Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Kistestvér érkezik! - 35 tesóváró gyerekkönyv

2020. január 14. - Réka Czakó

 nyari_olvasmanyok_5.png

Év elején egy szavazással indítottuk a "Neveljünk olvasókat!" csoport közös, 2020-as évét. Arra kértem ötleteket, milyen témákban gyűjtsünk könyvcímeket a csoporttagok tapasztalatai alapján. Toronymagasan nyert a testvér-téma. A kistesó érkezése, a testvérek együttélése, konfliktusai, féltékenysége és közös kalandjai szerepeltek leggyakrabban a javasolt témák között. Nem is csodálkozom ezen. Egyrészt egy egész család hétköznapjait teheti tönkre az állandó civakodás, másrészt ha valami hosszú távon befolyásolja a gyerekeink életét, akkor ez bizonyosan az a területe egy család közös ügyeinek. Legyünk őszinték! Bár rengeteget olvasni arról, hogy a szüleink viselkedése, a tőlük hozott minták és egész létezésük jelenti az alapját a mi személyiségünk alakulásainak, és erősen befolyásolják ezek pozitív vagy negatív irányba felnőttkori életünket, én az utóbbi napok könyvrendezgetése, könyvgyűjtése és a történetek által elindított gondolatcunami során arra jutottam, hogy a szüleinknél már csak a testvérünk, testvéreink vannak ránk nagyobb hatással. Az, hogy ők hogyan viszonyulnak hozzánk fiatal éveinkben vagy felnőtt korunkban, mennyire figyelnek ránk és mi mennyire figyelhetünk rájuk, mennyire érezzük biztonságot adó, támogató közelségüket akár több száz vagy ezer kilométer távolságból is, bizony alapjaiban határozza meg a pszichés jólétünket. Lehet ez a kapcsolat ugyanolyan építő vagy romboló, mint egy jól-rosszul működő szülő-gyerek kapcsolat. Sőt!

Fontos hát, hogy az első pillanattól átgondoltan (de ne túlgondoltan!) álljunk a kérdéshez a saját gyerekeinkkel kapcsolatban. Sorolnám most nagy büszkén a saját tapasztalataimat, de én egy (ahogy mondani szokás, öttel is felérő :D) egykét nevelek. Így akinek okos gondolatokra van szüksége, annak szívből ajánlom Hanula Erika, négy fiút nevelő édesanya Csupaszív magazinját, ahol csodálatos írásokat találtok a témában. Két cikket mostanra külön is kiemelnék: a Féltékenység a pocakban lakó testvérre és a Kistestvér születik, avagy 10 tipp a zökkenőmentes családgyarapodáshoz. Remek tippekkel szolgál majd a babaváró családoknak.

Másik javaslatom Kádár Annamária Mesepszichológia 2. - Útravaló kényes nevelési helyzetekre című könyve, amelyben egy egész fejezet foglalkozik a testvér-témával. A szerző többek között 29 pontban szedte össze a legfontosabb megfontolandókat a szülők számára.

Amivel én itt, az Égigérő gyerekkönyves oldalán tudok nektek szolgálni, az egyből két könyvlista. Ma a kistestvér érkezésére felkészítő könyveket vesszük sorra, melyeket szokásomhoz híven a csoporttagok ajánlásai alapján és a személyes kedvenceimből válogattam. A válogatást 3 részre osztottam:

  • képeskönyvek, amelyeket érdemes a kicsiknek már jóval a tesó megérkezése előtt olvasgatni. Olyan történetek találhatóak itt, amelyek az egymás iránt érzett szeretetünk állandóságáról szólnak
  • a babavárás gyakorlati tudnivalói: ismeretterjesztő könyvek, amelyek segítségével a család apraja-nagyja közösen készülhet a kis jövevény érkezésére. Olyan könyveket is becsempésztem ide, amelyekkel a nagyobb tesó saját baba- vagy kisgyerek éveiről tudtok beszélgetni. Ezek a beszélgetések amellett, hogy a várandósság időszakára is magyarázattal szolgálhatnak, a közös (még paradicsomi, kistesó nélküli :D) időket is felidézik, amikor anya és apa csak a nagyobb gyereké/gyerekeké volt.
  • a nagytesó-létre felkészítő mesekönyvek. Mit fog tudni vagy éppen nem tudni a pici manó? Hogyan változik a család élete a születésével? Milyen közös kalandok várnak a családra és milyen apró-cseprő (?) gondokra készülhet a nagy és okos báty vagy nővér?

