Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Gyerekkönyves újdonságok - 2020. február

2020. március 07. - Réka Czakó

untitled_2.png

Érkezem a 2020-as év februárjának izgalmas újdonságaival! Egyértelmű győzteseink ebben a hónapban a legminibb molyok. Nagy örömömre felismerték a magyar gyerekkönyv-kiadók, hogy érdemes ennek a korosztálynak és a szüleiknek nagyobb mennyiségben izgalmas, szép és okos babalapozókat ajánlani. Hiszen az olvasóvá nevelés, a könyvek megszerettetése már pár hónapos korban elkezdődhet. A színek, számok mellett olyan témák is előkerülnek a bölcsis korosztálynak ajánlott könyvek között, mint a cumi, a szobatisztaság és a dackorszakban olyan fontos érzelmek kérdése. Ismeritek a mesét a Vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére? Én személy szerint az egyik legjobb szobatisztaságot elérni segítő könyvnek gondolom. Most kijött egy hasonló témájú könyv egészen kicsiknek, a Kukucs-könyvek sorozatban. Ebben egy kis tehénnel történik baleset. Ezekkel a sztorikkal humorral tudtok a kényes témához közelíteni.

Tódulnak a könyvesboltok polcaira a húsvéti lapozók, foglalkoztatók és mesekönyvek. Ismeretterjesztő könyvek közül abszolút kedvencem ebben a hónapban a Fejem felett az égbolt és a Talpam alatt a föld könyvek a HVG Kiadótól. Német könyvesboltokban sikerült belelapoznom és nagyon megszerettem az illusztrációkat. Szerintem az ezerszer fellapozós kategória mindkettő. :)

Sokan keresik a Neveljünk olvasókat! csoportban a lovas könyveket. Ebben a témában is van újdonság: indul nálunk is az Európa-szerte már nagyon népszerű Molli minipóni-sorozat. Jó hír, hogy a Tom Gates-rajongóknak is itt a sorozat legújabb kötete.

És a többi, és a többi, és a többi... Jó böngészgetést!

 

Legkisebbeknek:

tn6_id22-317522.JPGSzavak  (Tapints meg!-sorozat) (Napraforgó Kiadó)

A kötet minden ábráján körbefutó, térbeli vonal segítségével a legkisebbek is végighúzhatják az ujjaikat a rajzok körül, így még viccesebb az ismerkedés a szavakkal.

A sorozat további, most megjelent részei: Színek, Állatok, Számok

 

 

 

1793170_2.jpgSam Tamplin: Hová bújtál, kiskutya? (Hová bújtál-sorozat) (Centrál Könyvek)

A katicák és a méhecskék sehol sem találják a kiskutyust. Kukucskálj be a szép színes oldalak mögé, és segíts nekik megkeresni! Közben talán még új barátokat is találtok…

 

 

 

 

id22-317142.JPGKatja Reider: Amikor a kisgyerekek elfáradnak (Scolar Kiadó)

A könnyen megjegyezhető mondókák és hangulatos képek a gyerekek különböző délutáni és éjszakai alvási szokásairól mesélnek. A kicsik számára ismerős élethelyzetek elevenednek meg a könyv lapjain, könnyebbé teszik az elalvást, és oldják az elválással kapcsolatos szorongásokat.

 

 

 

id22-317180.JPGMartina Kohl: A világ kicsiben (Scolar Kiadó)

Hat minikönyv egy dobozban – utazáshoz, esti meséléshez, együtt olvasáshoz: Nézzük meg a póniudvart! Nézzük meg a repülőteret! Nézzük meg az állatkertet! Nézzük meg a tanyát! Nézzük meg a tűzoltókat! Nézzük meg az óvodát! A könyvecskékben szereplő jelenetek segítenek a kisgyerekeknek megismerni a világot. 1,5 éves kortól…

 

 

 

1838034_2.jpgKi volt az? (Kukucs könyvek) (Manó Könyvek)

Jaj, jaj! - nyafog Kitty. -
Itt egy kis baleset történt!
Vajon ki lehetett az?
Told el az ujjaddal a kis képet, és megtudod, hogy ki kakilt a bocira

 

 

 

id22-317149_1.JPGRosemarie Künzler-Behncke: Nyuszi húsvétja (Scolar Kiadó)

Vidám keresgélős mese kicsiknek húsvétra A kis Nyuszó a szokottnál is jobban várja a húsvétot, mert idén először indulhat egyedül tojáselrejtő körútra! „Biztos, hogy menni fog neki?” – aggodalmaskodik Nyúlpapa, és titokban a fia nyomába ered…

 

 

 

1824382_2.jpgZdenek Miler: Kisvakond és a húsvét (Móra Kiadó)

Kisvakond a barátaival idén is megünnepli a húsvétot: virágot szed, tojást fest, süteményt készít, és labdázik egy jót a szabadban. Tarts te is vele, és válaszolj a rajzokhoz tartozó kérdésekre!

