Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Gyerekkönyves újdonságok - 2019. január

2019. február 01. - Réka Czakó

Eljött a 2019-es év első újdonság-szemléjének ideje! Azt gondolná az ember, hogy a karácsonyi gyerek- és ifjúsági könyves dömping után a január kissé csendesebb lesz. Ha mennyiségi különbség van is, a minőségre nem lehet panaszunk. Axel Schefflert, Julia Donaldson állandó alkotótársát minden ovis könyvmoly ismeri. Januárban két kiadótól összesen 5 újdonság érkezik tőle. Juhé! Két könyvet kapunk a fogmosás nyűgének könnyítésére, indul egy ígéretes lányos-táncos sorozat kiskamaszoknak és amit még feltétlenül kiemelnék, mert a "Neveljünk olvasókat" csoport állandó visszatérő témája a tesóvárás, a "9 hónap" című könyv, amelynek segítségével az egész család együtt követheti az új családtag pocakbeli életét. Böngészésre fel! :)

Újdonságok 4 éves kor alatti gyerekeknek:

covers_529236.jpgKatja Reider: Nyuszicsalád a pácban (Scolar Kiadó)

"Nyuszifiú egy nagy tornyot emelt, 
de az éppen a tappancsára omolt! 
Nyuszifiú, jaj, te szegény! 
Nyuszimama bekötözi, nyuszipapa megöleli, és kész."

A tipegők lépten-nyomon elesnek és megütik magukat. Mi lehet jobb gyógyír a fájdalomra, mint egy nagy, közös fagyizással végződő, vidám láncmese, mely bőven ad alkalmat az azonosulásra? A bájos illusztrációkkal ellátott történetet Elekes Dóra szedte versbe.

 

 

id22-309736.JPGSusanne: Gernhause: Az én nagy képes szótáram - Állatok (Scolar Kiadó)

Az én nagy képes szótáram sorozat kötetei segítenek eligazodni a kicsiknek környező világunk sokféleségében. A Ravensburger kiadó e képeskönyvéből a kisgyermekek megtudhatják, milyen állatok élnek a ház körül és a gazdaságban, a réten, a vízparton, a hegyekben, az esőerdőben, a tengerben, a szavannán, a sivatagban és a sarkvidékeken. Kiderül az is, milyen hangokat adnak, milyen nyomokat hagynak és hol laknak a különböző állatok.

 

 

ejjel_nappali_nagy_bongeszo.jpgSusanne Gernhauser: Éjjel-nappali böngésző (Scolar Kiadó)

"Napközben zajlik az élet a városban, de mi a helyzet éjjel? Ezt a nagy böngészőt lapozgatva közelebbről is megnézhetjük, mi történik a főtéren, a parkban, az állatkertben és a város közelében lévő gazdaságban. A nappali és éjszakai jeleneteket összehasonlítva meglepő különbségekre bukkanhatnak a gyerekek, és izgalmas történeteket találhatnak ki.
A sorozat készítői az oldalpárok szélén most is kiemeltek néhány tárgyat vagy élőlényt, melyeket a gyerekek megkereshetnek az adott oldalpár nagyméretű képén."

 

 

1597696.jpgSandra Grimm: Hajmosás és fogmosás (Scolar Kiadó)

Mi történik a fürdőszobában? Itt mos Emma hajat, itt mossa meg a fogát, és ráül a bilire. A 2 éves kortól ajánlott lapozóban izgalmas "kukucskálók" jelzik, hogy megy ez, s vidám rímek mutatják be a fürdőszobai örömöket. Sok fontos téma a gyerekek hétköznapjairól. Izgalmas változások tesznek kíváncsivá, a rímek fejlesztik a beszédkészséget.

