Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Ez az 55 könyv segít neked környezettudatos gyereket nevelni

2019. május 24. - Réka Czakó

add_a_heading_2.png

A II. Globális Klímasztrájk napján mi mást is tehetnénk, mint hogy a környezettudatos nevelésről értekezünk egy kicsit. Annak, aki még nem hallott volna róla, él közöttünk egy kislány, Greta Thunberg, aki tavaly augusztus óta minden pénteken kivonul a svéd parlament épülete elé, lepakolja kis kartonmolinóit, lehelyez egy-két kispárnát a betonra és lecsücsül. Édesapja dél környékén egy kis doboz étellel megjelenik (mert ugye csak fontos, hogy a gyereknek legyen mit ebédelnie!) , és ha elég türelmes és van ideje kivárni a BBC vagy CNN riportereinek kérdésözönét, vált is pár szót a lányával. 

Aztán a nap végén Greta felpakolja a kis motyóját és szépen hazavonul, hogy a következő péntekig legyen ideje végigszaladni a nagyvilágon azoknak a szavaknak, amelyeket aznap, a riportereknek nyilatkozva ő indított el és hála a sok százezer gyereknek és fiatalnak, akik világszerte figyelik és meghallják őt, mára úgy tűnik, egy fantasztikus folyamatot indítanak el. Ma, a Globális Klímasztrájk napján, több millió fiatal vonul utcára ezeknek a szavaknak a hatására, és követelik, hogy a felnőtt társadalom térjen észhez és állítsa meg Földünk pusztítását. 

rtx6r9qg.jpg

kép: greenpeace.org

Ahogy a helyi lapban olvastam, a hozzánk legközelebbi német nagyvárosban ma a diákok vonulnak, holnap pedig a szüleik. Azon gondolkoztam, hogy milyen szép is ez a gesztus a gyerekek és szüleik között. Menjetek, követeljétek ki, ami jár nektek! Nem vonjuk el rólatok a figyelmet, de jelezzük a világnak, hogy itt vagyunk mögöttetek és támogatunk benneteket!

Ezt kell tennünk! Megnézni, mivel tudjuk támogatni a tiltakozásokat és végiggondolni, hogy a hétköznapi életünkben hogyan tudjuk úgy alakítani az életünket, hogy az unokáinknak már ne kelljen azért utcára vonulniuk, hogy az egészséges élethez való jogukért küzdjenek. 

Legyen most ez a könyvválogatás is egy lépés ezen az úton! Ismertessük meg a gyerekeinkkel a világot, amely körbeveszi őket, és tanítsuk meg őket (a személyes példamutatásunkon túl) okos mesék, ismeretterjesztő könyvek segítségével, hogyan tudják megőrizni azt a felfoghatatlan csodát, amelyet Földnek hívunk. 

A könyveket ezúttal is a "Neveljünk olvasókat!" csoport segítségével gyűjtöttem. Köszönet a tagoknak a sok-sok remek ötletért! 

Először olyan kötetek érkeznek, amelyekkel jobban meg tudjuk mutatni a kicsiknek és nem olyan kicsiknek, hogy hogyan is működik vagy hogyan kellene működnie az állatok és növények világának. Ezeket azért tartottam fontosnak belevenni ebbe a gyűjtésbe, mert nagyon jó kis gondolatébresztők lehetnek egy későbbi, a környezetvédelemről szóló beszélgetéshez, de egy sima hétvégi kirándulást vagy a saját udvaron töltött délutánt  is más dimenzióba tudnak emelni a bennük található érdekességekkel, megfigyelni valókkal.

Izgalmas gyerekkönyvek a természetről

3359.pngHans-Günther Döring: A vízparton (Babilon, 2018)

A vizes élőhelyekkel kapcsolatos ezernyi kérdésre ez a könyvecske óvodásoknak való, okos válaszokat kínál. A kukucskálók is felfedezésre várnak! Hová folyik a folyó? Mit csinálnak a halak télen? Milyen egy holtág?

 

 

 

 

 

covers_462265.jpgLázár Ervin: Öregapó madarai (Móra Kiadó, 2017)

Doktor Hertelendi Róbert, Öregapó seregélye nem mindennapi madár volt. A megtévesztésig híven tudta utánozni a szekérnyikorgást, a rigófüttyöt, kotkodácsolásával még a baromfiudvart is zavarba hozta. Kár, hogy egy tavaszon nem tért vissza, a gyerekeknek, Öregapó barátainak már nem volt szerencséjük megismerkednsi vele. A meghitt beszélgetések, közös kirándulások során mégis sok érdekességet tudnak meg a madarak életéről. Arról, hogy miért nem szabad baglyot lőni, hogy valóban halálmadár-e a kuvik, arról, hogy messziről hogyan lehet megkülönböztetni egymástól a gólyát és a gémet, meg hogy mi történik, ha egy fészekbe véletlenül két kakukktojás kerül. 
A mű derűs világát híven tükrözi a szép, színes illusztráció.

 

3540.pngChristina Braun: A természet (Babilon, 2019)

Miért olyan fontosak a rovarok? Milyen állatok élnek a hegyekben? Mi az apály és a dagály? Csináld velünk! – Találd ki, fejtsd meg, kísérletezz! Tudtad? – Izgalmas adalékok, extra tudás Nahát! – Rekordok és megdöbbentő tények Megkérdeztük – Különleges interjúk

 

 

 

 

 

covers_417994.jpgYuval Zommer: A nagy bogárkönyv (Centrál Médiacsoport, 2016)

Rengeteg repülő, csípő, csúszó-mászó bogár. Ismerkedj meg rovarokkal, zümmögő méhecskékkel, szélsebesen mászó bogarakkal és mindenféle fura állattal: csigákkal, pókokkal, százlábúakkal és gilisztákkal. Nemcsak a fentiekre, hanem számos további kérdésre is megtalálod a választ ebben a kötetben. Keresd meg a lapokon ügyesen bújócskázó élőlényeket, ismerkedj meg velük, és tudd meg, hogyan táplálkoznak, vadásznak és szaporodnak! Mindenkit megtaláltál? Jó bogarászást!

