Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Mesés természet - 1. rész: 65 szabadba csábító mesekönyv és verses kötet a kert, a mező és az erdő lakóiról

2020. április 21. - Réka Czakó

untitled_10.png

 

Amikor a szabadba csábító, a kertek, rétek és erdők világában játszódó mesekönyveket és gyerekregényeket szedegettem össze, és jöttek elő gyerekkorom olvasmányainak emlékei vagy a lányommal közös irodalmi kalandjaink pillanatai, végig ott motoszkált bennem egy kérdés: miért is vonzódom én olyan nagyon a sűrű erdőkhöz, miért kell hetente az óriási, mohás oldalú fák között, a végtelen dimbek és dombok völgyeiben barangolnom ahhoz, hogy meglegyen az a pár óra végtelen nyugalom, amivel hétről-hétre tovább tudom hajtani a verklit?

Ezt biztosan nem otthonról hozom, hiszen sok minden szép körülvett bennünket gyerekkoromban Szentesen, de a sűrű, áthatolhatatlan erdők és a dombok nem tartoztak ezek közé és a közös családi nyaralások sem éppen az erdőjárásról szóltak.

 

Aztán a nagy könyvmustra közepén szembe jött velem az általam olyan sokszor emlegetett Astrid Lindgren történet, a Ronja, a rabló lánya és újra belelapoztam. Aztán még egy kicsit és még egy kicsit, és a rablóbandák otthonául szolgáló erdőkről olvasva ráismertem egy pár hete tett kirándulásunk színhelyére, amely Borkának és nekem is a „hazatérés” élményét nyújtotta. Neki a köveken ugrálás, kidőlt fák ágai között bujkálás, a leküzdhetetlennek látszó leküzdése volt az izgalmas. Én meg csak szimplán órákig meg voltam hatva, hogy milyen csodák vesznek bennünket körül, és ha nem is ölelgettem sorra az utunkat szegélyező fákat, de mohás oldalukat időről időre végigsimítottam és próbáltam „szóra bírni” őket.

 

Rá kellett jönnöm, hogy a gyerekem menési-, felfedezési mániája, a fák és óriás kövek megmászásának leküzdhetetlen vágya, azokból a könyvekből indult el, amiket még én olvastam gyerekkoromban és amelyeknek hatására (főleg a lányom megszületése óta) hiszek abban, hogy az igazi boldogság csupán napi egy-két óra erdőjárással, Tisza-parti sétával, füvészkerti bolyongással már biztosítható.

 

Bár én soha nem lettem olyan bátor, mint az erdők lidérceivel is megküzdő Ronja, de cserébe kaptam egy saját Ronját, akinek csillapíthatatlan felfedezési-, megismerési-, kalandozási vágyát kezdetben, a szegedi panel kisszobájából elinduló Tisza-parti sétákon túl, a mai listánkon is szereplő könyvekkel erdős, kalandos történetekkel sikerült kielégítenem. A saját kedvenceket természetesen ezúttal is kiegészítettem a Neveljünk olvasókat csoport tagjai által ajánlott kötetekkel.

 

Szemezgessetek belőlük bátran és garantálom, hogy nemcsak meghozzák a kedveteket az erdőjáráshoz, kertben szöszmötöléshez, hanem garantáltan más szemmel: mókusok, nyulak, madarak, tündérek, manók és koboldok otthonaként fogtok ezekre a helyekre tekinteni.

 

Egy hét múlva pedig érkezem az ismeretterjesztő- és foglalkoztató könyvek hosszú sorával, amelyekből mindent (is! :D) megtudhatnak a totyogósok és kisiskolások is a természetben őket körülvevő sok-sok csodáról.

 

Legkisebbeknek

covers_13822.jpg1. Eric Carle: A telhetetlen hernyócska (Pagony Kiadó)

Eric Carle sok-sok különleges montázstechnikával készült mesekönyve közül a legelső és legismertebb (amit 1969-es első megjelenése óta több mint 20 millió példányban adtak el világszerte) A telhetetlen hernyócska. Az immár klasszikus mese egy kis hernyóról szól, aki hétfőn keresztülrágta magát egy almán, de továbbra is éhes maradt, kedden keresztülrágta magát két körtén, de továbbra is éhes maradt, szerdán három szilván, csütörtökön négy epren, majd egy tortán, egy virslin, egy nyalókán, és így tovább, és így tovább – míg jól nem lakik – és gyönyörű pillangó nem válik belőle.

covers_14000.jpg2. Marék Veronika: Boribon kirándul (Pagony Kiadó)

Boribon és Annipanni ezúttal kirándulni indulnak, hogy megnézzék a házuk fölött magasodó furcsa sziklát. A felfelé vezető útnál már csak lefelé vezető viszontagságosabb.

 

 

31922.jpg3. Agnese Baruzi: Jó reggelt, pillangó! (Scolar Kiadó)

A természet megható és fordulatos történetei olyanok, akár a kalandos mesék.
E kötet hőse hernyócska, aki egy szép napon pillangóként ébred fel. Történetét olvasva mi is átélhetjük a várakozás szépségét és az átalakulás csodáját.

A természet csodái – Rövid történetek
A gyönyörű színvilágú, kedves rajzokkal illusztrált sorozat köteteit kivágott ablakok teszik még látványosabbá.
Egyéves kortól ajánljuk.

A sorozat további részei: Jó reggelt, vörösbegy!

covers_157181.jpg4. Zdenek Miler: A kisvakond és a tavasz (Évszakos kisvakond-sorozat) (Móra Kiadó)

Vakond barátunk legújabb kalandja során egy kedves, bajba került cinegén segít. A színes, kemény táblás könyvecske a legkisebbeknek készült.

A sorozat további részei: A kisvakond és a nyár, A kisvakond és az ősz, A kisvakond és a tél

 

covers_326400.jpg5. Susanne Niesen: Négy évszak az öreg tölgyön (Manó Könyvek)

Ezen az életteli, öreg tölgyön nyomon követhetjük az évszakok váltakozását.
Az ott lakó Bagoly néne és Bagoly bácsi, a Mókus és Tapsifüles család életében mindig történik valami érdekes.
Ez a kis képekkel tűzdelt történet arra hív, hogy együtt olvassunk és keresgéljünk, hisz a sok papírfülecske oldalról oldalra megannyi meglepetést is rejt.