 

 

 

 

id22-310001.JPGAxel Scheffler: Egy nap a farmon (Kolibri Gyerekkönyvkiadó)

Forgasd, csúsztasd, csavard,
told be, húzd ki a kart.
Hogy él a gazdaasszony és a gazda?
Nézd meg a könyvben; nyisd ki, rajta!
Ez a mókás lapozó kellően strapabíró ahhoz, hogy állja a kíváncsiskodó ujjacskák rohamát. Kinyitható, tologatható és húzogatható részei szórakoztató elfoglaltságot kínálnak a kicsiknek, a ritmusos versek pedig többszöri, közös mondókázásra csábítanak.
Fedezd fel te is a farmot Axel Scheffler bájosan humoros rajzaival!

 

 

id22-310003.JPGAxel Scheffler: A dzsungelzenekar (Kolibri Gyerekkönyvkiadó)

Milyen dal bujkál a lapok között?
A zene a könyvedbe költözött.
Mozgathatod, és megszámolhatod,
hányan vannak az állatok.
Ez a mókás lapozó kellően strapabíró ahhoz, hogy állja a kíváncsiskodó ujjacskák rohamát. Kinyitható, tologatható és húzogatható részei szórakoztató elfoglaltságot kínálnak a kicsiknek, a ritmusos versek pedig többszöri, közös mondókázásra csábítanak.
Fedezd fel te is a dzsungelt Axel Scheffler bájosan humoros rajzaival!

 

 

1587011.jpgSophie Schoenwald, Günther Jakobs: A nagy fogmosás (Manó könyvek)

Valami bűzlik az állatkertben. Mert senki nem mos fogat! De az állatkert igazgatójának, dr. Száy Lehelnek máris van egy pompás terve. 
Vakmerő küldetésre küldi Menta Mártont, a sündisznót: egy kis fogkrém a tüskés hátra, és már kezdődhet is a nagy állatkerti akció! 
Márton sikálja és suvickolja, fényesíti és takarítja a sok fogat – nagyot, kicsit, hegyeset egyaránt. Ez élete eddigi legnagyobb kalandja. Üdítő történet a fogmosásról, 
amin sokat lehet nevetni és csodálkozni, de lehet akár utánozni is!

 

 

 

Újdonságok ovisoknak:

1604808.jpgAlex Scheffler: A három kívánság (Pozsonyi Pagony)

Az elvesztegetett három kívánság – a népszerű mese Axel Scheffler humoros stílusában, kedves rajzaival. 
De alig lendítette meg a fejszét, vékony, szomorú hangot hallott. 
– Kérlek, ne üss ide! – könyörgött a hang, és egy apró tündér röppent elő a fából. – Ez a fa az otthonom, és ha nem véd meg, biztosan meghalok. Ha megkíméled, te és a családod hármat kívánhattok tőlem. 
A Graffaló illusztrátorának meséje óvodásoknak.

 

 

1604806.jpgAlex Scheffler: A három kismalac és a farkas (Pozsonyi Pagony)

A három kismalac esete a gonosz farkassal – a népszerű mese Axel Scheffler humoros stílusában, 
kedves rajzaival. 
– Kismalac, kismalac, engedj be a házadba! 
– Esküszöm a szakállkámra, hogy ide be nem teszed a lábad! 
– Akkor üvöltök, süvöltök és elfújom a házacskádat! 
A Graffaló illusztrátorának meséje óvodásoknak.

 

 

1604807.jpgAxel Scheffler: Csizmás Kandúr (Pozsonyi Pagony)

A Csizmás kandúr, ahogy még biztos nem olvastad! 
Charles Perrault klasszikus meséje Axel Scheffler humoros stílusában, mókás rajzaival. 
– Mihez kezdjek egy macskával? – sóhajtott a fiú csalódottan. – Legjobb lesz, ha csináltatok belőle egy szép bundás kesztyűt magamnak. 
A macska azonban értett az emberek nyelvén, és megrémült. 
– Inkább nekem csináltass egy pár szép csizmácskát – mondta –, és megmutatom, milyen nagy hasznomat látod! 
A Graffaló illusztrátorának meséje óvodásoknak.