 

 

 

covers_474231_1.jpgPiotr Socha: Méhek (Manó Könyvek, 2018)

Alig akad olyan gyerek, aki ne szeretné a mézet. De azt már bizonyára kevesebben tudják, hogyan készül ez a finom csemege. Piotr Socha lengyel illusztrátor nagyszerű könyvét végiglapozva bepillanthatunk a méhek titokzatos életébe: megtudhatjuk, mióta léteznek, hogyan építenek kaptárt, miért lejtenek táncot egymás előtt, hogyan gyűjtenek virágport és miként lesz ebből később méz. Megismerhetjük a méhész munkáját, a különböző mézfajtákat, sőt, az is kiderül, milyen gyógymódok léteznek – a fokhagymától kezdve a fogkrémig – a méhszúrás okozta fájdalom enyhítésére.

 

 

 

a_termeszet_csodai.jpgSusanne Gernhauser: A természet csodái (Scolar, 2018)

A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozatának 47. kötetét lapozgatva Földünk látványos természeti jelenségeivel ismerkedhetnek az óvodások és a kisiskolások. Megtudhatják, miféle csodákat rejt a Föld mélye, miért lövell ki a földből forró víz Izlandon, hogyan keletkezett a Grand Canyon, hol a legszínpompásabb a víz alatti világ, mik azok a sivatagok, melyik a világ legmagasabb hegye, milyen élőlények népesítik be az amazóniai esőerdőt, milyen az élet a sarkvidékeken.

 

 

 

b1029926.jpgNicholas Oldland: A hebrencs hód (Tessloff és Babilon, 2012)

Volt egyszer egy hebrencs hód, aki mindent megrágott, ami az útjába került. Meg se nézte, mi az, amit rág. Hamarosan az egész erdő romokban hevert. 
Nicholas Oldland meséjéből megtudhatja az olvasó, hogy helyrehozhatjuk, amit elrontottunk, csak elhatározás kérdése, hogy sikerül-e. A hebrencs hóddal találkozhatunk még A jámbor jávorszarvas és A melegszívű medve című képeskönyvekben is.

 

 

 

covers_486722_1.jpgTereza Vostradovska: Egérke enciklopédiája (Csirimojó, 2018)

Egy nagyfülű barna egérke a prágai nénikéi látogatására készülve alaposan feltérképezi az ürege körüli erdő környékét, a tóban és a kertben élő állat- és növényvilágot. A felfedezéseiből pedig egy saját képes enciklopédiát készít. Tereza Vostradovská nagyformátumú könyve érdekfeszítően meséli el az iskolai környezetismeret óra anyagát. Hiteles, ugyanakkor játékos illusztrációinak köszönhetően azonban már a tipegő korú gyerekek is érdeklődéssel lapozhatják a kötetet. Mi a mézharmat, hogy néz ki a szakállzuzmó vagy a virágkáka? Hogy dalol a királyka, a kakukk vagy a búbos cinege? Az összefüggéstelen adatok memorizálása helyett a gyerekek ezen a szórakoztató történeten keresztül maguk is mindent kipróbálhatnak! A könyvhöz egy magyar nyelvű applikáció is tartozik.

 

 

covers_460473.jpgTelegdy Ágnes: Négy évszak madár meséi (Ring-Color)

Varázslatos történetek a körülöttünk élő madárvilágról, a szerző saját természetfotóival illusztrálva. Az évszakok körforgását követi a könyv madárszemmel. A tavaszi fészekrakást a nyári cseperedő fiókák váltják, majd a költöző madarak őszi készülődése és indulása után az itt maradt, télre készülő madarakat követhetjük nyomon egészen közelről. Szürke gémek, füstifecskék, vadludak, cinegék mesélik el, miért is olyan csodálatos dolog madárnak lenni.

+ az Óh, azok a csodálatos állatok-sorozat további részei

 

 

covers_327205.jpgLisa Burke: A kertben (A kis tudós) (HVG Könyvek, 2014)

A növényekkel teli és kukacoktól hemzsegő helyek tökéletes terepei a kisebb-nagyobb csodák megfigyelésének. Lépj ki a létező legnagyobb laboratóriumba: a természetbe! 
Ebben az izgalmas könyvben 11 kísérlet segít megérteni a körülötted lévő világot. A kihajtható fülek alatt érdekes tudományos magyarázatokat és további, kipróbálásra váró remek ötleteket találsz.

 

 

 

 

covers_509828.jpgCsohány Domitilla: Rezét Gőzös és a gemenci kisvasút (Beszédírók, 2018)

A mesekönyv főszereplője Rezét gőzös, aki a gemenci kisvasúton teljesít szolgálatot. A gözmozdony és társai izgalmas történeteiben – többek között – megjelenik a szarvasbőgés, a mesék olvasása közben pedig megismerhetjük Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének jellegzetes lakóit, a kisvasút különleges állomásait, sőt még a Mikulás egyik titka is kiderül.

covers_45342.jpgBálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók! (Móra, 1985)

Volt ​egyszer egy kisfiú, aki csuda dolgot kapott születésnapjára: egy egész víziországot. Nem volt túl nagy területe ennek az országnak, mindössze egy parányi tavacska a kertben. Ám ahogyan a tulajdonos büszkeségével figyelte a kisfiú különös országát, egyre népesebbnek látta. A víznek szinte minden köbcentiméterében élt, mozgott valamilyen kis élőlény, természetesen mit sem tudva arról, hogy egy kisfiú alattvalója. Bálint Ágnes segítségével ti többet megtudhattok erről a titokzatos országról, mindenekelőtt persze „legfontosabb” polgáráról, Vízipók úrfiról, akinek története nem fejeződött be az általatok is jól ismert tv-sorozatban. Itt, a könyv lapjain éli tovább az életét; majdnem életveszélyes kirándulást tesz egy szomszédos víziországba, megmenti a tavirózsa levelét, amely nélkülözhetetlen oxigént termeli a tavacskának, viaskodik a legfőbb bajkeverővel, a hátonúszó poloskával. A legfontosabb dolog is megesik az életében: szerelmes lesz, aztán persze meg is házasodik. A természet minden kis élőlényének megvan tehát a saját története, a saját sorsa. Csak okosan kell megfigyelni, és akkor megmutatkozik előtted is. Szabó Szabolcs nagyszerű grafikái segítenek ebben.

