Neveljünk olvasókat!

Égigérő

(Van!) Élet a Bogyón és Babócán túl

Képeskönyvek 2-3 éves mesehallgatóknak

2019. február 19. - Réka Czakó

936924_455434814542829_777497847_n.jpg

Ami a világ gyerekolvasóinak Harry Potter, az a legkisebb magyar mesehallgatóknak Bogyó és Babóca. Harry Potterék gyerekek millióit győzték meg arról, hogy olvasni jó, és Bogyóéknak is elvitathatatlan érdeme van abban, hogy sok magyar család talált rá újra a mesélésre. Az utóbbi években rengeteget lehetett arról olvasni, hogy jó vagy sem Bartos Erika mesekönyv-sorozata. Szakemberek és szülők tucatjai elemezték, szedték ízekre a szövegét és az illusztrációkat, de az eladási számok és a folyamatosan érkező, újabb és újabb részek azt mutatják, a gyerekeket és szülőket semmi nem tudta eltántorítani a kis katicalánytól és a csigafiútól. 

Az Égigérő apró kis gyerekkönyves standjával évekig jártam a bölcsiket, ovikat, irodalmi és egyéb fesztiválokat. Az első időkben természetesen én sem indultam útnak Bogyóék nélkül, de az első pár kitelepülésem nagyon érdekes tapasztalatokat hozott: amíg a Bartos-sorozat velem jött, még csak meg sem tudtam mutatni a korosztálynak szóló egyéb kiadványokat. Gyerekek tucatjai még megnézni sem voltak hajlandóak másik képeskönyvet, mert ők a Bogyót és Babócat szeretik. Persze a szülő is tanácstalanul tárta szét a kezét, hiszen ha a gyerek nemet mond, ő tehetetlen. De vajon tényleg annyiban kell ezt hagyni? Tényleg elég egy kisgyereknek évekig ugyanaz a képeskönyv-sorozat estéről-estére, egy-kétéves korától óvodáig? Nem hinném! 

A gyerekirodalom ugyanolyan, mint oly sok minden a kisgyerek életében: a játékok, az ételek, a közös élmények... Valami új, valami izgalmas, amiből minél több fajtát mutatunk neki, annál nyitottabb lesz az újabb és újabb kipróbálni-, megismerni valókra. 

Így hát stratégiát váltottam, és egy idő után nem jöttek velem Bogyóék. A stand mellett felállított kis hencsergő és olvasósarok viszont tele volt különböző, a korosztálynak szóló képeskönyvekkel, amelyekbe a kicsik és szüleik nyugodtan belelapozhattak. És láss csodát! Bizony történtek nagy rátalálások! Hogy a Maszatban van villamos is, ami a kisfiúk kedvence és a Kippkopp milyen cuki! A majom mamája az anyukák szívéhez talált gyorsan utat, és az apukák is bevallották, hogy ők bizony már nagyon örülnének valami másnak. Nem tudom, hogy ki ragaszkodott jobban a jól ismert karakterekhez, de az biztos, amint elengedték a görcsös kapaszkodást a megszokotthoz, gyerek és szülő egyaránt fellelkesült, és nem győzték az új történeteket nézegetni. 

941467_455304307889213_1308736099_n.jpg

1505063_550683625017947_776118382_n.jpg

Ezért bátorítok azóta is minden szülőt, hogy rendületlenül válogasson a gyerek korosztályának megfelelő könyvekből. Természetes, hogy a kicsi gyerek magától nem fog váltani, de ez nem jelenti azt, hogy 20 részt végig kell olvasnunk ugyanazokkal a szereplőkkel. Ízlelgessünk, próbálgassunk, könyvtárazzunk sokat és sokfélét. Találjuk meg az igazi kedvenceket a család minden tagjának! Mert azt azért soha ne felejtsük el, hogy a mesélés egy közös élmény kell, hogy legyen!