Jövő héten pedig olyan, 2 évestől iskolás korig szóló gyerek- és ifjúsági könyveket vesszünk sorra, melyek a testvérek együttéléséről, konfliktusairól, közös kalandjairól szólnak.

Jó böngészgetést!

1. Kezdjük tehát azokkal a képeskönyvekkel, amelyek azt erősítik a kicsikben, hogy bármi is történjen a családban, anya, apa és a gyerekek egymás iránti szeretete végtelen és mindenen átsegít:

covers_133191_2.jpgJulia Donaldson: A majom mamája (Pagony Kiadó)

"– Elvesztettem a mamámat! Így szólt a pillangó: – Szegény majom! Ne sírjál, segítek én a bajon.” A bohókás pillangó lelkesen keresi, ki lehet a kicsi mamája – az elefánttól a denevérig. Mulatságos rímekkel bukdácsolunk át a dzsungelen, vissza majom mama karjaiba.

 

 

 

 

covers_494855.jpgSam McBratney: Találd ki, mennyire szeretlek! (Zille Könyv)

Kedves történetének és gyönyörű illusztrációjának köszönhetően nagy népszerűségnek örvend világszerte ez a könyv. Az eladott példányok és az idegennyelvű kiadások száma alapján méltán nevezhető nemzetközi klasszikusnak. Elsősorban gyermekeknek készült, de olyan könyvvé vált, amelyet bármilyen alkalomból szívesen ajándékoznak „kicsiknek” és „nagyoknak” egyaránt.

 

 

 

covers_500275_1.jpgKatja Reider: Szeretlek, kisegérkém! (Scolar Kiadó)

A legkisebbek kedvenc meséi a Scolar új sorozata, melyben a tipegő apróságok legfontosabb problémáit járja körül a szerzőpáros – a történeteket a bájos illusztrációk teszik igazán szerethetővé. Egérmama és a kisegér együtt fedezik fel a világot: hallgatják a madarak énekét, leülnek a pihe-puha pázsitra. Aztán egyszer csak fekete felhők gyűlnek az égre… Kiderül, hogy mama még a vihart is szereti! De nem jobban, mint a kisegeret, mert őt szereti a világon a legjobban.

 

 

covers_422065_4.jpgCatherina Leblanc: Akkor is szeretnél? (Kismackó-sorozat) (Manó Könyvek)

Kismackót nyugtalanítja valami.
Vajon mennyire szereti őt az édesanyja? Akkor is szereti, ha Kismackó rosszalkodik?
Akkor is, ha valami nagy baj lesz?
Igen. Az anyai szeretet mindennél erősebb, és Kismackó megtanulja, hogy ez nem fog megváltozni soha.

Megható történet az anyai szeretetről és a gyermeki kíváncsiságról Szabó T. Anna és Dragomán Pali – anya és fia – közös fordításában.

 

 

covers_389789_2.jpgRobert Munsch: Örökké szeretlek (Manó Könyvek)

Robert Munsch ritmikus prózája emberek millióit érintette meg az 1986-os megjelenése óta, amit mi sem jelez jobban, mint az, hogy már 15 millió példányban kelt el világszerte. A titok a történet megható egyszerűségében rejlik: az anyai szeretetet és az élet körforgását sikerült megragadnia.

Magyarországon Szabó T. Anna zseniális fordításában és Megyeri Annamária szívmelengető képeivel jelenik meg.

 

 

 

 

2. Ismeretterjesztő- és mesekönyvek a babavárásról és a születésről

covers_158267.jpgMarék Veronika: Amikor Te kicsi voltál (Móra Kiadó)

Ez a bájos babanapló egy félig kész képeskönyv. Ha a szülők fényképekkel és bejegyzésekkel egészítik ki, maradandó emlékké teszik gyermekük első három évének meséjét.

 

 

 

 

 

covers_3970.jpgMarie- Claude Monchaux: A sehány éves kislány (Móra Kiadó)

Ez nem tündérmese, hanem igaz történet, de szebb minden tündérmesénél, mert egy igazi kislány igaz története. Marie-Claude Monchaux legkisebbeknek írt felvilágosító könyvén már nemzedékek ismerték meg születésük történetét.

