Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Babát vársz vagy kisgyereket nevelsz? Akkor ezt a listát Neked készítettük: 15+1 nagyszerű mondókás könyv, ölbeli játékokkal

2019. január 29. - Réka Czakó

maura-silva-636721-unsplash.jpg

 

...a népi ölbeli játékok, melyek nagy fantáziavilágról, sajátos képi és nyelvi világról tanúskodnak, mindenféle erőlködés nélkül születtek és mégis időtállóak. Kreatívak hiszen csak a gyermekre és egy felnőttre van hozzá szükség. Semmilyen tárgyi eszközt nem igényelnek, mégis összeér bennük ég és föld. Ez a legegyszerűbb egysoros höcögtetőre is igaz. Egyik pillanatban lovasok vagyunk, másikban a gyerekek karja a tarisznyában lévő hurka. A lehetőségek tárháza határtalan és egy-egy mondókát saját forgatókönyv szerint is játszhatunk, mint régen falun is ez megszokott volt. Általuk a felnőttek is ráéreznek a tempóváltások varázsára, hangjuk színes játékára és szunnyadó humorérzéküket is felébreszti, hiszen a végén mindig ott van a csattanó: csikizés, hanyatt döntés, magasba lendítés, lecsúszdáztatás vagy dögönyözés.

A lényeg bennük a közös és önfeledt együttlét, mely érzelmi biztonságot nyújt, azaz egy biztos ugródeszkát az élet későbbi örömeihez és megpróbáltatásaihoz. Ez az amit, régen tudtak, ma pedig érdemes újra megtapasztalnunk.

Jakabosné Kovács Judit, drámapedagógus

 

Ha bárki megkérdezné, mire emlékszem leginkább a lányom első évéből, akkor három dolgot említenék. Első az állandó pakolás: képes volt órákig egy nagy doboz, egy táska vagy egy kihúzott fiók mellett üldögélni és ki-bepakolni. Akkurátusan megnézett minden kis papírt, régi kazettát (természetesen lehetőség szerint szalagkihúzogatással megspékelve :D) , mobilokat, evőeszközöket, cérnákat, fonalakat, ceruzákat és tollakat… mindent, ami az aznapi kincsesbányából előkerült.

 Második a kúszás. Tudom, hogy a nagykönyv szerint, ha kimarad a mászás, az nem jelent jót, de az én gyermekem annyira sebesen tudott kúszva jönni-menni, hogy a négykézlábon közlekedés feleslegesnek lett ítélve. Édesapa egyébként is hivatásos katonaként szolgált évekig, így a genetikát is számításba kellett venni. Katona gyereke kúszik, nem mászik! :D

Harmadik, és mai témánk szempontjából a legfontosabb emlékeim a pelenkázáshoz kötődnek. Nem! Mai témánk nem a szobatisztaságra nevelés lesz, de a mondókázás szempontjából nekünk a pelenkázóasztal igen fontos helyszín volt az első évben. Mert egész nap megy a „rohanás”, kutakodás, a világ felfedezése, de van naponta pár alkalom, amikor kénytelenek vagyunk egy kicsit lenyugodni. Amikor a sok tennivaló után szinte jól is esik a pár hónapos testnek egy kis megpihenés. Egy szó, mint száz, nálunk a pelenkázás mindig csuda nagy móka volt! (és itt most tekintsünk el attól, hogy mi is volt ott az elsődleges ügymenet :D) Szóval a pelenkázás közben, kikerülve a pelus rabigájából, szabadon lehetett a kicsinek mozogni, anya vagy apa pár percig csak rá figyelt, és mindig szakítottunk időt pár szeretett mondóka elmondására egy kis játék , csiklandozás, dögönyözés kíséretében. Persze a nap bármely szakában előkerülhetett pl. a Kerekítő-sorozat egy-egy része vagy a Hóc, hóc, katona, de pelenkázásnál kötelező köreink voltak. "Szánt öregapám, szánt, szánt, szánt...kiveti az ekét”, ahogy még az én Apukámtól tanultuk. Vagy a kicsi talpacskára átírt „Ez elment vadászni”…