 

 

 

 

1802181_2.jpgNele Bauser: Jakab cumija (Jakab-sorozat) (Manó Könyvek)

Jakab nagyon szereti a színes cumiját, de sokszor bizony hosszan kell keresgélnie, mire sikerül megtalálnia. Vajon cumi nélkül is boldogul?

 

 

 

 

1816118_2.jpgFrauke Nahrgang: Milyen könnyű bilibe pisilni! (Scolar Kiadó)

Leó még pelenkát hord. Barátja, Liza már bilibe szokott pisilni. Naná, hogy Leónak is menni fog! Ez a kedves könyv öröm a gyerekeknek, segítség a szülőknek bilire szoktatás idején.

 

 

 

 

1802182_2.jpgNele Bauser: Jakab és a húsvéti nyuszi (Jakab-sorozat) (Manó Könyvek)

Már csak hármat kell aludni, és itt a Húsvét! Jakab már izgatottan várja. De ugye biztosan jön a nyuszi?

 

 

 

 

tn6_id22-317371.JPGNatalie Marshall: A fák lombjai közt - Meglepikönyv kihízható fülekkel (Móra Kiadó)

Találd meg az ERDŐBEN élő összes CSODÁS állatot! Húzd ki a kis füleket, ahol nem is egy, hanem mindjárt 2 SZUPER MEGLEPETÉST találsz!

 

 

 

 

tn6_id22-317377.JPGNatalie Marshall: Háziállatok - Meglepikönyv kihízható fülekkel (Móra Kiadó)

Jó szórakozást kívánunk a sok bolyhos, szőrös, tollas és barátságos ÁLLAT kereséséhez. Húzd ki a kis füleket, ahol nem is egy, hanem mindjárt 2 SZUPER MEGLEPETÉST találsz!

 

 

 

1303344_2.jpgChristian Tielmann: Berci óvodába megy (Berci-sorozat) (Manó Könyvek)

Hurrá! Berci végre óvodába megy, ahol rengeteg izgalmas kaland vár rá. Rajzol egy óriási lovagvárat, paradicsomszószos tésztát eszik, végül ebéd után még a sok fáradalmat is kipihenheti. Egy baj van csak: Mama túl hamar jön érte. Pedig ő még maradna…"

 

 

1817069_2.jpgSusanne Gernhauser: Keress, találj, mesélj! Tavasszal (Scolar Kiadó)

Végre itt a tavasz! Az első napsugarak kicsalogatnak a kertbe, és mehetünk biciklizni a tóhoz! Nézd csak Andrist: most mindenhová a piros futóbiciklijén megy! Ezzel a vidám böngészőkönyvvel várhatják a gyerekek a tavaszt és a húsvétot.

 

 

 

 

1836348_2.jpgSusanne Gernhauser: Erdei nagy böngésző (Scolar Kiadó)

Tudod-e, milyen kisebb-nagyobb állatok élnek az erdőben, és hogy melyik hol lakik? Megtalálod-e az állatcsaládokat? És azt a kis mókust, amelyik minden oldalpáron felbukkan? Ezt a csodaszép képeskönyvet lapozgatva a gyerekek felfedezhetik, hogyan változik évszakról évszakra az erdő. A tizenegy részletgazdag képen megannyi érdekes dolgot lehet…

 

 

 

id22-317360.JPGVuk és a színek (Móra Kiadó)

Vuk, a kisróka segítségével megismerheted a legfontosabb színeket. Közben bejárhatod az erdőt és a simabőrű udvarát is!

 

 

 

 

id22-317362.JPGVuk és a számok (Móra Kiadó)

Vuk, a kisróka segít abban, hogy megismerd a számokat. Közben bejárhatod az erdőt és a simabőrű udvarát is.

