Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Mesés évek, égigérő tervek

2019. január 08. - Réka Czakó

13043468_992694214150217_6752437077345239224_n_1.jpg

2018 - egy mesés év

4 hónappal ezelőtt került elém egy felmérés, amelyben igen elszomorító adatokat találtam a magyar gyerekek olvasási szokásairól. Végtelenül lehangoló volt számomra, hogy általános iskolás gyerekek kedvenc könyvként Bogyó és Babócát vagy a Pál utcai fiúkat említik. Hiszen ez azt jelentette számomra, hogy pici koruk óta nem hallottak más mesét és önállóan is csak a kötelező olvasmányokat olvasták. A számok, amelyek azt mutatták mennyi szülő mesél a gyerekeinek esténként, szintén lehangolóak voltak és egy posztban meg is osztottam elkeseredésemet az Égigérő olvasóival.

A posztra érkező reakciók azonban nagyon megleptek: szinte mindegyik kommentelő azt írta, hogy számára ez mennyire hihetetlen, hiszen körülötte csupa olvasó gyerek van, a helyi gyerekkönyvtár dübörög és szinte minden ismerőse mesél esténként a gyerekeinek. Látva a sok lelkes hozzászólást, kezdtem magam újra jól érezni és akkor döntöttem el, hogy a jövőben a pozitív példákra szeretnék koncentrálni az Égigérő oldalán. Hiszen tudjuk, hogy vannak kihívások a gyerekek könyvre szoktatása terén, a szülők ismeretei a mese fontosságáról itt-ott talán hiányosak és naponta olvashatunk a kötelező olvasmányok negatív hatásáról az iskolások olvasóvá nevelésében. De az Égigérő 6 éves fennállása alatt azt is láttam, hogy léteznek azok a könyvek, amelyek egy pillanat alatt szippantják be a gyerekeket, csak meg kell őket találni. A szülők nyitottak a számukra új ismeretekre, ha megtaláljuk azt a fórumot, ahol elérhetjük őket. Sőt, a sokszor unalmas ajánlott olvasmányokra is lehet megoldás: a lelkes, a változtatásokra nyitott tanítók és tanárok felkutatása és a tanítványaik számára izgalmas kortárs olvasmányok bemutatása.

Ezért indítottam el a október első napján a „Neveljünk olvasókat!” csoportot, amely akkori terveim szerint pár hónap alatt néhány tucat „égigérős” szülő és pedagógus számára segítséget jelentett volna a tapasztalatokat megosztani és megtalálni az igazán jó gyerekkönyveket.

Aztán valami hihetetlen dolog történt: az Égigérő blogján, a csoport indulásának napjára időzített cikkemet két nap alatt több, mint 60 ezer ember olvasta el és a cikk kikerülése után pár perccel pittyegni kezdett a telefonom. Aztán már nem is pittyeget, csak egy összefüggő sípolást lehetett hallani. Elkezdtek bejelentkezni az első csoporttagok! Budapesttől Mindszentig, Marosvásárhelytől Sidneyig dőltek befelé a szülők, tanárok, óvónénik, nagyszülők és babavárók, babacsoport vezetők, védőnénik… két nap alatt 3000-en lettünk és olyan csodálatos üzeneteket kaptam, addig számomra ismeretlen emberektől, hogy elmondhatom, sok évre feltöltekeztem pozitív energiákkal. A szülők mellett könyvtárosok, írók, költők, kiadóvezetők, gyerekkönyves szakemberek csatlakoztak hozzánk. Az elmúlt év utolsó heteiben a csoporttagok segítségével összeállított gyerekkönyves listáink több százezer emberhez jutottak el. Túl vagyunk sok-sok indexes kiemelésen (Köszönet érte! :D) és a csoport indulása óta minden bejegyzésünk helyet kap a Minimag.hu oldalán, ahol az ország legjobb gyerekneveléshez kapcsolódó blogjainak írásait gyűjtik. Óriási érzés az évek óta olvasott kedvenceim (Csupaszív Magazin, Mom with Five, A napfény illata, Ökoanyu, Hintafa...) között megjelenni!

A Családinet.hu főszerkesztője, Németh Noémi is elsők között keresett meg, hogy szívesen közvetítené az olvasóik felé a „Neveljünk olvasókat!” csoport tagjainak tapasztalatait. Úgy sejtem, rajtuk keresztül is sok száz remek csoporttagra leltünk! Köszönet ezen oldalak lelkes támogatásáért!

