Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Ezekre a könyvekre van szükségetek ha félénk, zárkózott vagy beilleszkedési gondokkal küzd a gyereketek

53 gyerek- és ifjúsági könyv a barátságról, 2 éves kortól 18 éves korig

2019. április 10. - Réka Czakó

covers_106289_1.jpgAz Égigérő 2012-es indulásakor rajzpályázatot hirdettünk kisiskolásoknak. A pályázat első helyezettje egy akkor másodikos kislány volt, aki a Lenka című könyvet kapta tőlünk jutalmul. Arra már nem emlékszem, hogy hogyan döntöttünk a nyereménykönyveket illetően, de arra gyanakszom, hogy szerepe lehetett benne Szegedi Katalin csodálatos illusztrációinak, mintegy inspiráció gyanánt a kis művésznek. Az eredményhirdetés és díjkiosztás után pár nappal, a szegedi könyvhéten a könyves standunkhoz lépett egy hölgy (mint később kiderült, a kis nyertes tanító nénije) és egy olyan történetet mesélt el nekünk, amely azóta is naponta eszembe jut, amikor szülőket látok, hallok a gyerekeik beilleszkedési és egyéb problémái miatt aggódni. Számomra ez a történet volt a végső bizonyíték arra, hogy a meséknek számunkra szinte felfoghatatlan segítő hatása lehet a gyerekeink életére. Már  régóta szeretném nektek ezt a történetet elmesélni. Most jött el a tökéletes alkalom!

 

A rajzpályázatunk kis nyertese egy bájos, teliholdkerek kislány volt. Éppen olyan kerek és bájos, mint a csodálatos nyereménykönyvének főszereplője, Lenka. A kislányt, amint kézbe vette a könyvet, azonnal lenyűgözték a különleges rajzok. Anyukájával az első este össze is bújtak és csendesen, szinte sutyorogva végigolvasták a történetet. A történetet Lenkáról, aki olyan kerek volt, mint a telihold és gyönyörűen rajzolt. A történetet az otthon magányosan rajzolgató Lenkáról, akit az anyukája leküldött az utcára a többi gyerekhez, hogy együtt játszanak, de a többi gyerek nem akart Lenkával játszani, mert...olyan kerek volt, mint a telihold. Lenka azután rajzolni kezdett az aszfaltra és egyszer csak, szinte a semmiből, felbukkant Palkó, aki nagyon szeretett volna Lenkával barátkozni, mert...gyönyörűen rajzolt. 

A mese véget ért, a kislány anyukája még pár percet feküdt a kicsi mellett, aztán kiment apukához a konyhába, leült és sírni kezdett. Apuka persze rögtön aggódni kezdett, hogy mi történt. Mi történhetett egyáltalán egy rövid, csendes esti mesélés alatt, ami ennyire felzaklatta a feleségét? 

Anyuka elmesélte, hogy a Lenkát olvasták a kislánnyal és a mese végén ő lekapcsolta a villanyt, a kicsi a fal felé fordult, és a nagy csöndben és sötétben egyszer csak kiszakadt a pici kis mellkasból egy hatalmas sóhaj. Talán nem is nagy volt az a sóhaj, csak szívet facsaróan különleges. Anyuka szerint az egy megkönnyebbült sóhaj volt. Egy "áhszóvalakkorezígytörténik" sóhaj. Egy "akkorcsakmégegykicsitvárnomkell" szusszanás, ami után már könnyebben jön az álom is. 

Mert bizony így működnek ezek a mesék és gyerekkönyvek. Kóborolnak, kóborolnak, aztán egyszer csak megtalálják a helyet, ahol éppen rájuk van szükség.

A most mutatott gyerek- és ifjúsági könyvek olyan mesehallgató vagy olvasó gyerekeknél és nagyobb kamaszoknál lennének nagyon jó helyen, akik Lenkához hasonlóan érzékenyek, talán sokszor zárkózottak, félénkek. Nem igazán találják a helyüket iskolában, óvodában, emiatt esetleg gondok is akadnak velük a közösségben. De szívből ajánlom azoknak a családoknak is, ahol nem küzdenek ilyen problémákkal, hiszen minden gyereknek hasznára válik, ha az ilyen történeteknek köszönhetően észreveszi vagy más szemmel nézi a barátságra vágyó "Lenkákat" és "Palkókat". 

Külön felhívnám ezekre a történetekre az óvónénik és iskolákban tanító pedagógusok figyelmét, hiszen nagy részük kiválóan használható közös olvasásra, érzékenyítésre, közösségépítésre. 

Miben segítenek ezek a könyvek a gyerekeknek? 

  • Segítenek megérteni, hogy a barátság fontos és jó dolog. Mindenkinek szüksége van legalább egy jó barátra.
  • Segítenek elhinni, hogy mindenkire vár egy barát, csak nyitva kell tartani a szemünket, és ha megérkezik az életünkbe, érdemes bátran megnyitni a szívünket, mert csodálatos közös kalandok várnak ránk.
  • Segítenek meglátni, hogy a barátságban az az izgalmas, hogy gyakran váratlanul bukkan fel és onnan érkezik, ahonnan nem is várnánk. Talán egy csendes ovis társ, egy távolról barátságtalannak tűnő szomszédfiú vagy egy mindenki által furának gondolt osztálytárs lesz az "igazi".
  • Segítenek megtanulni, hogy a barátság támogatást, bizalmat és elfogadást jelent. Egy oda-vissza működő kapcsolat, ahol egyszer a Te támogatásodra van szüksége valakinek, másszor Te kapod a szívből jövő segítséget.
  • Segítenek elfogadni, hogy a barátság néha bizony nem habos torta! Olykor meg kell azért "dolgozni", hogy ne tűnjön el vagy túlélje az óvoda, iskola mindennapos kis csatáit. Hibázhatunk és velünk szemben is hibázhatnak mások, de fontos, hogy képesek legyünk a békülésre.
  • Segítenek feldolgozni, hogy a barátságnak olykor elválás a vége és a barátokra új és egymástól távoli kalandok várnak. De mindig jönnek új barátok és az emlékeinkben, szívünkben örökké megmaradnak a régiek is. 


És most jöjjön a könyvlista, amelyeket ezúttal is a "Neveljünk olvasókat!" csoport tagjainak ajánlásaiból és a saját kedvenceimből állítottam össze.  7 korosztály, 53 könyv.

Miért 53? Mert 30-at terveztem, de túl sok volt a fejemben a jó könyv. Mert 40-nél azt gondoltam, legyen 45. 45-nél 50-et akartam, 50-nél még szembejött 3...és rájöttem, hogy ennek így sohasem lesz vége. Annyi, annyi jó könyv van még, amit szeretnék nektek megmutatni, de talán nem kell őket egy bejegyzésbe sűrítenem. :D 

1-3 éveseknek

covers_181104.jpg1. Henrike Wilson: Egyik este otthon (Naphegy Kiadó, 2012)

Klasszikus láncmese a barátságról, ami ismétlődésével már az egy-két éves korosztályt nagyon leköti és szórakoztatja. A mesében sorra felkeresik egymást az állatok olyan állatok, amelyeket a gyerek elsőkként tanul meg, ismer föl, tehát: medve, nyuszi, róka, bagoly stb. azért, hogy elmondják mennyire fontos nekik a másik barátsága. Teszik mindezt néhány egyszerű szóval, újra és újra ismétlődve. Végül visszaérünk a kiindulóponthoz (a mackóhoz) és így bezárul a barátság-kör.

