Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Gyermekkönyvszemle 2018: az év legfigyelemreméltóbb gyerekkönyveit mutatja meg nekünk a Magyar Gyermekirodalmi Intézet

1. rész: magyar gyermek- és ifjúsági könyvek

2019. március 25. - Réka Czakó

54799435_2129003380529994_8978007216728571904_n.jpg

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet minden év elején felkér néhány szakembert, hogy vegyék szemügyre az előző évben megjelent gyermek-, és ifjúsági könyveket. Negyedik éve gyermek- és ifjúsági irodalommal, illusztrációval foglalkozó, különböző szakterületekről érkező zsűritagokkal értékelik a megjelent műveket és választják ki az 50, általuk legjobbnak, legszebbnek, legizgalmasabbnak tartott kiadványt. Az eseménnyel a Magyar Gyermekirodalmi Intézet célja, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet az izgalmas, sokszínű gyermekirodalmi kínálatra. 

Az idei év zsűrijében a következő szakemberek kaptak helyet:

Boldizsárné Kovács Gizella
irodalmi szerkesztő, Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének titkára

Czomba Magdolna
a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium magyar-angol szakos tanára

Jásdi Juli
grafikus, illusztrátor

Merényi Hajnalka
PhD, adjunktus, ELTE Tanító- és Óvóképző Kar, Magyar Nyelv és Irodalom tanszék

Orosz Judit
grafikus, animációs tervező

Révész Emese
PhD, egyetemi docens, Magyar Képzőművészeti Egyetem

Sándor Csilla
alapító-főszerkesztő, Csodaceruza, Magyar Gyermekirodalmi Intézet

Varga Emőke
PhD, főiskolai tanár, irodalomtörténész, Szegedi Tudományegyetem

Wittmann Ildikó
szerkesztő, Csodaceruza, Magyar Gyermekirodalmi Intézet

A remek válogatást elnézve örül a szívem, hogy ilyen csodás könyvekkel tudjuk nap mint bizonyítani, hogy a magyar kortárs gyerekirodalom érdemes a figyelemre és szeretetre. DE! Mivel a "Neveljünk olvasókat!" csoportba naponta több tucat tanácstalan, a könyvesboltok, könyvtárak polcai között tanácstalanul bolyongó szülő és nekik gyakran éppen az információhiány miatt segíteni nem nagyon tudó pedagógus, könyvtáros jelentkezik be, követve az esemény médiamegjelenéseit egy-két kritikai gondolat azért megfordult a fejemben.

Bár a díj kiosztása az utóbbi napokban igen nagy médiafigyelmet kap a szülőkhöz, érdeklődő pedagógusokhoz egy igen nehezen feldolgozható formában érkezik meg a díjazott könyvek listája. Az ugye természetes (?), hogy a hírt átvevő oldalak egy száraz, ABC rendbe szedett listát tesznek közzé de az, hogy a Gyermekirodalmi Intézet oldalán is ez a lista vár bennünket, az elég meglepő. Tekintve, hogy idén negyedik alkalommal választották ki a legjobb könyveket, már egy, az adott évre utaló évszámot sem lenne butaság az oldal főcímébe beleilleszteni de magáról az eseményről, a díjazott könyvekről is több információt vártam. Mivel napi szinten egy-két (három-négy) órát gyerekkönyvek között kutakodom, így az esemény történetét és a lista legtöbb szereplőjét ismertem de voltak olyan kiadványok, melyeket még a saját kiadójuk oldalán sem találtam meg. Az ABC szerinti rendezés helyett is sokat segítene egy korosztályos sorrend, hogy ha már a hírt felkapó oldalak olvasói (sokan talán először) az Intézet oldalára vetődnek, lássák ez a válogatás nekik (is) készült. 

Legyünk reálisak! Egy ilyen listát igen kis eséllyel fognak az olvasók, olvasókat nevelők könyvről-könyvre végighaladva, egyenként felkutatni, kideríteni hogy az ő gyerekeiknek, tanítványaiknak szól-e, miért is lehet díjazásra érdemes, de hogy a legkézenfekvőbbet említsem, hogyan is néz ki. Tudván, hogy az eseménnyel az intézet fő célja, hogy a magyar gyerekek korosztályuknak megfelelő építő gondolatokat, minőségi irodalmi szövegeket és illusztrációkat kapjanak, érdemes lenne a díjazott könyvek és a kiválasztás folyamatának jobb bemutatására törekedni, hogy mi mezei szülők, pedagógusok, könyvespolcok mellett ácsorgó könyvtárasok és kereskedők akár már másnap rávethessük magunkat a számunkra itt felbukkanó újdonságokra.