 

 

 

 

 

covers_3969.jpgMarie-Claude Monchaux: Nekem két születésnapom van (Móra Kiadó)

Andrisnak hívnak. Júniusban múltam négyéves. Nekem minden évben kétszer van születésnapom: egyszer, amikor világra jöttem, másodszor, amikor hazajöttem – amikor örökbe fogadtak. Sokszor kérem anyut vagy aput, mondja el az én mesémet. A mesét, amelyet oly kedvesen írt és rajzolt meg A sehány éves kislány francia szerzője.

 

 

 

 

covers_436631.jpgKatie Daynes: Hogy születik a kisbaba? (Centrál Médiacsoport)

Tényleg a gólya hozza a kisbabát? Mikor jövünk a világra? Mire van szüksége a kisbabáknak? Kukucskálj bele ebbe a gyönyörűen illusztrált könyvbe, hajtogasd ki a füleket, és megtudod a válaszokat!

 

 

 

 

 

covers_494547.jpgAngela Weinhold: Kisbaba születik (Mit? Miért? Hogyan? Mini) (Scolar Kiadó)

A Ravensburger gyermeksorozatának e kötetéből az apróságok megtudhatják, milyen az, ha kisbaba netán éppen kistestvér születik a családban. Kiderül, hogyan növekszik a magzat az anyuka pocakjában, hogyan jön világra a baba, mit tud és szeret csinálni egy újszülött, és egyáltalán mire jó egy testvér?

 

 

 

covers_119979.jpgTatjana Marti: Kisbaba születik (Mi micsoda junior) (Tessloff és Babilon)

Hogyan lesz a gyerek? Miben különböznek egymástól a lányok és a fiúk? Hogyan fejlődik a baba?
Zsófi büszke örömmel pillant anyukája pocakjára – nemsokára kistestvére lesz. Anya állapotos. A hasa már láthatóan gömbölyödik, benne növekszik a baba. Kilenc hónap telik el, mire megszületik…
A Mi MICSODA Junior sorozat 14. kötetéből kiderül, hogyan lett anya terhes és mi minden történik a kilenc hónap alatt.
Érdekes fejtörők és felhajtható kukucskálók teszik még izgalmasabbá a könyvet.
Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk!

 

covers_399919.jpgAnna Herzog: Anya hasában (Manó Könyvek)

Oszkár és Mia nagyon izgatottak, ugyanis hamarosan kistestvérük születik.
De hogyan került a baba anya hasába? Amikor anya eszik, vajon rápotyog az ennivaló a kisbaba fejére? Miben különböznek egymástól a fiúk és a lányok?
Sok a kérdés, Mia és Oszkár pedig nagyon kíváncsiak. A kedves képekkel illusztrált könyv lapjain egy vidám történet segítségével kapnak magyarázatot a kérdéseikre, hogy végül okosabban és vidáman várhassák kisöccsük születését.
Csodás felvilágosítókönyv az egész családnak.
– Gyerekeknek szánt, kedves magyarázatok a fogantatással és a születéssel kapcsolatos kérdésekre.
– Szívmelengető történet, a legfontosabb kifejezések és jelenségek magyarázataival, és szemléletes képekkel.
– Szakorvosok bevonásával készült.

9_honap_web.jpgCourtney Adamo, Esther Van de Paal: 9 hónap (Móra Kiadó)

Segítség, tesóm születik!
A terhesség 9 hónapja és a kistestvér születése mindent átrendez. Gyakran nehezen élik meg szülők és nagytestvérek egyaránt, hiszen kevesebb idő és figyelem jut a korábbi „egyeduralkodóra”, és már a várandósság ideje alatt is változik anya viselkedése.
Segítséget jelenthet, ha már a születés előtt beszélgetnek, olvasnak róla, hogy mi is zajlik a pocakban. A 9 hónap című könyv ebben nyújt segítséget, röviden leírva például olyan kérdéseket is, mint:

– Hogyan lesz egy petesejtből kisbaba?
– Melyik hónapban mekkora?
– Mikor nő ki a haja?
– És mikor jön el az a pillanat, amikor hallja, hogy beszélnek hozzá?
– Hogy születik és milyen az első napokban?
Lenyűgöző történet az egész család számára!

covers_192693.jpgJenny Overend: Szia Baba! (Kétezeregy Kiadó)

Az ausztrál szerzőpáros egy kisbaba születését ünnepli családi körben. Három nagyobb gyerek, anyuka, apuka, nagynéni, és a bába. Megható és egyben bátorító olvasmány az (otthon)szülésről, amely a világ legtermészetesebb dolga.
Mesekönyv kicsiknek és nagyoknak.

