Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Anyák napjára keresed a tökéletes ajándékot? Mesés megoldásokat mutatok!

Léleksimogató képeskönyvek az anyaságról

2019. április 30. - Réka Czakó

untitled_14.png

Valami igazán különlegessel szeretnéd meglepni a gyermekedről gondoskodó édesanyát? Számodra fontos anyuka van a közeledben, akit szeretnél vasárnap megajándékozni? Ismersz olyan kismamát, akinek ez az első anyák napja? Mutatom számukra a mesésen tökéletes ajándékokat.

Olyan képeskönyveket hoztam ma, amelyek anyukákról szólnak. Sok-sok anyukáról, akik éljenek a világ bármely pontján, neveljék a gyermekeiket bármely népcsoport szokásai szerint, legyenek éppen a gyermeknevelés legelején vagy terelgessék a csemetéiket hosszú évek tapasztalataival, egy dolog közös bennük: a tőlük telhető legjobbat és legszebbet szeretnék átadni a kicsiknek és talán már nem is annyira kicsiknek. 

Biztos vagyok benne, hogy ezek a történetek bármely édesanya szívéig hatolnak, hiszen az anyai lét mindannyiunk által ismert örömeit, bánatait, sikereit vagy éppen nehézségeit fogalmazzák meg szemet gyönyörködtető illusztrációk kíséretében.

Óh! És természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy egy összebújós, közös esti meséléssel lehet megkoronázni ezt a csodálatos napot. Nálunk a listán szereplő több könyv állandó lakója a könyvespolcainknak, mert valami varázslatos okból kifolyólag a lányom is különösen vonzódik ezekhez a történetekhez, és évről-évre elő is kell vennünk őket egy-két este erejéig. :D 

Óh! 2. "Megünneplendő" anyukaként tévedtél ide? Elárulom, a listán szereplő könyvekből párat magamnak szereztem be, és azt javaslom Neked is, hogy ha egy kis léleksimogatásra vágysz, ne habozz, lepd meg magad bármelyikkel. Jól fog esni! 

covers_133191.jpgJulia Donaldson: A majom mamája (Pagony Kiadó, 2013)

"– Elvesztettem a mamámat! Így szólt a pillangó: – Szegény majom! Ne sírjál, segítek én a bajon.” A bohókás pillangó lelkesen keresi, ki lehet a kicsi mamája – az elefánttól a denevérig. Mulatságos rímekkel bukdácsolunk át a dzsungelen, vissza majom mama karjaiba.

 

"anyukás-személyes": picibabás anyukáknak telitalálat ez a kis csoda, és garantálom, hogy a minimoly kedvenceinek listáján is évekig helye lesz. 

 

 

 

covers_368814.jpgJulia Donaldson: Papírbabák (Betűtészta Kiadó, 2015)

Lélegzetelállítóan gyönyörű történet egy kislányról és öt papírbabájáról. Az egymás kezét fogó papírbaba-füzér fantasztikus kalandokra kel: elindulnak a házon át, ki a kertbe, ahol előbb egy játék dinó karmai közül, majd egy sütőkesztyű-krokodil szájából sikerül megmenekülniük, de ezután sem nyugodhatnak meg, mert egy valódi olló fenyegeti őket.

"anyukás-személyes": történet kötelékről, emlékekről, szeretetről. Arról, hogy anyukaként mit hozunk magunkkal és mit adunk tovább... 

 

 

covers_278109.jpgSzergej Szedov: Anyukamesék (Vivandra Kiadó, 2013)

Volt egyszer egy anyuka… 
Így kezdődik valamennyi mese, de közben annyiféle anyuka feltűnik: afrikai, francia, bátor és kevésbé bátor, feledékeny, figyelmes vagy szétszórt, néhányuk itt él a földön, de van közöttük földönkívüli is, és van, amelyik ejtőernyővel közlekedik … Bár nagyon különböznek egymástól, az életben ugyanolyanok, egy dologban biztosan: a gyerekeiket nagyon szeretik. Nincs a világon olyan ember, akit ne anya szült volna, így ezek a mesék mindenkit érdekelnek, gyereket és felnőttet ugyanúgy. Szedov meséi a modern orosz gyerekirodalom remekei: könnyed, meglepetésekkel teli, vidám, mégis mélyreható történetek. A szeretet fontosságáról szólnak.