covers_495072.jpgPeter Wohlleben: Érted a fák beszédét? - Kalandozások az erdőben (Kolibri, 2018)

Mit gondolsz, vajon a fák is alszanak éjszaka? Hallottál már az erdő internetéről? Szerinted a szajkó vagy a mókus jegyzi meg jobban, hová rejtette a téli tartalékait? 
Ha kíváncsi vagy minderre, és szeretnél még több elképesztő dolgot megtudni a fákról és az erdő lakóiról, tarts velünk ezen a felfedezőúton! 
Fény derül az erdőlakók titkaira, megismerheted a szokásaikat és mindazokat a trükköket is, amelyeket a túlélés érdekében alkalmaznak. 
Peter Wohlleben erdész, aki több mint 20 éve vezet családi és iskolai túrákat az erdőben. Gyerekeknek írt művében lenyűgöző megfigyeléseiről és kutatásairól mesél a kisebbek számára is érthető nyelven. Egyedülálló ismeretterjesztő könyvét számos kvíz és játékos feladat teszi még szórakoztatóbbá.

covers_346383.jpgPalásthy Ágnes: Elrabolták a siklót (Könyvmolyképző, 2015)

Elragadóan kedves, mulatságos állatmesék barátságról, becsületről, emberségről.

„ – Mit találtatok? 
– Hát csak a sikló hűlt helyét találtuk. 
A hőscincér mérges pillantását látva az egyik muslinca óvatosan visszakozott: 
– Vagyis az üres kabátját.”

Az erdei tisztáson és környékén mindig történik valami. A kelekótya muslincák felfedezik, hogy elrabolták a siklót; Vakond az észak-nyugati átjárót kutatja; Mókus Rézi végre megtalálja elrejtett téli eleségét; Sün Samu tánciskolába indul; Pisztráng Öcsi világgá megy; Csiga Béla pedig életre szóló barátra lel, amikor megismeri Szepit, a kócos hernyót.

Az erdei tisztáson mindig zajlik az élet.

covers_446953.jpgBerg Judit: Tavasz a Nádtengeren (Lengemesék-sorozat) (Centrál Médiacsoport, 2017)

Messze-messze, ​a Sustorgó erdő mélyén, a Locsogó-tó partján hullámzik a végtelen Nádtenger. A Nádtenger hullámai között minden tavasszal megkezdődik a munka. A vízi madarak a sűrű nád tövében építik otthonukat, ahol kikölthetik a fiókákat. Téli álmuk végeztével a békák is előbújnak az iszapból, és hangos kuruttyolással köszöntik a jó időt. Vízisiklók, gőték siklanak a nádtövek között a vízben, rovarok ezrei próbálgatják friss szárnyaikat. 
De a legvidámabbak mégis a Nádtenger őrei, a lengék. Hogy róluk eddig még nem hallottál? Az bizony nem csoda. A nádas összes többi lakójáról készült már festmény, fénykép, tudományos leírás, a lengéket azonban nem látta még soha senki. Egyedül a Nádtenger lakói tudják, hogy a lengék a nádas nyugalmának őrzői, az itt élő állatok védelmezői. 
A lengék teste alig nagyobb, mint a pitypang bóbitája, a bőrük éppen olyan zöld, mint a nádas, hajuk pedig kócos barnán lobog a szélben. Vagyis csak a felnőttek haja barna. A csemeték fején vidám zöld hajtások ágaskodnak…

covers_382843.jpgDavid Burnie: Legyél Te is bogárvadász (HVG Könyvek, 2016)

Hogyan építs fénycsapdát az éjjeli lepkéknek? 
Milyen kísérleteket lehet végezni a pókfonállal? 
Hogyan nevelj hernyót? 
Könyvünk több mint harminc izgalmas, otthon is elvégezhető kísérleten, tevékenységen és szabadtéri feladaton keresztül vezet be a rovarászok világába. 
Kivehető, színes melléklettel a magyarországi állatfajokról. 
A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, a Magyar Madártani Egyesület és a Farkaskölykök Természetjáró Egyesület ajánlásával.

 

 

 

covers_386245.jpgFrekot Erika: A mi bolyunk és más mesék (Ventus Libro, 2016)

A szórakoztató, kedves, szépen illusztrált történetek mellé a gyerekek tárgyi tudást is kapnak: megismerhetik az apró bogarak élőhelyét, viselkedését, szokásait. A kiegészítő tudásanyag a szórakoztatva tanulást szolgálja, a gyerekek pedig kérdések alapján ellenőrizhetik, mennyit jegyeztek meg egy-egy meséből. Ez a könyv kiváló kiegészítője lehet a hagyományos iskolai biológia óra tananyagának.

Frekot Erika biológia tanár. Első mesekönyvét saját fotóival is illusztrálja. Könyvében Magyarországon őshonos rovarok és bogarak világába kalauzolja olvasóit.

 

 

covers_423135_1.jpgFrekot Erika: A cinkepár új odúja és más mesék (Ventus Libro, 2016)

 

 

 

 

 

 

 

 

covers_439137.jpgFedezd fel a környezetedet! - Élménygyűjtő album (HVG könyvek, 2017)

Különleges könyvet tartasz a kezedben: ha nyitott vagy a természet csodáira, ha hajlandó vagy elindulni és felfedezni azokat, te lehetsz a szerzője! Gyűjts madártollat, keress nyomokat, tanulmányozd a természet színeit és formáit, fotózz felhőket! Ragaszd be ezt a sok kincset, és mire a végére jutsz, az albumod szinte életre kel, te pedig valódi természetkutatóvá válsz!