 

 

 

 

covers_39452.jpgGrethe Fagerström: Peti,Ida és Picuri (Móra Kiadó)

„Hurrá, ​lesz egy hugicánk! Vagy esetleg öcsikénk?” Picuri már ott növekszik a mama pocakjában, amikor Peti és Ida mindent meg akarnak tudni a nagy titokról, a gyerek születéséről. A szülők komolyan veszik gyermekeik kérdéseit, hiszen tudják, a legkényesebbre is válaszolni kell. Persze nemcsak azt kell megmagyarázni, hogyan lesz és hogyan születik a kisbaba, henem arról is tudniuk kell a testvérkéknek, hogy egy csecsemő felfordítja a család eddigi életét. A féltékenység, a harag, az idegesség ugyanúgy hozzátartozik az új élethez, mint az öröm, a segítés. Nem kell azt sem szégyellni. A svéd szerzőpáros könyve okosan, türelmesen mond el mindent ezekről a „kényes” dolgokról. Szinte országonként más szokások alakultak ki az egészségügyi intézményekben. Találkozhatunk itt például a szülőszoba bemutatásakor olyan dolgokkal, amelyek nálunk másként vannak. Ám ezek nem csökkentik a könyv értékét, ezért minden 8 éven felüli gyereknek melegen ajánljuk. NAGYON FONTOS, HOGY A KÖNYVET A GYEREKEK ELŐSZÖR EGY FELNŐTTEL EGYÜTT OLVASSÁK EL!

3. Célegyenesben vagyunk! Jöhetnek a nagytesó-kistesó történetek a leendő közös élet minden várható örömével és bosszúságával. :)

covers_575044.jpgKatja Reider: Testvéred lesz, kisveréb! (Scolar Kiadó)

A kisveréb nagyon izgatott: a mama mellett a fészekben ott egy tojás! Tényleg abban lakik a testvérkéje? A kisveréb alig várja, hogy kikeljen! Egy nap végre ki is kel. Hurrá, most már négytagú a család!

 

 

 

 

covers_154933.jpgAlona Frankel: Elefántkönyv - Kiselefánt születik (Pagony Kiadó)

A fehérelefánt-családban nagy az öröm, amikor kiselefánt születik. De hamar kiderül, a nagyobb testvér dolga az elefántoknál sem könnyű. Mindenki csak Elefántbabára figyel, nem csoda, ha Kiselefánt legszívesebben visszaküldené a kisbabát Elefántmama hasába.

Alona Frankel rendkívül egyszerű szavakkal és gazdag képi világgal segít feloldani a testvérféltékenység konfliktusát.

 

 

 

covers_487258.jpgRegina Schwarz: Anna kistesót kap (Scolar Kiadó)

Anna már nagyon izgatott, hiszen hamarosan kap egy testvérkét. Várja, hogy játsszon vele vagy egyszerűen csak dédelgesse. A kedves verses történet és a gyerekközeli illusztrációk felkészítik a gyerekeket a kistestvér születésére.

 

 

 

 

covers_390213.jpgTamás Zsuzsa: Kicsi Mimi nagytesó lesz (Kicsi Mimi-sorozat) (Naphegy Kiadó)

A már megismert Mimi izgatottan várja kistestvére születését. Amikor végre teljesül a nagy álma, és valakinek a nagytestvére lehet, csalódottan tapasztalja, hogy az anyukája figyelmén ezentúl már mindig osztoznia kell az új jövevénnyel.

 

 

covers_13887.jpgBartos Erika: Kistestvér érkezik (Anna, Peti, Gergő-sorozat) (Alexandra Kiadó)

A szépen illusztrált mesekönyvben tizenhárom bájos, valós mesét olvashatnak a gyerekek. Olyan meséket, amik velük is megtörténhetnek. Például: kistestvérük születik, állatkertbe mennek, hóembert építenek, vagy a család ünnepli a karácsonyt.