 

 

covers_494182.jpg6. Ambrus Izabella: Fundi kirándulni megy (Fundi-sorozat) (Tinta Kiadó)

Fundi alig tud aludni az izgalomtól a másnapi óvodai kirándulás miatt. Bár anyukája sok jó tanáccsal látja el, hogy mire kell odafigyelni egy kirándulás során, Fundi a játék hevében mégis elszakad a csoportjától, és a sűrű erdőben találja magát, teljesen egyedül. Mivel azonban ígérete szerint egy helyben marad, a többiek hamar rátalálnak, és minden…

 

 

25755.jpg7. Harcos Bálint: Szofi bújúcskázik (Szofi-sorozat) (Pagony Kiadó)

Szofi és a mamája piknikezni indulnak az erdőbe. Uzsonna előtt azonban Szofi bújócskázni akar. Vajon hová tűnt? A gombák közé? A vadmalacok közé? A tavirózsák közé? Nagyon ügyes, Mama sosem találja meg. És ha Mama bújik el? Megtalálja őt Szofi? Gyertek, keressük meg őket együtt!

 

25974.jpg8. Marék Veronika: Kippkopp és a többiek (Kippkopp-sorozat) (Ceruza Kiadó)

Elkészült a Kippkopp-sorozat nyolcadik kötete! A címe talányos egy kicsit. Vajon kik ezek a többiek? A rét és az erdő lakói: békák, egy mókus, csigák, a pók, süni és nyuszi, meg a kisrigók. És még nem említettem a teknősbékát és a kicsi baglyot. Rövid meséket találtok a könyvben sok-sok színes képpel. Remélem, tetszeni fog! – Marék Veronika

 

 

covers_382462_1.jpg9. Szabó Magda: Ki hol lakik? (Móra Kiadó)

Sok szülő emlékezhet gyermekkorából a Ki hol lakik? és a Marikáék háza című lapozgatós könyvekre, amelyek régóta hozzáférhetetlenek, de most újjászületnek az Európa Könyvkiadó Szabó Magda gyermek- és ifjúsági könyveit tartalmazó sorozatában. Az írónő kedves állatversikéinek új kiadását Szalma Edit grafikusművész illusztrálta.

 

covers_483476.jpg10. Csukás István: Erdőben jártam (Könyvmolyképző Kiadó)

A bundám szőrös, kócos és
a talpaim nagyok.
Fő ételem a sárga méz,
a medve én vagyok.
Ha brummogok, hát megremeg
az erdőrengeteg,
bizony, a hangom mily remek,
csak rám füleljetek!

Ovisoknak

covers_439721.jpg11. Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben (Ringató-mesék)

A Ringató-mesék harmadik kötetében Vica és kis tacskója, Borsi alig várja, hogy a hosszú tél után végre kiszabaduljon a kertbe. Lelkesen vetik bele magukat a tavaszi kerti munkákba, ültetnek és vetnek, csakhogy egy titokzatos erdei látogató rendszeresen megdézsmálja a veteményest, és föltúrja az ágyásokat, hiába őrjáratozik a kis kutya…

Vica, a zenész gazdi ezúttal a növényekről mesél Borsnak, de közben akad nyomoznivaló, megmentik a szomszéd nénit, és a tűzoltóknak is lesz dolguk – mert az élet sosem unalmas Borsival! A mesékhez ezúttal is népdalok társulnak, a közös éneklést pedig kotta és CD segíti, amelyen a már jól ismert, kiváló zenészek muzsikálnak.

covers_141004.jpg12. Zdenek Miler: A kíváncsi kutyus (Móra Kiadó)

Három történet egy kötetben a kis vakond rajzolójának illusztrációival. A könyvben három rövid történet található: Hogyan adta vissza a nap a kutyus vizét? Hogyan kapott kedvet a kutyus a mézre? Hogyan akart a kutyus kölyköket?

 

 

 

covers_565533.jpg13. Lackfi János, Zdenek Miler: Kisvakond és a nagy kalandok (Móra Kiadó)

Zdenìk Miler népszerű rajzaihoz most a magyar gyerekek egyik kedvenc költője, Lackfi János írt vicces verseket.
Az erdő lakói vidáman töltik a napjaikat, és amilyen aprók, éppen olyan nagy kalandokba keverednek. Ha valamelyikük bajba kerül, a talpraesett kisvakond máris ott terem! Amikor pedig neki van szüksége segítségre, ő is számíthat a többiekre: a nyuszira, a csigára, a békára, a bagolyra és persze a bátor kisegérre!

 

 

30295.jpg14. Christian Tielmann: Berci és a tavasz (Berci-sorozat) (Manó Könyvek)

Tavasszal annyi a felfedeznivaló. A kertben már nyílnak a virágok, pedig még mindent hó borít. A természet szép lassan életre kel – és vele együtt Berci is. Barátnőjével, Rozival felfedezik a kertet és a természetet.

 

 

 

20327.jpg15. Liane Schneider: Bori kirándul (Bori-sorozat) (Manó Könyvek)

Bori a családjával kirándulni indul. Velük tart a nagyi és a nagypapa, na meg a kislány unokatestvére, Misi is. Nagyot sétálnak az erdőben, piknikeznek a réten, fagyiznak, sőt, még egy lokomotívval is utaznak – igazán jól alakul ez a csodaszép nap. Egészen addig, míg Bori el nem veszti Teddyt…

 

 

 

covers_13149.jpg16. Berg Judit: Micsoda idő! (Csiribi és Panka-sorozat) (Pagony Kiadó)

„Ezt a rózsaszín ruhás tündérlánykát Pankának hívják. Az erdő közepén él, egy öreg tölgyfa első emeletén. Puha mohából van az ágya, virágszirom a ruhája. A tündérfiú neve Csiribí. Ő is az erdőben lakik, egy odvas fenyőfában. Panka és Csiribí barátok.” – kezdődik a mese. Tündérekről van tehát szó, no meg mókusokról, borzról, nyestről és szarvasbogárról, napról, szélről és felhőről Berg Judit új mesekönyvében. (A szerző Hisztimesék című könyvét sokan ismerik, szeretik és haszonnal forgatják…) Most pedig itt van Panka, a mindig vidám tündérlány, aki imád sütni-főzni, öltözködni, játszik mindenféle hangszeren, de repülni sajnos nem tud; és itt van Csiribí, az ezermester tündérfiú, aki mindenféle szerkentyűt képes megjavítani, de nem birkózik meg a forró csoki elkészítésével – és itt van öt vadonatúj mese, amely a két kis tündér kalandjait meséli el mindenféle időben – nevezetesen szélben, napban, esőben, ködben és hóban.

1516707861_54.jpg17. Tony Wolf: Mesél az erdő az állatokról (Mesél az erdő-sorozat) (Manó Könyvek)

Gyerekkorunk kedvenc történeteit vehetjük újra kézbe – hiszen ki ne szerette volna hallgatni, miről is Mesél az erdő –, a szerző eredeti illusztrációival.A sorozat első kötetében az ott élő állatokról: az egérlányok, a sünik, az őzek, a békák, a pelék és Józsi, a holló kalandjairól olvashatunk. Megtudhatjuk, hogyan válhat egy fapapucs remek hajóvá, mi mindenre jó a borsóhüvely, és bekukkanthatunk egy feketerigó-esküvőre is! Tony Wolf bájos mesegyűjteménye és rajzai az erdő lakóinak mindennapjairól a mai óvodásokat is elvarázsolják.