No, de sebaj! A jó úttörő ott segít, ahol tud, listagyártásban meg már úgy is profik vagyunk. Ma életkorok szerint sorra vesszük a magyar díjazottakat, holnap pedig jönnek a külföldi szerzők és illusztrátorok által megálmodott, legjobbnak ítélt történetek. 

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet által felkért zsűri a 2018-ban megjelent magyar gyermek- és ifjúsági könyvek közül a következő műveket tartotta a figyelmetekre leginkább méltónak:

0-3 éveseknek

 

covers_494598.jpgPap Kata: Reggel, délben, este - Napszakok (Csimota Kiadó)

Lapozó a legkisebbeknek

 

 

 

 

 

 

covers_494599.jpgNagy Diána: Előtte, mögötte - Hol (Csimota Kiadó)

Lapozó a legkisebbeknek

 

 

 

 

 

 

ovisoknak

covers_490462.jpgTóth Krisztina - Timkó Bíbor: Murci kandúr világot lát (Centrál Médiacsoport)

Murci cica apró kandúr, a lakótelep pincéjében született. Ám amilyen kicsi, olyan 
kíváncsi, és egy szép napon elindul világot látni. A cirkuszban légtornásznak áll, de nem marad ott sokáig, mert egy kedves kislány örökbe fogadja. És a kalandok még csak ezután kezdődnek! Murci fáradhatatlanul fedezi föl új otthonát, és közben próbálja megérteni gazdái furcsa szokásait. Például miért tisztogatja Lili annyira gondosan a csizmáját december ötödikén este? Hogy kerül egy szépen feldíszített fa a szoba közepére? Mi a jó a tojásfestésben? És miért utaznak el az emberek nyáron vidékre, ahol olyan hatalmas, harcias állatok élnek, mint Bori kutya? Csak nem kerül bajba a bátor kis kandúr?!

 

covers_508050_2.jpgSzabó T. Anna - Rofusz Kinga: Adventi Kalendárium (Pagony Kiadó)

Minden ​évben izgatottan várják kicsik és nagyok az adventi időszakot, amikor napról napra készíthetünk valamilyen meglepetést szeretteinknek. Ez az egyedülálló kiadvány nemcsak remek ajándék, hanem meglepetésekkel teli adventi naptár és lapozható verseskönyv egyben! Nyissa ki a kalendáriumot, és egy játékgyár udvarán találja magát, ahol szeme elé tárul a mikulásra és karácsonyra készülődő angyalkák és manók sürgölődő sokasága. A játékgyár 24 ablaka egy-egy karácsonyfára akasztható meglepetéskönyvecskét rejt Szabó T. Anna költőnő kedves verseivel. Az adventi kalendáriumon kívül egy falra akasztható naptárt is rejt a csomag, mely az év leteltével lapozó könyvecskeként is megmarad. Más meglepetést is találnak a gyerekek a játékgyárban: a vackukba bekukkantva megpillantják a téli álmot alvó kisrókákat, ha kinyitják a faodú ablakát, láthatják, amint egy mókus szundikál, de megleshetik a padláson az egereket, vagy benézhetnek a bagolylakba, ha pedig megtalálják a naptár kedves figuráit az ajándék hűtőmágnesen, mindjárt fel is tapaszthatják a hűtőszekrényre. A gyerekek, míg izgalommal várják az advent következő napját, olvashatnak a háromkirályokról, a szent családról, a mikulásról, ismerkedhetnek az ünnepi ízekkel és illatokkal, és megtanulhatják, hogyan készülnek az emberek advent idején világszerte a karácsonyra.

nagyobb ovisoknak, kisiskolásoknak

covers_477921.jpgHarcos Bálint: A boszorkánycica (Pagony Kiadó)

„Csiribú-csiribá! Mesénk utnak indul. Főhőse egy cica, kinek neve: Pindur.” 
Harcos Bálint új, verses meséjében Pindur, az elkergetett cica elindul, hogy gazdát találjon magának – Banyaguff, a vén boszorkány pedig épp cicasegédet keres. A kicsi, de vagány Pindur mellett két másik macska, Masni és Csimbók is megpróbálnak a banya kegyeibe férkőzni, és beleadnak mindent, hogy kiállják a három próbát…