Ehhez szeretnék most ezzel a kis válogatással hozzájárulni. Az itt felsorolt könyveket a "Neveljünk olvasókat!" csoport témába vágó bejegyzéseinek hozzászólásaiból gyűjtöttem ki. Olyan sorozatokat, képeskönyveket találtok itt, amelyeket kicsiknek mesélő családok próbáltak ki és szerettek meg az elmúlt években, és amelyek előszobái lehetnek a kis ovisok komolyabb mesékkel történő megismertetéséhez. 

Szemezgessetek, próbálgassatok bátran! Ha Ti nyitottak vagytok és folyamatosan könyvtárból, könyvesboltból hazaviszitek és forgatjátok ezeket a könyveket, higgyétek el, a kicsik nem fognak tudni ellenállni Nekik! :D 

covers_13998.jpgMarék Veronika: Boribon és Annipanni (Boribon és Annipanni-sorozat) (Pozsonyi Pagony)

Boribon, a kismackó elindul szamócát keresni, ám szamóca helyett egy kerek szalmakalapot, egy kék inget és egy pár piros cipőt talál.

 

 

 

 

b349594_1.JPGBerg Judit, Agócs Írisz: Maszat játszik (Maszat-sorozat) (Pozsonyi Pagony)

A Maszat sorozat első kötetében két mese olvasható Maszatról, a kisfiúról, és legjobb barátjáról, Hóchócról. Megtudhatjuk, miért érdemes kölcsönadni a motort a játszótéren, és azt is, hogy kik bújnak el tavasszal a kiskertben. Az illusztrációkat Agócs Írisz készítette,a tőle megszokott kedves, finom rajzokkal.

 

 

 

b86755.JPGMarék Veronika: Kippkopp a fűben (Kippkopp-sorozat) (Ceruza Kiadó)

Kippkopp, a gesztenyegyerek felébred téli álmából és játszótársat keres. Kalandos útja során rengeteg állattal megismerkedik. De vajon megtalálja-e elveszetnek hitt barátját, a katicabogarat? Kiderül a meséből, melyet az írónő gyönyörű színes rajzai kísérnek. 
Marék Veronika meséin generációk nőttek fel, ne hagyja, hogy gyermeke kimaradjon!

 

 

 

 

b945762.JPGJulia Donaldson, Axel Scheffer: A majom mamája

"– Elvesztettem a mamámat! Így szólt a pillangó: – Szegény majom! Ne sírjál, segítek én a bajon.” A bohókás pillangó lelkesen keresi, ki lehet a kicsi mamája – az elefánttól a denevérig. Mulatságos rímekkel bukdácsolunk át a dzsungelen, vissza majom mama karjaiba.

A szerzőpáros további könyvei: Graffaló, Bot Benő, A zsúfolt házikó, Macskazene, Az öt csúfság, Boszi seprűnyélen, A legcsinosabb óriás, Zog, a sárkány, A bandita patkány

 

 

 

b1412809.JPGTamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény Ovi (Kicsi Mimi-sorozat) (Naphegy Kiadó)

Kicsi Mimi nagy változások elé néz. Nyuszimama úgy véli, kinőtték a régi üregüket, el kell költözniük, ráadásul itt az ideje, hogy Mimi óvodába járjon. Mimi egyáltalán nem örül. Mi lesz katicababával? 
Hát az ágyikójával? És miért kell óvodába mennie, amikor legszívesebben otthon maradna a mamával? 
Tamás Zsuzsa, Az év gyermekkönyve díjas író ezúttal két kedves mesével fordul a kisebbekhez, akik talán éppen hasonlóan nagy változások előtt állnak.

