Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Gyerekkönyves újdonságok - 2019. március

2019. április 05. - Réka Czakó

A márciusi gyerekkönyv-megjelenések tekintetében talán elmondhatjuk, hogy vihar előtti a csend. Persze ebben a hónapban sem maradtunk könyvújdonságok nélkül de a nagy Könyvfesztiválos BUMM még várat magára.

Sok kedvenc sorozat folytatása (Berci, Bori, Mi micsoda könyvek, Benji) érkezett ebben a hónapban és a legkisebbek is kaptak egy újabb bájos sorozatot Agócs Írisztől. Aki követi az Égigérőt, annak nem lesz újdonság, hogy Sündör és Niru rajongók vagyunk. Így, bár korban már talán túlszaladt rajta a lányom, a rokonságnak hála a most megjelenő 2. részt szinte "nyomdamelegen" kaptuk kézhez itt a Fekete-erdő tövében. Alig várom, hogy az éppen olvasott könyv után bele is csapjunk!

A hónap nagy öröme még a klasszikusnak számító Doktor Hű de Fáy, amely a 80-as években jelent meg utoljára de szerintem a mai napig nagyon sokan emlékszünk rá. Imádni való szöveg és illusztráció és ami miatt különösen ajánlom, hogy kis ovistól a kisebb iskolásig minden gyerek rajong érte, így többgyerekes szülők megmentője lehet ha éppen este nem sikerül minden gyereknek külön mesére időt szakítani. 

Izgalmasnak tűnik Lupták Krisztina kezdő olvasóknak készült könyvsorozata is, amely könnyen követhető szövegével és szép, kifejező illusztrációival egy testvérpár (a 7 éves Levi és a 2 éves Szonja) közös kalandjain keresztül igyekszik megszerettetni a kis iskolásokkal az önálló olvasást. Nagyobb ovisoknak közös olvasásra, tesó-mesének és ismeretterjesztő történetnek is igen hasznosnak tűnik!  :D

Tehát a nagy Könyvfesztiválos újdonságcunami még nem ért ide de ígérem, rajta tartom ujjamat a magyar gyerekkönyv-kiadás ütőerén és az április 25-én kezdődő Könyvfesztiválig többször is érkezem az izgalmas új megjelenésekkel, hírekkel! Már csak azért is, mert idén már biztosan újra ott toporgok én is a kapunyitáskor, hogy napi 7-8 órában kalandozzak a Gyerekbirodalomban. :D 

Jó böngészést!

0-3 éveseknek

covers_540202_1.jpgAgócs Írisz: Masa és az eső (Mesék Barnabásnak) (Pagony Kiadó)

Egész nap esik az eső. Masának, a kismedvének felkelni sincs kedve. Mit tegyen? Ismerjétek meg Agócs Írisz új könyvsorozatát – egész biztosan a kicsik nagy kedvence lesz!

 

 

 

 

covers_540914.jpgAgócs Írisz: Mia nem álmos (Mesék Barnabásnak) (Pagony Kiadó)

Este van, de Mia, a kismacska egyáltalán nem álmos. Mit csináljon, hogy el tudjon aludni? Ismerjétek meg Agócs Írisz új könyvsorozatát – egész biztosan a kicsik nagy kedvence lesz!

 

 

 

 

ovisoknak

id22-309968.JPGChristian  Tielmann: Berci és a tavasz (Barátom, Berci) (Manó Könyvek)

Tavasszal annyi a felfedeznivaló. A kertben már nyílnak a virágok, pedig még mindent hó borít. A természet szép lassan életre kel – és vele együtt Berci is. Barátnőjével, Rozival felfedezik a kertet és a természetet.

 

 

 

 

id22-309969.JPGLiane Schneider: Bori palacsintát süt (Barátnőm, Bori) (Manó Könyvek)

Anyának születésnapja van, és Bori nagyszerű meglepetést talált ki neki: saját készítésű palacsinta és gyümölcssaláta lesz az ajándéka! Balázs is segített neki. A gyerekek titokban aprítottak, kevertek, kóstolgattak és maszatoltak. Apa ügyelt rá, hogy ne történjen semmi baj. Hamarosan el is készültek a világ legfinomabb palacsintái!