 

 

 

borito_uj_panni.jpgCsorba Piroska - Bodonyi Panni: Mesélj rólam! (Bíbor Kiadó)

Csorba Piroska Mesélj rólam! című verseskötet elsősorban az óvodás és kisiskolás korosztály számára készült, ám a nagyobbak és a szülők is örömüket lelhetik benne.
A gyűjtemény ötvennyolc verse három ciklusba rendeződik. Az első két ciklus – a Peti naplójából, illetve az Ancsa naplójából – egy kisfiú és egy kislány gondolatait, élményeit, világlátását, tapasztalatait, életének apró mozzanatait eleveníti meg svéd típusú gyermekversek formájában. A lírai alanyok – Peti és Ancsa – megszólalásai a gyermekolvasók és hallgatók számára az önmagukra ismerés örömét, az azonosulást; a felnőttek számára a gyermeki gondolkodás eredetiségének felfedezését, a beleélés képességét teszik lehetővé. A sajátos gyermeki látásmódon keresztül az élet minden fontos területe – család, óvoda, önállósodás, barátság, testvérféltékenység stb. – megjelenik. A betegség, az öregség és az elmúlás sem tabu a versekben megszólaló gyermek-én számára – így segíti a versbeszéd ezek feldolgozását, megértését, elfogadását.

A kötet harmadik ciklusában, az Anya mondja címűben – gyermekverskötettől eddig szokatlan, rendhagyó módon a felnőtt szólal meg: egy altatóval és egy, a gyermekkorról szóló, örökérvényű, nosztalgikus verssel.

 

covers_494928.jpgMészöly Ágnes - Hanga Réka: Dalmorka, a hobbivarázsló (Cerkabella Kiadó)

Mészöly ​Ágnes Dalmorka, a hobbivarázsló című mesegyűjteményében a klasszikus mesék legjobb, legnemesebb hagyományai elevenednek meg, olyan remek ötvözetben, ahogy azt szerző évek óta népszerű Sünimanó című regényében már megismerhettük. 
Dalmorka hobbivarázsló történetei a 4–7 éves korosztályhoz szólnak. A mesék egy idilli tanyán játszódnak: itt él Natti, a bájos és bölcs tündér, rengeteg háziállattal, harmóniában a természettel és önmagával. A tanya békességét időről-időre megzavarja, vagy inkább felborítja Dalmorka, a kétbalkezes hobbivarázsló, akinek szinte soha sem sikerül galiba nélkül megoldani a legegyszerűbb problémát sem. Natti fáradhatatlan türelemmel próbálja helyrehozni a sok kalamajkát, legyen szó túledzett versenycsigákról, összekevert bevásárlólistáról, elvarázsolt jószágokról, és bár néha nem bírja megállni zsörtölődés nélkül, mégis mindig megbocsát peches barátjának. A legtöbb kaland tehát békés szörpiszogatással zárul, a hatalmas eperfa alatt. 
A kötetet Hanga Réka visszafogott és érzékeny, aprólékos rajzai emelik ki a mesekönyvek közül. 
Alapvetően szülői felolvasásra való, de kezdő olvasóknak olvasásgyakorlásra is kiváló. A történetek tipográfiájában és tördelésében komoly figyelmet kapnak a diszlexiás, részképességzavaros gyerekek: a betűtípus, a szellős oldalak és az illusztráció mind-mind segíti őket a szöveg feldolgozásában, lehetővé téve az önálló, élményszerző olvasást is.

covers_503141.jpgKeresztesi József - Horváth Ildi: CSücsök, avagy a nagy pudinghajsza (Móra Kiadó)

Nagy a bánat Sütiországban, mióta Vérpuding elrabolta a királylányt. Hiába jönnek a lovagok: a bősz Barátfüle, a marcona Vadalmatorta és a többiek, egyikük sem tudja kiszabadítani a szépséges Csokisminyont. Nem segíthet itt más, csak Csücsök, a Hős Kiflivég, János vitéz és Muhi Andris méltó utóda a királylánymentő üzletágban.

