Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Nemzetközi Könyvajándékozás Napja - Február 14.

Mi az a Könyvajándékozás Napja és hogyan tudsz Te is részt venni rajta?

2019. február 05. - Réka Czakó

50917096_2074066892679605_7648780281033261056_n.jpg

A meséknek és a könyveknek minden gyermek életében ott lenne a helye. Az Égigérő oldalán is többször szót ejtettünk róla, milyen fontos egy kisgyerek növekedése, fejlődése szempontjából, hogy olyan történeteket halljon, melyek építik a szellemét és a lelkét. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ma Magyarországon nem minden kicsi és nagy gyerek jut hozzá ezekhez a történetekhez. Ez a világ más országaiban sincsen másképp. Ezért tartom nagyon fontos kezdeményezésnek a Könyvajándékozás Napját!

A Könyvajándékozás Napjának története 2012-ben kezdődött, amikor egy angol gyerekkönyves blogger, Amy Broadmoore egy nappal Valentin nap előtt kitalálta és ismerősi körben javasolta, hogy a szülők adjanak könyvet a gyerekeiknek vagy a barátaik gyerekeinek Valentin napra, szeretetük jeleként. A közösségi oldalaknak hála a kezdeményezés nem csak Anglia-szerte de az egész világon követőkre talált. Az évek során egyre több olyan szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyek kifejezetten hátrányos helyzetű gyerekek „könyvellátásával” foglalkoznak és egyre jobban láthatóvá vált a kezdeményezés végső iránya. Mára a kezdeti, családon, baráti körön belüli ajándékozás helyét átvette a közösségi adományozás és 2018-ban 40 országban már több tízezer gyerek jutott könyvekhez ezen a napon.

Az Égigérővel már többször részt vettünk a Könyvajándékozásban. 2016-ban, az eddigi legnagyobb akciónk során, Szeged 3 népszerű vendéglátó helye is csatlakozott hozzánk és vállalta, hogy gyűjtőpontként lehetőséget ad a szegedieknek, hogy „kinőtt” gyerekkönyveiket beadhassák a közösbe, hogy aztán hátrányos helyzetű gyerekekhez és fiatalokhoz juttassuk el azokat. A gyűjtés végén több, mint 200 mesekönyv és ifjúsági regény került a gyerekekhez.

Mivel ezt a kezdeményezést a világ különböző pontjain élő lelkes, de hasonló jótékonysági akciókban addig tapasztalatlan önkéntesek vitték sikerre, arra gondoltam, idén megpróbálnánk minél több helyen minél több embert meggyőzni, hogy saját közösségének örömére és épülésére csatlakozzon a Könyvajándékozás Napjához.

Ezért létrehoztam egy facebook eseményt, amihez csatlakozva ötletelhetünk, inspirálódhatunk és reményeim szerint a szétosztott könyvek látványának is együtt örülhetünk.

kepernyokep_2019-02-05_16-09-36.png

Kezdő lépésnek, inspirációnak mutatnék néhány ötletet, hogyan és kiknek tudnátok akár egyedül, de ismerősökkel, barátokkal, szülőtársakkal közösen is gyerekkönyveket adományozni:

  • Adományozz könyvet gyermeked csoportjának, osztályának! Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a gyerekeinket nevelő, oktató intézményeknek anyagi okokból kifolyólag szinte egyáltalán nincs lehetőségük könyvtáraik frissítésére. Számtalan iskolai könyvtárossal vagyok kapcsolatban és jól tudom, sokuk évek óta nem tudta az állományt új könyvekkel frissíteni. De a bölcsődék, óvodák sincsenek jobb helyzetben, pedig a gyerekek kapcsolatának és barátságának a könyvekkel már egész fiatal korban ki kellene alakulnia.482533_511307825578811_743269628_n.jpg
  • Szülőként használd bátran az ovis csoport vagy osztály facebook csoportját és kezdeményezd szülőtársaidnak, hogy minden család egy-egy könyvvel járuljon hozzá a közösség kis könyves sarkának kialakításához, bővítéséhez!
  • Támogassátok a gyerekeitek által szeretett könyvekkel az iskola könyvtárát! Iskolai könyvtárosként hívd fel a gyerekek, szülők figyelmét erre a napra! :D Éppen ma érkezett egy hozzászólás a „Neveljünk olvasókat” csoportba egy ilyen kezdeményezésről, érdemes elolvasni! 