 

27035.jpg18. Erwin Moser: A tigrisbogár (Manó Könyvek)

A levéltetű elhiteti a kert lakóival, hogy a krumplibogár valójában elvarázsolt indiai tigris. A hangyáknak istene van: barna színű, és bőg, mint a tehén. A ravasz légy pedig egy mese segítségével szabadul ki a pók hálójából.
Aki egyszerre vágyik bűbájos és mókás állatok társaságára, vidám kalandokra, valamint filozófiai mélységű gondolatokra, olvassa Erwin Moser történeteit!

 

 

covers_200610.jpg19. Telegdi Ágnes: Ébredező természet (Óh, azok a csodálatos állatok-sorozat) (Ring-Color)

A sorozat legújabb része, e csodálatos természetmegfigyelő könyv a tavasz és a nyár legszebb pillanatait mutatja meg érdeklődő kis olvasóinak. Az éppen felcseperedő vadmalackák, az orgonalevélen álmodozó levelibéka, a legkorábban hazaérkező pacsirta, a szebbnél szebb színekben pompázó lepkék az ébredező természet pompázatos tavaszi világába kalauzolnak bennünket. A felcseperedő fecskefiókák, a sütkérező fali gyík, a mókás vidra és a többi állat pedig már nyári élményeket idéz. Egyéni hangvételű, igaz történetek a szerző varázslatos fotóival és festményeivel illusztrálva.

A sorozat további részei: Állatok erdőn-mezőn, Madarak énekei, Téli madárrmesék, Mesélnek a házi kedvencek

covers_546543.jpg20. Sybille von Olfers: Mese a virággyermekekről (Zengőkert Könyvek)

Lent, a felszín alatt a virággyermekek átalusszák a hosszú és hideg telet. A tavasz érkeztével felébrednek, és Föld Anyó segítségével szorgalmasan munkához látnak. Megvarrják színes ruháikat és segítenek a bogaraknak kifényesíteni a páncéljukat.

Sibylle von Olfers klasszikus meséin generációk nőttek fel Európa számos országában.

Immár magyar nyelven is élvezhetjük ezt a kedves történetet és a művészi illusztrációkat.

covers_564230.jpg21. Sybille von Olfers: Mese a pillangógyermekekről) (Zengőkert Könyvek)

Távol emberlakta tájtól, Pilleország szép
vidékén éldegél a pillenép. Kicsik-nagyok
együtt szállnak, gyermekeik pedig várnak,
míg eljő a szelíd fény.

A Pillangógyermekek meséből megtudhatjuk, hogyan készülnek fel a bábfiak és testvérkéik a hernyóbabák arra a csodára, ami természetben minden tavasszal megtörténik.

covers_546000.jpg22. Elsa Beskow: Törpegyermekek (Zengőkert Könyvek)

Bújócskázni mókusokkal ősszel, szánkózni a nyuszival télen. Minden évszaknak megvan a maga bája. Ám történetünkben mégis a tavasz tartogatja a legnagyobb meglepetést…

Elsa Beskow művészien illusztrált meséi a múlt század eleje óta Nyugat-Európa több országában is ismertté váltak. A magyar kiadás megjelenésével nem versenyre kelni a kiváló magyar meseirodalommal, hanem a svéd írónő klasszikus műveinek segítségével, kicsik és nagyok elé tárni a természet és rejtett valóságát.

covers_45342_1.jpg23. Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók (Móra Kiadó)

Volt ​egyszer egy kisfiú, aki csuda dolgot kapott születésnapjára: egy egész víziországot. Nem volt túl nagy területe ennek az országnak, mindössze egy parányi tavacska a kertben. Ám ahogyan a tulajdonos büszkeségével figyelte a kisfiú különös országát, egyre népesebbnek látta. A víznek szinte minden köbcentiméterében élt, mozgott valamilyen kis élőlény, természetesen mit sem tudva arról, hogy egy kisfiú alattvalója. Bálint Ágnes segítségével ti többet megtudhattok erről a titokzatos országról, mindenekelőtt persze „legfontosabb” polgáráról, Vízipók úrfiról, akinek története nem fejeződött be az általatok is jól ismert tv-sorozatban. Itt, a könyv lapjain éli tovább az életét; majdnem életveszélyes kirándulást tesz egy szomszédos víziországba, megmenti a tavirózsa levelét, amely nélkülözhetetlen oxigént termeli a tavacskának, viaskodik a legfőbb bajkeverővel, a hátonúszó poloskával. A legfontosabb dolog is megesik az életében: szerelmes lesz, aztán persze meg is házasodik. A természet minden kis élőlényének megvan tehát a saját története, a saját sorsa. Csak okosan kell megfigyelni, és akkor megmutatkozik előtted is. Szabó Szabolcs nagyszerű grafikái segítenek ebben.

covers_314622.jpg24. Ulf Stark: A veteményeskert hősei (IKEA)

Mi történik a szamócával, a répával, a brokkolival és a többiekkel a zöldségeskertben?
A nap erősen süt, az eső nem esik, és az idős néni nincs otthon. Szerencsére a gyerekek segítenek. De honnan tudják, mit kell tenniük?
Először is, retek méretűvé zsugorodnak. Majd ők lesznek a veteményeskert hősei.
Íme egy könyv egy méhecske megmentéséről, a növényekkel kötött barátságról és egy idős néni megsegítéséről. Illetve annak megértéséről, hogy mindannyian – emberek, növények, állatok – ugyanazon a földön osztozunk.

 

covers_361009.jpg25. Dargay Attila-Hévízi Gábor: Az erdő kapitánya (Egmont Hungary)

Már csak egyetlen érintetlen, békés hely létezik, amit most végzetes veszély fenyeget: ez a Kerek Erdő. Az erdő békés lakói mit sem sejtve élik mindennapjaikat, amit Zéró – a hírhedt gengszter macska – aljas cselszövése zavar meg. Szerencsére a hős Kapitány, Elemér Ede egér tizedes és Góliát beépített titkos ügynök segítségével, időben értesül a készülő merényletről. Megkezdődik a versenyfutás: ki ér előbb a Kerek Erdőbe? Lesz-e elég ideje a Kapitánynak értesíteni az Erdei Tanácsot a fenyegető veszélyről? Képesek lesznek-e a jók legyőzni a gonosz ármánykodást, és megmenteni a Kerek Erdőt?