 

 

 

 

covers_494931.jpgLovász Andrea (szerk) - Macskamuzsika (Hetvenhét magyar esti mese) (Cerkabella Kiadó)

Jó mesékre mindenkinek szüksége van. És a sok-sok szöveg között egyre nehezebb megtalálni az igazán jó meséket, azokat, amelyek gyerekeknek is felnőtteknek is kedvesek. Ebben a kötetben a hazai gyerekirodalom legjobb meséiből válogattunk, klasszikus szerzők és kortárs írók remekei olvashatók itt. Hogy megkönnyítsük a kötetben való tájékozódást, tematikus fejezetekbe soroltuk a szövegeket – ezek is, akárcsak a mesék elsősorban az óvodáskorúak érdeklődési körének megfelelők, de természetesen kisebbekre és nagyobbakra egyaránt számítunk. Szóval a jó mesék adva vannak: kuckózzanak be, és olvassanak együtt!

 

 

covers_500201_1.jpgVarró Dániel - Maros Krisztina: A szomjas troll (Kis viking legendárium) (Jelenkor Kiadó)

Varró Dánieltől rég várunk egy olyan mesevilágra, mint amilyet a Túl a Maszat-hegyenben teremtett. Ebben a skandinávoskodó mesefüzérben a szörnyű zord fjordok világába kalauzolja olvasóit. Megidézi és „varródanisítja” az északi és a kelta folklór néhány jellegzetes alakját: trollokat, mocsári goblinokat, orkokat, leprikónokat, hableányokat és hablegényeket. Van itt troll-legenda, finn minieposz, Andersen-paródia, sőt, tetszés szerint lehetünk főhősei egy vikinges gyerekfantasynek. A lapokon megelevenedő izgalmas, eseményekben és szójátékokban gazdag világban mindenki ráismerhet saját családi történeteire, ismerőseire és legfőképpen önmagára, amiben sokat segítenek Maros Krisztina pompás képei.

covers_514165.jpgBerg Judit - Timkó Bíbor: Nádtengeri rejtélyek (Centrál Médiacsoport)

Döntsd el te, mi legyen a mese vége!

Ez a könyv nemcsak attól különleges, hogy a Nádtenger lakói vadonatúj kalandokba keverednek a már bebarnult hajú Füttyös Vilkó vezetésével, hanem azért is, mert rajtad múlik, hogyan alakuljon a történet! Elkezdődik a mese, de hamar felmerül a kérdés, merre folytassák útjukat a szereplők. Te döntesz, és így a bonyodalom az általad választott irányban kanyarog tovább. Ahány elágazás, annyi lehetséges folytatás. Van köztük vicces, meglepő, békés és harcias, izgalmas és szelíd. Persze itt-ott újra összefonódnak a szálak, míg a végére hét teljesen különböző befejezésű mesét „gyárthatsz” magadnak. És hogy még több meglepetést hozzon ez a fordulatos kötet: némelyik történetet és a meseváltozatok végét rajzfilmjelenetek egészítik ki. Ha okostelefonnal beolvassátok azokat a képeket, ahol LivePrint-logó szerepel, már meg is nézhetitek a rövid kis jeleneteket.

 

covers_517813.jpgRofusz Kinga: Otthon (Vivandra Kiadó)

Kinek mit jelent az otthon? 
Biztonságos menedék? Egy hely, ahol jó lenni azokkal, akiket szeretünk? 
Az OTTHON kisfiú hőse egy nap azzal szembesül, hogy a régi házból el kell költözniük, a szülei eladták, újat vásároltak. 
A régi otthontól való búcsú, a visszavágyódás, a fájdalmas elszakadás és a megnyugtató újra otthonra találás története.

Csak képekben. 
A frissen megjelent OTTHON című új könyvében az alkotó nem „csak” illusztrátorként, hanem a kizárólag rajzokban-képekben elmesélt történet szerzőjeként is bemutatkozik.

 

letoltes.jpgSebő Ferenc - Kovács András Ferenc - Kürti Andrea: Árdeli szép tánc - A Sebő együttes lemezével (Gutenberg Books)

Hallani a világot - magától értetődő foglalatosság, öröm és figyelem. Ami a közelünkben történik, azt halljuk, ami távol tőlünk, arról hallunk. Két, egymáshoz simuló falevél suttogását éppen csak, a felhőkbe kapó repülőgép harsogását de még hogy! De azt hallod-e, amint angyal lépdel a lengő lajtorján? Hát azt, ahogy karmos szelek zimankót hordanak? A ciripelgető csöndet, a csokros csillagcsengőt? Ég és föld táncát - minden mozgásnak, hangnak és elzengett szavaknak színes lélegzetét hallod-e? Ez a könyv, Kovács András Ferencnek a Sebő-együttes által megzenésített verseivel, Kürti Andrea csudaszép rajzaival éppen ilyen élményt kínál