 

 

 

covers_208456.jpgGerald Durrell: Léghajóval a világ körül (Európa, 2012)

A ​tizenöt éves Emma Dollybuttnak és tizenkét éves ikeröccseinek, Ivánnak és Konrádnak az a szerencséje, hogy Gerry nagybácsikájuk kísértetiesen hasonlít Gerald Durrellre. Vessünk egyetlen pillantást a könyv rajzaira, és magunk is meggyőződhetünk erről a kedvező körülményről. Elég az hozzá, hogy Gerry bácsi betoppan Dollybutték kertjébe (feltéve, hogy jogosan nevezzük egy léghajó landolását betoppanásnak), és magával viszi a három gyereket, hogy felkutassák Gerry bátyját, aki két éve indult el afrikai tanulmányútra, s azóta nem adott hírt magáról. A föld körüli hajsza Angliában ér véget, mert az expedíció fáziskésése miatt az üldözöttet csak a Dollybutt-házban sikerül utolérni. Gerry nagybácsi és Gerald Durrell, a biológus szépíró rengeteg érdekes tudnivalót lop a fordulatos, izgalmas, humorosan előadott történetbe, és nemigen létezik gyerek, aki ne a Durrell-módszert választaná ismeretszerzésre, ha igazából választhat. A grafikus Graham Percy egyenrangú társa Gerald Durrellnek a történet és Gerald Durrell ábrázolásában is.

covers_111023.jpgGerald Durrell: Az amatőr természetbúvár (Gondolat, 1989)

Gerald ​és Lee Durrell Az amatőr természetbúvár című könyve bizonyára elnyeri minden természetbarát tetszését: a bogarakat gyufásskatulyába gyűjtő kisdiákét éppúgy, mint a szenvedélyes madármegfigyelőét, a ki-kiránduló családét éppúgy, mint a komolyabb tanulmányokra készülő természetbúvárokét. Gerald Durrell azt szeretné, ha egy kicsit mindannyian természetbúvárok lennénk, és megtanulnánk megőrizni a ma még oly gazdag élővilágot az utánunk jövő nemzedékek számára. Könyvének fő mondanivalóját éppen ezért a gyakorlati tudnivalók alkotják: mi a teendő a terepen és otthon. A szerző végigvezeti az olvasót a Föld legkülönbözőbb tájainak természetes élőhelyein, és megmutatja, mit kell keresnünk, hol kell keresnünk, mire következtethetünk a látottakból és mit érdemes hazavinni további tanulmányozás vagy preparálás céljából. Az amatőr természetbúvár hatalmas ismeretanyagával, gyönyörű képeivel és a Gerald Durrelltől megszokott remek történetekkel a család minden tagjához szól. Kagylószedéshez és lábnyomok azonosításához, rovar- vagy növénygyűjtemény létesítéséhez és egy-egy fa életközösségének föltérképezéséhez, a vadak védelméhez és hogy egyszerűen csak észrevegyük kiránduláskor, amit érdemes – mindehhez útmutatást és ösztönzést ad ez a könyv.

covers_174631.jpgGerald Durrell: Első természetbúvár könyvem (Passage, 1990)

Az Első természetbúvár könyvem a növény- és állatvilág aktív tanulmányozásához nyújt kitűnő ötleteket a gyerekeknek. 
Nem pusztán elméleti ismereteket ad, hanem olyan kreatív tevékenységekre ösztönöz, mint a gyűjtés, a megfigyelés, a kísérletezés, a barkácsolás vagy az élőlények gondozása. 
Az otthon és ház körül elvégezhető feladatokat és a hozzájuk szükséges kellékeket életnagyságban mutatják be a könyvet díszítő gyönyörű felvételek.

 

 

 

covers_4538.jpgWass Albert: Tavak és erdők könyve (Kráter Kiadó, 2002)

„- ​ide figyeljetek – mondotta –, én, az ember, aki szomorú voltam, és most már nem vagyok szomorú, ígéretet teszek nekte (tavi állatoknak) a magam és minden utánam következő igaz ember nevében, hogy nem bántalak és nem zavarlak benneteket semmiféle játékaitokban. Ha ti ezzel szemben megígéritek, hogy valahányszor szomorú leszek, vagy bármelyik utánam következő ember szomorú lesz, megvigasztaljátok, mint ahogyan most tettétek velem. Szólottam és az én szavam szerződés.” (Részlet a Tavak könyvéből) „Csak haladsz csöndesen, gyönyörködve, céltalanul, s egyszerre csak kilépsz az Angyalok Tisztására. nem is tudod, hogy ez az, mivel az angyalokat nem láthatja a szemed.Csak annyit látsz, csak annyit érzel, hogy csodálatosan szép. És megállasz. És abban a pilanatban megnyílik a szíved, és az angyalok észrevételnül melléd lépnek, egyenként, lábujjhegyen, és belerakják kincseiket s zívedbe. A legnagyobb kincseket, amiket ember számára megteremtett az Isten. A jóságot, a szeretetet és a békességet.” (Részlet az Erdők könyvéből)

 

Jöhetnek a környezetvédelemmel, klímaváltozással, az állat- és növényvilágban okozott pusztításainkkal és azok megakadályozásával kapcsolatos könyvek. Itt sem korlátoztam le a csoport címgyűjtését a pusztán környezetvédelemmel foglalkozó könyvcímekre, így nagy örömömre több olyan könyv is került a listára, amely a felső tagozatokba járó gyerekeknek mutatja meg a Föld élővilágáért nap, mint nap dolgozó szakemberek életét. Ha van a közeletekben a téma iránt érdeklődő iskolás gyerek, érdemes szemezgetni az állatmentéssel kapcsolatos könyvekből. Letehetetlen olvasmányok!  

Gyerekkönyvek a környezetvédelemről:

 

covers_437370.jpgPatrick George: Szabadíts ki! (Geopen, 2017)

Segíts kiszabadítani az állatokat! Az elefánt a cirkusz, a halak a vonóháló fogságába, a medvék az állatkert rácsai közé kerültek. Ám, csak át kell fordítanod az átlátszó lapot, és már ki is szabadultak! 
Remek móka e tündéri rajzokkal teli, különleges könyv lapozgatása minden gyermeknek, akikből – vágyaink szerint – majd a vadon élő állatokért felelősséget vállaló felnőttek válnak.

 

 

 

jon_a_kukasauto.jpgPeter Nielander: Jön a kukásautó! (Scolar Mini) (Scolar, 2012)

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötete a szemétszállítás rejtelmeivel ismerteti meg az apróságokat. Megtudhatják többek között, mi is az a szemét, kik szállítják el és hová, milyen szemétszállító járművek léteznek, hogyan működik a kukásautó, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés, és mit jelent a lomtalanítás. 
Ismerjük meg a világot, lépésről lépésre – együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. A praktikus és „strapabíró” könyvet kétéves kortól ajánljuk.

