Neveljünk olvasókat!

Égigérő

10 karácsonyi gyerekkönyv, amiben nem a Mikulás hozza az ajándékot!

Magyar szerzők ünnepváró történeteiből válogattunk

2018. november 16. - Réka Czakó

 

szabad_e_bejonni_ide_betlehemmel_cd_melleklettel.jpg

Hihetetlenül szerencsésnek mondhatjuk Magunkat, hiszen a Föld számos országát megelőzve, a Mikulás a magyar gyerekekhez jön elsőként, hogy mindenféle finomságot tegyen a kis csizmákba. A fehér szakállú tudja, hogy hozzánk Karácsonykor a Jézuska hozza az ajándékot, így szenteste neki van ideje más nemzetek gyerekeihez is elrepülni. Lássuk be, hogy elég bután nézne ki, ha Mikulás és Jézuska egymásban botladozna a karácsonyfát kerülgetve, miközben az ajándékokat hozzák….”

A Ti sztoritok hogyan hangzik? Ugye, már Te is próbáltad szülőként megmagyarázni az adventi időszakban ránk zúduló karácsonyi filmek és reklámok után kérdőn Rád néző gyerekednek, hogy hogyan is áll a helyzet a Mikulással, aki a mesék szerint karácsonykor repüli körbe a Földet és lepi meg a gyerekeket. Akkor sem jobb a helyzet, ha karácsonyi mesekönyvekkel töltitek a decemberi estéket, hiszen az ünnepi képeskönyvek is a karácsonyra készülődő manókkal és rénszarvasokkal vannak tele.

De vajon probléma ez? Okoz ez bármiféle zavart a picik fejében? A családunk tapasztalatai alapján azt mondhatom, nincs itt kérem semmi probléma! Mi aztán igazán lubickoltunk a karácsonyos-mikulásos mesekönyvekben, de az sohasem volt kérdés, hogy hozzánk ki és mikor hoz ajándékot, és maga a csodavárás is kitartott 10 éven át. Idén várjuk először a szentestét úgy, hogy túl vagyunk a NAGY BESZÉLGETÉSEN Jézuskáról, Mikulásról, Húsvéti nyusziról, Fogtündérről.

Azt hiszem, a sokfajta karácsonyi történet nem veszi el a gyerekektől a hitet, és nem is zavarja össze őket, ha mi, Szülők felkészülünk némi magyarázatra. Arról nem is beszélve, hogy olyan lélekmelengető vagy vicces Mikulás-sztorikat találunk a könyvesboltokban, hogy kár lenne őket kihagyni csak azért, mert egy kis beszélgetés szükséges a helyzet megértéséhez. Legyünk őszinték egymáshoz, kedves Szülőtársaim! A gyerekeink elhiszik, hogy a Mikulás csizmákat tölt, a Jézuska pedig fákat cipel és ajándékokat csomagol. Azt ne hinnék el, hogy a pocakos öregúr pár országgal arrébb, az adott nép szokásainak köszönhetően máskor érkezik?

Azt azért joggal kérdezhetnénk, hol maradnak a karácsonyi történetekből a magyar hagyományok? Hol vannak azok a történetek, amelyekkel a MI KARÁCSONYUNKRA tudunk készülni, Jézuskával, angyalokkal, magyar népszokásokkal? Pár éve már megjelent egy-két fehér holló, de az idei évünk kifejezetten erős ezen a téren. Ha nem is tömött sorokban, de érkeznek a magyar és más népek hagyományait bemutató gyerekkönyvek, és egyre több az olyan képeskönyv is, amiben szinte nem is esik szó az ajándékozásról. Sokkal inkább a karácsonyra való készülődés nyugodt, békés, szeretetteljes hangulatára helyezi a szerző a hangsúlyt.

Mivel a "Neveljünk olvasókat!" csoportban is olyan sokszor szóba került mostanában ez a téma, összeállítottam egy újabb listát olyan mesekönyvekből, amikben

NEM A MIKULÁS HOZZA A KARÁCSONYI AJÁNDÉKOT! :)

 

 

covers_159985.jpg1. Bartos Erika: Bogyó és Babóca karácsonya (Magán kiadás, 2018)

Emlékszel még Bogyóra és Babócára? A csigafiú és a katicalány most együtt várják a Télapót és izgatottan készülnek a karácsonyra. De vajon hova tűnt Bogyó ajándéka? És minek örülne a százlábú?

 

 

 

covers_505895.jpg2. Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya (Naphegy Kiadó, 2018)

Közeledik a karácsony, nagy az izgalom az Öreg Tölgy aljában. Mi is részesei lehetünk az ünnepi készülődésnek, és láthatjuk, hogy Mimiéknél a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem az együttlétről és a gondoskodásról is szól. Közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak, és visznek egy kis meleget azoknak, akik fáznának karácsony éjjel. 
A mézeskalács illatú karácsony után aztán eljön a vidám farsangi mulatság, mi pedig megtudjuk, hogy nem minden lovag lovagias, és a lányok is lehetnek kalózok.