Nem lehet elégszer elmondani, mennyire fontosak a mondókák, ölbeli játékok, höcögtetők, döcögtetők, sétáltatók, dögönyözők a picik testének és szellemének. Egy olyan, több száz éves gyereknevelési csodaeszköz, ami minden szülőnek rendelkezésére áll és a kicsik iskoláskorában is érezteti hatását:

  • A mondókázás hihetetlenül jó hatással van a picik és szüleik kapcsolatára. A napi pár perc, amit csak egymásra figyelve, mókázva, kacagva töltenek, semmi mással nem pótolható.
  • A jól kiválasztott mondókákkal csepegtethetjük a gyerekeknek az első információkat a nagyvilágról és saját környezetükről. Gondoljunk csak pl. az állatos, évszakos mondókákra!
  • Az anyanyelv elsajátításának egyik első lépcsőfoka a mondókák változatos, a kicsik számára izgalmas nyelvi világa. Csupa rím, ritmus, dallam, ami bekúszik a fülükbe és a sok-sok ismétlésnek köszönhetően gyarapítja anyanyelvi tudásukat. Gondoljuk csak végig, mennyi olyan kifejezéssel találkozhatunk a régi népi mondókákban, amelyeket a hétköznapi életben igen ritkán (de inkább sosem) használnánk. Ezek mind-mind extra tudással gazdagítják a gyerekeinket.
  • Rögtön ezután említhetjük a memóriájukra gyakorolt pozitív hatásokat. Minél többet és minél változatosabban mondókázunk a kicsikkel, annál jobban fejlődik emlékezetük és a figyelmük.
  • A mondókázás közben játszott kis játékok, játékos mozgássorok óriási hatással vannak a kis gyerekek egyensúlyérzékére, a mozgáskoordinációjukra és testtudatukra.

Hosszan lehetne még sorolni a pozitív hatásokat, és akit jobban érdekel a téma, rengeteg hasznos olvasnivalóra bukkanhat "netszerte".

Itt és most én inkább megmutatnám, milyen nagyszerű könyvek várnak azokra, akik babavárás vagy kisgyerek nevelés során úgy döntenek, nem hagyják ki a lehetőségét egy felbecsülhetetlenül hasznos, és ami még ennél is fontosabb, végtelenül szórakoztató közös, családi időtöltésnek.

A könyveket ezúttal is a „Neveljünk olvasókat” csoport tagjainak segítségével választottam ki, így biztosak lehettek benne, hogy olvasó, mesélő családok által kipróbált és szeretett könyveket találtok majd itt. Válogassatok ezek közül és alapozzátok meg az új, kicsikkel közös könyvtáratokat, mert később ezeknek köszönhetően érkezhetnek a könyvet megszerető totyogók életébe a verses mesék és az összebújós esti mesélések is.

covers_227527.jpg1. Gróh Ilona: Ringató (Kolibri Kiadó, 2017)

A Ringató gyerekkönyvek mellé most a polcra kerülhet egy elsősorban felnőttekhez szóló, de a gyermekek javát szolgáló kiadvány, amely a népszerű Ringató foglalkozások zenei anyagának jelentős részét tartalmazza. Az otthoni élmény megszületéséhez kitűnő segítséget nyújt a könyvhöz mellékelt énekes CD, amelyen a kötetben megtalálható valamennyi dallam és jó néhány népi hangutánzó játék is szerepel. A családi könyv mondókáit, felhasználási javaslatait és kottáit Maros Krisztina humoros és finom grafikái színesítik, hogy a kötet a gyerekekkel együtt lapozgatva is teljes élményt nyújtson.