 

covers_193243.jpgSara Margaret Johanson: Caillou - Minden csepp számít (Tessloff és Babilon, 2012)

A tévéből már ismert kisfiú, Caillou (ejtsd: Káju) egy világszerte rendkívül népszerű könyvsorozat főszereplője. Az alkotók célja minden könyv esetében, hogy a kisgyerek önálló személyisége fejlődjön, miközben arról tanul, hogy hogyan élhet harmóniában az őt körülvevő világgal. Caillou egy okos kisgyerek, így a kicsik könnyen tudnak azonosulni vele, közel érzik magukhoz, és ennek révén magukat látják minden Caillou történetben.

Caillou takarékoskodni akar a vízzel. Ám hogy fogjon hozzá? Rászól apára, hogy ne mosogasson. Aztán úgy dönt, hogy többé nem fürdik, de anya ezt nem engedi. Végül kitalál valamit! (Újrapapírra nyomott könyv)

 

covers_124720.jpgEmily K. Hutta: Valaki kincsei (Micimackó - Az erdő meséi) (Egmont-Hungary, 2010)

Micimackó nem gondolta volna, hogy használhatatlanná vált mézescsupra valakinek még jó lehet valamire. Az apró csodák folytatódtak azon a szép tavaszi napon – mindenki talált valamit, ami nem kellett másnak, neki viszont igen hasznosnak bizonyult. Látogasd meg a Százholdas Pagony lakóit, és meglátod, micsoda kincs lehet egy-egy megunt holmiból.

 

 

 

 

id22-304046.jpgPásztohy Panka: Gyógyítsd meg a kiskutyám! (Pagony, 2018)

Lili nagyon várja már az iskolát… Addig is szorgosan járnak Pitypanggal a kutyaiskolába, ám sajnos hazafelé menet a kiskutya lábát megvágja egy üvegszilánk. Pitypangnak állatorvoshoz kell menni, hogy meggyógyítsák. Lili pedig tesz róla, hogy ne szemeteljenek az emberek, és ne történhessen máskor ilyen! A tanító bácsi segítségével megnyerik a papírgyűjtő versenyt, és nemcsak Pitypanggal ismerkedik meg az egész osztály, de még az állatmenhelyre is eljutnak. 
Pitypang és Lili jóban-rosszban együtt vannak, mert egy gondoskodó gazdi mellett a kiskutya igazi társ lehet.

 

 

2835.pngFred Ehrilich: Olyan nincs, hogy a víziló házat építsen! (Babilon, 2017)

A sorozat szokatlanul viccesen adja át a komoly ismereteket a kicsiknek. Szellemes versikék, szövegek és rajzok váltják egymást a könyvek lapjain. Ismerd meg, hol laknak az állatok és az emberek! 3 éves kortól ajánljuk.

 

 

 

 

 

covers_61613.jpgZdenek Miler: Vakond a városban (2009)

Hallottátok, mi történt a gyönyörű erdővel? A magas fákkal, a csicsergő madarakkal és az állatokkal? Egy reggel buldózerek és markolók érkeztek, hogy várost építsenek az erdő helyén. Az állatok elköltöztek, csak három jó barát nem keresett új lakóhelyet: a vakond, a süni és a nyuszi. Ők itt érezték jól magukat, nem akartak máshová menni. Mi lesz velük, ha felépül a város? Beköltöznek majd egy toronyházba? Vagy inkább visszatérnek a természetbe? Valahol biztosan van egy zöldellő, illatos erdő, ahol úgy élhetnének, mint régen…

 

 

 

covers_521518.jpgAndrea Gregusová: Gréta (Csirimojó, 2018)

Gréta, a bálna, a tenger legnépszerűbb énekesnője egyik napról a másikra elveszti a hangját, és még csak nem is sejti, miért. A víz alatti rendelőben rá kell jönnie, hogy nem csak neki vannak gondjai. Amikor kiderül, hogy az állatok a tengert elárasztó szemét miatt betegek, összefognak, hogy cselekedjenek. Andrea Gregušová szlovák írónő és Nastia Sleptsova ukrán illusztrátor érzékeny könyve a természet és a zene iránti szeretetből született. Magyarul Peťovská Flóra fordításában olvashatjátok.

 

covers_417564.jpgPusztai Ilona: A zöld lovag (Holnap Kiadó, 2016)

Kóbor Andor a kóborlásnál semmit sem szeret jobban. Kóborlásai során hű társával, Fifilóval, a beszédhibás vízilóval számos kalandba keverednek, melyek során kiszabadítják Habcsicsóka királykisasszonyt, találkoznak a rémséges Frászkari Karikással, és segítségére sietnek XI. Robi Tóninak, Robotónia uralkodójának.

Kóbor Andor mókás történetei a sok kacagtató pillanat mellett tanulsággal is szolgálnak, segítenek megtanítani a legkisebb korosztály számára környezetünk megóvásának alapjait, fontosságát, mikéntjét.

 

 

covers_318099.jpgPászti Amina: Glóbi kalandjai (Scolar Kiadó, 2014)

Glóbi, a kis földgolyó veszélyben van. Csak a gyerekek menthetik meg a még súlyosabb bajoktól. Glóbi kalandjait ismerhetjük meg a főleg óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló mesekönyv lapjain, miközben észrevétlenül tanítjuk meg a kicsiket a környezetvédelem fontosságára.

 

 

 

 

covers_542255.jpgCharlotte Milner: A méhek világa (HVG Könyvek, 2019)

Mi ez a felhajtás a méhek körül? Mit csinálnak egész nap? Miért ennyire fontosak számunkra? Miért kell segítenünk nekik? Mit tehetünk értük?

