Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Szeretnétek a gyerekek adventi naptárát idén közös élményekkel megtölteni? Mesés megoldást mutatok!

2018. november 19. - Réka Czakó

Egyre többször halljuk vagy olvassuk szülőknek szóló fórumokon, hogy nem kellene az ünnepi időszakokban sok-sok felesleges tárggyal, édességgel elárasztani a gyerekeinket. Kiemelten igaz ez az adventi időszakra, amikor ötlet híján sokszor töltjük meg a kis zsákokat apró-cseprő műanyag semmiségekkel, pár hónap után ránk romló cukrokkal, csokoládéval, soha többé elő nem kerülő haszontalan dolgokkal. Idén legyen ez másképp: adventi zsákok helyett nyitogassunk mesekönyveket! Olyan könyveket, amelyek arra születtek, hogy a karácsonyi csodára készítsék fel a család aprajának és nagyjának szívét.

Ilyeneket hoztam most Nektek! A következő mesekönyvek mindegyike 24 történetet vagy fejezetet tartalmaz, amelyekből december első napjától a család minden nap egyet közösen "kinyithat". Bízom benne, hogy megtaláljátok közöttük azt a kötetet, ami igazán emlékezetessé teszi számotokra ezt a csodálatos időszakot.

 

24-karacsonyi-mese.jpg

 

Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese (Naphegy Kiadó, 2015)

A Naphegy kiadó mesekönyve különösen szép keveréke a klasszikus meséknek, a karácsonyvárás szép, meghitt pillanatainak és a keresztény kultúrkör ünnepváró történeteinek:

24 adventi és karácsonyi történetet tartalmaz a kötet. A keretmese egy manócsaládról szól, melyben az erdőben élő nagypapa a gondjaira bízott unokáknak minden ébredés után egy-egy történetet mesél az emberek világából. A mesék a csodáról, a jóság/szeretet erejéről, a mikulásvárásról és a betlehemi születésről szólnak.

A "Neveljünk olvasókat" csoportban ajánlották többen is ezt a mesekönyvet. Több olyan család is van a csoportban, akiknél évek óta Kismackóval készülnek a karácsonyra. Sajnos már bolti forgalomban nem kapható de könyvtárban mindenképpen érdemes megkeresni:

Ingrid Uebe: Kis Mackó nagy utazása - Adventi naptár és mesekönyv (Dinasztia Tankönyvkiadó, 2011)

covers_329457.jpgA "Neveljünk olvasókat" csoportban ajánlották többen ezt a könyvet. A hozzászólásokból úgy tűnik, több család évek óta visszatérő adventi mesekönyve a Kis Mackó utazásának története:

 

 

 

 

Mint a napkeleti bölcsek és miként a pásztorok, Kis Mackó is útra kel, hogy a csillagot követve karácsony estére Betlehembe érjen. Küldetése van: át kell adnia az állatok Kisjézusnak szánt ajándékait, amelyeket útja során gyűjt a zsákjába. Ki mohapárnát ad, ki havasi gyopárt – ki-ki azt, ami a számára a legértékesebb. 23 napi vándorlás, 23 ajándék 23 állattól… A 24. napon Kis Mackó megérkezik Betlehembe, és átadja mindazt, amit rábíztak.

Huszonnégy kedves történetből álló karácsonyi mese, képeskönyv, el nem évülő, fölállítható adventi naptár – közös mesélésre, nézegetésre, önálló olvasásra a hosszú, karácsonyváró téli estéken.

Timo Parvela: Miú, Vau és a hatalmas hógolyó (Kolibri Kiadó, 2013)

letoltes_4.jpeg

Az Égigérőt követő olvasók már jól tudják, hogy megrögzött Miú és Vau rajongó vagyok. A kutya-macska páros minden történetét imádom és kikerülhetetlennek gondolom, amikor igazán jó gyerekkönyvekről beszélünk. Mivel a páros történetei mindig a szeretetről és az elfogadásról szólnak, így az adventi időszakban is ott a helyük az esti mesélésekkor. A 24 fejezet történetei meglehetősen rövidkék, így érdemes a hétköznapi mesélések adventi kiegészítéseként fellapozni egy-egy fejezetet. 

Sajnos a könyvet nem sikerült megtalálnom bolti forgalomban, amit nem is igazán értek. A Kolibri Kiadó folyamatosan jobbnál-jobb gyerekkönyvekkel jelentkezik de mindig nagyon szomorú leszek attól ha a sok új cím miatt elvesznek azok a történetek, amiknek pedig folyamatosan ott lenne a helyük a boltokban. :(  Szóval, futás a könyvtárakba és szerezzétek meg az ott bujkáló példányokat! 

Egy reggel Miú a világ legnagyobb adventi kalendáriumát találja dombtetőre épült égszínkék házikójuk előtt. A gömbölyű naptár olyan, akár egy hatalmas hógolyó, és mindegyik ablaka csodálatos meglepetést rejteget. Kiderül, hogy a naptárt barátja, Vau készítette Miúnak. Azonban egy óvatlan mozdulat következtében a hógolyó megindul, legurul a dombról, keresztülhömpölyög a falun, majd elsüllyed a tóban. 
„Hogyan kaphatnám vissza az ajándékaim?“ – töri a fejét Miú. 
„Hogyan tudjuk helyreállítani megrongálódott házainkat?“ – tanakodnak a falubeli állatok, akik azt hiszik, a Mikulás haragudott meg rájuk. 
„Hogyan tudnám jóvátenni a hógolyó rombolását?“ – töpreng Vau.

