trilógiáját, a brit zoológus és író talán legismertebb regényeit, amelyekben családjának Korfu szigetére költözését és az ott töltött éveit írta meg. Rendkívül jó humorral adott olvasói kezébe ezzel egy olyan regényes enciklopédiát, amely azt is meghódítja, aki soha nem érezte komfortosan magát se egy erdőben, se a hegyekben, de még a nagymamája falusi udvarán sem.

Annyira elmerültem benne akkoriban, annyira mélyen megérintett a kis Gerry Durrell elemi érdeklődése az őt körülvevő élővilág iránt, hogy én, aki undorodik a békáktól, aki kényelmesen ellubickol az életben 8-10 madárfaj ismeretével, madárhangok ismerete nélkül, mondjuk 1 tucat bogár és rovar biztos felismerésének képességével, hogy én magam is elkezdtem arra törekedni, Gerry-féle szemmel járjak a világban. A gyerekeimmel terméseket, faleveleket kezdtünk gyűjteni, nagyítóval jártuk az udvarunkat, madárfészkeket kerestünk, és a helyi ajvárfesztiválon többet ácsorogtunk elefántfogsort nézegetve, mint a gyöngyfűző asztaloknál.

Nem a Korfu-trilógiáról szerettem volna mesélni, de muszáj, mert nem tudok szabadulni az gondolattól, hogy a Csirimojó Kiadó az Egérke enciklopédiájának magyarországi megjelentetésével hasonló útra lépett, mint a Korfu-trilógia. A mindennapi strapában, munkában, a kisgyerekes otthoni mindennapokban, a házimunka soha el nem fogyó özönében a szülők könnyelműen és gyakran tesznek olyan kijelentéseket lehangoltan, hogy „ez vagy az az én gyerekemet nem érdekli”, miközben talán éppen ők maguk azok, akiket nem érdekel.

Erős megérzésem, hogy az Egérke enciklopédiája is azoknak a köteteknek a sorába tartozik, amik nagy eséllyel kiradírozzák az ilyen kijelentéseket. Ez a kötet azt a gyermeket és szülőt is rovarkeresgélő, madárfigyelő, toll- és levélgyűjtő gyermekké és felnőtté varázsolja, aki azt mondta korábban, hogy „minket ez úgysem érdekelne”.

img_20200330_142227.jpg

Hogy mivel éri el ezt az Egérke enciklopédiája? Nagyon fontos erénye, hogy a szöveg és a képi világ egyben van. Az ovis korosztály, de talán már a kisebbek számára is figyelemfelkeltő illusztrációk közel állnak a valósághoz (a répa, a retek, az egerészölyv, a nyuszt, az erdei pinty, a csuka mind valósághű ábrázolást kaptak). A realista illusztrációk közt mozgó felfedező egérke azonban igazi megszépített, kedves, barátságos figuraként ábrázolt mesei útitársa az olvasónak, hallgatónak. A szöveg ehhez hasonlóan egyszerre fajgyűjtemény, élőhelyismertető, a különböző fajok fejlődésével kapcsolatos információkat osztja meg velünk. Megismertet olyan fogalmakkal például, mint a tápláléklánc, a kétéltűek vagy a gyökérzöldség, közben pedig mindez egy mesebeli fikciós közegbe ágyazódik.

Karakterét tekintve Egérke egy igazi tudni vágyó, érdeklődő típus. Érdeklődése azonban korábban műszaki jellegű volt: például a repülésért, biciklizésért rajongott. A könyv kezdetén is éppen a mágneses pólusokról olvas. Az enciklopédiák világában már eligazodik, tudja, hogy ezek olyan típusú könyvek, amikből sok mindent megtudhat arról, ami őt érdekli. Egy föld alatti kis üregben él, szeret teát inni, citromos kekszet rágcsálni. Nyáron meg fogja őt látogatni két nénikéje, akik a városból érkeznek, és Egérkét hirtelen zavarni kezdi, hogy éppen a saját környezetéről nincs enciklopédiája, hogy ő maga sem ismeri igazán azt a helyet, az üreget és környékét, ahol él. Végső soron bántani kezdi Egérkét, hogy nem lesz majd jó idegenvezetője rokonainak.

img_20200330_142431.jpg

Egérke elhatározza, hogy ő maga fog egy enciklopédiát készíteni, útra kel, hogy megismerje az őt körülvevő világot, otthonát, annak növény- és állatvilágát. Felkeresi az üreg környéki erdőt, a halastavat és egy konyhakertet is. Az Egérke enciklopédiáját lapozgatva mi magunk is rájövünk, hogy tulajdonképpen csak egy valamire van szükségünk ahhoz, hogy mi is tájékozottak legyünk, megismerjük környezetünket: érdeklődésre. Amint képesek leszünk időt szánni a felfedezésre, letérdelni egy fűcsomó mellé, a diófa törzsét megvizsgálni, bekukucskálni a mogyoróbokor ágai közé, az udvarunk, amiben korábban csak műanyag hintaló, csúszda vagy hinta volt számunkra, hirtelen megtelik élettel és ezernyi jelentéssel.

img_20200330_142512.jpg

Valószínűleg nem természettudományos érdeklődésű családokban ritkábban kerül sor enciklopédiák vásárlására, pedig ezzel a könyvtípussal is érdemes korán megismertetni a gyerekeket. Egészen másfajta olvasás-, értelmezésmódot, az ismeretek feldolgozásának másfajta módját sajátíthatja el vele. Haladhatunk benne a fejezeteket sorba véve is, lineárisan, de felüthetjük későbbi fejezeteknél is a kötetet, kezdhetjük például a veteményes kertnél a legvégén, ha éppen mi is veteményezni készülünk a gyerekekkel. Ide-oda lapozgatva is koherens szöveget és komplex olvasási élményt kapunk majd. Nézegethetjük csak a képeket önmagukban, ha csak ahhoz van éppen kedvünk. Kezünkbe vehetjük a kötetet akár úgy is, mint egy böngészőt, de hordhatjuk magunkkal erdőben, tavi kiránduláson úti társunkként.

Rendkívül sok lehetőséget, olvasási módot tartogat az Egérke enciklopédiája, a legnagyobb lehetőség, ami benne rejlik, talán az, hogy kitörölheti a korábbi előítéleteinket: például, hogy minket ez úgysem érdekelne. Pórbáljuk meg! Hátha mégis.

 

Cím: Egérke enciklopédiája

Szöveg, illusztráció: Tereza Vostradovská

Ford.: Petovská Flóra

Kiadó: Csirimojó

Év: 2018

Oldalszám: 52

Ajánlott korosztály: 3-10 év

Az Egérke enciklopédájához interaktív oktatójáték is készült: https://egerkeenciklopediaja.circusatos.com/

 

 

 

Szívesen csatlakoznál az Égigérő mára 17000 tagot számláló "Neveljünk olvasókat!" csoportjához? Szülőként, pedagógusként, gyerekekkel vagy könyvekkel foglalkozó szakemberként, irodalomrajongóként érdekel a gyerek-, és ifjúsági irodalom, a mesélés, az olvasóvá nevelés? Csak egy kattintás a képre, 3 kérdés megválaszolása és már nyitom is a kaput!

43051430_1893700910716205_3099234459329757184_n.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr3715648652