 

 

 

 

Ovisoknak

1816103_2.jpgAurélie Chien Chow Chine: Duzzogok (Gaston érzelmei)

Gaston éppen olyan unikornis, mint a többiek. Egy dolgot kivéve: sörényének színe mindig az érzelmeit tükrözi. Ha Gaston nagyon boldog, sörénye a szivárvány színeiben ragyog. Csakhogy a kis unikornis néha szomorú, vagy féltékeny, dühös, esetleg fél. Most éppen megsértődött, és egyáltalán nincs jól. Szürkeség uralkodik a szívében. Vajon mit tegyen, hogy a duzzogásától megszabaduljon?
A bájos képekkel illusztrált könyvsorozat történetei Gaston egy-egy kalandját mesélik el, és olyan légzőgyakorlatot is leírnak, melyek segítenek az érzelmek megértésében, az öröm teljes átélésében vagy a rossz érzések leküzdésében. Ajánljuk óvodásoknak, szüleiknek és óvodapedagógusoknak egyaránt.

1793167_2.jpgKatie Daynes: Nézd meg! Mi az a Hold? (Nézd meg!-sorozat) (Centrál Könyvek)

Változtatja az alakját, és világít az éjszakában… De mégis pontosan mi az a Hold? Ha kíváncsi vagy, lapozd végig a könyvet, hajtogasd ki a füleket, és megtudod. Kilövéshez felkészülni: irány a Hold!

 

 

 

 

id22-316642.JPGKatie Daynes: Mik azok az érzelmek? (Centrál Könyvek)

Mitől vagyunk boldogok, szomorúak, mérgesek, rémültek vagy épp izgatottak? És hogyan tudunk megbirkózni a bennünk kavargó sok-sok érzéssel? Kukucskálj be a kis fülek alá, és megtudod a válaszokat!

 

 

 

 

1821534_2.jpgCordula Thörner: Építsünk autót! (Barátaim, a járművek) (Manó Könyvek)

Ottó és Dübel, a két furfangos robot autót szeretne építeni. Hogy kell kinéznie egy autónak? Mitől forognak a kerekek? És mi is az a négyütemű motor? Ez a kedves történet a bonyolult technikai dolgokat is érthetően meséli el a gyermekek számára.

 

 

 

1821535_2.jpgMonika Wittmann: Nagy járművek az útépítésen (Barátaim, a járművek) (Manó Könyvek)

Új út épül a város szélén. Az építkezésen Jani sok nagy járművet és gépet tud megfigyelni: van ott kotrógép, úthenger, bulldózer és aszfaltozógép. Sőt, még egy szuperóriás alagútfúró is!

 

 

 

1448224_2.jpgChristian Tielmann: Berci megtanul biciklizni (Berci-sorozat) (Manó Könyvek)

Vigyázz, kész, rajt! Berci végigszáguld az udvaron a futóbiciklijével. De már kicsit nagy ehhez. Egy igazi bicikli kellene neki! Mamával közösen rendbe hozzák Frici régi gyerekbiciklijét. Aztán jön a gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás… És Berci hamarosan már kiválóan veszi a kanyarokat.

 

 

 

1815326_2.jpgChristian Tielmann: Berci Rozinál alszik (Berci-sorozat) (Manó Könyvek)

Juhé! Berci életében először Roziéknál aludhat. Gyorsan be is pakol a bőröndjébe. Beteszi a pizsamáját, a fogkeféjét, és természetesen az elemlámpáját. De vajon el tud majd aludni jó éjt puszi nélkül?

 

 

 

 

1815325_2.jpgLiane Schneider: Bori mérges (Bori-sorozat) (Manó Könyvek)

Vannak napok, amikor minden félresikerül. Az óvodában egy pohár víz ráömlik Bori rajzára, lerombolják a tornyot, amit Julcsival építettek, utána pedig még az állatkerti kirándulás is elmarad. Bori egyszer csak úgy érzi, hogy nagyon dühös, egészen olyan, mint egy felfújt luftballon, ami mindjárt kipukkad.

 

 

 

Nagyobb ovisoknak, kisiskolásoknak

778053_2.jpgHanna Sörensen: Bori húsvéti foglalkoztatója (Bori-sorozat) (Manó Könyvek)

A Barátnőm, Bori foglalkoztatófüzet-sorozat ezen kiadványa a húsvéti készülődéshez kínál kreatív kézműves ötleteket az óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek. A gyerekek kedvükre színezhetnek, készíthetnek kedves tárgyakat, és ötleteket kapnak ahhoz, hogyan dekorálják saját alkotásaikkal a lakást és a húsvéti asztalt.