"Vedd ölbe, ringasd, énekelj! - gyakran hangoztatott mottónk. Nem felszólítás, hanem kérés. Bízom benne, hogy ezt a könyvet forgatva sokan kapnak kedvet a játékhoz, énekléshez a gyerekek és önmaguk örömére, gazdagodására. Ugyanis az énekhanggal, az ölbéli játékokkal nem pusztán a zenét közvetítjük, hanem a kicsi gyermek számára egy magasabb szintű odafigyelést, tudást, az érzelmek intenzívebb átadását." - (Gróh Ilona, a Ringató mozgalom vezetője).

covers_73786.jpg2. Godina Mónika: Lóg a lába, lóg a... (Artemisz Kiadó, 2009)

Godina Mónika gyógytornászként, jövendő gyógypedagógusként, gyakorló anyukaként állította össze tematikus mondókagyűjteményét - egyfajta kreatív segédkönyvet - részben a szülők, nagyszülők, részben a szakemberek számára. Segítségével az olvasó megismerheti azokat a versikéket és a hozzájuk kapcsolódó játékokat, amelyek színesebbé, vidámabbá varázsolják a mindennapokat, lehetőséget adnak a bensőséges együttlétre, emellett az első találkozást jelentik anyanyelvünk szépségeivel.

 

 

 

covers_286842.jpg3. Sándor Ildikó: Tücsökringató - Ölbeli játékok (Hagyományok háza, 2005)

Legelső élményünk, még születésünk előtti időszakból, hogy halljuk anyánk szívének szabályos, ritmusos dobbanását, érezzük minden mozdulásánál, ahogyan ringatózunk. Körülvesz minket, körülölel a biztonságot adó anyaméh. Valaha az újszülött gyermek első játéka volt, hogy anyja az ölébe vette, ringatta, megérintgette, testrészeit megnevezte egy rövid mondóka segítségével: Ezek a játékok mintegy a folytatását jelentik az anyaméhbeli élményeknek. Újra és újra felidézik a gyermekben azt a jó, biztonságos állapotot, közben segítik az átmenetet, gyengéden átvezetnek a kinti világba.

Anyaként fedeztem föl az ölbeli játékokat... Megértettem, hogy e játékok legalább annyira jók a gyerekkel játszó felnőtt számára is, hiszen megadják az együttjátszás élményét, gazdagítják, elmélyítik, meghittebbé teszik érzelmi kötődésünket.

Gyorsan változó világunk magával hozza a játékkultúra átalakulását is, hiszen a gyermeki játék minden korban a maga sajátos módján megtestesíti azt az elvárást, amelyet a felnőttek világa a gyermekek felé megfogalmaz. A gyermek akként játszik, amilyen felnőttként szeretné látni majd őt környezete, ha megnő. Az ölbeli játékokat ma mind kevesebb szülő, nagyszülő ismeri és játssza gyermekével, unokájával.

Hosszú évek termése az a játékgyűjtemény, amelyet e kötetben közzé teszek, s hozzá mindaz a tudás és tapasztalat, amit a saját gyermekeimmel való játszás, és mások tanítása során az ölbeli játékokról szereztem.

Ajánlom ezt a könyvet mindazok számára, akik gyermeket ringatnak az ölükben.

kerekito-1-cd-melleklettel.JPG4. Jakabosné Kovács Judit: Kerekítő-sorozat (Ölbeli játékok, mondókák)

Mondókák pontos játékleírással

A könyv olyan mondókákat gyűjt csokorba, melyek nem csak mondogathatók, de el is játszhatók. Ezt a mondókai sorai közé csúsztatott játékleírások segítik és az énekelhető mondókák zenés verziója interneten meg is hallgatható. Kállai Nagy Krisztina kedves, színes a kicsiknek is izgalmas rajzai könnyedén fölismerhetőek, nagyon szerethetőek. A könyvben egy manócska kísér minket végig, akinek a felfedezése az újabb lapokon önmagában is jó játék. A mondókákat már az egész pici újszülöttek is szívesen hallgatják, közös eljátszásuk pedig 6-8 hónapos kortól egész nagyóvodás korig szórakoztatja a gyerekeket.

green_konyvek.png5. Orszáczky Ildikó-Takács Mari: Csiri-biri tornatár 1-2.