Parvela magával ragadó története – 24 rövid fejezetből álló mesefüzére – a karácsonyvárásról és a meglepetésekről, barátságról és önzésről, szélhámosságról és segítőkészségről, valamint az adventi csodavárásról szól.

Szabó T. Anna: Adventi kalendárium (Pozsonyi Pagony, 2018)

A Pozsonyi Pagony karácsonyi újdonsága a T. Szabó Anna verseiből összeállított válogatás, melyhez Rofusz Kinga készített csodálatos illusztrációkat:

covers_508050.jpg

Zöld angyaltoll, egy kis fenyőág,
karácsonyszagú és meleg.
"Gyújtsd meg a legutolsó gyertyát!"
Ez az angyali üzenet.

És be is mehetsz -- vár az ünnep,
és minden zárt ajtót kitár.
A fa alatt angyalok ülnek --
az ünnep azé, aki vár.

Az ünnep azé, aki várja - és a várakozás ugyanolyan szép, mint maga az ünnep. A kint sötét és hideg, bent gyertyafényes, meleg téli estéken, amikor már túl vagy a rohanáson, és minden csokit megettél, csöndesedj el Szabó T. Anna békés soraival és Rofusz Kinga gyönyörű képeivel! Ha türelmes vagy, minden napra találsz egy verset... egészen karácsonyig.

Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt (Manó könyvek, 2018)

tn_205x300_139469534.jpg

Alex T. Smith kisiskolásoknak szóló, nagybetűs Claude-sorozata évek óta állandó visszatérője az Égigérő ajánlóknak. Ezért is voltam nagyon kíváncsi a szerző karácsonyi történetére. A kiadó jóvoltából sikerült  "előadventeznem" egyet és óriási élmény volt! Kedves és szívet melengető a kis Fülöp története és annyi jópofa és meglepő karakter van oldalról-oldalra benne, akik külön mesét is érdemelnének. A kötet illusztrációi szintén élményszámba mennek. De ami igazán különlegessé teszik Smith történetét, azok a fejezetekhez tartozó barkácsötletek, receptek, közösen elkészíthető apróságok. Ez a könyv nem csak egy-egy esti mesét de egy komplett családi programot hoz el nekünk a karácsony előtti hetekre. Érdemes azonban előkészülni erre a könyvre! Ahhoz, hogy valóban élvezet legyen a történettel töltött idő, anyáéknak célszerű a fúrás-faragáshoz, sütéshez-főzéshez jó előre beszerezni a szükséges alapanyagokat. :)

24 és fél fejezet, egy mese és egy adventi nagy utazás, amellyel mindenki felkészülhet az ünnepre – mindezt nyújtja Alex T. Smith legújabb, gyönyörűen illusztrált könyve. 
Fülöp, a kisegér feladata, hogy eljuttassa Olivér levelét a Mikulásnak, miközben küldetése alatt rengeteg izgalmas kalandot él át, és igaz barátokat is szerez. 
Mint egy igazi adventi kalendáriummal, úgy számolhatunk vissza karácsonyig, és kipróbálhatjuk azt a sok kreatív ötletet, amelyekből minden napra kínál a könyv: írhatunk levelet a Mikulásnak, vagdalthúsos pitét, karácsonyi üdvözlőlapot, ajándékokat és díszeket is. 
Fülöp történetével olyan szívmelengető karácsonyi mesét veszünk a kezünkbe, amely minden bizonnyal igazi családi hagyománnyá válik és minden évben újra előkerül majd.

Bajzáth Mária: Adventi népmesék és legendák - 24 ünnepváró történet a világ minden tájáról (Meseközpont, 2016)

letoltes_1_2.jpeg

Családi körben is nagyszerű közös élmény lehet a következő könyv történeteinek felolvasása de ez az a kötet, amit iskolákba (tanórára és napközibe is) és könyvtárak gyerekprogramjaihoz is bátran ajánlok, közös ráhangolódásra, a karácsonyi készülődés kísérőjeként: 

A ​népmesék és legendák évezredek értékeit, nemzedékek tudását őrzik. Az örök életű történetek kiemelik az olvasót a mindennapokból, és minden korosztálynak örömet hoznak, nemcsak az Advent napjaira. 
A világ minden tájáról válogatott népmesék ünnepről, szeretetről, jócselekedetekről szólnak. A lappok meséje a fényről, a magyar legendák Jézus születéséről, cselekedeteiről, a szláv történetek az ünnep erejéről. A felsoroltakon kívül, olvashatunk még a gyűjteményben mexikói, olasz, cigány, lapp, orosz, eszkimó, ukrán, francia, cseh, norvég, perzsa történeteket az ünnep erejéről, az igazi vendégszeretetről, és a valódi emberi kapcsolatok csodáiról. 
A könyv adventi kalendáriumként is használható, december első napjától karácsonyig minden napra jut egy történet. A huszonnégy történet az ünnepváró napokon lehetőséget teremt, meghitt, összebújós pillanatokra, és egy olyan különleges ajándékozásra, amelyben az is kap, aki ad, és az is ad, aki kap. Mesélni és mesét hallgatni mindenkinek öröm, a mese kicsinek-nagynak életre szóló ajándék. 

Ha úgy érzed, hogy szívesen olvasnál még remek gyerekkönyvekről és arról, hogyan nevelhetsz olvasó gyerekeket, megosztanád ilyen irányú tapasztalataidat szülőkkel, könyvtárosokkal, pedagógusokkal, várunk szeretettel az Égigérő facebook csoportjában! Kattints a képre, jelentkezz és már nyitom is a kaput! :D 

copy-of-nevelj-nk.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr6014378890
Nincsenek hozzászólások.