1587012.jpgPavla Hanácková: Miért röhög a hiéna? (Tévhitek és hiedelmek az állatok világában) (Manó Könyvek)

Róka = agyafúrt tolvaj. Medve = az erdő réme. Strucc = homokba dugott fejű, gyáva alak. Biztosan tudsz még ilyen összehasonlításokat mondani – de most szeretnénk megmutatni neked, hogy nem biztos, hogy van bennük igazság… 
Az aranyos kis denevérnek esze ágában sincs meginni az ember vérét. Az utcán átkelő fekete macska nem hoz balszerencsét. Hát azt ki mondta, hogy egy „koszos” patkány nem lehet a legjobb barátod? Gyere velünk erre a kirándulásra az állatok világába, és fedezzük fel együtt, hogy nem minden csakis fekete vagy fehér, ahogy az első ránézésre tűnhet! Együtt sikeresen eloszlathatunk sok, a régmúltban gyökerező téves hiedelmet.

 

id22-309667.JPGTony Wolf: Mesél az erdő - a sárkányokról (Manó könyvek)

A Végtelen hegyeken túl, a törpék falujától nem messze található Sárkányföld, melynek lakói kissé heves természetűek. Hát még a kis sárkányok! Valóságos ördögfiókák, akik mindig valami rosszban sántikálnak. Ám még rajtuk is túltesz Franz, a fekete törpe, akit sok-sok évvel ezelőtt száműzött a törpék népe, mert gonosz dolgokat művelt. Most éppen bosszút forral, amihez szüksége van egy tűzokádó sárkányra. Tony Wolf közkedvelt sorozatának hatodik részében az erdő lakói új megpróbáltatások elé néznek. Hogy végül ki lesz a győztes, kiderül a meséből, melyet ezúttal is elragadó illusztrációk tesznek még élvezetesebbé.

 

 

Újdonságok nagyobb ovisoknak és kisiskolásoknak:

1604813.jpgCourtney Adamo, Estheer van de Paal: 9 hónap (Móra Kiadó)

Segítség, tesóm születik!
A terhesség 9 hónapja és a kistestvér születése mindent átrendez. Gyakran nehezen élik meg szülők és nagytestvérek egyaránt, hiszen kevesebb idő és figyelem jut a korábbi "egyeduralkodóra", és már a várandósság ideje alatt is változik anya viselkedése.
Segítséget jelenthet, ha már a születés előtt beszélgetnek, olvasnak róla, hogy mi is zajlik a pocakban. A 9 hónap című könyv ebben nyújt segítséget, röviden leírva például olyan kérdéseket is, mint:

- Hogyan lesz egy petesejtből kisbaba?
- Melyik hónapban mekkora?
- Mikor nő ki a haja?
- És mikor jön el az a pillanat, amikor hallja, hogy beszélnek hozzá?
- Hogy születik és milyen az első napokban?
Lenyűgöző történet az egész család számára!

Újdonságok kisiskolásoknak:

covers_532597.jpgWéber Anikó: Marci és a farsang (Pozsonyi Pagony)

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”- sorozatot építünk. 
A Pagony legkiválóbb szerzői négy-négy könyvet írnak, négy különböző nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók. Wéber Anikó meséjében Marci és Bálint izgatottan készülnek az iskolai farsangra: alig tudják eldönteni, hogy minek öltözzenek, és persze a jelmezversenyt is nagyon szeretnék megnyerni! Azonban egy titokzatos robot is feltűnik a színen. Természetesen a fiúk rögtön nekiindulnak kideríteni, ki lehet az…

 

id22-309776.JPGRosie Banks: Dzsinnek óhaja (Titkos királyság-sorozat) (Manó Könyvek)

A barátnők készen állnak, hogy Trixi átvarázsolja őket az Ezüst-sivatagba, ahol a Káprázat bazár megannyi csodája várja őket. Fűszerillat, repülőszőnyeg, kígyóbűvölők és hastáncosok, keleti finomságoktól roskadozó pultok mindenfelé. Vidám király azért hívta ide őket, mert úgy gondolja, hogy itt kell lennie a harmadik bűvtárgynak, ami nem más, mint egy varázslámpás, melynek belseje dzsinnek egész sorát rejtette már magában. A feladat egyszerűnek tűnik, de Keserű királynő sajnos ismét színre lép és magával hozza gonosz viharmanóit is...