„Az országos népszerűségnek örvendő Csiri-biri tornán elhangzó dalok, mondókák gyűjteményét tartják most kezükben. A 2005 óta nagy sikerrel működő torna célja, hogy a gyerekek különböző -nem szokványos- mozgásformákkal és mozgásfejlesztő eszközökkel ismerkedjenek meg.” (Orszáczky Ildikó)

2. rész: Az országos népszerűségnek örvendő Csiri-biri tornán elhangzó dalok és mondókák immár második gyűjteménye, ezúttal apukákkal is.

covers_179330.jpg6. Gróh Ilona: Kacagtató (Kolibri Kiadó, 2012)

Különleges, szórakoztató és egyúttal nagyon hasznos játékra hívom a felnőtteket és a gyerekeket. A népi hangutánzó játékok nem mondókák, nem mesék, nem is versek. Egyikben sem a történeten van a hangsúly, hanem a huncutkodó játékon. Ha bolondozni merünk a mondatokkal, szavakkal, hangokkal, hangszínekkel, a különböző hangmagasságokkal, a szótagok ritmikus ismételgetésével nagy vidámság születik! A gyerekek csodálva és nevetve hallgatják, később a maguk kedvére is mondogatják. A legnépszerűbb állatokhoz kapcsolódó hangutánzókat a népszerű Ringató-foglalkoztatások elindítója, Gróh Ilona gyűjtötte össze, vidám és szellemes rajzaival Maros Krisztina varázsolta ellenállhatatlanná.

covers_519660.jpg7. J. Kovács Judit: Kacagtató-sorozat Ölbeli játékok magyar költők verseire

Játsszunk a picikkel Kányádi Sándor, Veress Miklós, Illyés Gyula, Csanády Imre és Zelk Zoltán soraira! Érintsük meg a piciket, mosolyogjunk rájuk, mozogjunk velük kántálás közben!

Bal oldalon vers/versrészlet, míg a jobb oldalon a hozzá kapcsolódó játék leírása szerepel.

Kemény lapos, babakéz-biztos kivitel! 

 

 

covers_251920.jpg8. Lackfi János: Százérintő - Ölbeli játékok és mondókák (Móra Kiadó, 2013)

Mesélj „fejmesét” a gyerekednek! Olyat, amit te találsz ki! Éppen akkor és éppen ott… Meglátod: élvezni fogja. Hát még ha „fejből” mondókázol, „kerekítesz” vele! Lackfi János és J. Kovács Judit ezt csinálták. És milyen jól! Még te is használhatod… És mintául is szolgál: így kell – így is kell – a mai szülőknek a mai gyerekkel „kerekíteni”. – Vekerdy Tamás

Lackfi János legújabb mondókáihoz válogatott ölbeli játékokat Jakabosné Kovács Judit drámapedagógus. A Százérintő rímes versikéi és a hozzájuk tartozó mozdulatok az érintés, a simogatás és a humor fontosságán alapulnak. A könyvet az országszerte működő Kerekítő közösség is használja baba-mama foglalkozásain.

covers_134826.jpg9. Nyulász Péter: A baba bab (Betűtészta kiadó, 2016)

Mondókaföldjén ​született Nyulász Péter, nem csoda, hogy szerethető versikék, találós kérdések folynak tollából, eddigi nagysikerű könyvei, a Zsubatta!, a Miazami, Miazmég a gyerekek kedvencei. Könyvheti újdonsága, A baba bab, a kisbabák első hangját utánzó szó, azt a kedves képet festi le, amikor a picik nagy levegőt vesznek, saját hangjuk örömzenéjében fürdőznek, és csak mondják, mondják, hogy abababababababa. Ezzel indulnak el a beszéd fejlődésének buktatókkal teli útján.

A könyv 15 mondókát tartalmaz, és korhatár nélkül játszható, mondható, 0 éves kortól. Szerettük volna, ha a klasszikus, mi tenyerünk kerekecske-gombocska nyulacskája tovább futna, be egészen a mai gyerekek mai tenyerébe, és ők mondanák: „Siket csendet körülöttem zajmorzsákkal meghintettem.”