 

 

letoltes_1.jpgKiss Ferenc - Keresztes Dóra: Mamó kertecskéje 

Könyv és CD

 

 

 

 

 

 

Kisiskolásoknak

covers_487703.jpgBajzáth Mária (szerk.) - Herbszt Károly: A rabbi és az oroszlán (Zsidó mesék, legendák, történetek) (Kolibri Kiadó)

A Népmesekincstár Plusz soron következő, 70 zsidó mesét, legendát és történetet összegyűjtő válogatáskötete több évtizedes hiányt pótol. A csodákkal és hittel teli, ravasz és bölcs, olykor szívfacsaró, máskor humoros történetek az élet legfontosabb kérdéseit és a jellegzetes zsidó ünnepeket járják körül. 
A rabbi és az oroszlán Bajzáth Mária mesepedagógus és budapesti zsidó iskolák együttműködésében jött létre, hogy a mesék megbízható és helyes ismereteket tükrözzenek a zsidó kultúráról, és egyúttal vallási hovatartozás
nélkül, szülők és a gyerekek számára irodalmi élményt is nyújtsanak.

 

 

covers_499126.jpgBajzáth Mária (szerk.) - Maros Krisztina: Én, senki, segítség (Népmesék a világ minden tájáról 9 éves kortól) (Kolibri Kiadó)

Bajzáth ​Mária mesepedagógus nagy sikerű Népmesekincstár-sorozata a várva várt, kiskamaszoknak szóló népmese-válogatással bővül. Az Én, senki, segítség című könyv – címében hordozva az erre az életkorra igencsak jellemző problémákat – meséivel a 9 éves és annál idősebb korosztályt szólítja meg, és nekik kínálja, ha nem is a megoldást, de a mese felszabadító erejét, legyen szó közös mesélésről vagy önálló olvasásról.

A Népmesekincstár negyedik kötetébe olyan népmeséket válogattam, amelyek kifejezetten a kiskamaszokat érdeklő témákról szólnak. Ebben az életkorban ugyanis épp olyan nagy szükség van a jókor, jól elmesélt népmesékre és a mesehallgatás semmivel sem pótolható meghitt, örömteli élményére, a mesélő felnőtt személyes jelenlétére, a kölcsönös, fókuszált figyelemre, mint kisgyerekkorban. 
A kamaszkor küszöbén álló gyerekek már szenvedélyesen vágynak arra, hogy megismerjék és megértsék a világot. Néha azonban eltévednek a kérdések és a rengeteg lehetséges válasz útvesztőjében. Ám ha a felnőtt odafigyel rájuk, pontosan érzi és érzékeli majd, mikor lehet elővenni a mesekönyvet, és elolvasni vagy elmondani egy-egy mesét. 
Bajzáth Mária mesepedagógus, a Népmesekincstár mesepedagógiai módszer kidolgozója

covers_494181.jpgZágoni Olga - Kürti Andrea: Kajtikó, a derék sárkányfiú (Koinónia Kiadó)

Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy öreg sárkány, akinek volt három fia. Amikor felcseperedtek, apjuk útnak indította őket, hogy egy jótettel becsületet szerezzenek a sárkányok nemzetségének – mert éppen elég sok borzasztó hír terjeng róluk szerte a világban. A három sárkánylegény közül egyedül Kajtikó járt szerencsével, ő mindig legyőzte első indulatát a viaskodásra, tüzet fújásra, miszlikbe aprításra, királylány-elrablásra, és más, a sárkányokra régebben jellemző elfoglaltságokra. A legkisebb sárkány segítőkészsége, nemes szíve elnyerte méltó jutalmát. A játékos népmesei fordulatokkal teli mesében sárkányos számtani feladatot is elrejtett a szerző, Zágoni Olga. A nagyobb betűkkel szedett szöveget kezdő olvasóknak is ajánljuk.

 

covers_494597.jpgSzokács Eszter - Nagy Norbert: Mózes (Bibliai történetek 2.) (Csimota Kiadó)

József története után ezúttal Mózes életéről olvashatunk. Megismerhetjük az Egyiptomban élő zsidók mindennapjait és útjukat Kánaánig.