A körkörösség élményét erősítendő a könyv különleges kötészeti megoldással készült, és így teljesen körbenyitható, alkalmat adva az olvasás és képnézegetés után további játékra is.

További játékos elem, hogy az illusztráció minden képen elrejt egy-két apró utalást, amelyekből megpróbálhatjuk kitalálni, hogy vajon ki érkezik a következő oldalon látogatóba.

Kedves, nyugodt képek, egyszerű, letisztult szöveg, különleges gerincmegoldás.

covers_414785.jpg2. Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi barátai (Kicsi Mimi-sorozat) (Naphegy Kiadó, 2017)

Mimi mostanában sokszor hallja azt a szót mamától: „mindjárt. Mióta megszületett Bori, a testvére, kevesebb idő jut rá. Milyen jó, hogy összebarátkozik az öreg tölgy lombjában lakó mókusfiúval, Barnival, és az oviba megérkezik a kedves Mathieu! És bár megesik, hogy a barátok olykor összevesznek, vagy el kell búcsúzniuk egymástól, mégis olyanok, mint a bolygók, amelyek mindig egymás körül keringenek.

Tamás Zsuzsa, Az év gyermekkönyve díjas író két újabb kedves meséje segít megbirkózni a kicsiknek a nagy változásokkal.

covers_418486.jpg3. Axel Schaffler: Az új barát (Pipp és Polli-sorozat) (Pagony Kiadó, 2016)

Pipp új barátot talál a strandon, és nem játszik Pollival. Szegény Polli nagyon magányos! De amikor elmennek fagyiért, az új barát, Jaki bajba kerül. Polli segít neki – míg a végén mind a hárman együtt játszanak a tengerparton. Mert Pipp és Polli – mindent megold!

 

 

 

 

ovisoknak

covers_519561.jpg4. Oliver Jeffers: A Pingvin és a kisfiú (Pagony Kiadó, 2016)

"Volt egyszer egy kisfiú, aki egy napon egy pingvint talált az ajtaja előtt." A kisfiú segít neki visszajutni a Déli sarkra, de a hazafelé tartó úton rádöbben, hogy a kis pingvin nem eltévedt, csak magányos volt. Visszafordul érte és közösen hajóznak tovább. Oliver Jeffers világszerte ismert könyve végre magyarul! 
Ezt a könyvet 1-6 éves gyerekek számára ajánljuk. 

 

 

 

 

covers_519564.jpg5. Oliver Jeffers: Fent és lent (A pingvin és a kisfiú-sorozat) (Pagony Kiadó, 2016)

"Egyszer volt két barát és az egyikük repülni vágyott..." A kis pingvin mindent megpróbál, hogy megvalósuljon az álma, de a nagy kaland végére kiderül, hogy a pingvinek mégsem szeretnek repülni és a világon a legjobb együtt játszani. Oliver Jeffers világszerte ismert könyve végre magyarul! 
Ezt a könyvet 1-6 éves gyerekek számára ajánljuk. 

 

 

 

1554792_3.jpg6. Benji Davies: Beni és a kisbálna (Beni-sorozat) (Studium Plusz, 2018)

Szívmelengető történet egy igaz barátságról.

Beni egy tenger melletti kis házban éldegélt az apukájával, aki mindennap korán reggel munkába indult a halászhajóján. Egyik éjjel hatalmas vihar kerekedett; a partra sodort egy kisbálnát. Beni felfedezte, hogy új kis barátja nagyon jó hallgatóság, az apuka pedig ráeszmélt, hogy a fia milyen magányos… Vajon együtt sikerül visszajuttatniuk a kisbálnát a tengerbe?

 

 

covers_282413.jpg7. Jonathan Emmett, Vanessa Cabban: A legszebb ajándék (Vakondok és barátai-sorozat) (Naphegy Kiadó, 2008)

"Azt a vizes sárkupacát! Már megint esik!” – mérgelődik Vakondok, amikor egy esős, őszi délutánon Nyuszihoz indul. Útközben a barátai is csatlakoznak hozzá. A hosszú út végén kiderül, ez a látogatás miért az esős napok legszebb ajándéka… Kíváncsi Vakondok barátunk a világ csodáinak megismerése után (Ide nekem a Holdat, Téli varázslat) új dolgokra csodálkozik rá. A Vakondok, Mókus és Süni, a három jó barát a cudar, esős időben nekiindul, hogy meglátogassa Nyuszit. Amikor hosszú és fárasztó út után megérkeznek Nyuszi vackához, kiderül, hogy az üres kézzel érkező Vakondok egy mindennél fontosabb dolgot hozott beteg barátjának…

 

 

covers_148000_1.jpg8. Bonny Becker: Medve látogatója (Medve és Egér-sorozat, 2011)

Medve ​teljesen biztos abban, hogy nem szereti a látogatókat. Ezt egy tábla is jelzi az ajtaján. Így amikor egy egér kopogtat nála, Medve elküldi. Ám amikor Medve a szekrényhez lép, hogy egy tálat vegyen elő az egér ott van! Aprón, szürkén és ragyogó szemekkel. Ebben a kacagtató mesekönyvben, amelyet Bonny Becker írt és Kady MacDonald Denton illusztrált, Medve csupán szeretne nyugodtan megreggelizni, de az egér aki a lehető legváratlanabb helyeken bukkan fel nem hagyja! Bonny Becker számos díjnyertes képeskönyv és gyerekregény írója. Erről a könyvéről ezt gondolja: Ez a kellemetlenkedő egér csak úgy bepattant a gondolataimba, és nem akart elmenni. Nem szívesen ismerem el, hogy mennyire hasonlítok Medvére, de hálás vagyok minden egyes tündéri kisegérért az életemben. 

covers_158632.jpg9. Hans de Beer: Pihe, siess haza!  - Egy kis jegesmedve története (Móra, 2004)

Pihe, a kis jegesmedve vidáman hancúrozik a tengerben, ám balszerencséjére egy halászhajó hálójába kerül. Hogyan szabadul ki szorult helyzetéből, hogyan szerez új barátokat, és milyen kalandos úton jut vissza szüleihez az Északi-sarkra, erről szól Hans de Beer képeskönyve. A világszerte ismert könyvsorozat nyomán mindenütt a kicsinyek kedvence lett Pihe, a játékos jegesmackó.