 

covers_412439.jpg26. Stefanie Dahle: Tündéri történetek a Szamócáskertből (Szamócka-sorozat)

Szamócka a szamócatündér élete csupa kaland!Miközben Bibóval, a pillangóval a tóban fürdenek, valaki ellopja Szamócka ruháját. Vajon ki lehet a tettes?
A kis tündér nyomozásba kezd… Centi, a süni nem tud téli álomra szenderedni,mert bántja, hogy összeveszett a legjobb barátjával. Szamócka segít kibékíteni őket. Cickány Cilinél is elkél a segítség, mert mindjárt megérkeznek a teadélutánra meghívott vendégek, ám Cili megfázott, és még teát sem tudott készíteni. Még az a szerencse, hogy Szamóckának mindig van egy jó ötlete!

 

covers_550228.jpg27. Gilbert Delahaye: Márti erdőn, mezőn (Márti-sorozat) (Holló és Társa Kiadó)

Márti aratáskor a mezőn segít, amikor váratlanul egy kisnyúlra bukkan. Elnevezi Pinpinnek és hazaviszi felnevelni. Sokáig gondoskodik róla, jó barátokká válnak, de eljön az idő, amikor szabadon kell engednie, hiszen Pinpin mégiscsak egy vadnyúl…

 

 

 

kirandulos_dalok.jpg28. Gryllus Vilmos: Kirándulós dalok (Centrál Könyvek)

„Mindig is szerettem kirándulni. Erdőt-mezőt járni, állatok után leskelődni, növényekkel ismerkedni, vízcsobogást hallgatni, madarakban gyönyörködni. És néha, hazaérve dalt írni, énekelni róluk. A titkokat rejtő erdőről, a bokrok sűrűjében pöfögő szúrós gombócról, a férgek után kutató harkályról, a boszorkányosan ügyes pókokról, a tóparton szárítkozó kárókatonáról, vagy egy meleg nyári estén a réten ciripelő tücsökről. De jó is kirándulni! Aki nem hiszi, járjon utána…" Gryllus Vilmos A kötethez mellékelt CD megegyezik a Gryllus Vilmos: Dalok 2. című CD hanganyagával.

 

covers_256930.jpg29. Kányádi Sándor: Küküllő kalendárium (Holnap Kiadó)

Az évszakok váltakozásával a Küküllő vize mindig más és más arcát mutatja. Ősszel reszket, vacog, szajzik a folyóvíz felszíne, télen beáll a Küküllő, bevonja a dermesztő éj véges-végig jéggel, hogy tavasszal engedjen, áradjon, zajlásnak induljon, s az új életnek otthont adjon; nyáron aztán vakítóan kékell, meg-megállva ballag, amihez a parti fűzfák mutatják az utat.

 

 

covers_369896.jpg30. Donászy Magda: A mókus és a szarka (Holnap Kiadó)

Egy igazi klasszikus verses mese. Makkos mókus szorgalmasan gyűjtögeti télre az eleséget, de a Szarka ellopja. Végül mégis minden jóra fordul, barátok lesznek és világ körüli útra indulnak. Radvány Zsuzsa csodálatos rajzai életre keltik a szereplőket.

 

 

 

Nagyobb ovisoknak, kisiskolásoknak

covers_574541.jpg31. Zokob Anett: A rét illata (Tüsszencs kavicsmeséi) (Magánkiadás)

"Jártál-e már vadvirágos réten?
Hallottad-e fű hangját a szélben?
Láttad-e már tarka szín javát?
Érezted-e üde illatát?
Hol bánatod, mint pacsirta dala, úgy száll tova.
Ki nem járt ott még soha, önmagával mostoha."-

Kísérd el Tüsszencs manót felfedezőútjára!
Ismerkedj meg te is a rét virágaival!
Ha jól figyelsz, a rejtőző kavicsokat is megtalálhatod! Kalandra fel!

covers_535766.jpg32. Mechler Anna: Olina és a varázsszirmok (A virágtündérek titkai-sorozat) (Manó Könyvek)

A Tündérpalotában virágvarázslat zajlik. Akinek kiszínesedik a ruhája, az egy gyógynövény segítője lesz. Vajon kit ér ez a szerencse? Ki lesz az orbáncfű gondozója? Milyen feladatok várnak rá? Olina, a félszeg tündérlány kapja az új feladatot: az orbáncfű őrzője és segítője lesz. Ahogy ismerkedik a növénnyel, egyre ügyesebbé válik, és sok új dolgot tanul meg a gyógynövények titkos világáról. Vajon hogyan lehet szembeszállni a kártevőkkel? Mire jók az illatlabdák? Lehet-e barátságot kötni az emberekkel?

A kötetből mindez kiderül, és a bűbájos mese mellett sok érdekes információt is megtudhatunk a gyógynövények világáról.

A sorozat további részei: Bíborka és a varázsfőzet

15985.jpg33. Weöres Sándor: Évszakok (DVD melléklettet) (Sanoma Kiadó)

Weöres Sándor jól ismert művei ebben a válogatásban most egy egész esztendőn kalauzolnak végig. A legkisebbek számára is szórakoztató versek egymás után mutatják be az évszakokat, a természet változásait. A verseket kísérő meseszép festmények szereplői népszerű dallamokra megelevenednek a DVD-n. Olvasd, nézd és hallgasd!

 

 

26762.jpg34. Bálint Ágnes: Vízitündér, vízimanó (Holnap Kiadó)

Bálint Ágnes új kis történetei a Duna mellett játszódnak. Szereplői, Vivike, a vizitündér, és Valdi, a vizimanó, valamint barátaik a darazsak, tücskök, békák és egyéb kis bogarak úgy adnak ismereteket az évszakokról, az életről, a világról, hogy közben nem akarnak mást, mint elmesélni a kis vizitündér és a vizimanó szerelmét és egymásra találását…"

 

 

covers_409590_1.jpg35. Kányádi Sándor: Zümmögő (Holnap Kiadó)

A hetvenötödik születésnapját 2004. május 10-én ünneplő Kányádi Sándor „Napsugár verseiből” nyújt át százegyet e kötet (a költő hosszú időn át dolgozott a Napsugár című lap szerkesztőségében). A nyolc ciklusból hat az évszakok nyomába szegődik (őszi és téli strófákból két-két ciklusnyi is kikerekedett). Az első és az utolsó fejezet azt beszéli el a líra nyelvén a gyermekeknek – és minden olvasónak –, miként lehet az idő, a természet, a növény- és állatvilág ébresztette felismeréseket, tapasztalatokat, kérdéseket a mindennapi élet részévé tenni. A gyűjteményünk élén álló Sóhajtás – megnyitva az utat a többi költeményhez – arra is választ ad, Kányádi Sándor miért tartja gyermekverseit életműve szerves részének, az összes verssel egy tőről fakadtnak: Kútnak lenni volna jó, utas-itatónak, diófának vagy a fán füttyentő rigónak. Rigófüttynek volna jó, lenni bár egy hangnak, jönni-menni volna jó, akárcsak a harmat.

covers_131862_1.jpg36. Fésűs Éva: Az ezüst hegedű (Szent István Társulat)

A népszerű írónő évek óta rendkívül közkedvelt mesekönyve 65 kis történetet tartalmaz, 3-8 éves gyerekek számára. A mesék hősei a gyerekek szívéhez közel álló állatok: a mókus, a tücsök, a nyúl, a róka stb. Fésűs Éva tanulságos történetei észrevétlenül nevelik az Olvasót.