 

 

 

 

covers_321319.jpgAlex Frith: Mi történik a szeméttel? (Sanoma 2014)

Mi lesz a szeméttel miután eldobják? Nyisd ki ezt a könyvet és a fülek alatt megtalálod a megfelelő választ! Kövesd végig a szemét útját a hatalmas szétválogató gépeken és a mindenféle újrahasznosító eljáráson keresztül, és kiderül, miként lesz a szemétből mindenféle új és hasznos dolog! Egy különleges sorozat, mely régóta vár a magyar olvasók meghódítására! Nagy-Britannia első számú gyerekkönyv sorozatának újabb három címe jelent meg végre itthon is. Kukkants bele mi történik a szeméttel!, Kukkants bele milyen egy vonat! és Kukkants bele, hogy működik? Hatalmas élmény a legkisebb és legnagyobb felfedezőknek egyaránt!

 

 

covers_551224.jpgMajoros Nóra: Az orrszarvú és a madarak (Pagony, 2019)

Egy magányos orrszarvú vándorol a szavannán. A társai szép lassan elfogytak mellőle, még az is lehet, hogy ő az utolsó. Ezért barátot keres, aki hasonló hozzá. Kalandozásai közben társául szegődik két nyűvágó madár. Vajon együtt sikerül-e igazi barátot találniuk az orrszarvúnak? A sivatag peremén egy hazafelé igyekvő gólya kincsre lel. De miért növekszik a szép kis gyöngy, és kié lehet? A gólya körül egyre több madár tűnik fel, hogy kiderítsék a rejtélyt. Afrika varázslatos tájaira kalauzol a könyvben olvasható két mese, és közben az is kiderül, mennyit ér a madarak barátsága.

 

 

879.jpgMándl Péter: Sári és Nemszemétke (Cerkabella Kiadó, 2011)

A Sári és Nemszemétke igazából két könyv: fordulatos mese és ismeretterjesztő kézikönyv. Barkács, a buvacok és sok más furcsa lény varázslatos világot építenek – szemétből. Kalandjaik közben sok mindent megtudhatunk a pazarlásról, az újrahasznosításról: „senki sem haszontalan, mindenkire szükség van”. És közben egy régi, kidobott mackó, Gyapóc is megkerül…

A mellékelt munkafüzet néhány, a mesekönyv szereplőihez kapcsolódó újrahasznosított tárgy elkészítését mutatja be lépésről lépésre, melyeket a család közös erővel könnyen megvalósíthat.

A Sári és Nemszemétke 2011-ben megnyerte a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülete által meghirdetett Aranyvackor pályázat fődíját.

covers_525211.jpgBálint Mariann: Hulladék históriák - Klímanó történetek 

Mesekönyv a hulladékok alól, a kukád belsejéből, a szemétdombok tetejéről! Kövesd végig, hogyan válik egy szép gondolatból kézzel fogható valóság, és tedd a gyermeked(és magad számára) mindennapi kalanddá a szelektív hulladékgyűjtést, a környezettudatosabb életet!

 

 

 

 

 

covers_551207.jpgPásztor Andrea: A platánfa álma (Kecskeméti Televízió, 2018)

Vajon vannak-e a fáknak érzéseik? 
Boldogok-e, ha virágoznak? 
Álmodnak-e télen, amikor megkopaszodva várják a tavaszt? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a szívhez szóló történetből, amely elmeséli, hogyan lett egy pici lány egy öreg platán Egyetlenegy Legeslegjobb Örök Barátja.

 

 

 

 

covers_253935.jpgMajoros Nóra: A torony (Abrakadabra Kiadó, 2013)

„A kisfiú a toronyban lakott, és mint ahogy az lenni szokott, a felnőttek egyáltalán nem hittek neki. Minden reggel kisétált a toronyból, belegázolt a harmatos fűbe, fülét a földre hajtotta, és hallgatta, ahogy lüktet a föld belseje.” 
Mese egy mindentudó toronyról és egy kisfiúról.

 

 

 

 

2081.pngAnnette Hackbarth: A természet - Ismerd meg és vigyázz rá! (Tessloff Babilon, 2014)

Róka lopódzik a sövény bokrai közt, sün szalad át a kerten, kőszáli kecskék csapnak össze szarvukat előre szegezve. Az erdők és a hegyek, a folyók és a rétek tele vannak élettel. Tudtad, hogy még a város közepén is találkozhatsz méhcsaládokkal, vaddisznókkal vagy rókákkal? Fedezd fel, milyen…

 

 

 

 

letoltes_3.jpgExner Nika, Binges Viki és Virág Annamária: A víz (Bolba mesék)

A Bolba Mesék című mesekönyv-sorozat első része a víz témakörét járja körbe. Bolba, a bölcs bagoly segítségével a 6 és 9 év közötti gyerekek és szüleik közelebbről megismerhetik azt a kincset, amit a víz jelent.

A “Bolba Mesék – A víz” 5 részre tagolódik. Az első három a kicsiket, míg a következő kettő a nagyokat szólítja meg.

 

 

 

 

covers_127286.jpgGévai Csilla: Nagyon zöld könyv (Pagony, 2019)

Ökológiai ​lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház – ilyen és ezekhez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkozunk mi, felnőttek, mert a Föld megóvása égető ügyünkké vált az utóbbi időben. Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve most a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá teszi ezt a problémát. Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak. Ez a könyv igazi hiánypótló mű: tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről, és mesélve tanítja meg mindazt, ami a gyerekek számára személyes üggyé teszi a környezetvédelmet. Minden gyerekszobában és iskolai könyvtárban ott a helye – nem is a polcon, hanem a gyerekek kezében! A könyv szerzője az eddig főként illusztrátori tevékenységéről ismert Gévai Csilla, aki nem csak illusztrátor, hanem kulturális antropológus; nem csak kulturális antropológus, de pedagógus; nem csak pedagógus, de kivételes érzékenységgel és humorérzékkel megáldott író.

covers_501291.jpgJess French: A csimpánz-mentőakció (Mentőakció-sorozat) (HVG Könyvek, 2018)

A vadállatoknak a vadon az otthonuk, szabadon kellene élniük, nem az emberek szolgálatában. A Born Free Alapítvány küldetése, hogy minél több fogságban élő állatot visszajuttasson a természetes környezetébe.