 

 

 

id22-316340.JPGCharlotte Guillain: Talpam alatt a föld (HVG Könyvek)

Amikor a város utcáit járod, a zajok és a rengeteg látnivaló lekötik a figyelmedet. Megállsz időnként, hogy lenézz a lábad elé? Eltűnődsz azon, mi történik mélyen a talajban?

Utazz velünk a Föld rétegein át, egészen
a bolygó középpontjáig, mielőtt ismét a felszínre bukkannál a másik féltekén! Lenyűgöző látványban lesz részed útközben.

 

 

tn6_id22-316339.JPGCharlotte Guillain: Fejem felett az égbolt (HVG Könyvek)

Amikor felnézel az égre,
eltűnődsz időnként azon, mi történik
a felhőkön túl?

Utazz velünk a légkör rétegein át,
egészen a világűrig, mielőtt ismét
visszatérnél a szilárd talajra!
Futóáramlások, sarki fények, hullócsillagok
– megannyi lenyűgöző látnivaló
vár rád útközben.

1793171_2.jpgSam Smith: A Naprendszer (Hajtsd ki!-sorozat) (Centrál Könyvek)

Ismerd meg a Naprendszer csodáit! Hajtogasd ki a látványos rajzokkal díszített oldalakat, hogy minél több érdekességet tudj meg a bolygókról, holdjaikról és az őket vizsgáló űreszközökről.

6+ éveseknek

 

 

 

Kisiskolásoknak

id22-317655.JPGWanda Coven: Garabonci Gréti és a húsvéti nyuszi (Garabonci Gréti-sorozat) (Naphegy Kiadó)

Az osztályban Garabonci Grétit éri az a szerencse, hogy hazaviheti az iskolaigazgató úr nyusziját a húsvéti szünetre. Megígéri, hogy nagyon fog rá vigyázni.

De azután, mint ahogy az már máskor is előfordult, megszeg egy fontos szabályt. Ezúttal egy nyúltartási szabályt. Kétségbeesetten próbál a varázsereje segítségével gyors megoldásra jutni, de ezúttal is bebizonyosodik: a legfontosabb az őszinteség.

Bűbájos sorozat kis olvasóknak!

Könnyen olvasható szöveg és rengeteg kép: a Garabonci Gréti sorozat kiváló a kezdő olvasóknak.

id22-317536.JPGAndrea Schütze: Nagy boldogság kis patkókon (Molli minipóni-sorozat) (Studium Kiadó)

A Hannsen gazda tanyáján töltött kéthetes vakáció után Csodamezei Tündi egyetlen dologban biztos: Molli minipóni és ő örökre összetartoznak. A kislány szülei azonban nem így vélekednek erről; sajnálatos módon nem szeretnék hazahozni magukkal az állatot… Tündinek ki kell hát találnia valamit – még szerencse, hogy amit a fejébe vesz, azt mindig meg is valósítja! A terv egyszerű: testvéreivel addig győzködi Aput, amíg el nem hangzik a várva várt mondat: „Megkapod a minipónit… ha tíz boszorkány táncol át a kerten!”. Juhúúú, ez már félsiker! Már csak azt kell kitalálni, honnan kerítsenek boszorkányokat…

 

8-12 éveseknek

tn6_id22-317785.JPGLiz Pitchon: Igen! Nem. (Talán...) (Tom Gates - sorozat) (Kolibri Kiadó)

Dönteni nem könnyű. Különösen akkor, ha Anya épp a fejébe vette, hogy megszabadul a kacatoktól. Hiszen Tom szobájában csupa kincs és fontos holmi van! Végül azért csak tele lesz pár doboz a felesleges cuccal, amit Tom és szülei a zsibvásáron próbálnak eladni.
De mért menne...

 

 

 

Szívesen csatlakoznál az Égigérő mára 15000 tagot számláló "Neveljünk olvasókat!" csoportjához? Szülőként, pedagógusként, gyerekekkel vagy könyvekkel foglalkozó szakemberként, irodalomrajongóként érdekel a gyerek-, és ifjúsági irodalom, a mesélés, az olvasóvá nevelés? Csak egy kattintás a képre, 3 kérdés megválaszolása és már nyitom is a kaput!

43051430_1893700910716205_3099234459329757184_n.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr9015508418