 

b1343562.JPGRadnóti Blanka: Borisz bemutatkozik (Borisz-sorozat) (Naphegy Kiadó) 

Borisz egy fajtatiszta dalmador. Azaz labrada. Az anyukája pöttyös dalmata, az apukája csokibarna labrador. Borisz senkitől sem fél. Egészen addig, amíg nem találkozik a lakás ordító, hosszú nyakú szörnyével, a hörgő-zörgő busszal vagy a vízköpő kígyóval. És még nincs is vége a napnak…

Bizonyos, hogy Borisz a kisebbek kedvence lesz. A letisztult színekben, formákban gazdag képeskönyv kajla kiskutyájában a gyerekek társat találhatnak nagyon is komoly gondjaikhoz, egy kicsit talán enyhítve azokat. Hiszen mindenki szokott félni olykor-olykor. Még Borisz is, aki időközben felnőtt kutya lett, ám ugyanolyan jámbor, mint kölyökként volt. És még valami nem változott: a legszívesebben felhabzsolná az összes paprikát és paradicsomot.

Radnóti Blanka, gazdi és illusztrátor első saját mesekönyvét a 2-5 éves gyerekeknek ajánljuk. Azoknak, akik szeretik a kutyákat. És melyik gyerek ne szeretné?

covers_100707.jpgJulia Donaldson, Axel Scheffler: A róka zoknija (Tölgyerdő meséi-sorozat)

Szegény róka reggel óta nem találja a zokniját. Segíts neki megkeresni! Nyisd ki az ablakokat, hátha éppen ott lapul a zokni!

 

 

 

 

b1316750.JPGAxel Scheffler: Hol az alvókám? (Pipp és Polli-sorozat) (Pozsonyi Pagony)

Polli ma Pippnél alszik. De amikor lefekszenek, észreveszi, hogy otthon hagyta a kedvenc alvós állatát. Hogy fog így elaludni? Pipp mindent megtesz kis barátjáért, hogy megoldják a problémát – mert együtt minden könnyebb!

 

 

 

 

covers_134179_1.jpgKőszeghy Csilla: Bumburi a városban (Bumburi-sorozat) (Pozsonyi Pagony)

Bumburi egy bohókás, csetlő-botló kutyus, olyan, akit első látásra szívébe zár az ember. Hogy hogy kerül a városba, és mi mindenbe keveredik, elmesélik a képek… 
Képeskönyv a legkisebbeknek, Kőszeghy Csilla imádnivaló rajzaival.

 

 

b289201.JPGZdenek Miler, Iva Herciková: A kíváncsi kutyus (Móra Kiadó)

A kíváncsi kutyus folyton valami galibába keveredik: először a nap felhőpárnának használja a vizét, amelyet próbál visszaszerezni. Aztán a méheket haragítja magára azzal, hogy megdézsmálja a lépes mézüket. Végül a kutyus családot alapít, de kölykei egy fikarcnyit sem hasonlítanak rá. Vagy mégis? 

Zdeněk Miler és Iva Hercíková klasszikus meséi a Móra Könyvkiadó korábbi, rövidített kiadása után most jelennek meg először az eredeti, teljes változatban. A kisvakond-könyvek világhírű rajzolója mindhárom kalandhoz hatvanöt gyönyörű képet készített.

 

 

b326198.JPGJonathan Emmet: Ide nekem a Holdat! (Vakondok és barátai-sorozat) (Naphegy Kiadó)

Új mesesorozat indul, melynek első tagja az Ide nekem a Holdat! A mesék főhőse, Vakondok, „a kedves, naiv gyermek”, akit „felnőtt barátai” ismertetnek meg a természet szépségeivel, rejtelmeivel. Vakondok a föld alatt él, és amikor kibújva vakondtúrásából először pillantja meg a Holdat, könnyed mese veszi kezdetét komoly dolgokról. Kiváncsiságról, küzdeni tudásról, birtoklásvágyról, saját félelmeink leküzdéséről, és a felnőtt és gyermeki attitűd különbözőségéről.

