Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Húsvétváró gyerekkönyvek

2019. március 31. - Réka Czakó

husveti_gyerekkonyvek_1.png

 

Ünnepváró gyerekkönyveket gyűjtöttem össze Nektek, hogy mesés legyen a ráhangolódás. Verses, mondókás, foglalkoztató, böngésző könyveket is mutatok és a sor végén találtok két olyan könyvet, melyekben más ünnepek eredete, szokásai is megjelennek, így ezeket hosszútávon is érdemes beköltöztetni a család könyvespolcára.

Szokásomhoz híven ezúttal sem korlátoztam a válogatást a könyvesboltokban jelenleg is kapható könyvekre, hiszen csak azért, mert egy mesekönyvet évekkel ezelőtt adtak ki és már nem kapható, nem felejtkezhetünk meg róla. Irány a legközelebbi könyvtár és még most csapjatok le a bent lévő példányokra! :)

Jó böngészést!

 

id22-309795.JPG1. Carla Häfner: Húsvéti mulatság (Scolar Kiadó, 2019)

Kukucs! 
Nézd meg, milyen színesek a húsvéti tojások, és lesd meg, hova rejti a nyuszi az ajándékokat a barátainak!

 

 

 

 

 

b859757.JPG2. Nyuszi, nyuszi, nyulacskám - Húsvéti mondókák (Pro Junior Kiadó, 2010)

 

 

 

 

 

b860867.JPG3. Nemes Nagy Ágnes: Nyúlanyó húsvétja (Móra Kiadó, 2010)

 

 

 

 

 

id22-309793.JPG4. Katja Reider: A húsvéti meglepetés (Scolar Kiadó, 2019)

Ki kopog, mi kopog? 
Nyulam Peti már kifestette a húsvéti tojásokat. Ahogy útnak indul, hogy elrejtse őket, egyszer csak különös zajra lesz figyelmes. Mi kopogtat a kosarában? 
Kedves rímes mese a húsvéti készülődés jegyében

 

 

 

 

 

 

b1335551.JPG5. Marék Veronika: Boribon tojást fest (Pagony Kiadó, 2015)

Boribonhoz és Annipannihoz sok-sok vendég érkezik. Mindenki meglocsolja Annipannit, csak szegény Hapci, a cica maradt ki az ünneplésből. Boribon persze észreveszi, és egy külön kis húsvétot rendez neki!

 

 

 

 

covers_151238.jpg6. Nyírő Erzsébet: Húsvéti ajándék (Alexandra Kiadó, 2011)

Erdő mélyén, kicsi házban egy nyuszicsalád éldegélt békességben, boldogságban. Papa, Mama, s három kölyök lakott együtt a nagy fának gyökerei között. Minden évben, ahogy a tavasz közeledett, egyre nagyobb lett az izgalom, a sürgölődés – mivel a Papa, Nyuszi Gyuszi ilyenkor hosszú útra indult: tojásszerző útra. Ő vitte ugyanis a kisgyerekeknek a húsvéti meglepetéseket: a gyönyörű hímes tojásokat

 

 

 

 

covers_234444.jpg7. Bartos Erika: Bogyó és Babóca társasjátéka (Pagony Kiadó, 2015)

Babóca és barátnői tojást festenek, hiszen a fiúk mind meglátogatják őket húsvét reggelén. De jaj, Ugri tojásai összetörnek! Vajon kinek van ideje segíteni a húsvéti készülődés közepette? Nem fogod kitalálni…

A második mesében Bogyó Pihével társasozik a réten. Bogyó mindig az első szeretne lenni! Sajnos a társasban ez a szerencsén is múlik… A dühös csigafiú megpróbál egyedül játszani, de rájön, hogy mégis jobb együtt lenni, mint egyedül otthon morcoskodni. Ugye? Próbáljátok ki ti is Bogyóék társasjátékát, amit megtaláltok a szabályokkal együtt a könyvben

id22-269031.JPG8. Sabine Cuno: Vidám húsvét (Scolar Kiadó, 2014)

Végre itt a tavasz, és hamarosan elérkezik a húsvét is! A húsvéti nyuszik keze alatt ég a munka: sok tojást kell befesteni és elrejteni. A gyerekek is alig várják már, hogy felkutathassák a húsvéti tojásokat. Megtalálod a legszebbet?

 

 

 

 

 

id22-302390.JPG9. 100 izgalmas játék - Húsvét (Kolibri Kiadó, 2018)

Ezzel a 100 IZGALMAS JÁTÉKKAL hamar telik az idő! Megannyi labirintus, kirakó, pontösszekötő, különbségkereső és színező teszi izgalmassá a húsvéti készülődést. A feladatok megoldása közben a gyerekek képességei játékosan fejlődnek. 
Kalandra fel, indulhat a játék!

 

 

 

 

id22-310585.JPG10. Dawn Machell: Húsvéti tojás - Matricás foglalkoztató (Móra Kiadó, 2019)

A húsvéti nyuszi és barátai már alig várják, hogy játszhassanak veled!

Szórakoztató foglalkoztató színezővel, kipattintható oldalakkal és több mint 250 matricával!