 

 

 

 

covers_264527.jpg10. Milena Baisch: A legjobb barátok (General Press, 2013)

Amikor Emil, a nyúl bújócskát játszik a barátaival, a hosszú fülei miatt folyton őt találják meg legelőször. Ezért aztán mindig elmegy a kedve a játéktól. Végül eszébe jut valami: a legjobb nyúlrejtek! Annyira zseniális, hogy a többiek nem is találják meg. Rettentően megijednek, és Emilnek is elkezdenek hiányozni a barátai. Mégiscsak a legjobb dolog együtt lenni – mindegy, hogy ki nyer a játékban!

 

 

 

 

covers_332476.jpg11. Shona Innes, Agócs Írisz: A barátság olyan, mint a mérleghinta (Kolibri Kiadó, 2014)

Nehéz élethelyzetekkel nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is küzdenek nap mint nap. És bár a problémák hétköznapiak, a megoldások hogyanja már korántsem olyan egyszerű. SHONA INNES, ausztrál klinikai és törvényszéki pszichológus maga is hosszú évek óta segít bajba jutott gyerekeknek, hogy feldolgozhassák traumáikat. KönyvTÁRS-sorozatában közérthetően, a legfiatalabbak nyelvén jár körül egy-egy fontos témát, mint a barátság, az élet elmúlása, a játszótéri helyzetek vagy az internet használata. AGÓCS ÍRISZ képei szívmelengetőek és elgondolkodtatóak. VARRÓ DÁNIEL verselése pedig mesterien könnyed és humoros. Ilyen az ideális KönyvTÁRS.

covers_425519.jpg12. Katy Hudson: Húúú, mennyi répa! (Tündér, 2017)

Nyuszika imádja a répát! 
Igazság szerint annyira odáig van érte, hogy a répagyűjteménye kiszorította őt a saját nyuszilakjából! Szerencsére kis barátai a segítségére sietnek, de vajon meg tudják-e együtt oldani a répányi gondokat? 
A bájos, gazdagon illusztrált mesekönyv a barátság mindent legyőző erejét hirdeti: gördüljenek bármilyen akadályok is az utunkba, barátainkkal közösen biztosan elhárítjuk azokat.

 

 

covers_265727.jpg13. Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? (Pagony Kiadó, 2013)

Leszel a barátom? – kérdezi teljes természetességgel az óvodában egyik gyerek a másiktól. Leszek! – hangzik a vidám válasz, és már mennek is együtt a homokozóba, a mosdóba, a babaszobába. Vadadi Adrienn ovis meséi ezekről az apró élményekről, erről a nagyon fontos három-négy évről mesélnek. Az alvásról és nemalvásról, evésről és válogatásról, barátokról és magányról, babázásról és építésről, vicces óvó bácsiról és nagyívű szökési tervről, rosszalkodásról és megbocsátásról. Egyszerűen, kedvesen, humorral és megértéssel. Akár most megy oviba a gyerekünk, akár ott tölti már a mindennapjait, ez a könyv neki és róla szól, és minden percébe bele tudja élni magát!

 

 

nagyobb ovisoknak és kisiskolásoknak

covers_45896.jpg14. Paulette Bourgeois: Franklin és a barátság (Franklin-sorozat) (Lilliput Kiadó)

Franklin tud kettesével számolni és be tudja kötni a cipőfűzőjét. Rengeteg barátja van, de mind közül Medve a legeslegjobb. Régen volt egy nagyon jó barátja, Vidra, ő azonban néhány éve elköltözött. Mindig küldtek egymásnak születésnapi képeslapot és fényképeket, de régóta nem találkoztak. Egy napon aztán Franklin kapott egy levelet. Vidra a nagymamájánál tölti a hétvégét.

 

 

 

covers_273120.jpg15. Melanie Watt: Cidrimókus barátot szerez (Tessloff Babilon, 2013)

Mit ​kell tudni Cidrimókusról? Cidrimókusnak nincs barátja. Hogy miért? Mert az rettentő veszélyes! Esetleg meg is harapná Cidrit. Mókusunknak azért mégis hiányzik egy cimbora, ezért úgy dönt, a közelben élő aranyhallal fog összebarátkozni. Egy aranyhal biztosan nem harap. Azonban a nagy terv meglepő fordulatot vesz, és egy négylábú veszi üldözőbe Cidrit. Ó jaj! Miféle kalandba keveredett már megint Cidrimókus? Vajon túléli? Olvasd el a könyvet, és megtudod!

Cidrimókus a mai gyerekirodalom szupersztárja lett, mára 11 kötet főszereplője. 
A magával ragadó, kicsit minden lépését túlbonyolító, rendkívül óvatos Cidrimókus megmutatja, hogyan győzhetjük le az ismeretlen helyzetekkel kapcsolatos szorongásainkat. Mindig minden eshetőséget számbavesz és felkészül! Megnevettet, mert határtalanul vicces, ugyanakkor ha komolyan vesszük, sokat tanulhatunk Cidritől.

covers_359852.jpg16. Pék Rea: A Kékmandulafa erdő hősei (Naphegy Kiadó, 2015)

A Kékmandulafa erdő legöregebb császárfájának, a császárfa legmagasabb ágának balról a tizennyolcadik óriáslevelén él Kokkinella, a magányos katicabogár. Az erdő lakói csúfolják gombolyű pocakja miatt, az élen Futrinkával, a nagyszájú bogárral. Kokkinella barátságot köt Otisszal, a denevérrel, aki ugyancsak nem kedvelt az állatok körében. Egy napon különös, zöld idegen jelenik meg az erdőben, akinek érkezésével fenekestül felfordul az erdő lakóinak élete. Hogyan akadályozhatják meg a jóbarátok a bajt? 
Mese a négy éven felülieknek az összetartás erejéről. 

 

 

 

b346243.JPG17. Kiss Ottó: Csillagszedő Márió - Versek gyerekhangra (Móra Kiadó, 2009)

Márió megfigyelte, hogy a csillagok mindig ugyanabban a messzi távolban maradnak. Mégis megígéri a szomszéd kislánynak, hogy kihalássza őket a tóból, nappal üvegszekrényben őrzi, és éjszakára újra felrakja mindet az égre. A kislány gyermeki hangján bizalom és csalódás, szeretet és fájdalom, bölcsesség és naivitás egyszerre szólal meg. 
Az apró gondolattöredékek versfüzére egy család történetét tárja elénk. 
Az utóbbi évek magyar gyermekköltészetének kiemelkedő alkotása elnyerte az Év könyve díjat, számos feldolgozása született, és több nyelvre is lefordították.

 

 

 

covers_81770.jpg18. Nyilasi Judit, Agócs Írisz: Wan-Wan és a kacagóvirág (Pongrác Kiadó, 2010)

Csendesen telnek a nyárvégi napok Wan-Wan sárkány és Leperke otthonában, míg egy nap arra ébred a két barát, hogy az eperlepkét rejtélyes betegség támadta meg. Wan-Wan felkerekedik, hogy kiderítse, miként segíthet rajta, a Narancs-hegységben azonban saját magával is meg kell küzdenie ahhoz, hogy a legjobb barátját megmenthesse.