 

"anyukás-személyes": ebben a könyvben van egy történet egy anyukáról, akinek a családját egy krokodil falja fel. A történetben az édesanya, miután az egész családja már a krokodil gyomrában raboskodik, elindul, hogy kiszabadítsa őket. Számomra, ez a történet az örök kedvenc! Bármilyen híradásban a gyerekeikért küzdő, a családjaikat a körülöttük tomboló háború vagy szegénység ellenére is egyben tartó édesanyákat látok, ez a történet jut eszembe. De a saját életünk során is sokszor megjelent előttem ez az anyuka, amikor nehezebb vagy mondjuk inkább úgy, hogy izgalmasabb helyzetben voltunk a kislányommal.  Mert a mesék minket is tanítanak! :) 

covers_387439.jpgMarta Gomez Mata: Anyukák világa (Naphegy Kiadó, 2016)

Van ​egy anyukavilág, ahol Bicikli anyuka ölelései puha kormánnyá változnak, ahol szundítani és ahova támaszkodni lehet, ahol Eper anyuka mindig, amikor úgy alakul, elpirul a boldogságtól, és Harmonika anyuka fülbemászóan, elegánsan és vidáman játszik egészen addig, míg titokban sírva nem fakad. Egy anyukavilág, ahol Sárkány anyuka fénylő és hosszú hátgerincén, mint egy villámvasúton, lecsúsznak a gyermekei, ahol Csipkerózsika anyuka teletölti az ágyat játékokkal, könyvekkel és reggelivel teli tálcákkal, és ahol Kalóz anyuka hajósinasaival reggelenként kifosztja a hűtőt. 
Egy anyukavilág, ahol Sellő anyuka szeme olyan szép, mint a tengerekről verselő költők költeményei, ahol Csokoládé anyuka olyan melegséges és megnyugtató, akár egy csésze forró csokoládé, ahol Picasso anyuka kíváncsian megbámulja a világot, majd lerajzolja, és ahol Vonat anyuka a tökéletes logisztika, a precíz gépezet és erős motorok zsenije. 
És egy anyukákkal teli világban ők mind Hercegnő anyukák, mert mindannyian hisznek a mesékben, és meggyőződésük, hogy léteznek boldogan végződő történetek.

"anyukás-személyes": különleges vonzódásunk ehhez a könyvhöz közös a lányommal. Újra és újra elolvastuk, hosszú hónapokon át. A könyv varázslatos hatását csak fokozta, hogy először magam olvastam el, és kigondoltam, hogy a könyvben bemutatott anyukák közül melyiket gondolom hozzám hasonlónak. Aztán a közös olvasás után a lányom is elmondta a véleményét, hogy ő milyen anyukának lát. Jelentem, lányom szemében Kandalló anyuka vagyok, és azt hiszem, ennél szebb bókot soha életemben nem kaptam! :D 

covers_212151.jpgAlice Briere-Haquet: Lehoznám neked a Holdat (General Press, 2012)

Van egy kisfiú, aki a legszebb ajándékkal szeretné meglepni a mamáját: a Holddal! Igen ám, csakhogy a Hold rettentő magasan van. Hogy elérje, segítségül hív mindenkit, akit csak tud, s mindenkinek ígér belőle egy kis darabkát… De vajon juthat-e mindenkinek a Holdból? És mi marad akkor imádott mamájának?

 

"anyukás-személyes": ha nem félnék, hogy pokolra jutok egy ilyen csodás könyv "rongálásáért", akkor legszívesebben lapokra szedném, egyenként bekeretezném és körbepakolnám vele a falakat. A történet is igazán csodálatos, de az illusztrációk gyerekkönyves életem egyik legnagyobb élményét jelentették. Nem tudok betelni velük!

covers_389789_1.jpgRobert Munsch: Örökké szeretlek (Manó könyvek, 2016)

Robert Munsch ritmikus prózája emberek millióit érintette meg az 1986-os megjelenése óta, amit mi sem jelez jobban, mint az, hogy már 15 millió példányban kelt el világszerte. A titok a történet megható egyszerűségében rejlik: az anyai szeretetet és az élet körforgását sikerült megragadnia.