Vajon hogyan győzte meg Mózes a fáraó földjén senyvedő zsidókat, hogy elinduljanak vele régi-új hazájukba? Hogyan vette rá az uralkodót, hogy engedje el őket? Tényleg szétnyílt a Vörös-tenger? Meddig vándoroltak a pusztában, mit ettek és miért hőbörögtek az emberek folyton? Mit csinált Mózes az elégedetlenség és veszekedés ellen? És egyáltalán, ki ez a Mózes?

A bibliai történeteket már sokan megfestették, megrajzolták, megfilmesítették. Mi elmeséljük őket egy sorozatban. Ezek a történetek ősiek, mégis bennünk élnek. Kicsit talán úgy, ahogy a családi anekdoták, amelyeket szeretünk újra meg újra felidézni, annak ellenére, hogy mindenki másképp emlékszik rájuk, másképp meséli őket. És Szokács Eszter remek mesélő…

covers_491370.jpgKertész Edina - Maros Krisztina: A lány, aki orvos akart lenni (Naphegy Kiadó)

Hugonnai Vilma a lenyűgöző kitartás szimbóluma. Olyan korban született, amikor a nők még nem járhattak egyetemre. Más volt, mint a többi lány: mindenképpen tanulni szeretett volna, hogy orvos lehessen. Zürichben megszerezte az orvosi diplomát, ezt azonban Magyarországon nem használhatta. Csak ötvenéves korára sikerült elérnie, hogy a magyar egyetem orvosi karán is levizsgázhasson.

 

 

 

covers_478177.jpgVárszegi Adél - Máray Mariann: Gibbon és Makákó (Csimota Kiadó)

A gibbon és a makákó közös fészekben éldegélnek egy magas tölgyfa tetején az elhagyatott állatkertben, ahol 
közösen borzolják a többi állatkerti lakó, illetve egymás idegeit. A gibbon a makákó legjobb barátja, és a makákó a gibbon legjobb barátja. Legalábbis a kamaszodó gibbon legújabb szülinapjáig, amikortól viszont már nem. Vagyis nem úgy, ahogyan azt a kölyök makákó szeretné. Vajon van egy legjobb barátságban olyan, hogy kinő minket a másik?

 

 

 

covers_522853.jpgMolnár T. Eszter - Molnár Jacquelin: Kóbor Szálló (Pagony Kiadó)

Hetedhét Hugó, a becsületes földönfutó éjszakai szállást keres a városszéli erdőben. Búbanya, a barlanglakó útbaigazítása nyomán elérkezik a Kóbor Szállóba, és megismerkedik annak különös lakóival: Rebekával, a beszélő macskával, Bolíviával, a lustakötés címzetes egyetemi tanárával, Lust Alfonzzal, a nyugalmazott operaénekessel és Gizikével, a Kóbor Szálló nagylelkű háziasszonyával. 
És hogy mi köze van Rikinek, ennek a borzas, szőke kislánynak, Dínónak, a szabadságra vágyó rottweilernek, és Sunyi Sanyinak, a rettegett rablónak a Kóbor Szállóhoz? Kiderül a meséből!

Varázslatos, érzékeny meseregény Molnár T. Esztertől (Egy majdnem normális család, Szabadesés) Molnár Jacqueline (Robotok, A hétfejű tündér, A részeg elefánt, Belvárosi gyümölcsök stb.) színpompás rajzaival – sok-sok humorral, emberismerettel, empátiával. 
Ha szeretitek Lázár Ervint, ez a mese is tetszeni fog!

9-12 éveseknek

covers_519969.jpgFa Nándor - Francois Denis: Kalandjaim a Föld körül (Kolibri Kiadó)

Képzeld ​el, ahogy a hajód csendesen ringatózva szeli a Déli-óceán habjait. A hírhedten veszélyes víz most nyugodt, jó a szél, egyenletes a sebesség. Aztán hirtelen hatalmas zökkenést érzel. Kopp, reccs, zuhanás! A kormány eltörött, a hajó irányíthatatlanná vált… 
Ez csak egyike Fa Nándor kalandjainak. Az első magyar vitorlázó, aki saját kezűleg épített hajóval kerülte meg a Földet, most elmeséli az útja során átélt izgalmakat. 
Nemcsak azt tudhatod meg, mi történt a kormány nélkül hánykolódó hajóval a Déli-tengeren, de az is kiderül, mi a teendő, ha egy vérszomjas cápával találod szembe magad. És vajon milyen az élet egy aprócska, de működő vulkánszigeten? Hova tűnnek a hajók a Bermuda-háromszögben? Tényleg csendes a Csendes-óceán? Hány kiló egy koala? 
Miközben a megtörtént eseményeket feldolgozó regényt olvasod, a kérdésekre is választ kapsz. Láss világot, és kísérd el Föld körüli útjára a legsikeresebb magyar vitorlázót! Üdv a fedélzeten! 
Francois Denis, a nemzetközileg ismert francia karikaturista rajzaival.