 

 

covers_419060.jpg19. David Elliott: Ez Pött (az őskölök) (Betűtészta, 2016)

Őskölök bátor. Mamut gyapjas. Sztori NAGY! 
Humorral átitatott, csupa szív képeskönyv Pöttről, az őskori gyerekről, egy mamutról és egy ősrégi értékről: a barátságról. Dániel András író-illusztrátor fordítóként remekel – őskölök nyelvet ölt. A gyerekszáj már az őskorban is mosolyogtató furaságait Pött történeteiben élvezhetjük. Az Ez Pött (az őskölök) egy három részes könyvsorozat első kötete.

 

 

 

 

covers_106289_1.jpg20. Szegedi Katalin: Lenka (Csimota Kiadó, 2010)

Lenka, a dundi kislány naphosszat csak magányosan rajzolgat. Egy nap elindul barátokat keresni, de nem jár szerencsével: a gyerekek kicsúfolják, mindenhonnan elzavarják. Bánatában végül rajzolni kezd az aszfaltra, amikor Palkó, a rolleres kisfiú álmélkodva megáll mellette…

 

 

 

 

 

covers_245329_1.jpg21.Szegedi Katalin: Palkó (Csimota Kiadó, 2013)

Történet a barátságról és az elfogadásról a Tolerancia-sorozatban.

Palkó, a mindig segítőkész kisfiú legjobb barátai a könyvek. Naphosszat olvasással tölti az idejét, és bár arra vágyik, hogy osztálytársai elfogadják, azok mégsem barátkoznak vele. 
Egy délután a játszótéren mégis barátra lel. Lenka örömmel rollerezik és rajzol vele. Játékuknak a közelgő vihar vet véget, de már mindketten tudják, hogy ezután mindennap várni fogják egymást.

 

 

 

covers_113354.jpg22. Kiss Ági: Az igazi meglepetés (Göncöl, 2010)

A magyar származású amerikai szerző kalandos, szórakoztató meséje két házi kedvenc, egy nyuszi és egy cica történetén keresztül beszél a legfontosabb emberi kapcsolatokról, összetartozásról, felelősségről, barátságról. Merlin nem az a fajta nyuszi volt, aki szerette a meglepetéseket. Nem vágyott kalandokra és nem akart új helyeket felfedezni. Akkor volt a legboldogabb, amikor egyik napja pontosan ugyanúgy telt, mint a másik. Gazdája viszont úgy gondolta, hogy Merlin magányos és szomorú, ezért egy vidám társsal ajándékozta meg: egy pajkos kiscicával. A nyuszi egyáltalán nem örült a meglepetésnek. 
A következő reggelen aztán szőrmeresztő kalandok sorozata kezdődött. A két kis kedvenc olyan eseményeket élt át, amiknek Merlin addig a gondolatától is borzongott, nemhogy még részt is vegyen bennük. És mégis… ahogy utólag visszaemlékezett az izgalmakra, szokatlan, kellemes érzés töltötte el. Ez volt számára az igazi meglepetés.

covers_274824_2.jpg23. Kiss Ottó: Ati és a holdvilág (Ati sorozat) (Cerkabella Kiadó, 2013)

Ati egy nyaraláson ismerkedik meg Ármin bácsival, aki érdekes dolgokat mesél neki a Holdról. De vajon honnan tud ilyen sok mindent róla? És vajon honnan ismeri azt a lányt, aki fent él a Holdon? 
Ármin bácsi azt is elárulja, hogy egyszer járt már Hanna kisasszonynál, és nemsokára megint menni fog. A garázsban épp egy különleges autót épít, olyat, amilyennel annak idején a Holdra utazott. Már majdnem teljesen összeszerelte, és most megmutatja Atinak is.

Kiss Ottó könyve a klasszikus mesekönyvek hagyományát eleveníti fel: a főszereplő kisfiú és egy öregember megismerkedésének története hétköznapinak tűnik, de valójában tele van varázslattal.

Hanga Réka derűs színvilágú, részletgazdag, varázslatos illusztációjával a kiadvány megjelenésében is a régi, hagyományos, böngészésre, gyönyörködtetésre alkalmas mesekönyvek világát idézi.

letoltes_2.jpg24. Timo Parvela: Mérleghinta (Cerkabella Kiadó, 2010)

Timo ​Parvela és Virpi Talvitie Mérleghinta (Keinulauta) című könyve 2006-ban elnyerte Finnország legrangosabb gyermek- és ifjúsági irodalmi díját, a Finlandia Juniort. A Finn Könyv Alapítvány az 1997-ben alapított, 26000 euró pénzjutalommal járó díjat az adott évben megjelent művek körében legkiemelkedőbbnek ítélt alkotásnak adományozza. Részlet a zsűri indoklásából: Pí tapasztalatait füzetébe jegyzi fel, a történet magvát alkotó aforizmákként. Gondolatait összesűrített hintafilozófia, gyermeki életbölcsesség telíti meg. A mű finom árnyalatokkal szól a magányról és a félelmekről, a várakozásról és a bizalomról, a másik meghallgatásáról, a másság elfogadásáról, valamint az ábrándok és a valóság közti különbség megértéséről. Végül meglesz az is, ami a legfontosabb: a barát, akivel közösen az ember sokkal többet mer és sokkal többre képes, mint egyedül. Timo Parvela szívből jövően és érzékeny ösztönnel ír kis olvasóinak. Virpi Talvitie mesteri illusztrációja alátámasztja a mű mondanivalóját és kellően táplálja a gyermek képzeletvilágát. A Mérleghinta tartalmaz minden elemet, amiből a gyermekkönyvek klasszikusai összetevődnek.

covers_105372.jpg25. Timo Parvela: Körhinta (cerkabella Kiadó, 2010)

A gyerekek ideje a felnőttek zsebében van. A Mérleghinta-kötetért Finlandia Junior-díjat kapott szerzőpáros, Timo Parvela és Virpi Talvitie ezúttal is fontos témát választott: a gyereknek szüksége van időre – időre, amit a szüleivel és a barátaival tölthet. A mindenkit megszólító, kifejező képekkel illusztrált Körhinta a gyerekek mértékével méri az időt. „Nem forog a körhinta. Nem telik az idő. A kis csirkák ülnek hátasaikon, és várják, hogy elinduljon a zene, megkezdődjön a forgás és a mulatság. A legkisebb csirka, akinek nem jutott hely, felsóhajt: Bárcsak gyorsabban telne az idő, bárcsak nagy volnék már. Fazék, a kiscsirka, megtanulta, hogy a kicsik nem pazarolhatják a nagyok idejét. Amikor barátja lesz Felicián, a hosszúlábú harmona, felfedezi, hogy egy barát társaságában másmilyen az idő. Születésnapi ajándékul Fazék megkapja Feliciántól az égbolton ragyogó csillagokat és a világmindenség minden idejét.”