Magyarországon Szabó T. Anna zseniális fordításában és Megyeri Annamária szívmelengető képeivel jelenik meg.

 

 

 

covers_54987.jpgVincent Cuvellier: Amikor életemben először megszülettem (Vivandra Kiadó, 2014)

A mesélő kislány – a későbbi édesanya – megannyi szeretettel idézi fel élete első történéseit: ahogyan édesapja először nézett rá könnyekkel a szemében, vagy ahogyan ő tartotta kezében először gyermekét. „Amikor életemben először megszülettél, én másodszor is megszülettem, kicsim.” A bájosan naiv illusztrációkkal kísért szöveg sorra megidézi az élet nagy pillanatait: örömeinket, bánatainkat, reményeinket és álmainkat. A szerző éppolyan érzékenységgel ír az első gyász fájdalmáról mint az első becéző szavakról vagy az első szerelemről… Egy csodálatos, szívet melengető könyv, amit mindenkinek ajánlunk.

 

"anyukás-személyes": egy általam elképzelt ideális világban ez a könyv várna minden édesanyára, miután életet adott első gyermekének. Mert megérdemeljük! :D

Sok anyukának ajánlottam már és szerencsére sokan meg is fogadták a tanácsomat. Elmondhatom, hogy mindenki, aki kézbe vette ezt a könyvet egy, a nevetéstől  olykor a szomorúságon vagy éppen a boldog emlékezésen át a könnyekig hatódásig vezető érzelmi hullámvasútként írta le a könyv olvasása során átélteket. :) 

covers_484016.jpgSzeretlek, anya - 31 őszinte vallomás (Manó könyvek, 2018)

Sokszor ​azoknak fogalmazzuk meg a legnehezebben, hogy mennyire fontosak nekünk, akiket a legmélyebben, megmásíthatatlanul szeretünk. Akikkel a kötelékünk nem vágható el. 
Ők az édesanyáink, és ezek leszünk mi is valakinek, amikor anyává válunk. 
Ahogy megpillantottuk a zseniális művész, Quentin Gréban festményein az anyákat, éreztük, hogy mennyire jó lenne magyar alkotókat felkérni; írják meg gondolataikat, meséiket, vallomásaikat a belga illusztrátor képei mellé. 
Így állt össze ez az album, telis-tele hiteles írásokkal az anyaság sokszínűségéről. 
Almási Kitti, Balázsy Panna, Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Csapody Kinga, Erdős Virág, Farkasházi Réka Hadas Krisztina, Halász Judit, Havas Dóra, Horváth Lili, Karafiáth Orsolya, Kádár Annamária, Kárász Eszter, Koós Réka, Kozma Orsi, Krizsó Szilvia, Lackfi János, Nádori Lídia, Péterfy-Novák Éva, Rácz Zsuzsa, Schäffer Erzsébet, Soma Mamagésa , Szabó T. Anna, Szulák Andrea, Szurovecz Kitti, Tóth Krisztina, Tamás Zsuzsa, Tordai Teri, Turi Tímea, Ungár Anikó – ők vállalták, hogy megosztják velünk érzéseiket, emlékeiket, történeteiket. 
Lepjük meg édesanyánkat, nyújtsuk át annak, aki épp anyává válik, olvasgassuk gyerekeinkkel, hátha könnyebb lesz átadni, hogy mit jelent: Szeretlek, anya!

Szívesen csatlakoznál az Égigérő mára 16000 tagot számláló "Neveljünk olvasókat!" csoportjához? Szülőként, pedagógusként, gyerekekkel vagy könyvekkel foglalkozó szakemberként, irodalomrajongóként érdekel a gyerek-, és ifjúsági irodalom, a mesélés, az olvasóvá nevelés? Csak egy kattintás a képre, 3 kérdés megválaszolása és már nyitom is a kaput!

43051430_1893700910716205_3099234459329757184_n.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr8014795412