12-16 éveseknek

covers_489413.jpgFodor Marcsi, Neset Adrienn - Rátkai Kornél, Bertóthy Ágnes: 50 elszánt magyar nő (Bookline Könyvek)

Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség. Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek.

 

 

 

 

covers_484734.jpgZágoni Balázs: A gömb (Móra Kiadó)

Az Európai Unió felbomlik. Az országok városállamokra esnek szét, a nyugdíjasok első lázadását újabbak követik, megjelenik a röghöz kötés és a neojobbágyság. A gyerekek öröklik szüleik adósságait, ezért csak egyetlen módja van, hogy az ember ne legyen haláláig a Város szolgája: ha csatlakozik a falon kívüli kolóniák egyikéhez. 
A tizenhárom éves Vik egy gombászkolóniában él, az egy évvel idősebb Ajla pedig a Városban. A fiú minden nap a túlélésért küzd, a lánynak sejtelme sincs, mi történik a falon túl. Mielőtt a sorsuk összefonódik, Vik találkozik a rejtélyes eredetű Gömbbel, és ez örökre megváltoztatja az életét.

A Fekete fény sorozat első kötete eredeti hangú kalandregény, amely egy számunkra ismerős vidék lehetséges jövőjébe vezeti el olvasóit.

14 éven felülieknek

covers_493769.jpgDániel András: A nyúlformájú kutya (Tilos az Á Könyvek)

Egy nyúl, aki csak látszólag az. 
Egy könyvbe zárt, rajzolt város. 
Igaziak híján egy elképzelt barát.

Egy csomó kérdés, melyekre még ez a kitalált barát sem tudja a választ. 
E könyv különös hőse kétféleképpen is idegen. Nincs otthon a saját testében, ahogy nem találja a helyét az őt örökösen másfélének ítélő világban sem. Egy elrajzolt figura, aki fel-alá bolyong egy meghökkentően furcsa könyv oldalain. Ahol sok minden érthetetlen, bizarr vagy nevetséges – és talán éppen ezért lehet annyira ismerős, nemcsak a tizenéves, de a felnőtt olvasónak is.

Dániel András formabontó képeskönyve sajátos módon beszél önmagunk és mások megismeréséről.

 

covers_484733.jpgMajoros Nóra: Pityke és Prém (Móra Kiadó)

A pitykések birodalmában szigorú rendet tart a keménykezű királynő. Ám az erdő állatbőrt viselő vademberei, a prémesek felkelnek az elnyomás ellen, a határon ellenséges hadsereg állomásozik, és a pórnép is zúgolódik. Minderről mit sem tudnak a királynő ikerlányai: Govalinda és Prillaszári, akik tizenhetedik születésnapjukra készülődnek. Az ünnepség reggelén védett világukba betör egy prémes, aki nemcsak a palotát dúlja fel, hanem a jövőjüket is. Vajon képesek lesznek a királykisasszonyok a birodalom lakóival együtt leküzdeni a tomboló gyűlöletet, vagy kitör a mindenkit elsöprő háború?

 

 

Gratulálunk az alkotóknak és a kiadóknak! 

Holnap érkeznek a külföldi szerzők és illusztrátorok idén díjazott csodái. Visszavárlak! :)

Szívesen csatlakoznál az Égigérő mára 7000 tagot számláló "Neveljünk olvasókat!" csoportjához? Szülőként, pedagógusként, gyerekekkel vagy könyvekkel foglalkozó szakemberként, irodalomrajongóként érdekel a gyerek-, és ifjúsági irodalom, a mesélés, az olvasóvá nevelés? Csak egy kattintás a képre, 3 kérdés megválaszolása és már nyitom is a kaput!

43051430_1893700910716205_3099234459329757184_n.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr8014714045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.