 

covers_179202.jpg26. Timo Parvela: Szerencsekerék (Cerkabella Kiadó, 2012)

A palackposta útját az olvasó kénytelen lélegzet-visszafojtva figyelni. Vajon észreveszik a hórihorgászok a vízen ringatózó üveget? Célhoz ér vele a harály? Elegendőnek bizonyul a gyermeki hit a lehetetlennek tűnő kívánság beteljesüléséhez? 
A Szerencsekerék Timo Parvela és Virpi Talvitie Mérleghintával kezdődő, Körhintával folytatódó sorozatának záró része. A trilógia történetei szívet melengetően mesélnek a barátságból fakadó boldogságról.

 

 

 

covers_217710.jpg27. Timo Parvela: Miú és Vau (Miú és Vau-sorozat) (Kolibri Kiadó, 2012)

A legemberibb állattörténetek. A sokoldalú finn író számos irodalmi kitüntetésben részesült, többek között a hazájában legrangosabb Finlandia Junior díj birtokosa. De a legnagyobb megbecsülést olvasóitól kapja, hiszen már 15 nyelvre lefordították műveit, és könyvei minden országban a sikerlisták élén állnak. A kutya-macska barátságról szóló meséit Finnországban családterápiára használják. A hangulatos, rövid történetek ismerősek lehetnek saját életünkből, rácsodálkozhatunk gyengeségeinkre, esendőségünkre, és jót nevethetünk a főhősökön (vagyis magunkon). Ezek a humoros és mély mesék már az óvodás korosztályt is megszólítják, miközben az egész család számára tartalmas és feledhetetlen élményt nyújtanak.

 

 

letoltes_1_1.jpg28. Bosnyák Viktória: Ki van a zsebemben? (Mantyusok-sorozat) (Kolibri Kiadó, 2018)

Vajon miért dugdos Fanni rántott húst a dzsekije zsebébe? Ki lehet ott, akiről gondoskodnia kell? Erre kíváncsiak az osztálytársai is. De hiába kukucskálnak be a kislány kabátzsebébe, nem látnak ott semmi különöset. Pedig valóban van ott valaki. A titokzatos zseblakó egy mantyus, aki feltétlenül barátokat akar szerezni a magányos Fanninak. Hogy hogyan, azt csak Manka, a mantyus tudja.

 

 

 

 

kisiskolásoknak

covers_298985.jpg29. Rose Lagerlantz: Az én boldog életem (Tina-sorozat) (Cerkabella Kiadó, 2014)

Történet Tináról és Fridáról, két kislányról, akik az első osztályban barátkoznak össze, és lesznek szinte az első pillanattól fogva elválaszthatatlanok. 
A kislányok boldogok, egész addig a napig, amíg kiderül, hogy egyikük egy másik városba költözik a szüleivel. Mi történik, ha az elválaszthatatlan barátoknak el kell válniuk? Hogy lehet a másik kínzó hiányát elviselni? És a barátságot életben tartani? 
Mese barátságról és elválásról, boldogságról és szomorúságról. 
A sok-sok finom, kifejező tollrajzzal illusztrált könyvet kezdő olvasóknak is ajánljuk, önálló olvasásra. 

 

covers_370586_1.jpg30. Borbáth Péter: Sündör és Niru (Csimota Kiadó, 2015)

Niru halk szavú, bizonytalan, Sündör viszont folyton beszél, és mindig tudja, mit akar. A két barát egy nap különös világba csöppen, ahol titokzatos lényekkel találkoznak.

És te láttál már hártyás szárnyú pendülést? Fogtál a kezedben napállatkát? Kíváncsi vagy a mágnesbogarakra?

Tudod, hogyan kell fényekre vadászni, zajokat gyűjteni? Akkor itt az idő, hogy útra kelj Sündörrel és Niruval a Csillanó Fém Birodalmába!

 

 

covers_304741.jpg31. Evelin De Vlieger: Az új barát (CSimota Kiadó, 2014)

Itt a nyári szünet. Félix táborba megy, mégpedig egy olyan táborba, ahol nem ismer senkit. Anya azt mondja, hogy majd lesz új barátja, összejön az, csak meg kell dolgozni érte. Dolgozni? Félix rögtön munkához lát. Nekiáll listákat gyártani: milyen tulajdonságai legyenek, milyen tesztrészekre van hozzá szükség, aztán fúrni-faragni kezd, hogy mire a táborba indul meglegyen az új barátja. Könnyed és humoros történet 6 éves kortól.

 

 

 

 

covers_415956.jpg32. Baár Tünde: Utálom a padtársam! (Buda és Vince-sorozat) (Manó Könyvek, 2016)

Jó a suliban: 
– osztálykarácsony 
– osztálykirándulás 
– bungiépítés 
– ha szeretem a padtársam

rossz a suliban: 
– dolgozatot írni 
– nem lehet folyton beszélni a többiekkel 
– beírás 
– ha utálom a padtársam

Buda és Vince, no meg az osztálytársaik kalandjai ismerősek lesznek minden iskolásnak, így egész biztosan velük izgulnak, nevetnek, vagy kiáltanak fel, hogy: „Utálom a padtársam!” Baár Tünde sokéves pedagógusi élményeit is beleszőtte a fiatalok történeteibe, amit lánya, Bakos Barbara vagány illusztrációi töltöttek meg még több színnel és élettel.

covers_325650.jpg33. Limpár Ildikó: Emlékek tava (Pongrác Kiadó, 2014)

Csillaghalma égboltját bánatfelhők lepik el, és egy kisfiú nyomtalanul eltűnik. A falu népe tehetetlen, ám a tízéves Panna úgy gondolja, nem ülhet tétlenül, amikor barátja bajban van. Megpróbálja kideríteni, ki rabolhatta el Palkót, és nem riad vissza semmi veszélytől: ha kell, felkeresi a rettegett Emlékek Tavát, áthatol a félelmetes Hármas Határon és körülnéz a Sötét Sárkány Birodalmában is. Útja során találkozik tündérekkel, unikornissal, boszorkánnyal – és hatalmasra nőtt, kétfejű sárkányokkal. Nagy kaland ez egy kicsi lánynak – még szerencse, hogy egészen különleges segítői akadnak: emlékek, amelyek arra várnak, hogy valaki szívében végre gazdára leljenek…

Limpár Ildikó meséjét Szlukovényi Katalin versei, valamint Lukács-Kalocsai Eszter festett illusztrációi teszik még varázslatosabbá.