 

 

 

hogyan_mukodik_a_vilag.jpgHogyan működik a világ? - A csokitól a GPS-ig, a vécétől az internetig (Scolar Kiadó)

Hogyan kerül a banán a trópusi banánfáról a sarki üzlet polcaira? Mi az a GPS, és hogyan tudod vele meghatározni a pontos tartózkodási helyedet? Hogyan lesz a szerző ötletéből világsikerű film? Hogyan született meg a kedvenc slágered? Hogyan készültek ennek a könyvnek a lapjai?

E kérdések mellett más hasonló hétköznapi dolgok magyarázatát is megtalálod ebben a kötetben. Hamarosan tudni fogod, mi mindennek kell megtörténnie ahhoz, hogy mindennapi életünk zökkenőmentes legyen, és betekintést nyerhetsz a világ működésének titkaiba.

 

 

1589952_2.jpgSir Steve Stevenson: A Vatikán titka (Agatha nyomoz-sorozat) (Manó könyvek)

A Vatikáni Könyvtár gyűjteményéből váratlanul eltűnik a híres festő, Raffaello titkos végrendelete. Agatha és Larry azonnal Rómába utaznak, hogy kiderítsék, ki lehetett a tettes. Segítségükre van Rómában élő rokonuk, Algernon bácsi is, aki régi szövegek megfejtésével foglalkozó írásszakértő. Az unokatestvéreknek így sikerül a tolvaj nyomába eredni, és közben még egy szenzációs felfedezésre is sor kerül!

 

 

 

Kiskamaszoknak:

id22-309670.JPGAnne-Marie Pol: Nina álma (Táncolj! sorozat, 1. rész) (Manó Könyvek)

Nina mindennél jobban szeret táncolni. Anyukája emlékét úgy szeretné megőrizni, hogy valóra váltja közös álmukat, és balerina lesz. De apukája másként gondolja, különben sem tudná fizetni a Camargo Intézetet, amelyről a lánya álmodik. Sebaj! Nina mégis elmegy a felvételi vizsgára, a többi meg majd csak megoldódik valahogy. Hisz abban, hogy a szenvedély minden akadályt elgördít az útjából.

Semmi más nem számít, csak a tánc.

 

 

 

Újdonságok kamaszoknak:

1582289.jpgTasnádi István, Jeli Viktória: Kettős: játék (Tilos az Á könyvek)

Jeli Viktória

író, dramaturg, az Időfutár egyik szerzője. A Kettős:játék című drámában ő írta Tünde ( Aibell 14 ) történetét. Tünde 14 éves lány, aki nem érzi biztonságban magát a való világban. A virtuálisban annál inkább. Ha innen kezded a könyvet, vele haladhatsz végig az Arawyn szeme nevű játékban, ahol Aibell 14 megismerkedik Artaius 15-tel. De vajon megismerkednek-e a valóságban is?

Tasnádi István

író, forgatókönyvíró, az Időfutár egyik szerzője. A Kettős:játék című drámában ő írta Hárún ( Artaius 15 ) történetét. Hárún 15 éves srác, aki nem érzi biztonságban magát a való világban. A virtuálisban annál inkább.Ha innen kezded a könyvet, vele haladhatsz végig az Arawyn szeme nevű játékban, ahol Artaius15 megismerkedik Aibell 14-gyel. De vajon megismerkednek-e a valóságban is?

Az vagy, aki lenni szeretnél – csak egy jó avatár kell hozzá.

Szívesen csatlakoznál hozzánk, mert érdekel a gyerek-, és ifjúsági irodalom, a mesélés, az olvasóvá nevelés?Csak egy kattintás a képre, 3 kérdés megválaszolása és már nyitom is a kaput!

copy-of-nevelj-nk.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr5014602490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.