 

 

 

 

 

id22-302400.JPG11. Liane Schneider: Bori és a húsvéti nyúl (Manó Könyvek, 2018)

Bori tulajdonképpen már nem hisz a húsvéti nyúlban. Mégis furcsa, hogy éppen Húsvét előtt ugrál át egy nyuszi a kertjükön. De Bori hamar megfelejtkezik róla, mert nagyon lefoglalja a tojásfestés. Végül eljön a Húsvét – és Borinak meg kell mentenie a húsvéti nyuszit.

 

 

 

 

b1313017.JPG12. Liane Schneider: Bori húsvéti foglalkoztatója (Manó Könyvek, 2019)

Bori tulajdonképpen már nem hisz a húsvéti nyúlban. Mégis furcsa, hogy éppen Húsvét előtt ugrál át egy nyuszi a kertjükön. De Bori hamar megfelejtkezik róla, mert nagyon lefoglalja a tojásfestés. Végül eljön a Húsvét – és Borinak meg kell mentenie a húsvéti nyuszit.

 

 

 

 

 

id22-302798_1.JPG13. Húsvéti kincsvadászat (Kolibri Kiadó, 2019)

Készülj fel te is a Százholdas Pagonyban rendezett húsvéti kincsvadászatra! Ebben a gyönyörű rajzokkal illusztrált könyvben csatlakozhatsz Micimackóhoz, Malackához, a mindig búskomor Füleshez és a Százholdas Pagony többi lakójához, akik izgatottan keresik az erdőben elrejtett ajándékaikat!

 

 

 

 

covers_155417.jpg14. Berg Judit: Tündérnaptár (Pagony Kiadó, 2012)

A sorozat negyedik része az ünnepek köré szerveződik. Pankának és Csiribínek, a két kis tündérnek most farsangi, szülinapos, húsvéti, szüreti és karácsonyi kalandjait olvashatjátok. Sőt, Nelly, a gyönyörű angol tündérlány és hű sárkánya, Rolf jóvoltából még az is kiderül, mi mindent csinálnak a tündérek Szent Iván-éjjelén.

 

 

 

 

covers_365470.jpg15. Vadadi Adrienn: Ünnepelj velünk (Pagony Kiadó, 2015)

Régi barátaink együtt ünnepelnek hónapról hónapra. A szüret, a Márton-napi liba, az advent, a betlehemezés, a torkos csütörtök, a március 15-e, a húsvét, az anyák napja és a hozzájuk kapcsolódó szokások, hagyományok mind-mind megjelennek a könyvben, miközben az ovisok, ahogy mindig: játszanak, sürgölődnek, veszekednek és örülnek, végül pedig búcsút intenek az óvodának. Mesék ovis ünnepekről – hétköznapokra és ünnepekre, otthonra és ovikba egyaránt.

 

 

 

 

UPDATE: Azért szeretem a "Neveljünk olvasókat!" csoportot, mert sosem fogyunk ki a jobbnál-jobb gyerekkönyvekből, bármi is legyen a téma. Amint kikerült a cikk a csoport facebook falára, már jöttek is a további ötletek, melyik mesekönyvnek lenne még itt a helye. Természetesen ezeket is megmutatom Nektek, hátha ezek között találjátok meg az "igazik". :)

covers_525551.jpgElys Dolan: Nyuszi úr csokoládégyára (Centrál Médiacsoport, 2019)

Kíváncsi vagy, hogy készül a csokitojás? Lépj be Nyuszi úr csokoládégyárába, és megtudod!

Volt egyszer egy csokigyár, amit Nyuszi úr vezetett. Az emberek kilószámra vették tőle az édességet, de ő mohó volt, és agyonhajszolta a tyúkjait, hogy egyre több és több tojást tojjanak. Ám amikor a tyúkok sztrájkba lépnek, Nyuszi úr kénytelen rájönni: attól, hogy valakinek tollas a háta, még nem feltétlenül palimadár!

 

 

covers_538900.jpgTony Wolf: Kisnyuszi Répavölgyben (Manó Könyvek, 2019)

Egy csodálatos, napsütötte völgyben lakik, hosszú, fehér füle van, rózsaszín orrocskája, barátságos, és imádja a répát. Ő Kisnyuszi, aki sok izgalmas történetet mesél nektek…

 

 

 

 

 

 

covers_178097.jpgVárady Péter (szerk. ): Húsvét a Pipitéren és más mesék (Tóth, 2010)

Húsvét a Pipi téren és más mesék című mesekönyv húsvéti meséi érdekesebbé, szórakoztatóbbá varázsolják a húsvétot a gyermekek számára.

 

 

 

 

 

 

Szívesen csatlakoznál az Égigérő mára 7000 tagot számláló "Neveljünk olvasókat!" csoportjához? Szülőként, pedagógusként, gyerekekkel vagy könyvekkel foglalkozó szakemberként, irodalomrajongóként érdekel a gyerek-, és ifjúsági irodalom, a mesélés, az olvasóvá nevelés? Csak egy kattintás a képre, 3 kérdés megválaszolása és már nyitom is a kaput!

43051430_1893700910716205_3099234459329757184_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr8214729307