 

 

 

 

id22-309708.JPGAndrea Weller - Essers: Vonatok (Mi micsoda ovisoknak) (Babilon Kiadó)

A vonatokkal kapcsolatos ezernyi kérdésre ez a könyvecske óvodásoknak való, okos válaszokat kínál. A kukucskálók is felfedezésre várnak! Mi minden van a pályaudvaron? Hogyan irányítja a vonatot a mozdonyvezető? Utazhatunk vonattal a tenger alatt?

 

 

 

 

id22-309709.JPGSandra Noa: Pónik (Mi micsoda ovisoknak) (Babilon Kiadó)

A pónikkal kapcsolatos ezernyi kérdésre ez a könyvecske óvodásoknak való, okos válaszokat kínál. A kukucskálók is felfedezésre várnak! Hogy néz ki a póni? Miből áll a lovasöltözék? Mi minden van a lovardában?

 

 

 

 

 

Nagyobb ovisoknak és kisiskolásoknak

id22-309710.JPGBarbel Oftring: A dínók világa (Mi micsoda junior) (Babilon Kiadó)

Mik azok az őshüllők? Melyik dinoszaurusz volt a legnagyobb? Miért haltak ki a dinoszauruszok? Csináld velünk! – Találd ki, fejtsd meg, kísérletezz! Tudtad? – Izgalmas adalékok, extra tudás Nahát! – Rekordok és megdöbbentő tények Megkérdeztük – Különleges interjúk

 

 

 

 

 

id22-309711.JPGChristina Braun: Közlekedés (Mi micsoda junior) (Babilon Kiadó)

Milyen járművek közlekednek az utcán? Hogy kell átkelni az út túloldalára? Kik irányítják a forgalmat? Csináld velünk! – Találd ki, fejtsd meg, kísérletezz! Tudtad? – Izgalmas adalékok, extra tudás Nahát! – Rekordok és megdöbbentő tények Megkérdeztük – Különleges interjúk

 

 

 

 

 

1622195_2.jpgRalf Butschkow: A pilóta (Tudod, mit csinál?) (Manó Könyvek)

Hogyan kerül az a sok poggyász időben a repülőgépre? Ki ügyel arra, hogy ne kerüljön egyszerre két jet a futópályára? István mindent tud erről. Ő egy hatalmas repülőgépnek a pilótája. És minden gyereknek el tudja magyarázni, mi is történik a reptéren.

 

 

 

 

 

1622197_3.jpgRalf Butschkow: Az állatorvos (Tudod, mit csinál) (Manó Könyvek)

Miért kell levágni a házinyúl körmeit? Hogyan kell kezelni a begyulladt kutya tappancsot? És tulajdonképpen mi is az oltás? A kis állatbarátok ebben a kis füzetben ezekre és még sok más kérdésre is választ…

 

 

 

 

id22-310403.JPGTony Wolf: Kisnyuszi Répavölgyben (Manó Könyvek)

Egy csodálatos, napsütötte völgyben lakik, hosszú, fehér füle van, rózsaszín orrocskája, barátságos, és imádja a répát. Ő Kisnyuszi, aki sok izgalmas történetet mesél nektek…

 

 

 

 

 

id22-310333.JPGCzernák Eszter: A világ legjobb játszótere (Pagony Kiadó)

Ádámék új házba költöztek, és döbbenten látják, hogy a ház udvarára beígért játszótérnek híre-hamva sincs. A szüleik hiába telefonálgatnak és dühöngenek, tehetetlenek. Így hát a gyerekek kezükbe veszik az irányítást, és jobbnál jobb játékokat terveznek az udvarba. Lelkesedésük a szülőkre is átragad, és szép lassan az ott maradt építőanyagból közösen megépítik a világ legjobb játszóterét!