 

covers_462988.jpg34. Scheer Katalin: Nefelé (Cerkabella, 2017)

Kalandos történet 5-12 éves gyerekeknek: „Előfordult már veled, hogy bal lábbal keltél fel, és úgy érezted, nincs kedved az égvilágon semmihez? Hogy még a ragyogó napsütés, a szomszéd cica törleszkedése, vagy a kakaós palacsinta sem tudott jobb kedvre deríteni? Lefogadom nem is sejted, hogy cseréptündérek és morcok elkeseredett küzdelme áll mindennek a hátterében…”

 

 

 

 

covers_510489.jpg35. Sara Pennypacker: Klementin és a barátság (Könyvmolyképző, 2018)

Klementint választották a Hét Barátjának, ami azt jelenti, hogy a héten ő az osztályfelelős, ő gyűjti össze a tejpénzt, és ő etetheti meg a halakat. Még ennél is jobb, hogy kap egy barátságfüzetet, amiben a többi harmadikos leírja, miért szeretik Klementint. A kislány legjobb barátnője, Margaret egy rakás őrült ötlettel áll elő, hogyan bizonyíthatná Klementin az osztálytársainak, hogy igaz barát. Klementin nagyon szeretne egy dicséretekkel teli barátságfüzetet, így követi Margaret tanácsait.

Az elején még úgy tűnik, ez a legeslegjobb hét, de lehet, hogy a végére a legrosszabb lesz? Ki gondolta volna, hogy ilyen nehéz barátnak lenni?

 

 

8-12 éveseknek

covers_396323.jpg36. Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről (Csimota Kiadó, 2016)

Képzeletbeli barátja mindenkinek van. Annak is, aki nem tud róla. Ő az, akit szobánk csendjében félhangos kérdésekkel zaklatunk, aki tartja bennük a lelket és elviszi helyettünk a balhét; ő az az örök, aki még akkor is ott löki a sódert a fejünkben, amikor épp egyedül vagyunk. De vajon hogyan lát bennünket ő? Hogyan látja a szüleinket? És mit érez akkor, amikor először akad kihívója egy valódi barát személyében? 
A muter meg a dzsinnek szerzője ezekkel a kérdésekkel játszik el abszurd és pimasz meseregényében.

 

 

 

covers_418221.jpg37. Kerstin Lundberg Hahn: Szerencsesüti (Cerkabella, 2016)

A könyvsorozat első része a világ legfontosabb dolgairól: barátságról, szerelemről és sütikről szól. 
Miért nem tudnak a szüleim egy kicsit normálisabban viselkedni?, gondolja Oscar szinte minden nap magában. 
Egy váratlan alkalommal azonban apró cetlit talál egy szerencsesüti közepén: 
Mondd ki a leghőbb kívánságod, és teljesülni fog! 
Mi van, ha beválik?, csillan meg a remény Oscarban. De nemsokára kénytelen rádöbbenni: nagyon alaposan meg kell ám gondolni, hogyan fejezi ki magát az ember, ha kíván valamit.

 

 

covers_368083.jpg38. Thórdis Gísladóttir: Randalín és Mundi (Pongrác Kiadó, 2015)

Randalín és Mundi két életrevaló kilencéves, akik a reykjavíki nyári szünetben ismerkednek meg egymással, amikor a kislány éppen a ház előtt „cigarettázik”. Miután Mundi figyelmezteti a dohányzás káros hatásaira, Randalín közli, hogy képtelen leszokni, és karácsonyra már valószínűleg nem is lesz életben. (Természetesen kiderül, hogy Randalín valójában nem dohányzott, csak úgy tett, mintha.) A gyerekek hét fejezeten át újabb és újabb kalandokban ismerkednek meg fura emberekkel: egy jósnővel, Randalín költő apjával, egy könyvkereskedővel – és így tovább. A szeretetteljes és könnyed könyvből sugárzik a vidámság, a pozitív életszemlélet, a tolerancia és a sokszínűség, s akár felolvasásra, akár önálló olvasásra jó szívvel ajánlható.

Az Izlandi Irodalmi Központ a húsz „kiadásra legérdemesebb izlandi könyv” közé sorolja a kötetet. A mulatságos és életigenlő történeteket Thórarinn Már Baldursson (Sempé Petit Nicolas-jára emlékeztető) illusztrációi teszik teljessé.

covers_458583.jpg39. Varga Bálint: Zsé meg a haverok (Kolibri Kiadó, 2017)

Ismered a Kis Nicolas-t? A már nálunk is klasszikusnak számító francia ifjúsági regény főhősei végre megtalálták magyar barátaikat! Zsé, Artúr, Borisz és Julianna Nicolas-éhoz hasonló derűvel, mégis tűpontosan látja a világot.

Összevesznek, kibékülnek, kajánul vigyorognak, de abban kimondatlanul is egyetértenek, hogy a barátság mindenekelőtt való. Sárkánycsapdát építenek (igaz, sajnos más esik bele), (majdnem) nindzsává képzik magukat, elkergetik az ellenséges sziú indiánokat, tóban úsznak, lángost falnak, és kardot faragnak. Szóval csak olyasmit csinálnak, aminek értelme van. Közben pedig megértéssel vegyes lemondással és rengeteg humorral szemlélik a felnőttek csetlését-botlását. 

 

covers_3989.jpg40. Ifj. Gaál Mózes: A nyár szigetén (Móra Kiadó, 1988)

A ​boldog ifjúság könyve. Benne van a nyári reggelek friss harmata, a forró dél zsibbasztó melege a zöldes fényben csillogó folyóparton, a hosszú délutánok szelíd méhzümmögése és az esték csillagfényes ragyogása. A természet ennyi gyönyörűségét, az élet szépségét – néha gondjait, bánatait is – kilenc-tíz éves gyerekek élik át azon a boldog nyáron, amikor egy régi birtokon nyaralnak együtt, a fiúk harcolnak, verekednek, pártokra szakadnak, majd kibékülnek, a lányok is velük játszanak, és közben apró, szép szerelmek szövődnek. A birtokon keresztül folyik egy nagyobbacska patak, közepén egy nádassal, bokrokkal benőtt sziget, a gyerekek képzeletében itt élnek az elvarázsolt hattyúlányok, akik tündérek, s a királynőjük Akka von Kebnekaise. Őt szeretnék megtalálni, de azután megelégszenek azzal, hogy itt játsszák el Verne Kétévi vakációját. Nemcsak a természet kitárulkozó szépsége, hanem a nagy barátságok bensőségessége, embermelege teszi boldoggá ezt a nyarat. Kalandok, izgalmak, utazás repülőgépen, látogatás egy bűvészmutatványos színházban, mind megannyi élmény, felejthetetlen élvezet.

covers_252837_2.jpg41. Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje (Naphegy Kiadó, 2013)

Sok ​elfoglalt szülő szeretne olyan mesét találni gyermekének, amit akár másfél oldalanként, de ha úgy adódik, hosszabban, vagy egy családi vakáción akár egyvégtében is lehet együtt olvasni. Ez a könyv éppen erre való. Kiváló érzékkel adagolt összetevőkből áll: valóságból, csodából, humorból, mindennapokból és váratlan kalandokból. Máli – elfoglalt szülők gyermeke! – története igazi mai családi mese gyerekeknek és felnőtteknek, gyerekekről és felnőttekről egyaránt.