 

 

 

 

covers_572753.jpgBartos Erika: Kistestvérek, nagytestvérek (Brúnó-sorozat) (Móra Kiadó)

A kistestvér érkezése minden gyerek életében fontos esemény. Öröm, várakozás, de egyben félelem, szorongás forrása is.
Vajon a szüleim ugyanannyit fognak törődni velem, ugyanúgy fognak szeretni azután is, hogy megszületik a kistestvérem? Ezt a kérdést teszi fel magának a hatéves Brúnó, a Brúnó Budapesten sorozat immár jól ismert főszereplője, amikor megtudja, hogy kistestvére lesz. Hajtja a kíváncsiság, utána akar járni, hogy vajon az ismerősei, kis barátai hogyan élték meg saját kistestvérük születését. Azok sorra elmesélik saját történetüket. Megtudhatjuk, hogyan fogadta kistestvérét Brúnó ovis társa, Orsi, a szomszéd kislány, Olívia, Brúnó óvodai barátja, Zsolti, akinek ikertestvérei születtek, Brúnó nagynénjének a kislánya, Kata, és Brúnó kiskori barátja, Lackó. Végül elolvashatjuk Brúnó saját történetét is, amelyből kiderül, mindezek után hogyan élte meg kishúga, Blanka születését, hogyan győzte le a félelmeit, és hogyan találta meg új helyét a családjukban.

covers_129603.jpgTony Ross: Kishúgot akarok! (Kis királylány-sorozat) (Pagony Kiadó)

– Testvéred fog születni – mondta a király. — Juj de izgi! — örvendezett a kis királylány. – Kishúgot akarok! A kis királylány (mert a királylányok már csak ilyenek) valamit mindig NAGYON AKAR — ebben a mesében például egy kishúgot. Hiába győzködi az egész királyi udvar, a tengernagytól a kancellárig, hogy egy kisöcsi éppen olyan jó, mint egy kishúg, a kis királylány (mert a királylányok már csak ilyenek) hajthatatlan. De nem történhet minden úgy, ahogy szeretnénk… És ezt még egy kis királylánynak is meg kell tanulnia. „Még nem találkoztam olyan gyerekkel, akinek ne tetszett volna” – írta egyik méltatója a kis királylány-sorozatról. És Tony Ross könyvei valóban ilyenek – ha valaki egyszer megismerkedett és megbarátkozott velük, egész biztosan várni fogja a folytatást.

covers_451451.jpgCatherina Leblanc: Megérkezett! (Kismackó-sorozat) (Manó Könyvek)

Kismackó nagyon izgatott: kistestvére születik! Hamarosan meg kell tanulnia, hogy nem is olyan könnyű nagytestvérnek lenni…

Catherine Leblanc író és Eve Tharlet illusztrátor újabb közös könyve, ami a testvéri szeretetről szól, annak minden nehézségét és szépségét bemutatva. Ezt a könyvet is, mintahogy az Akkor is szeretnél? címűt, Szabó T. Anna és fia, Dragomán Pali közös fordításában olvashatjuk.

 

covers_578497.jpgPásztohy Panka: Pitypang testvérei (Pitypang és Lili-sorozat) (Pagony Kiadó)

Lilinek hamarosan testvére érkezik! A kislány nagyon várja, hogy már játszhasson a kisbabával, de addig is ki kell deríteni: vajon egy menhelyről örökbefogadott kutyusnak is vannak testvérei? Tarts Pitypanggal és Lilivel legújabb kalandjuk során!

 

 

 

 

covers_144977.jpgHarry Horse: Kisnyuszi testvérkéje (Kisnyuszi-sorozat) (General Press)

Kisnyuszi alig várja már, hogy testvérkéje megszülessen és játszhasson vele. De mikor egy helyett három testvére lesz, Kisnyuszi rájön, hogy nagytestvérnek lenni nem egészen olyan, mint ahogyan azt képzelte.

 

 

 

covers_526466.jpgLendvai Szilvia: Dunda és a kistestvér (Dundamesék-sorozat) (Álomgyár Kiadó)

Újra itt vannak a Dundamesék! Anya pocakja hétről hétre kerekedik, egy újabb kis apróság ragyogja be a család életét. Dundát továbbra is megannyi kérdés foglalkoztatja.
Vajon nem fél a kisbaba Anya pocakjában? És különben is mivel játszik odabent? Nem unatkozik?
Ez egy igazi babavárós-tesós könyv, tesós veszekedésekkel, kibékülésekkel. Hiszen nincs is fontosabb, mint hogy két testvér egy életen át a legjobb barát legyen. Meghitt pillanatok, kedves történetek szeretetről, családról, önzetlenségről, születésről egy óvodás kisfiú, Dunda szemszögéből.
Kíváncsi vagy, hogy Dundának kishúga vagy kisöccse lett?
Gyere és olvassuk együtt az új Dundameséket! Mert olvasni jó!

covers_117124.jpgLiane Schneider: Bori és a kistestvér (Bori-sorozat) (Manó könyvek)

Anya pocakja napról napra egyre nagyobb. Hamarosan kiderül, miért: Borinak kistestvére születik! A történet arról szól, hogyan lesz Boriból nagytestvér – olvassa szeretettel minden egyke és minden testvér.