Czernák Eszter könyvében rengeteg jó ötletet találhatunk mi is házilag készített kinti játékokhoz, a palackokból készített bowlingon keresztül a parafadugó hajócskákon át az aszfaltra rajzolható autópályáig. De legfőképpen azt mutatja meg a mese, hogy nem kell más, csak egy összetartó csapat, sok szabadidő és jó ötletek, hogy a gyerekek boldogan játsszanak!

 

id22-310412.JPGMechler Anna: Olina és a varázsszirmok (Manó Könyvek)

A Tündérpalotában virágvarázslat zajlik. Akinek kiszínesedik a ruhája, az egy gyógynövény segítője lesz. Vajon kit ér ez a szerencse? Ki lesz az orbáncfű gondozója? Milyen feladatok várnak rá? Olina, a félszeg tündérlány kapja az új feladatot: az orbáncfű őrzője és segítője lesz. Ahogy ismerkedik a növénnyel, egyre ügyesebbé válik, és sok új dolgot tanul meg a gyógynövények titkos világáról. Vajon hogyan lehet szembeszállni a kártevőkkel? Mire jók az illatlabdák? Lehet-e barátságot kötni az emberekkel? 

A kötetből mindez kiderül, és a bűbájos mese mellett sok érdekes információt is megtudhatunk a gyógynövények világáról.

 

tn6_id22-310405.JPGKornyej Csukovszkij: Doktor Hű de Fáy (Manó Könyvek)

Gyerekkori kedvencünk, Doktor Hű De Fáy kalandjai biztosan elbűvölik a mai gyerekeket is. Hiszen, ki ne szeretné a csupaszív doktort, aki ért az állatok nyelvén, és bármikor átszeli az óceánt és Afrikáig is elmegy, ha szükség van rá. 
Persze nem csak ő, de barátai, Csahol Csilla, Uh Ubul és Csikicsuki is mind-mind olyan figura, akiknek kalandjait estéről estére követelni fogják a gyerekek.

 

 

 

 

covers_538062.jpgLupták Krisztina: Levi és Szonja elűzi a jégesőt (Már egyedül olvasok) (Mormota Kiadó)

„A ​7 éves Levit, és húgát Szonját a beszélő játék robot veszélyes küldetésre hívja. El kell űzniük a jégesőt, hogy megmentsék a mandula- és a meggyfa virágait. A két testvér harci repülőn száll fel, hogy megsemmisítse a viharfelhőket. Olvasd el a könyvet, és tarts velük az újabb izgalmas kalandban!”

A „Már egyedül olvasok” mesekönyv sorozat elsődleges célja az önálló olvasás megszerettetése a gyermekekkel, de meséi már az óvodás korosztály számára is érdekesek.

A rendhagyó sorozat

• hétköznapi valós történeteket mond el, melyek a gyermeki képzelet által izgalmas kalanddá alakulnak át, s átvezetnek a felnőttek által rég elfeledett gyermeki fantázia világba;

• részletgazdag, kézzel rajzolt illusztrációkkal készült, mely képzeletre inspirál, így sokáig nézegethető.

• A könyv szándékosan rövid, egyszuszra önállóan elolvasható, hogy gyors sikerélményt adjon, és motiválja gyermeked egy újabb könyv elolvasására.

• Egyszerű mondatszerkezetekkel íródott, hogy szótagoló olvasással is könnyen érthető legyen.

• A könyv gyermekek által könnyen olvasható, talpas betűtípust használ, nem pedig az elterjedt „játékos”, de kisiskolások számára nehezen olvashatót.

• Kemény fedéllel, minőségi belívekkel készül, hogy ellenálljon a sokszori forgatásnak.

covers_538059.jpgLupták Krisztina: Levi, Szonja és a katica barátsága (Már egyedül olvasok)

„Gondolkodtál ​már azon, milyen lehet hangya méretűre összemenni? A 7 éves Levivel és húgával, Szonjával váratlanul pontosan ez történik. Ám a kertben veszély les rájuk. Olvasd el, hogyan menekülnek meg végül a katica segítségével, miközben szüleik nem sejtenek semmit!”