A Maléna kertje az átváltozás meséje, számtalan izgalmas fordulattal és meglepetéssel. Mindennapjaink valóságából bontakozik ki Maléna történetének csodája: hiszen bármelyik gyerekkel megtörténhet, hogy egy tücsökre bízza féltett titkait. Hogy belelát a nagyok világába és gyerekkézzel, gyerekszívvel formál rajta, még ha kicsit is.

 

covers_414164.jpg42. J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve (Harry Potter-sorozat) (Animus Kiadó, 2018)

Harry remegő kézzel megfordította a küldeményt. A borítékot lezáró piros viaszpecsétet címer díszítette: oroszlán, sas, borz és kígyó vettek körül egy nagy R betűt.

Harry Potter még csak hallani sem hallott Roxfortról, amikor a Privet Drive 4-es számú ház lábtörlőjére elkezdenek sorban hullani a levelek. A zöld tintával címzett és piros pecséttel lezárt sárgás pergameneket azonban gyorsan elorozza rémes nagynénje és nagybátyja. Harry tizenegyedik születésnapját egy hatalmas, bogárszemű óriás, Rubeus Hagrid zavarja meg, és elképesztő híreket hoz: Harry Potter varázsló, és felvételt nyert a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Ezzel elkezdődik egy hihetetlen kaland!

 

covers_478411_1.jpg43. Frances Hodgson Burnett: A titkos kert (Manó könyvek, 2018)

A titkos kert valahol Angliában található, szigorú falakkal, vadul burjánzó növényekkel rejtve a kíváncsi szemek elől. A kastély szomorú és titokzatos urán kívül élő ember ide be nem teheti a lábát. Egyvalaki, a csúnyácska, árva, mogorva kis Mary, mégis megszegi a tilalmat. És a varázslatos természet észrevétlenül átformálja a kislányt, s nemcsak barátokra lel, hanem maga is képes gyógyítani, örököt adni – akár a megszelidített, csodálatos vadon.

 

 

 

 

covers_280071.jpg44. Nicolas Vanier: Belle és Sebastien (Cecile Aubry regénye nyomán) (Móra Kiadó, 2016)

A vadóc Sébastien sokat csatangol egyedül az alpesi hegyvidéken, jól ismeri a hegyi ösvényeket, könnyedén csatolja föl a sítalpat, ha a mostoha időjárás úgy kívánja. A magányos kisfiú mindent tud a hegyről, ám az emberi természetről annál kevesebbet. Egyetlen barátja akad, a szépséges és vad fehér hegyikutya, Belle. Amikor az állat után hajtóvadászatot indítanak a falusiak, Sébastien megérti, milyen hatalma van a félelemnek. A náci megszállás elől menekülők útvonala is a hegyen át vezet Svájc felé. Sébastiennek, a vesztésre álló német katonáknak és a falu lakóinak el kell dönteniük, a hajtók vagy az üldözöttek oldalán állnak-e.

 

 

12-14 éveseknek

covers_213698.jpg45. Brian Gage: A legszomorúbb kisrobot (Agave Kiadó, 2014)

Egy ​távoli, nagyon távoli kis bolygón egy különös építményt robotok ezerei népesítenek be. Dolgoznak rendesen, kivéve egyvalakit. Tömpe egy Robotoló, akinek az egész életét a henger szolgálatában kell eltöltenie, amely az életet jelentő fénnyel látja el Kupolavárost.

Tömpét rendszeresen csúfolják a társai, mert kicsi, és állandóan máson jár az esze. Mi máson, mint azon, hogy mi van a Kupolavároson kívül? Valóban rettentő RoboTrollok élnek ott, akik felfalják a gyanútlan robotokat? Tömpe egy éjjel elindul, hogy kiderítse, mi az igazság. Kalandja veszélyekkel terhes, de nem olyanokkal, amilyenekre számított.

Megismerkedik két szentjánosbogárral, Tikkel és Takkal, Fernandóval, a százlábúval, és egy hatalmas robottal, Silóval. Ők győzik meg Tömpét, hogy menjen vissza Kupolavárosba, és keresse meg a választ a kérdéseire. Miért jut több fény a RoboTestvéreknek, és hova tűnnek esténként? Honnét tud mindenről MédiAtya? Mi történt a RoboTeremtőkkel? A kérdések megválaszolásán túl még egy feladata van Tömpének: meg kell akadályoznia, hogy az Orb rossz kezekbe kerüljön.

covers_430448.jpg46. Sara Pennypacker: Pax (Könyvmolyképző, 2017)

    „‒ Külön, mégis együtt. Elválaszthatatlanul. Szóval… néhány napja biztosan tudtam, hogy Pax evett. Éreztem. Múlt éjjel megláttam a holdat, és tudtam, Pax is épp azt nézi, ugyanakkor. Gondolod, ha érzem, hogy Pax él, úgy is van? 
    ‒ Igen.”

Pax és Peter azóta elválaszthatatlanok, hogy a fiú magához vette az elárvult kisrókát. Ám egy nap megtörténik az elképzelhetetlen: Peter apja bevonul a hadseregbe, és rákényszeríti a fiát, hogy szabadon eressze Paxot.

Nagyapjánál, otthonától háromszáz mérföldnyire Peter rádöbben, hogy az ő helye nem ott van – hanem Pax mellett. Az egyre közeledő frontra fittyet hányva felkerekedik, hogy újra együtt lehessen barátjával. Hajtja a szeretet, a ragaszkodás és a keserűség.

Eközben Pax, míg kitartóan várja, hogy kis gazdája visszatérjen, maga is kalandokba keveredik, és felfedezi a világot. 

Szívbe markoló története barátságról, hűségről és arról, hogyan találjuk meg helyünket a világban.

covers_28257.jpg47. L. M. Montgomery: Anne otthonra talál (Anne-sorozat) (Könyvmolyképző Kiadó, 2018)

Az ​Anne történetéből készült filmsorozat olyan sikeres, hogy a tévécsatornák újra és újra műsorukra tűzik. Az olvasók pedig újra és újra kezükbe veszik ezt a megragadó kötetet. 
Marilla és Mathew, az idős testvérpár elhatározza, hogy örökbe fogadnak egy árvát, hogy segítsen nekik a ház körüli teendők ellátásában. A vonattal azonban a kért jókötésű fiú helyett legnagyobb megrökönyödésükre egy vézna, répavörös hajú kislány érekzik, akinek ráadásul be nem áll a szája. Első gondolatuk, hogy másnap visszaküldik a gyermeket az árvaházba, ám Anne úgy határoz, hogy maradni akar, hiszen a szigeten „oly tág tere nylíik a képzeletnek”. 
Kezdeti vonakodásuk dacára Marilla és bátyja hamarosan már el sem tudják képzelni életüket a bátor, életteli, fantáziadús és zavarba ejtően őszinte kislány nélkül. Anne érkezése olyan gyökeres változásokat hoz életükben, amilyenekről még csak nem is álmodtak. 
A vörös hajú árva könnyes-vidám története világszerte rabul ejtette az olvasókat. Lucy Maud Montgomery életműsorozatának feledhetetlen darabja.

covers_221803.jpg48. Matthew Dicks: Egy képzeletbeli barát naplója (Kolibri, 2012)

A nevem Budo. 
Öt éve vagyok életben. Öt év nagyon hosszú idő valakinek, aki olyan, mint én. 
A nevemet Maxtől kaptam. Ő az egyetlen ember, aki lát engem. 
Azt tudom, amit Max tud, de néha nála többet is. Tudom, hogy Max veszélyben van. 
És azt is tudom, hogy én vagyok az egyetlen, aki megmentheti őt.