 

 

 

covers_300591.jpg37. Fésűs Éva: Kukkantó Manó és a Kerekerdő titkai (Arcus Kiadó)

Kukkantó manóval ti is bekukkanthattok a Kerekerdő lakóinak izgalmas életébe, ahol Mackó bácsi bölcs nevelése jó útra téríti a rendetlenkedőt, és ahol megtudhatjátok azt is, hogy az őszinteség a legnagyobb bátorság. Együtt játszhattok a mókusgyerekekkel, megismerhetitek az Ordas-bordas farkas és a Kismalac különös barátságát, és ott lehettek mikor az ökörszem mindenkit megnevettet. Végigkísérhetitek a kis erdei manó kalandjait. Kivívja-e magának az erdei tündér elismerését, és a neve bekerülhet-e a Kerekerdő dicsőségkönyvébe…? A válaszokat megtalálhatjátok a könyvben, amit Egri Mónika álomszép tréfás rajzai díszítenek.

„A történetek megtanítják a gyermekeket a helyes viselkedésre, hogy ne ítélkezzünk előre, legyünk őszinték, megértőek, hogy szép, vidám és békés legyen az életünk, mint a Kerekerdő lakóinak. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a tanulságos meséket.”
Sass Borbála – gyermekkönyvtáros

covers_233330.jpg38. Fésűs Éva: Mesebeszéd - A harangvirág csengettyűje és más történetek (Arcus Kiadó)

Fésűs Éva nem csupán gyönyörű meséket, hanem a gyermekek lelkéhez szóló tanulságos történeteket ír. Figyelmességről, szeretetről, lemondásról, gondoskodásról, szófogadásról, elmúlásról és újjászületésről beszél humorral, könnyedén, gyermeknyelven.

„Óvodásokhoz és kisiskolásokhoz szóló kötet, ami fontos szerepet tölthet be a nyelvi és az irodalmi ízlésformálásban.”
Sass Borbála – gyermekkönyvtáros

covers_258319.jpg39. Fésűs Éva: Széllelbélelt mesekönyv (Arcus Kiadó)

Fésűs Éva egy csodálatos világba röpít minket, oda ahol nemcsak a vihar erős, hanem az is, aki muzsikál, simogat, ringat. Tizenegy történet a szelek szárnyán, ahol főhősünk, a lótifuti Szélfiúcska, aki hulló bükkfalevelek sóhajából született, és aki nem való másra, mint védett kertek alján ingecskeszárogatásra, megtanít minket mi a különbség cimbora és barát között, és arra is, hogy a boldogság olyan rejtélyes valami, amit sem kölcsönadni, sem osztogatni nem lehet. A történetekből megtudhatjuk még, hogyan készül a kenyér, hogy a bagoly nem éjszaka hanem nappal alszik, hogy mit eszik a béka, és hogy mi terem a kertben. Egri Mónika szemet gyönyörködtető rajzai, a Szélfiúcska szélzsákba bújtatott alakja, nagyszerűen tárja elénk ezt a csodaszép világot.

covers_346383_1.jpg40. Palásthy Ágnes: Elrabolták a siklót (Könyvmolyképző Kiadó)

Elragadóan kedves, mulatságos állatmesék barátságról, becsületről, emberségről.

„ – Mit találtatok?
– Hát csak a sikló hűlt helyét találtuk.
A hőscincér mérges pillantását látva az egyik muslinca óvatosan visszakozott:
– Vagyis az üres kabátját.”

Az erdei tisztáson és környékén mindig történik valami. A kelekótya muslincák felfedezik, hogy elrabolták a siklót; Vakond az észak-nyugati átjárót kutatja; Mókus Rézi végre megtalálja elrejtett téli eleségét; Sün Samu tánciskolába indul; Pisztráng Öcsi világgá megy; Csiga Béla pedig életre szóló barátra lel, amikor megismeri Szepit, a kócos hernyót.

Az erdei tisztáson mindig zajlik az élet.

covers_578994.jpg41. Krumpach Erzsébet: Cserfes Rozi az erdőben (West. Graph)

Krumpach ​Erzsébet konyhakert tulajdonosok számára népszerűsíti a természet mintájára történő veteményezést vegyszerek nélkül. Első könyve – A bőség kertje címmel – ezidáig négy kiadást ért meg. A technológia átadása közben fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy a gyerekekhez is szóljon ebben a témában. Így született meg Cserfes Rózi története.

A könyvhöz tartozik egy munkafüzet: Játékos felfedező Cserfes Rózival a magocskákról és a talajlakókról
Kevés időt tölt a gyermek a szabadban? Nem érdeklődik a természet iránt?
Az óvodás korú gyermekek játékos formában nagyon fogékonyak arra, hogy új dolgokat tanuljanak meg a környezetükről. Pitypang Piri sokat mesél Cserfes Rózinak a virágokról, magocskákról, a földben élő apró élőlényekről, amivel felkelti az érdeklődését a természet iránt.
Ez a munkafüzet is elsősorban kíváncsivá és felfedezővé teszi a gyerekeket, a feladatok elvégzésével pedig tanulhatnak is arról, hogy mi zajlik körülöttük.
A természettől történő folyamatos eltávolodás után ma már egyre többen jönnek rá arra, hogy a természetes környezet, az egészséges termőtalaj életünk és egészségünk alapja. A kiadvány célja, hogy ez a fajta környezettudatosság minél jobban természetessé váljon a gyerekek életében.

covers_582667.jpg42. Vasas András: A bátor kis gulipán (Magánkiadás)

A BÁTOR KIS GULIPÁN egy természetmese, ami a szikes tavak madárvilágát mutatja be a gyerekeknek. Elsősorban 5-9 éveseknek ajánljuk.

A sekély vizű élőhelyek - mint például a szikes tavak - változatos madárvilágnak adnak otthont és a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb területek közé tartoznak. Ezt a csodálatos madárvilágot ismerhetjük meg ebből a könyvből.