 

 

id22-311079.JPGLupták Krisztina: Levi legyőzi az álomszörnyet (Már egyedül olvasok)

„Szoktál ​félni éjszaka? Vagy rosszat álmodni? A 7 éves Levi bizony gyakran. Ezért este inkább elbújik, hogy ne kelljen aludnia. Végül anya elárul neki egy titkot, amivel Levinek sikerül legyőznie az álomszörnyet. Olvasd el a mesét, és tanuld meg te is, hogyan tudod elkergetni az ijesztő álmokat!”

 

 

 

Kisiskolásoknak

id22-310677.JPGKertész Erzsi: A csúfolórobot (Most én olvasok - Feltaláló 3.) (Pagony Kiadó)

A Pagony legkiválóbb szerzői négy-négy könyvet írnak, négy különböző nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók. Kertész Erzsi legújabb meséjében Ferkónak, a feltalálónak már családja van, és kislányából, Franciskából is igazi feltaláló lett. Amikor csúfolni kezdik az iskolában, megépíti magának a csúfolórobotot, hogy segítségére legyen. Ám a robot nem éppen úgy viselkedik, ahogy Franciska várta…

Tarts az ifjú feltalálóval, ismerd meg te is a csúfolórobotot!

 

 

id22-310678.JPGSzabó Borbála: Az átszívó porszívó (Most én olvasok) (Pagony Kiadó)

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”-sorozatot építünk.

A Pagony legkiválóbb szerzői négy-négy könyvet írnak, négy különböző nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók.

A három tesó, Miklós, Kamilla és a kis Tomsi a dédnagymamánál tölti a délutánt. Régi, fekete-fehér képeket nézegetnek a Mamóról, a Mamó pedig történeteket mesél nekik azokból az időkből, amikor még fiatal lány volt, és iskolába járt. De amikor Tomsi unalmában bekapcsolja a porszívót, egészen váratlan dolog történik… 
Mit rejtenek a régi fényképek, és vajon hová visz az átszívó porszívó? Tarts a három tesóval, és megtudod!

 

1622185_2.jpgSir Steve Stevenson: Varázslásból jeles (Benji 3. ) (Manó Könyvek)

Vasárnap reggel van, eljött a takarítás ideje. Mondanom sem kell, Benjinek nem fűlik hozzá a foga. Egy szerencsés véletlen folytán azonban ezúttal megmenekül. Barátai Varázsberekbe hívják, ahol a házimunkánál jóval izgalmasabb feladat várja: segítenie kell Hubertnek, a kétbalkezes varázslónak egy varázslóviadalon! A verseny fődíja egy nagyerejű varázspálca. Ahhoz hogy elnyerhessék, szembe kell nézniük a mindenre elszánt ellenfelekkel, el kell igazodniuk a varázsitalok világában, és legfőképp arra kell vigyázniuk, hogy ne keveredjenek bajba!

 

 

 

1622194_2.jpgJulie Boehme: Bori és a szomszéd fiúk (Manó Könyvek)

Bori és barátnői nagyon örülnek, amikor kiderül, hogy Annikánál sátorozhatnak a tanyán. Alig várják a hétvégét. De bizony a fiúkkal sajnos nem számoltak…

 

 

 

 

 

 

id22-310597.JPGBorbáth Péter: Együtt a Pörkeföldre (Sündör és Niru 2. rész) (Csimota Kiadó)

A sorozat második részében Sündör és Niru a villámkaland után hazaérkezik, ám a békés hétköznapokat felkavarja a hír: Ushguliban a városvezetőség betilt minden zajt, zörejt, hangoskodást. 
A szigorú rendelet miatt a zajkereskedőnek, teljes gyűjteményével együtt menekülnie kell. 
Niru és barátai: a morcos Buffogó, a kedélyes Bocskoján, a mindentudó Zazil, az aggodalmaskodó Mirminyó, a zajok és fények csapata segítenek, és kalandos út során jutnak el a biztonságos Pörkeföldre.