Szívfacsaró és szívmelengető könyv kamaszoknak és felnőtteknek a szeretetről, a hűségről és a képzelet erejéről – gyönyörű történet mindazoknak, akiknek volt már igaz barátja…akár valós, akár képzeletbeli.

 

 

14 éven felülieknek

covers_52862.jpg49. David Almond: Skellig (Pongrác Kiadó)

Amikor a költözés és kishúga betegsége felborítja Michael életét, a fiú hirtelen magányos és bizonytalan lesz. 
Aztán egy vasárnap délután belopózik a romos garázsba, és valami varázslatosan különlegeset talál. Egy fura lényt, akinek szüksége van Michaelra, hogy életben maradhasson. Mina, a szomszéd kislány segítségével Michael meggyógyítja Skelliget, és a gyerekek élete örökre megváltozik.

 

 

 

 

covers_128818.jpg50. David Almond: Csókás nyár (Pongrác Kiadó, 2008)

Pedig ez is csak úgy indult, mint bármelyik észak-angliai nyár. Az idő csodaszép. A tizennégy éves Liam számára most kezdődik a szünet. De azon a napon, amikor barátjával, Max-szel követni kezd egy hangosan csattogó csókát, a fiú élete visszafordíthatatlanul megváltozik…

Egy elhagyatott épület előtt egy gondosan takaróba bugyolált kisbaba fekszik. Az 
anyja elhagyta… És ezzel kezdetét veszi a csókás nyár. 
A nyár, amikor a barátságok megmérettetnek. 
A nyár, amikor a jó és a rossz közötti határ elmosódni látszik. 
A nyár, amelyet Liam sosem fog elfelejteni!

 

 

covers_454248_1.jpg51. Ali Benjamin: Suzy és a medúzák (Libri Kiadó, 2017)

Suzy ​mindig is többet tudott a világról, mint mások. Ismeri a hangyák alvási ritmusát. Tudja, hogy évente 150 millió medúzacsípés történik. Tudja, hogy egy átlagos általános iskolásnak 20 milliárd közös atomja van Shakespeare-rel. De azt sehogyan sem képes felfogni, hogyan lehetett ilyen rövid élete a barátnőjének, Frannynek… és miért pont akkor lett vége, amikor Suzy azt a szörnyű dolgot tette vele. 
Suzy elkezd elméleteket gyártani, megvizsgálja a tényeket, és felkeresi a megfelelő szakembereket. Mindeközben csak reméli, hogy kutatása végén meg tud bocsátani saját magának… Ha sikerül bebizonyítania, hogy a rejtélyes medúzacsípés tehet mindenről, akkor talán megszabadulhat a gyásztól és bűntudattól. 

 

 

covers_514714.jpg52. Sara Barnard: Törékeny barátság (Tilos az Á Könyvek, 2018)

"Listát készítettem gondolatban, mit fogok elérni 
a következő születésnapomig. 
o Lesz egy pasim. Igazi. 
o Elvesztem a szüzességemet. 
o Életre Szóló Élményben lesz részem. 
A következő évben ezekből csak egyet értem el. 
És nem azt, amire számítottam."

Caddy és Rosie gyerekkoruk óta legjobb barátnők – 
ám jön egy új lány, Suzanne. A gyönyörű, titokzatos, vagány és laza Suzanne… Vagy ez csak a látszat? 
Suzanne megjelenésével minden megváltozik. Caddynek valóban életre szóló élményben lesz része – lesz egy barátja, lesz valakije, akire neki is szüksége van, és akinek szüksége van rá.

„Teljes szívemből hiszem, hogy minden veszekedés, félreértés, örök harag és zokogás ellenére a legtöbb, amit nyújthatsz bárkinek, hogy a barátja vagy.”

covers_518764.jpg53. Delphine de Vigan: No és én (Könyvmolyképző, 2011)

Lou ​tizenhárom éves, látszólag mindene van, szülei, szobája, számítógépe. 
Lou intellektuálisan koraérett, két osztállyal előrébb jár, mint kortársai. Lou álmodozó, nehezére esik megszólalni mások elôtt, és a cipőfűzője is mindig lóg.

No tizennyolc éves, senkije és semmije nincs, csak egy zötyögős kerekes bőröndje. 
No bizalmatlan, vad, keserű. 
No az utcán él. Hajléktalan.

Lucas tizenhét éves, az osztályban túlkoros, már kétszer bukott. 
Lucas vagány, pimasz, szép, minden lány odavan érte. 
Lucas egyedül lakik egy ötszobás, fényűző párizsi lakásban. 
Három különböző módon magára hagyott fiatal, akinek a sorsa összekapcsolódik.

Szembeszállhat-e három tizenéves a világgal, a társadalmi realitásokkal? 
Vagy minden próbálkozás hiábavaló, úgyis mindig a könyörtelen valóságé az utolsó szó? 
Delphine de Vigan ezért a könyvéért számos elismerésben részesült, sőt a legrangosabb francia irodalmi kitüntetésre, a Goncourt-díjra is jelölték. 

Stefanie Höfler: Velem nem lehet járni (Tilos az Á Könyvek, 2019)

Néha csak azon az egyetlen másodpercen múlik minden…

Niko elég dagi, nem találja a helyét a kortársai között, és gyakran párhuzamos valóságokba képzeli magát. De amikor a szép és népszerű Serát egy másik fiú fogdossa, pontosan tudja, mit kell tennie, és megmenti a lányt. 
Sera ezek után táncra kéri Nikót az osztálykiránduláson, ami egyszerre őrült és izgalmas – mint minden, ami a következő pár nap alatt történik. 
Talán a kaland egy barátság kezdete két teljesen különböző ember között, akik a döntő pillanatban mégis bátran átugorják saját árnyékukat.

A könyv elnyerte a DIE ZEIT Év Ifjúsági- és Gyerekkönyve díját 2018-ban, és jelölték a Német Ifjúsági Könyvdíjra, amelynek ötös rövidlistáján is szerepelt.

 

Szívesen csatlakoznál az Égigérő mára 7000 tagot számláló "Neveljünk olvasókat!" csoportjához? Szülőként, pedagógusként, gyerekekkel vagy könyvekkel foglalkozó szakemberként, irodalomrajongóként érdekel a gyerek-, és ifjúsági irodalom, a mesélés, az olvasóvá nevelés? Csak egy kattintás a képre, 3 kérdés megválaszolása és már nyitom is a kaput!

43051430_1893700910716205_3099234459329757184_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr3914749033