A frissen kikelt, legkisebb gulipánfióka, Klü, elszakad a szüleitől és három testvérétől. Először nagyon megijed, majd bátran nekivág az izgalmas kalandokat tartogató útnak, hogy megtalálja családját. Útja során megismerkedik néhány, a szikes tavon élő madárfajjal. Az izgalmas történetet követve a faji bélyegek mellett a madarak életmódjával is megismerkedhetnek a kicsik.

covers_279900.jpg43. Waldemar Bonsels: Maja, a méhecske (Ciceró Kiadó)

A világhírû gyermekkönyv egy engedetlen kisméhecske kalandjait írja le. Milyennek látszik a világ egy efféle apróság szemszögéből? A szófogadatlan méhecskében felismerhetjük magunkat, a mi kis családunkat, sokszor nem az elvárás szerint mûködő gyermekeinket. A Maja, a méhecske igazi családi olvasmány. Gyermekkönyv, de tanulságos a felnőtteknek is – a mai szülők, nagyszülők bizonyára örömmel veszik meg csemetéiknek, unokáiknak. A könyv Magyarországon 1958 óta először kerül most az olvasók kezébe – ezúttal gyönyör színes illusztrációkkal.

 

 

covers_142189.jpg44. Simon Réka Zsuzsanna: Pukka és az évszakok (Koinonia Kiadó)

Kapukki Pukka, az erdei manó, huncut, játékos és gondoskodó koboldok rokona: a Lombgyűrű erdőben lakik számos barátjával. Konfliktusokat old meg, kibékít és megvigasztalja az erdő lakóit, segít nekik, de meg is tréfálja őket. Szereti a csodákat, odafigyel az apró dolgokra, örömökre. Ha meg szeretnéd ismerni, barangolj e könyv által a Lombgyűrű erdőben!

 

 

covers_22295.jpg45. Lázár Zsófia, Lázár Ervin: Bogármese (Sanoma Kiadó)

Egy mese Csillagszeműről és az erdő megannyi csodabogaráról. Csillagszemű bogár-főhősünk küldetése az, hogy felkutassa a jótékony varázsvirágot, mely beteg Szivárványos barátjának egyetlen gyógyírja lehet. Lázár Ervin és Lázár Zsófia első közös műve.

 

 

 

covers_367923.jpg46. Fodor Sándor: Csipike (Manó Könyvek)

Mekkorák vagyunk valójában? És mekkorának látjuk magunkat környezetünk tükrében? És jóságunk vajon mennyire kényszer, amely önértékelésünk kisszerűségéből fakad? Már gyerekként szembesülünk, ha meseszinten is, ezekkel a problémákkal és a játék, amely képes feloldani minden harcos ellentétet, Csipikében sem vall kudarcot. Lenyűgöző álomvilág, s bár gyerekekhez íródott, valahol a majdani felnőtthöz is szól játékosságával, tanulságaival, értékeivel. A kissé cinikus író a végén a mesét felolvasó apukákra, anyukákra kacsint és így búcsúzik: « mindenki sírt, nagyon szép volt. »

Tartalom: Csipike, a gonosz törpe, Csipike és Kukucsi, Csipike, a boldog óriás, Csipike és Tipetupa, Csipike és a Gonosz Ostoba.

covers_462265_1.jpg47. Lázár Ervin: Öregapó madarai (Móra Kiadó)

Doktor Hertelendi Róbert, Öregapó seregélye nem mindennapi madár volt. A megtévesztésig híven tudta utánozni a szekérnyikorgást, a rigófüttyöt, kotkodácsolásával még a baromfiudvart is zavarba hozta. Kár, hogy egy tavaszon nem tért vissza, a gyerekeknek, Öregapó barátainak már nem volt szerencséjük megismerkednsi vele. A meghitt beszélgetések, közös kirándulások során mégis sok érdekességet tudnak meg a madarak életéről. Arról, hogy miért nem szabad baglyot lőni, hogy valóban halálmadár-e a kuvik, arról, hogy messziről hogyan lehet megkülönböztetni egymástól a gólyát és a gémet, meg hogy mi történik, ha egy fészekbe véletlenül két kakukktojás kerül.
A mű derűs világát híven tükrözi a szép, színes illusztráció.

covers_368312_1.jpg48. Finy Petra: A darvak tánca (Naphegy Kiadó)

Finy Petra mesegyűjteménye különleges a hazai gyerekirodalomban:

Magyarország hat földrajzi tájegységének és fontosabb vizeinek meséit gyűjti egybe miközben mindegyik szöveg a szerző saját meséje. A klasszikus, hagyományosan ismert állatmesék, legendamesék és tündérmesék motívumai valószínűleg ismerősek minden olvasni tudó gyereknek, ám a szerző ezeket olyan sajátosan lírai és meghökkentően újszerű motívumkészlettel gazdagítja, amelyek eredményeképpen, egy izgalmas, titkokkal teli, s mint ilyen, felfedezésre csábító mesevilág teremtődik a könyv lapjain.

Szegedi Katalin légies, a klasszikus varázsmesék hangulatát idéző, részletgazdag festményeivel, kollázsaival a kiadvány megjelenésében is különleges esztétikai élményt jelent.

covers_551207_1.jpg49. Pásztor Andrea: A platánfa álma (Kecskeméti Televízió)

Vajon vannak-e a fáknak érzéseik?
Boldogok-e, ha virágoznak?
Álmodnak-e télen, amikor megkopaszodva várják a tavaszt? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a szívhez szóló történetből, amely elmeséli, hogyan lett egy pici lány egy öreg platán Egyetlenegy Legeslegjobb Örök Barátja.

 

 

covers_549033.jpg50. Nagy László Krisztián: Az erdei focibajnokság (Manó Könyvek)

Nagy az izgalom a Végtelen-erdőben. Nem csoda, hiszen első alkalommal rendezik meg az állati focibajnokságot, azaz a Bundásligát. A csapatkapitány, Karotta Kazi vezetésével a Káposztás-réti nyulak is készülnek a bajnokságra, ahol a legnehezebb ellenfelekkel szemben kell helytállniuk. Vajon van esélyük Sunyi Sanyi és a rókák ellen? Legyőzhetik a sünöket a Tüskecsarnokban? Vagy úgyis Acsar és a Lompos FC viszi haza a kupát? Az biztos, hogy a nyusziknak minden leleményességükre szükségük lesz, mert az ellenfelek között többen is akadnak, akik nem tartják be a játékszabályokat.
A könyv egy mulatságos, fordulatos és szórakoztató kaland segítségével vezeti be a gyerekeket a futball világába, de a focis kiszólásoknak, vicces áthallásoknak köszönhetően a felnőtteknek is sok-sok kellemes pillanatot tartogat.

covers_446953_1.jpg51. Berg Judit: Tavasz a Nádtengeren (Lengemesék-sorozat) (Central Könyvek)