A baba bab illusztrációit Schall Eszter fiatal grafikus készítette, természetbe olvadó színeket használt, rajzai friss lendülete új látásmóddal gazdagítanak.

A kartonkönyv hátlaján szerepel egy 100% Budakeszi pecsét, ugyanis, az író, az illusztrátor, a nyomda és a kiadó is ebben a rengeteg gyermek lakta városban él és dolgozik.

A könyv ajánlóját Gál Edina, a Fővárosi Beszédjavító Intézet igazgató-helyettese írta, arra a buzdít, hogy „abababázzunk”. És ha ő mondja… 
/Enner Patrícia/

covers_10608.jpg10. Füzesi Zsuzsa: Mondókáskönyv-sorozat (Urbis, 2015)

"Gyermekkorom távolából bukkantak elő ezek a mondókák, szüleim emlékezete is felszínre hozott néhányat, sokat pedig kis barátaimtól tanultam. 
Ezeket gyűjtöttem össze, színes képeket gondoltam ki köréjük. 
Szeretettel nyújtom át nektek, gyerekek. Lapozgassátok, nézegessétek! 
Kívánom, hogy kedvetek teljék benne, akkor is, ha már ismerős szavakra leltek és akkor is, ha csupán most ismerkedtek ezekkel a mondókákkal." Füzesi Zsuzsa

 

 

 

 

b1251952.JPG11. Domonyi Rita: Gyerekdalok és mondókák (Kilátó Kiadó, 2014)

Kisgyermekek életében érzelmileg nagyon fontos szerepet töltenek be a mondókák, a gyerekdalok, melyek a dajkanyelv fontos részét is képezik. 
Annak idején mi fel nőttek is a szüleinktől, nagyszüleinktől tanultuk meg a Hinta, palintát… vagy az Erre csörög a diót… 
A mondókás és énekes játékok során több terület egyidejű fejlesztésével a fiziológiai és pszichológiai folyamatok nagyban befolyásolhatók. 
Észrevétlenül fejlődik a kicsik anyanyelvi (szókincs és artikuláció), testi (légzés, mozgáskoordináció) képessége, 
az emlékezetük, a figyelemmegosztó képességük, a ritmusérzékük. Igazi örömforrás lehet számukra az énekelgető, a „lova goltató" vagy a „höcögtető" közös játék. 
A fáradt, esetleg nyűgös kisgyermek csitítható csendes altatóval. Mindezekre bőven találunk példát ebben az összeállításban, 
csak vegyük kézbe bátran és már kezdődhet is a játék!

covers_500872.jpg12.Gróh Ilona: Jöjj ki, Napocska! - Játékok, dalok, versek (Kolibri Kiadó, 2018)

A népszerű Ringató-könyvek után itt a várva várt friss antológia, amely népi ölbéli játékokat, mondókákat, valamint dalokat és verseket tartalmaz. A könyv egyszerre nyújt fejlesztő szórakozást a kisgyermekes családoknak, és foglalja össze a bölcsődei zenei, anyanyelvi és irodalmi nevelés anyagát.

Gróh Ilona bevezetőjében módszertani útmutató olvasható, a gyűjtemény dalainak éneklését pedig letölthető zenei anyag segíti.

A Ringató-foglalkozásokról jól ismert játékok, mondókák és hangutánzók mellett a kötetben helyet kaptak többek között Nemes-Nagy Ágnes, Tamkó Sirató Károly és Weöres Sándor klasszikusai, illetve Varró Dániel, Nyulász Péter, Tóth Krisztina és még sok kiváló költő legkisebbeknek szóló művei is.

covers_414029.jpg13. Lovász Andrea: Toppantós (Cerkabella, 2016)