Én iskolai könyvtáros vagyok 4 éve és mindjárt az elején bevezettem ezt a hagyományt, ilyenkor a sulikönyvtárat is meg lehet ajándékozni. Sajnos, ennek szomorú oka van, évek óta semmilyen lehetőségünk nincs az állománybővítésre, mivel nem kapunk rá egy fillért sem. Tehát minden egyéb lehetőségbe bele kell kapaszkodni, hogy a gyerekek, akik igenis szeretnek olvasni, gyakran kölcsönöznek, hozzájuthassanak friss, kortárs, jó állapotú könyvekhez. A Nemzetközi Könyvajándék Nap egy ilyen szuper lehetőség.

Természetesen az ajándékozónak apró meglepivel köszönöm meg a könyvet, és minden ajándékkönyvbe címke kerül köszönetképpen, hogy ki és mikor ajándékozta nekünk. 50-60 db könyvet szoktunk általában kapni, van, hogy többet is. Nagyon büszkék rá a gyerekek, hogy benne van a nevük, szokták is keresgélni a polcokon, melyiket adták ők és azt is számon tartják, hogy hányszor kölcsönözték ki az ő könyvüket. Emellett én személy szerint el is szoktam veszíteni ilyenkor egy saját könyvemet.

  • Keress a lakókörnyezetedben olyan kisgyereket, akiről tudod, hogy szülei nem engedhetik meg maguknak a könyvvásárlást. Lepd meg őt jövő csütörtökön egy-két könyvvel!
  • Nézz szét városodban, községedben, milyen szociális intézmények működnek, ahol gyerekek is megfordulhatnak! Nevelőotthon, Családok Átmeneti Otthona, Gyermekek Átmeneti Otthona, Tanodák, Alapítványi intézmények. Más családokkal összefogva gyűjtsetek és vigyetek nekik gyerekkönyveket!
  • Vigyél képeskönyvet, olvasni-, és mesélni valót gyerekorvosotok várójába, egy-egy kórház gyermekosztályára!51362350_2074803472605947_4139592949941927936_n.jpg

„Hagyj el” könyvet szépen becsomagolva február 14.-én az utcán vagy egy játszótéren! Egy kis üzenettel lásd el, hogy milyen alkalomból került oda az a könyv és mennyi idős gyereknek szánod. Itt is, minél többen fogtok össze, annál több, különböző korú gyereket tudtok meglepni.

51389685_2074804405939187_7641260605046784000_n.jpg

 

16729218_1340742822635303_6324973864120389120_n.jpg

  • Külföldön élsz? Én is! :D De ez ne akadályozzon meg Bennünket abban, hogy ebben a nagyszerű dologban részt vegyünk! Idén egy webáruházból rendelem le az adományozott könyveket és házhoz szállítással jutnak el a címzettekhez. Amit még kigondoltam saját adományozásként idénre, hogy a lányom német általános iskolájának könyvtárát lepem meg egy-két magyar szerző gyerekkönyvével.

Ha úgy érzed, szívesen részt vennél az idei Könyvajándékozás Napjának megünneplésében és szeretnél ehhez inspirációt, támogatást, segítséget vagy Te szeretnél másoknak segíteni az ötleteik megvalósításában, csatlakozz hozzánk! Várunk szeretettel!

kepernyokep_2019-02-05_16-09-36.png

 Képek forrása és a nemzetközi akció weboldala: https://bookgivingday.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr4614609718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.