Ismerd meg Chinoise, egy elbűvölő csimpánzkölyök igaz történetét, akit egy zajos étterem acélketrecében tartottak fogva…

A sorozat további részei: A tigris-mentőakció, A leopárd-mentőakció, A medve-mentőakció

 

 

forgacs_ildiko_dozsa_tamas_a_bolygovigyazok_kezikonyve_felkeszules_egy_masfajta_eletre-53a1047b8e16d5cf4e00091f-225x225-resize-transparent.pngDózsa Tamás, Forgács Ildikó: Bolygóvigyázók kézikönyve - Felkészülés egy másfajta életre

Bolygónk ​gazdag de véges természeti kincseit eddig pazarló módon használtuk. Fogyasztói társadalomban élünk, s közben gondatlanul elszennyeztük bolygónk légkörét, vizeit és talajait. Mi több, csodálatosan változatos élővilágát elszegényítettük, s veszedelmes éghajlatváltozást indítottunk el. Mindezzel párhuzamosan az emberiség létszáma és fogyasztási igénye megsokszorozódott, tovább terhelve Földünk működőképességét. Ha nem változtatunk eddigi életmódunkon, saját létünk alapjait tesszük tönkre. Egyre több tudós figyelmeztet: ma már nem a Föld állapota, hanem az emberiség fennmaradása a tét! A „bolygóvigyázás" valójában ezt szolgálja. Segít idejében átváltani egy másfajta, környezettudatos, fenntartható életre, melyben nem az anyagi fogyasztás és felhalmozás az egyetlen cél. A változás nem könnyű. Hosszabb távú gondolkodást, összefüggések látását igényli. Erre kell nekünk és gyermekeinknek felkészülni, s ehhez nyújt óriási segítséget ez a könyv. Forgács Ildikó és Dózsa Tamás szinte játékos egyszerűséggel mutatja meg, hogy hányféle apró dologban tudunk valamit tenni, – ha akarunk, – egy másfajta, valóban fenntartható világ megvalósításáért. Gyerekeknek és felnőtteknek is ajánlom e kézikönyv gyakori használatát! (Dr. Vida Gábor, akadémikus)

covers_508923.jpgAnita Ganeri: Veszélyeztetett növények és állatok - Utoljára láthatod (HVG Könyvek, 2018)

A világ tele van csodálatos növényekkel és állatokkal, némelyik azonban hamarosan örökre eltűnhet. Ez a gazdagon illusztrált könyv magával ragadó részletességgel mutat be néhányat a Föld kihalófélben lévő növény- és állatfajai közül. Kiderül az is, hogyan váltak veszélyeztetetté, mennyivel szegényebbek lennénk, ha végleg eltűnnének, és mit lehet tenni, hogy megmentsük őket.

Az Utoljára láthatod sorozat rávilágít, milyen visszafordíthatatlan károkat okoz bolygónkon a környezetszennyezés, a globális felmelegedés, az erdőirtás és a természetes élőhelyek drasztikus fogyása.

 

covers_393812.jpgDunajcsik Mátyás: A szemüveges szirén (Kolibri Kiadó, 2016)

Atlanta egy apró, világvégi sziget világítótornyában él. Mikor nem Kamillával, a falubéli tanítónővel beszélget rádión vagy az apja jazz-lemezeit hallgatja, általában a tenger végtelen horizontját kémleli. Egy napon azonban különös vendég érkezik Szelesszirtre, aki olyan kalandba keveri Atlantát, amit még a kislány híres tengerész ősei is megirigyelnének…

Dunajcsik Mátyás ifjúsági regényének hősei titokzatos madarak, világjáró kísértetek és szerelmes bálnavadászok. A Szemüveges Szirént a szerző Izlandon töltött évei ihlették.

 

 

covers_468230.jpgSzabó Róbert Csaba: Vajon Nagyi (Gutenberg, 2017)

Ferkó ​és Zsuzsi a nyári vakációjukat évek óta a nagyszüleiknél, a varázslatos Aranyvárosban töltik. A békés, gondtalan szünidőnek azonban vége szakad, amikor a hegyi városkába érkezve azzal szembesülnek, hogy a bányatársaság újra szeretné indítani az aranykitermelést, mégpedig egy mérgező anyagot, ciánt használva. A társaság megpróbálja lefizetni a város lakóit, hogy adják el házaikat vagy ideiglenesen költözzenek el, míg a titkos aranykitermelő művelet zajlik. A lakók nagy többsége hisz a társaság vezetőjének. Kivéve Vajon Nagyit, Ferkó nagymamáját, aki a gyűlésen folyton kedvenc szavacskáját, a vajon-t ismételgeti, egyre hangosabban és kitartóbban. Másnap reggelre a társaság elrabolja Nagyit. Ferkóra és Zsuzsira hárul a feladat, hogy kiszabadítsák, ugyanakkor a várost is megmentsék a ciános bányászattól: a pusztulástól. Küldetésükben a Kérdőjeles Manó, no meg a helyesen föltett kérdések segítik őket.

Szabó Róbert Csaba meseregénye a verespataki ciános bányászati technológia bevezetése elleni küzdelemből ihletődött. A Vajon Nagyi… a környezetünk iránti felelősségről szól, így kicsit a felnőtté válásról is: arról az egyre erősebb hitről, hogy a világot talán már csak a gyerekeink menthetik meg.

covers_435438_1.jpgGerald Durrell: Fogjál nekem kolóbuszt! (Európa Kiadó, 2010)

Gerald Durrell ezt a könyvét is élete nagy szenvedélyének szentelte: expedícióin a világ távoli pontjain sajnálatosan kihalásra ítélt állatfajok egyedeit próbálta megszerezni és áttelepíteni Jersey szigeti állatkertjébe. Útjának célja ezúttal Nyugat-Afrika: Sierra Leonéban még él néhány a kolóbusz nevű különleges majomfajtából. Kalandos befogásuk és még kalandosabb hazaszállításuk után az út Mexikóba visz: Gerry izgatottan értesül róla, hogy a Popocatapetl tűzhányó oldalán még akad néhány példány a teporingó nevű vulkáni nyúlból… Gerald Durell ezúttal sem okoz csalódást olvasóinak: humorban pácolt vadászkalandok, emberi és állati csudabogarak pompás kavalkádja ez a könyv is. A BBC filmre vette az expedíciót; a Fogjál nekem kolóbuszt! című sorozatot a Magyar Televízió is sugározta.