 

 

 

 

covers_403634.jpgAnne Civardi: Kistestvér születik (Első tapasztalataim-sorozat) (Pannon Literatúra Kiadó)

 

 

 

 

 

 

covers_430603.jpgDavid Bedford: Nagy fiútestvér vagy (Tündér Kiadó)

Nagy fiútestvér vagy
David Bedford
Nagy testvér leszel, fivér pontosabban,
így élhetsz majd ezután boldogabban.
A kisbabák aranyosak, viccesek, édesek,
és nagyon imádják a testvérkéjüket!

A gyönyörűen illusztrált könyvecske megmutatja a gyerekeknek, hogy mire számíthatnak, ha testvérük születik, és biztosítja őket arról, hogy a rájuk váró változások – hiába félelmetesek egy kicsit – csak még szebbé, jobbá, vidámabbá teszik az egész család életét.

 

covers_430608.jpgDavid Bedford: Nagy lánytestvér vagy (Tündér Kiadó)

Nagy testvér leszel, nővér pontosabban,
így élhetsz majd ezután boldogabban.
A kisbabák aranyosak, viccesek, édesek,
és nagyon imádják a testvérkéjüket!

A gyönyörűen illusztrált könyvecske megmutatja a gyerekeknek, hogy mire számíthatnak, ha testvérük születik, és biztosítja őket arról, hogy a rájuk váró változások – hiába félelmetesek egy kicsit – csak még szebbé, jobbá, vidámabbá teszik az egész család életét.

 

 

covers_155513.jpgPoulette Bourgeois: Franklin és a kistesó (Franklin-sorozat) (Lilliput Kiadó)

FRANKLIN tud kettesével számolni és be tudja kötni a cipőfűzőjét. Volt már unokaöccs, a papa nagyfia, unoka is, de még sosem volt a bátyja senkinek. Franklin sokszor tűnődött azon, milyen lehet, ha az embernek kistestvére van. Amikor aztán Medvéből báty lett, sok kérdésére választ kapott.

 

 

 

 

covers_334290.jpgPoulette Bourgeois: Franklin és a kisbaba (Franklin- sorozat) (Lilliput Kiadó)

A Franklin sorozat minden egyes kötete egy-egy tanulságos modern mesét tartalmaz.
Franklin, a kis teknős tud kettesével számolni és be tudja kötni a cipőfűzőjét, de még sok mindent kell megtanulnia, amíg nagy teknős lesz.
Franklin családjában igazán különlegesnek ígérkezett a tavasz: a kisteknősnek testvére születik. Franklin izgatottan várta a nagy napot. De a tavasz csak nem akart beköszönteni. Franklin kétségbeesett. Ha nem lesz tavasz, lehet, hogy testvére sem lesz? Végül rügyezni kezdtek a fák, és Franklin húga is megszületett, akinek bátyja adta a Henriett nevet.

 

1458413056_07.jpgSzepes Mária: Csupaszín (Pöttyös Panni-sorozat) (Móra Kiadó)

Miközben az óvodások a színekkel ismerkednek, Panni nagy izgalommal várja kistestvére születését. Képzeletében egy hosszú szőke hajú kislány elevenedik meg, aki ahogy világra jön, már el is tud számolni húszig. A valóság azonban egészen más. A kisöccse kopasz bőgőmasina, és az egész család élete körülötte forog. Panni elkeseredésében világgá megy. Hogyan kerül haza, és megbarátkozik-e az új jövevénnyel? Lehet a kisbabák nyelvén beszélni? Panni sok új dolgot tanul meg ezen a télen. A kötet 26 év után jelenik meg újra F. Győrfy Anna rajzaival.

 

 

covers_312693.jpgMimy Doinet: Kistesó? Nem, köszi! (Szeretek olvasni - sorozat) (Móra Kiadó)

A sorozat első kötetei a könyvekkel még ismerkedő 6-7 éves korosztálynak szólnak: meséket, az életből ellesett helyzeteket és kalandos történeteket egyaránt tartalmaznak.
Lilinek testvére születik… Na nem, akkor inkább egy hörcsög – gondolja magában. Vagy mégsem? Lehet, hogy végül összebarátkoznak?