 

 

 

b941498.JPGHarry Horse: Kisnyuszi elveszett (Kisnyuszi-sorozat) (General Press)

Kisnyuszit a szülinapján elviszik a vidámparkba, és szerinte ő elég nagy már, hogy egyedül is szórakozzon. Ám hirtelen sehol nem találja a mamáját…

 

 

 

id22-126220.JPGDániel András: Egy kupac kufli (Kuflik-sorozat) (Pozsonyi Pagony)

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova…” Ők tehát a kuflik, akik a könyv első meséjében letelepednek egy elhagyatott réten, egy se nem túl kemény, se nem túl puha, éppen megfelelő kupacban. Szeretnek például hempergőzni és futkorászni, csakúgy nézni a naplementét és heverészni – és a vadmarcipánt sem vetik meg! 

id22-120358.JPGVlagyimir Szutyejev: Vidám mesék (Móra Kiadó)

Szerencsés egybeesés, ha a grafikus író is egyben, és egyik kezével ír, a másikkal rajzol. Egy Szutyejev esetében majdnem szó szerint így van. „Amikor kigondolom a meséket, mindig a jobb kezemben tartom a tollat, a balban pedig a ceruzát vagy az ecsetet. Ez így nagyon kényelmes: a jobb kéz írja a mesét, ezalatt a bal vidám képeket rajzol.” Szutyejev kedves, rövid, vidám és tanulságos meséi, mulatságos figurái közkedveltek a gyerekek körében.

Szutyejev további könyvei a 3 év feletti gyerekeknek: 

Miau és más vidám mesék

A sün, akit meg lehetett simogatni

 

b291330.JPGCatherina Leblanc: Akkor is szeretnél? (Kismackó-sorozat) (Manó Könyvek)

Kismackót nyugtalanítja valami. 
Vajon mennyire szereti őt az édesanyja? Akkor is szereti, ha Kismackó rosszalkodik? 
Akkor is, ha valami nagy baj lesz? 
Igen. Az anyai szeretet mindennél erősebb, és Kismackó megtanulja, hogy ez nem fog megváltozni soha.

Megható történet az anyai szeretetről és a gyermeki kíváncsiságról Szabó T. Anna és Dragomán Pali – anya és fia – közös fordításában.

 

 

b1275038.JPGSven Nordquist: Ismered Pettsont és Finduszt? (Pettson és Findusz-sorozat) (General Press)

A szántóföldek és mezők között egy kis udvarban lakik az öreg Pettson meg a kandúrja, Findusz. Egy nap a kismacska játszani hívja gazdáját; eldug néhány tárgyat, amelyeket Pettsonnak meg kell találnia. Nincs egyszerű dolga az öregnek, de Findusz és a tyúkok segítenek neki.

 

 

 

 

b1278373.JPGErwin Moser: Fantasztikus Jóéjtmesék (Jóéjtmesék-sorozat) (Manó Könyvek)

88 fantasztikus jóéjtmese Erwin Moser tüneményes világából 
Macskák és egerek, tigrisek és kenguruk: Erwin Moser állatsereglete újabb lélegzetelállító kalandokkal várja az olvasókat. Hőseink barátságot kötnek egymással, szokatlan járműveket és különös szerkezeteket találnak fel, bejárják a sivatagokat, a tengereket, de még a világűrt is. A Macskovszkij cirkuszban kandúrok az artisták, Citronella, a kisegér megszelídít egy leopárdot, egy merész kismalac pedig valódi bátorságról tesz tanúbizonyságot. 
Erwin Moser újabb történetei kacagtatóak, bámulatosak. Rajzain rengeteg felfedeznivaló várja a mesehallgató gyerekeket. 
Olvassuk, hallgassuk – és szőjük együtt tovább a történeteket!

 

 

 

Szívesen csatlakoznál a "Neveljünk olvasókat!" csoporthoz, mert érdekel a gyerek-, és ifjúsági irodalom, a mesélés, az olvasóvá nevelés? Csak egy kattintás a képre, 3 kérdés megválaszolása és már nyitom is a kaput! Szeretettel várunk!

copy-of-nevelj-nk.jpg


 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr2714636218