Messze-messze, ​a Sustorgó erdő mélyén, a Locsogó-tó partján hullámzik a végtelen Nádtenger. A Nádtenger hullámai között minden tavasszal megkezdődik a munka. A vízi madarak a sűrű nád tövében építik otthonukat, ahol kikölthetik a fiókákat. Téli álmuk végeztével a békák is előbújnak az iszapból, és hangos kuruttyolással köszöntik a jó időt. Vízisiklók, gőték siklanak a nádtövek között a vízben, rovarok ezrei próbálgatják friss szárnyaikat.
De a legvidámabbak mégis a Nádtenger őrei, a lengék. Hogy róluk eddig még nem hallottál? Az bizony nem csoda. A nádas összes többi lakójáról készült már festmény, fénykép, tudományos leírás, a lengéket azonban nem látta még soha senki. Egyedül a Nádtenger lakói tudják, hogy a lengék a nádas nyugalmának őrzői, az itt élő állatok védelmezői.
A lengék teste alig nagyobb, mint a pitypang bóbitája, a bőrük éppen olyan zöld, mint a nádas, hajuk pedig kócos barnán lobog a szélben. Vagyis csak a felnőttek haja barna. A csemeték fején vidám zöld hajtások ágaskodnak…

covers_366188.jpg52. Lázár Ervin: A fába szorult hernyó (Móra Kiadó)

Egyszer fába szorult egy két- (vagy három-) szemű hernyó. Keserves jajongására a fa köré gyűltek a környéken járó állatok: a medve, a farkas, a kecske, a róka, a nyúl, a borz, az egér, a hőscincér és a katicabogár. Hosszas tanakodás után úgy próbálnak segíteni szegény hernyónak, hogy egymás hátára állnak, hátha ki tudják szabadítani. De ki kinek a hátára kapaszkodjon? És vajon el tudják-e érni a síró-rívó hernyót?

 

 

covers_398286.jpg53. Zelk Zoltán: A tölgyfa születésnapja - Mesék a természetről (Móra Kiadó)

A világ végétől kilenclépésnyire, de az is lehet, hogy tízre, egy aprócska erdő közepén négy testvér éldegélt: Tavasz, Nyár, Ősz és Tél. Egyszer réges-régen valami apróságon összekaptak, és egymás után útra keltek. Azóta vándorolnak a világban, s épp csak annyi időre találkoznak a kis házban, hogy elmeséljék egymásnak, mi mindent tapasztaltak. Szerencsénkre Zelk Zoltán lejegyezte az évszakok huszonnégy meséjét. Szeretetteljes, belakható világukban a szemünk láttára születnek meg gyenge fűszálak és a hét napjai, a pipacs álmában pillangóként repked és dalra fakadnak a fák, az öreg tölgyet pedig századik születésnapja alkalmából felköszöntik a rajta fészkelő madarak.

covers_524966.jpg54. Az erdők meséi (Professzorok Kiadója)

Az Erdő számos csodát tartogat számunkra. Amikor rálépünk a zöld lombok rejtette ösvényre, mindez a szemünk elé tárul. Hogy megértsük mindazt, ami körülvesz bennünket segítségül hívhatjuk ezt a mesekönyvet, amelyet hivatásos meseírók, természetvédelmi szakemberek, valamint elkötelezett erdőmentők írtak.
Az óvodásokkal, kisiskolásokkal kiránduló szülők, vagy pedagógusok ebben a mesekönyvben számos rövid tanító-mesét találnak, amelyet néhány perc alatt felolvasva megismertethetik a gyerekekkel azt az erdei környezetet és annak szükségleteit, amelyet éppen felfedeznek.
Az Erdők meséi könyv – amit a kedves Olvasó most a kezében tart – egy kulcs, amely összeköti a gyermeket a felnőttel, az embert a természettel. Kulcs, amivel az Erdő csodáira nyíló kapukon nyerhetünk bebocsátást. Tanító meséink olyan rejtekhelyek, amelyekben a tudás kis magvait rejtettük el, a mese nyelvén.

covers_350173.jpg55. Varró Zsuzsa, Varró Dániel: Áfonyka (Holnap Kidó)

„A haja bogyókék, a szeme levélzöld, az orra fitoska; fitoska orra körül pedig temérdek világszép szeplő virít" – ő az aprócska, gömbölyded erdei tündér, Áfonyka. Egy „zúzmarázos, télutói reggelen" vidám fütyörészéssel indul a történet; s máris benépesül az erdő. Ám egyszer csak szél kerekedik, felemeli Áfonykát a magasba, és röpíti messze-messze az erdő fölött…

Varró Zsuzsa Édes Anyanyelvünk pályadíjas, Domján-Udvardy Melinda bájos rajzaival illusztrált első mesekönyve Varró Dániel versbetéteivel, játékos nevek, könnyed szójátékok, a szereplőket jellemző stílusfordulatok, nyelvi ötletek sokaságával vezeti végig ifjú olvasóit Áfonyka nem mindennapi kalandjain: találkozását a Rettenetes (Krucifix) Rinaldóval, a négyfejű sárkánnyal, egy igazi királykisasszonnyal és a rettegett erdőnyelővel, mígnem az első tavaszi reggelen sok viszontagság után visszatér a Gyöngyvirágos Tölgyesbe.

covers_349920.jpg56. Mészöly Ágnes: Sünimanó (Móra Kiadó)

Egy manólányka és az aprónép kalandjairól számol be a mese, melyben olyan hősökkel találkozhatunk, mint Cserszömörce bátyó, akinek arca olyan ráncos, mint egy összetöpörödött alma, vagy a nevével ellentétben meglehetősen terebélyes Hermelin néni, nem is beszélve Bodobács uraságról, Bükk-vidék össze s manójának a főnökéről. Minden buckára jut egy manó, ahogy a mesekönyv lapjain minden hónapra jut egy kedves történet az aprónép kalandjaiból.

 

 

index_6.jpg57. Szabó Anna: A nagy fa lakói (TUDOMÁNY)

A nagy fa lakói című könyv a négy és nyolc év közötti korosztálynak bátran ajánlható mesekönyv. A választékos nyelven írt történetek egy tölgyfán lakó népes állatsereg életének eseményeit beszélik el, melyek jól példázzák az együttélés, a segítségadás, az önfeláldozás emberi értékeit. A nagyalakú, kötött könyv oldalait Milodánovics Ágnes szépen kidolgozott illusztrációi díszítik. A tizennyolc történet (rendszerint másfél-két oldal) kisiskolások számára kiváló olvasási gyakorlat lehet.