Köszönet továbbá a nagymamáknak, akik lányaiknak és fiaiknak küldik a csoportba vezető linket. A kismamáknak és kispapáknak, akik a játszótéren vagy a játszóházban viszik hírünket. Az erdélyi óvónéninek, aki a csoport indulása után reggelente, kézzel írott cetlikkel várta a szülőket, hová jöjjenek könyvet keresni. A baba-mama klubok vezetőinek, akiknek áldásos tevékenységét lelkesen kutattam, hiszen ha egy településről egy napon belül 10-15 anyuka is bejelentkezett már sejthető volt, honnan az információ. A zala megyei védőnéninek, aki családlátogatásokkor invitálta meg közénk a kisgyerekes anyukákat.

De legfőképpen el nem múló hála a csoporttagoknak: a leglelkesebb hozzászólóknak, akik minden bejegyzésnél segítenek a könyvgyűjtésben, ötletelésben. Javaslataiknak köszönhetően sok-sok család karácsonyfája alá, osztályok, óvodai csoportok könyvespolcaira kerültek igazán jó, minőségi gyerek- és ifjúsági könyvek. Köszönet a sok-sok „toborzónak”, akik facebook csoportok tucatjaiban használnak ki minden lehetőséget, hogy egy-egy gyerekkönyves kérdés alatt ajánljanak minket! :D

Ma 4916 tagunk van, az Égigérő facebookon oldalán pedig átléptük a 8000 követőt!

2019 – Égigérő tervek

Bevallom, 2019-re égigérő terveket dédelgetek a bloggal és a „Neveljünk olvasókat!” csoporttal kapcsolatban:

  • Tovább folytatjuk a tematikus és korosztályos könyvlisták „gyártását”.
  • Írókat, költőket, illusztrátorokat szeretnék Nektek kicsit közelebbről bemutatni. Azt hiszem, csak az mondja, hogy ma már nem íródik igazán jó gyerekkönyv, aki nem olvasta Máté Angi, Nyulász Péter, Molnár Krisztina Rita, Palásthy Ágnes, Fésűs Éva, Simon Réka Zsuzsanna, Kertész Erzsi és a többi remek kortárs szerző könyveit.
  • Egyik legkedveltebb cikkünk egy iskolai könyvtáros tagunk gyerekkönyves listája volt, amin a családja kedvenc gyerekkönyvei szerepeltek. Ennek sikerén felbuzdulva keressük azon olvasó családokat, akik szívesen megmutatnák, milyen könyvek sorakoznak az ő polcaikon.
  • Lelkes óvónőket, tanárokat, könyvtárosokat kutatunk fel, akik reményeim szerint megosztják velünk, hogyan szerettetik meg a hozzájuk járó gyerekekkel a meséket, verseket, könyveket.
  • Külföldi példákat, könyves ötleteket gyűjtünk olvasásnépszerűsítésre, fejlesztésre
  • Az Égigérő elmúlt 6 évében több ezer könyvet juttatunk el olyan gyerekekhez, akiknek családi körülményei nem tették lehetővé a saját kis könyvtár kialakítását. Erről a szokásunkról idén sem mondanék le.
  • Számtalan olyan gyerekkönyvkiadó van Magyarországon, amelyek évek óta hihetetlen energiákat áldoznak arra, hogy elérhetővé tegyék számunkra a minőségi kortárs gyerekirodalmat. Igyekszem, hogy idén róluk is többet megtudjunk.
  • Természetesen lesznek ötletgyűjtések mesés-könyves kiegészítők terén is és az Égigérő Pinterest oldalát is szeretném bővíteni jobbnál-jobb, olvasási kedvet serkentő ötlettel.
  • Reményeim szerint a csoporttagok, a mesélés és a gyermekirodalom lelkes híveinek segítségével egyre több szülőt győzünk meg a mesélés, mondókázás, a közös és önálló irodalmi kalandozás fontosságáról.

Saját bakancslistámra pedig felkerült a bolognai gyerekkönyv-vásár és a német meseút, amely a Grimm testvérek mesehőseinek „lakóhelyeit” köti össze, brémai végállomással.

Azt gondolom, nem fogunk unatkozni! :D

Ha szívesen csatlakoznál hozzánk, mert érdekel a gyerek-, és ifjúsági irodalom, a mesélés, az olvasóvá nevelés, csak egy kattintás a képre, 3 kérdés megválaszolása és már nyitom is a kaput!

copy-of-nevelj-nk.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr6414548696
Nincsenek hozzászólások.