Mikor kezdjünk mondókázni egy kisgyerekkel? Ha lehet, még akkor, amikor anya pocakjában lakik. És aztán mindig, mindenhol, minden alkalommal: ringatás, öltöztetés, etetés, fürdetés, altatás közben – játsszuk és dudorásszuk végig együtt vele a napokat. 
A Toppantós a legkisebbeknek készült: a népköltészeti és gyerekirodalmi szövegek legjavát válogattuk ki. A legegyszerűbb dajkarímektől kezdve egészen a verses mesékig, játékmondókákig, találós kérdésekig sok-sok mondogatni valót kínálunk. 
Mivel az egyes népi gyerekmondókák variációinak száma végtelen, mi csak egy-egy változatot mutatunk be, ám arra biztatunk minden olvasót, bátran változtasson, költse át, írja újra ezeket – úgy, ahogyan ő tanulta, ahogyan ő szereti, vagy ahogyan a gyerekének tetszik. S reméljük, azt is felfedezik, mennyi játéklehetőség rejlik a kortárs magyar gyerekirodalom remekeiben!

covers_185939.jpg14. Nyulász Péter: Zsubatta (Móra Kiadó, 2011)

A Mit sütsz, kis szűcs? vagy a Répa, retek, mogyoró nyelvtörőin generációk nőttek fel, napjainkban szakavatott beszédtanárok oktatják helyes kiejtésre, jó beszédtempóra, választékos nyelvhasználatra a kisgyermekeket. A pösze, hadaró, selypítő óvodai beszélgetéseket hallván, a diszlexiával küzdő kisiskolások erőfeszítéseit látva mégis hiányérzetünk támad. Hol vannak a mai humoros nyelvtörők, a játszva tanító, szórakoztató szójátékok? A beszédfejlesztő versgyűjtemény e hiányt szeretné pótolni, miközben meghitt pillanatokat kínál szülőknek, gyerekeknek, közös játszásra, gyakorlásra hív. A könyv szakszerű használatában színes rajzok segítenek, jelezve, hogy melyik vers milyen nyelvi készséget fejleszt és melyik korosztály számára ajánlott.

 

covers_283109.jpg15. Tóth Emese: Egy zsák mák - Mondókáskönyv (Ventus Libro, 2012)

A magyar mondókakincs gyöngyszemeit tartalmazó kötet a legkisebbekhez és a már olvasni tanulókhoz szól. Az óvodás és kisiskolás gyerekek ritmusérzékét és vizuális fantáziáját a mondókák keltik életre, a kottákkal kísért énekek pedig a kicsiket és szüleiket dalra csábítják. A népköltések rímeit, ringatóit és magyar szerzők – Móra Ferenc, Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza, Pósa Lajos, Benedek Elek, Kosztolányi Dezső, Gyulai Pál – verseit, verses meséit Rippl Renáta elbűvölő illusztrációi kísérik.

 

 

 

+1. A mondókás-sorozat, amelyet kismamáknak, kispapáknak és leendő szülőknek is bátran ajándékozhatunk. A tapasztalat azt mutatja, sokszor jobban szórakoznak rajta, mint a gyerekek. :D

covers_102374.jpgVarró Dániel: Akinek a... sorozat - Korszerű mondókák kisbabáknak (Manó könyvek, 2010)

Varró Dániel, korunk sztárköltője írt már verset felnőtteknek, kamaszoknak, kisgyerekeknek – ám kisgyerekes szülőknek még soha. Saját tapasztalatait sűríti ezekbe a vicces kis mondókákba, hiszen Misi fia alig múlt egy éves. A versek közt van altató (többféle is, az egyik arra az esetre, amikor az apuka már nagyon ideges), öltöztető, büfiztető, pelenkázó és fürdető. Minden szülő felszabadultan kacagva fogja olvasni ezt a szépen illusztrált könyvet, mert "Varró Dani" mindennapi örömeiket énekli meg, a tőle megszokott tréfás, finom eleganciával.
Maros Krisztina illusztrációival.

 

Szívesen csatlakoznál a "Neveljünk olvasókat!" csoporthoz, mert érdekel a gyermek- és ifjúsági irodalom, a mesélés, az olvasóvá nevelés? Csak egy kattintás a képre, 3 kérdés megválaszolása és már nyitom is a kaput! Szeretettel várunk!

copy-of-nevelj-nk.jpg

 

indexkép: Photo by Maura Silva on Unsplash

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr8214595126