 

 

8-12 éveseknek

covers_303475.jpg58. Alessandro Gatti: Klinkusz és a sárkány könnye (Klinkusz-sorozat) (Holnap Kiadó)

Áthatolhatatlan sűrű erdő mélyén, a fák koronáján rejtőzik Limbelomb városa. A limbelombiak parányi népe lakja, akik megállapodást kötöttek az erdő uraival, a fákkal. Limbelomb különös városát, amelyben fák a felhőkarcolók és kötélhidakkal összekötött ágak az utcák, emberi szem még sosem látta. Míg aztán egy havas éjszakán megjelenik a fák közt motoros szánján Fakéregi Klinkusz, és ezzel számtalan izgalmas kaland veszi kezdetét.

A könyv bevezeti ifjú olvasóit a természet titkaiba, a varázslás rejtelmeibe, miközben rávilágít az igaz barátság fontosságára is. A Klinkusz és a sárkány könnye című kötettel egy több tagból álló gyerekkönyv sorozatot indít útjára a kiadó, hogy önálló olvasásra csábítsa a 8-10 éves korosztályt.

covers_314285_1.jpg59. Astrid Lindgren: Ronja, a rabló lánya (Móra Kiadó)

A svéd erdők mélyén, valahol egy sziklavárban élt Mattis, a rablóvezér. Egy viharos éjszakán megszületett a kislánya, Ronja – minden rabló nagy örömére. A kislány felcseperedett, és lassan megismerte a körülötte levő világot. Legjobban az erdőben szeretett barangolni, itt ismerkedett meg az ellenséges rablóvezér – Borka – fiával, Birkkel. A két gyerek elválaszthatatlan jó barát lesz – az apák legnagyobb bánatára. Majd miután egy egész nyarat az erdőben élnek át – úgy döntenek, hogy ők nem követik apjuk „foglalkozását”, másként fognak élni. A szerző a tőle megszokott szeretettel, sok humorral, fordulatos cselekménybe ágyazva írja le a gyerekek kalandjait.

covers_26844_2.jpg60. Timothee de Fombelle: A számkivetett (Ágról szakadt Tóbiás-sorozat) (Móra Kiadó)

Tóbiás másfél milliméter magas, korához képest nem túl nagy. A fa lakói között él, akik ágakon és leveleken épített otthonukon túl nem ismernek más világot. Apja tudományos felfedezése miatt Tóbiásnak menekülnie kell. A fa népe ellene fordul, barátai elárulják, egyetlen segítőtársa marad, a titokzatos Lilia. A kisfiú lélekszakadva menti az életét, ágról ágra bejárja a nagy tölgy vidékeit, miközben megérti apja tanítását a fa értékéről. Üldöztetése végül ellenséges földön, a pőrék közt ér véget, ahol sorsa meglepő fordulatot vesz…

 

covers_479327.jpg61. Fekete István: Vuk (Móra Kiadó)

A rókalyuk folyosója tágabb lett, és a pitvaron túl, mint egy teknő, öblösödött a kamra, ahol halkan szuszogott a rókakölyök. A szőrös gomolyag mozogni kezdett, orra kutatva emelkedett a levegőbe…
„Vuk lesz a neve, mint öregapjának, ki első volt a nemzetségben. Vuk, ami annyit jelent, hogy minden rókának félre kell állni az útból, ha vadászatra indul.”
Az író igen népszerű állatmeséje a kisróka felnőtté válásáról szól; a rögös utat bejárva Vuk a Simabőrű Ember méltó ellenfele lesz.

 

28820.jpg62. Felix Salten: Bambi (Könyvmolyképző Kiadó)

Bambi a rengeteg legmélyén, mogyorócserjék, som- és kökénybokrok, magas juhar- meg bükkfák védte zugban született. A kis őz botladozó lábakkal indult el az erdő úttalan útjain, és mind távolabb merészkedett. Bambival együtt tanul meg az olvasó önfeledten játszani és száguldani, élvezni a szabadságot. De megtanulunk félni is és keserűen tudomásul venni minden élet halandóságát. Salten költői prózája egyszerre szól gyermekekhez és felnőttekhez – mindannyiunk okulására és gyönyörűségére.

 

 

covers_403570.jpg63. M. G. Leonard: A bogaras fiú (Naphegy Kiadó)

Végre egy izgalmas, bogaras gyerekkrimi!

Darkus nem hisz a szemének, amikor egy hatalmas bogár pottyan ki új, szörnyű szomszédja nadrágszárából. Az óriásbogár mintha mondani akarna valamit. De lehet-e egy fiú legjobb barátja egy bogár? És mi köze mindennek ahhoz, hogy Darkus édesapja egy napon eltűnt a laboratóriumából, valamint Lucretia Cutter feltűnéséhez, aki furcsa vonzalmat tanúsít a rovarok iránt?

 

 

covers_357179_1.jpg64. Gerald Durrell: Családom és egyéb állatfajták (Európa Kiadó)

Mit lehet tenni, ha Angliában mindig esik az eső, köd van, mindenki náthás, és Margo pattanásai nemhogy elmúlnának, hanem egyre sokasodnak?… A megoldás: át kell költözni melegebb ég alá, pontosabban a görög szigetvilág paradicsomi fészkébe: Korfura. A nem is kissé excentrikus Durrell család tagjai – a gondterhelt konyhaművész mama, és gyermekei: a kiterjedt baráti körrel rendelkező és rosszkedvű író, Larry: a fegyvergyűjtő és -szakértő Leslie: a szerelmes hajlandóságú Margo, végül pedig – de nem utoljára! – minden rendű és rangú élőlény szenvedélyes barátja: Gerry – mind megtalálják a hajlamaiknak legjobban megfelelő éghajlatot és elfoglaltságot ezen a gyönyörű szigeten, ahol csodával határos módon mindig sikerül emberi és nem emberi állatseregletüket újabb, egyre érdekesebb példányokkal gyarapítani…

14 éven felülieknek

covers_569904.jpg65. Boldizsár Ildikó: Mesék a csodakertről (Magvető Kiadó)

Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért csoporthoz, és vállalták, hogy összegyűjtik a világ népmesekincséből azokat a meséket, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak, hogy segítsenek a szülőknek, pedagógusoknak és mindnyájunknak a tudatosításban. Olyan meséket adnak közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük – összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle… De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség…

Szívesen csatlakoznál az Égigérő mára 16000 tagot számláló "Neveljünk olvasókat!" csoportjához? Szülőként, pedagógusként, gyerekekkel vagy könyvekkel foglalkozó szakemberként, irodalomrajongóként érdekel a gyerek-, és ifjúsági irodalom, a mesélés, az olvasóvá nevelés? Csak egy kattintás a képre, 3 kérdés megválaszolása és már nyitom is a kaput!

43051430_1893700910716205_3099234459329757184_n.jpg

 

                                       

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr9615625308