 

 

8-12 éveseknek

1622192_2.jpgDavid Badiel: Mindennap szülinap (Manó Könyvek)

Sam tizenegyedik születésnapján semmi különös nem történt. Egészen addig, amíg a szobája ablakából egyszer csak meglátott egy hullócsillagot. Sam emlékezett rá, hogy az anyukája azt mondta, ha hullócsillagot lát, gyorsan kívánjon valamit. Így hát hangosan kimondta, amire a legjobban vágyott: – Bárcsak mindennap szülinapom lenne!

Sam akkor még nem tudta, hogy a kívánságokkal olykor nem árt óvatosnak lenni…

Fantasztikus szülinapi ajándékkönyv a Tökéletes szülő kerestetik című könyv szerzőjétől, David Baddieltől! Ülj fel az élmények hullámvasútjára, és add át magad az önfeledt szórakozásnak!

 

1623500_3.jpgJohn Townsend: Irány a Föld mélye (Kalandos küldetés) (Napraforgó Kiadó)

Egy eget-földet rengető kaland! Felkérnek, hogy csatlakozz dr. Buzogány expedíciójához, amelyben a földfelszín alá kellene lejutnod. Alig várod, hogy kipróbálhasd a kapszulát! De eljuthatsz-e a Föld középpontjába, és meg tudod-e akadályozni, hogy kitörjön a szupervulkán? 
Vedd elő a földrajztudásodat, és döntsd el te magad, merre indulsz tovább. Meglátod, hogy többet tudsz, mint gondolnád és még földrajzból is okosabb leszel!

 

 

 

1623501_3.jpgJohn Townsend: Mélytengeri vészhelyzet (Kalandos küldetés) (Napraforgó Kiadó)

Egy hihetetlen víz alatti kaland! 300 évvel ezelőtt elsüllyedt a kincsekkel teli kalózhajó. Felkérnek, hogy csatlakozz a hajó feltárására induló csapathoz. De át tudsz-e navigálni az óceánon, megoldod-e a partvidék rejtélyét, fel tudod-e tárni a mélység titkát? 
Vedd elő a földrajztudásodat, és döntsd el te magad, merre indulsz tovább. Meglátod, hogy többet tudsz, mint gondolnád, és még földrajzból is okosabb leszel.

 

 

 

14 éven felülieknek

id22-310498.JPGRainbow Rowell: Szív küldi (Scolar Kiadó)

Beth Fremont és Jennifer Scribner-Snyder tisztában van vele, hogy valaki olvassa az e-mailjeiket. Ez ugyanis a szabály a lapkiadónál, ahol dolgoznak. Ám a lányok nem tudják komolyan venni a dolgot. Vicces, szabadszájú leveleikben részletesen megbeszélik a magánéletüket. 
Lincoln O'Neill nem is érti, hogy került ide, ebbe az állásba, ahol az a dolga, hogy mások e-mailjeit olvasgassa. Amikor jelentkezett internetbiztonságisnak, egészen másra számított. 
Amikor Lincoln elkezdi olvasni Beth és Jennifer levelezését, tudja, hogy figyelmeztetnie kellene őket. De nem teszi, annyira elvarázsolják a lányok történetei. 
Mire rájön, hogy beleszeretett Bethbe, már túl késő lenne bemutatkozni…

 

 

Szívesen csatlakoznál az Égigérő mára 7000 tagot számláló "Neveljünk olvasókat!" csoportjához? Szülőként, pedagógusként, gyerekekkel vagy könyvekkel foglalkozó szakemberként, irodalomrajongóként érdekel a gyerek-, és ifjúsági irodalom, a mesélés, az olvasóvá nevelés? Csak egy kattintás a képre, 3 kérdés megválaszolása és már nyitom is a kaput!

43051430_1893700910716205_3099234459329757184_n_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr7514742119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.