 

 

letoltes_4.jpgGerald Durrell: Állatkert a poggyászomban (Ciceró, 2010)

Gerald Durrell 1933–1939 között Korfu szigetén élt. Ez idő alatt speciális zoológiai tanulmányokat végzett, és számos Korfu szigeti vadon élő állatot nevelt fel. 1947-ben szervezte első állatgyűjtő expedícióját Kamerunba. 1948-ban vezette a második, majd 1949-ben a harmadik expedícióját Brit-Guyanába. Később Paraguayba, Sierra Leonéba és Argentínába indított expedíciókat. Durrell egész élete során szoros kapcsolatban élt az állatvilággal. „A világ – írja egy helyütt – madarak, erdők és állatok nélkül olyan lenne, amelyben jómagam élni sem szeretnék.” Durrell e könyve a kameruni utazás krónikája. Egy saját állatkert számára végzett állatgyűjtés izgalmait, bonyodalmait és megpróbáltatásait írja le kedves, humoros és fordulatos történetekben. A kalandos állatgyűjtés állomásairól Zsoldos Vera beleérző rajzai úgy tudósítanak, mintha a grafikusművész maga is részt vett volna az expedíciókban.

Gerralld Durell könyvei minden mennyiségben ajánlottak a természet és környezetvédelem iránt érdeklődő kis- és nagy iskolásoknak! :) 

covers_230177.jpgAnnie Groovie: Leon és a környezetvédelem (Csimota Kiadó, 2010)

Mit tehetünk szülőként, gyerekként a hétköznapi életünkben azért, hogy megvédjük környezetünket és bolygónkat? 30 apró és hasznos tanács vicces illusztrációkkal kísérve, mely rámutat, hogy a környezetvédelem mindenki ügye és felelőssége.

 

 

 

 

covers_43039.jpgJoy Adamson: Oroszlánhűség (Könyvmolyképző, 2010)

A ​szerző férje, aki Kenya egy északi tartományában vadászati főfelügyelő, egy napon – félig önvédelemből és kényszerből, félig talán véletlenségből – lelövi a három alig néhány napos oroszlánkölykök anyját. A kölyköket felkutatja, és magához veszi. A két nagyobbat néhány hónapi nevelés után állatkertbe küldik. A harmadikat, a legkisebbet és leggyengébbet, Elzát, a házaspár felneveli. A kis oroszlánnal egész addigi életrendjük átalakul: mindenüvé viszik magukkal, hivatalos vadászútjaikra, szabadságuk idején a tengerhez… Az idő múlásával a kis oroszlán természetesen kifejlett, tökéletes példánnyá növekszik. Mit tegyenek vele? Bár eredetileg Elzát is állatkertbe szánták, mégis úgy döntöttek, hogy Afrikában tartják. A vadon ugyan rendszerint elpusztítja az emberi környezetben felnövekedett ragadozót, de Elza félig-meddig mégiscsak természetes környezetében nevelődött… A vadászati főfelügyelő és felesége nekivág a szokatlan kísérletnek: „visszavadítani” neveltjüket, s nem utolsó sorban „férjhez adni” őt… s mindezt, a kedves epizódok sorozatát, a nagy és izgató kísérletet annyi bájjal közvetíti az írónő (aki pedig nem hivatásos tollforgató), hogy valóban nem tudjuk letenni ezt a változatos és színes írást, amelynek végén a hűséges Elzát és körülötte forgolódó embereket, fehéreket és feketéket, egyaránt.

covers_385114.jpgJostein Gaarder: Anna világa (Noran Libro, 2016)

A ​történet főszereplője Anna és Nova. Az elbeszélés kezdetén Anna tízéves, iskolába jár, barátkozik, olvas, kirándul, észreveszi a fiúkat, vagyis hát egyet. Néhány évvel később azonban különös dolog történik vele, furcsa álmai megzavarják éjszakai nyugalmát. Álmaiban egy olyan világban találja magát, ami a reális jövőben akár valósággá is válhat. 
2082-t írunk, és Anna egy dühös kislánnyal, Novával társalog, aki Anna jövőbeli unokája. Nova az álmokban egy olyan világban él, amelyben már nincs klasszikus tél, tavasz, nyár, ősz, hanem meleg van, sokat esik az eső, és a déli országokból özönlenek a klímamenekültek északra. Nova dühös nagyszülei generációjára, vagyis Annára, mert hagyták, hogy mindez megtörténjen. Ő már nem láthat jegesmedvéket, oroszlánokat és még számos más állatot, a körülötte létező világ problémáktól terhes. Nova számítógépére installált egy applikációt, amely üzenetet küld neki, ha egy újabb állatfaj kihal a földön. 
Anna szülei aggódnak a kislány álmai miatt, ezért pszichiáterhez küldik, aki komolyan veszi őt. Megnyugtatja, hogy nincs semmi különös probléma az efféle álmokkal, viszont igen érdekes párbeszéd alakul ki kettejük között a klímaváltozásról. Ráadásul a leánya, Ester, klímakutató, és Szomáliában dolgozik egy nemzetközi szervezetnek. Esterről egy nap az a hír érkezik, hogy szomáliai kalózok elrabolták. 
A rendkívül okos és érzékeny könyvben képzelet és valóság, álom és realitás keveredik. Végig érződik, hogy a szerző elkötelezett környezetvédő, és okosan hívja fel olvasói figyelmét egy valós probléma komolyságára, nem fél tudományosan igazolt adatokkal és tényekkel alátámasztani mondandóját.

Szívesen csatlakoznál az Égigérő mára 8000 tagot számláló "Neveljünk olvasókat!" csoportjához? Szülőként, pedagógusként, gyerekekkel vagy könyvekkel foglalkozó szakemberként, irodalomrajongóként érdekel a gyerek-, és ifjúsági irodalom, a mesélés, az olvasóvá nevelés? Csak egy kattintás a képre, 3 kérdés megválaszolása és már nyitom is a kaput!

43051430_1893700910716205_3099234459329757184_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr9014855722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.