 

 

 

 

+ a témához kacsolódó gyermeknevelési szakkönyvek szülőknek

covers_41886.jpgAdele Faber - Elaine Mazlish: Testvérek félrékenység nélkül (Reneszánsz Kiadó)

A Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje szerzőinek második könyve méltán világsiker, mert a minden többgyerekes szülőt érintő testvérféltékenység problémájára kínál gyakorlatias megoldásokat. Ez a könyv bármely korú testvérek nevelésében segít, egyszerű, de hatásos eszközöket kínálva a testvérek közötti rivalizálás enyhítésére, a családi béke megőrzésére. Az életből merített példák és rövid képregények olvasmányossá, érdekessé teszik a könyvet, ami olyan problémában segít, amelyre máshonnan nem találni megoldást.

 

 

covers_317162_1.jpgKádár Annamária: Mesepszichológia 2. - Útravaló kényes nevelési helyzetekre (Kulcslyuk kiadó)

A ​Mesepszichológia első részében a mese szerepére, az életkori sajátosságoknak megfelelő meseválasztásra és a mese érzelmi intelligencia fejlesztő hatására koncentráltam. A második részben a szülő-gyermek kapcsolat útvesztőit, azokat a „kényes” nevelési helyzeteket veszem górcső alá, amelyekben csak a hiteles szülői jelenlét hozhat valódi megoldást. A mese ugyanis az én megközelítésemben nemcsak népmesét és műmesét jelent, hanem a saját életmesénket is: azt a történetet, amelyet önmagunkról, gyökereinkről, hitvallásunkról, álmainkról és céljainkról, félelmeinkről és fájdalmainkról, kudarcainkról és győzelmeinkről mondunk el önmagunknak és a gyermekünknek. Ezt ráadásul nemcsak este vagy az erre szánt pillanatokban, de folyamatosan meséljük, sokszor szavak nélkül is – a jelenlétünkkel, viselkedésünkkel, önmagunkhoz, az emberekhez és a világhoz való hozzáállásunkkal.

Szülőként, pedagógusként a nevelés során is a magunk történetét meséljük. A szabályok, határok kijelölése és betartatása; a motiválás; a problémamegoldás kérdéseiben történő választások mind rólunk, a mi világképünkről szólnak. Tetteinkkel meséljük el, hogy miben hiszünk, miért küzdünk, mi az, ami továbbvisz a nehéz helyzetekben – és azt is, hogy mikor adjuk fel. Bár egy-egy nevelési probléma kapcsán legtöbbször a gyermekünk viselkedésére fókuszálunk, azt szeretnénk megváltoztatni, rólunk mesél az is, hogy melyik az a konfliktushelyzet, ami drámai feszültséget okoz bennünk, és az is, hogy mit kezdünk vele. A gyermek bámulatos pontossággal mutat rá arra, amin dolgoznunk kell, a vele kapcsolatos nehézségek jelzések – és egyben lehetőségek is a továbblépésre. Felhívják a figyelmünket arra, hogy miben kell változnunk, fejlődnünk. Igen, ha engedjük, gyermekünk átírja a történetünket – és ebben a folyamatban mi válunk tanulóvá.

Második könyvemben túlnyomórészt azokról a nevelési kérdésekről írok, amelyekkel kapcsolatban a legtöbbször kértek tőlem tanácsot az elmúlt évek során, és igyekszem megmutatni azt is, hogy miként jelennek meg ezek a helyzetek a mesékben. Korcsoportokra és témakörökre lebontva ajánlok olyan, valóban magas színvonalú, magyar és külföldi szerzők által írt meséket, melyeknek meggyőződésem szerint jó hasznát vehetjük a problémák megoldásában.

Folyt.köv.! :D

Szívesen csatlakoznál az Égigérő mára 14.000 tagot számláló "Neveljünk olvasókat!" csoportjához? Szülőként, pedagógusként, gyerekekkel vagy könyvekkel foglalkozó szakemberként, irodalomrajongóként érdekel a gyerek-, és ifjúsági irodalom, a mesélés, az olvasóvá nevelés? Csak egy kattintás a képre, 3 kérdés megválaszolása és már nyitom is a kaput!

43051430_1893700910716205_3099234459329757184_n.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr8415407390