Tamás Zsuzsa legújabb Mimi-kötetében üdítően más hangon mesél a karácsonyról, mint amit megszoktunk, és egyszerűen, de nagy érzékenységgel beszél nehéz kérdésekről.

covers_368179.jpg3. Radnóti Blanka: Borisz világgá megy (Naphegy Kiadó, 2015)

Két rövid mese Boriszról, a kajla kiskutyáról. Borisz nagyon régóta várja az első hópelyhet, ezért amikor megérkezik, nyomban ki akar menni, ugrándozni és hókutyát építeni. Csakhogy túl késő van már, a gazdája azt javasolja, csak másnap reggel induljanak. Borisz nem tud várni, ezért elhatározza, hogy világgá megy. A második mesében Borisz megismerkedik az ünneppel és a meglepetéssel.

 

 

tn6_b97716.JPG4. Marék Veronika: Kippkopp karácsonya (Ceruza Kiadó, 2016)

Kippkopp meglesi a várost, mert hallotta a cinkétől, hogy ott a lakásokban karácsonyfa is van télen. A segítőkész karácsonyfa dísz mindent elmutogat Kippkoppnak és aztán egy csilingelő hang után egészen különös dolgok történnek. Olyan különösek, hogy végül a kis cinke és Kippkopp is karácsonyozik az erdőben.

 

 

 

 

 

 

igazi-karacsony-cd-melleklettel.jpg5. Boldizsár Ildikó, Farkasházi Réka: Igazi karácsony (Kolibri Kiadó, 2017)

Mi a karácsony titka? Mitől válik igazán különlegessé ez a nap? Vajon látható-e az igazi ünnep, vagy egészen más módon találhatunk rá?

Farkasházi Réka az Igazi karácsony című, hangjátékot és mesét is tartalmazó képeskönyvben azt kutatja, miből fakad ennek az ünnepnek a valódi varázsa. Boldizsár Ildikó meséjében a Gyöngyszemű Lány a szív muzsikájában leli meg a választ. A könyvhöz tartozó CD-n pedig a Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar meghitt vagy éppen vidám karácsonyi dalai segítenek abban, hogy kicsik és nagyok együtt fejtsék meg, milyen is az igazi karácsony.

 

 

covers_508050.jpg6. Szabó T. Anna, Rofusz Kinga: Adventi kalendárium (Pozsonyi Pagony, 2018)

Zöld angyaltoll, egy kis fenyőág,
karácsonyszagú és meleg.
"Gyújtsd meg a legutolsó gyertyát!"
Ez az angyali üzenet.

És be is mehetsz -- vár az ünnep,
és minden zárt ajtót kitár.
A fa alatt angyalok ülnek --
az ünnep azé, aki vár.

Az ünnep azé, aki várja - és a várakozás ugyanolyan szép, mint maga az ünnep. A kint sötét és hideg, bent gyertyafényes, meleg téli estéken, amikor már túl vagy a rohanáson, és minden csokit megettél, csöndesedj el Szabó T. Anna békés soraival és Rofusz Kinga gyönyörű képeivel! Ha türelmes vagy, minden napra találsz egy verset... egészen karácsonyig.

tn6_id22-307684.JPG7. Gimesi Dóra, Szegedi Katalin: A tündér csizmája (Pozsonyi Pagony, 2018)

Egy aprócska város aprócska utcájában él egy vidám cipészmester, aki meg szeretné tanítani a három fiának is a mesterségét, ám a fiai erről hallani sem akarnak: az egyik bankigazgatónak áll, a másik centercsatárnak, a harmadik meg feleségül vesz egy királykisasszonyt, és attól fogva csak heverészik a kanapén. 
A cipészmester ezután már nem mosolyog és nem fütyörészik, egyre kevesebb cipőt készít, míg egy napon végül bezárja a műhelyét. Karácsony előtt néhány nappal azonban bekopog hozzá egy tündér, aki hétmérföldes csizmát szeretne csináltatni magának… 
Vajon ajtót nyit a szomorú suszter? Vajon hajlandó még valaha cipőt készíteni? És kiteszi-e még a lábát a műhelyéből? Kövesd a mese fonalát, majd a lábnyomokat a hóban, és nézd meg, hova készül a tündér az új csizmájában!

 

b1087207_1.JPG8. Mészöly Ágnes, Rofusz Kinga: Hófehér Karácsony (Cerkabella Kiadó, 2013)

Mészöly ​Ágnes könyve a klasszikus karácsonyi mesekönyvek hagyományát eleveníti fel. 
A szövegben nemcsak ismert, varázsos motívumok (angyalok, varázspor) szerepelnek, hanem a szerző által létrehozott fantasztikus motívumok is (légikocsi, ajándékszállító angyalok) s mindezek egy családi utazásos-elakadásos történetben kedves, meghitt karácsonyi mesét eredményeznek. 
A történet több szálon folyik: egyrészt szentestén egy kis bakonyi faluban, szakadó hóesésben egy nagymama várja haza fiát és annak kétgyerekes családját. Másrészt a nagyvárosból útnak induló család kalandjait olvashatjuk: nem sokkal a cél előtt megcsúsznak a hóesésben, és elakadnak az autóval. Harmadrészt két angyal bajlódik egy túlterhelt légikocsival, amivel a bakonyi falucskába szánt karácsonyi ajándékokat kell leszállítaniuk, ők is éppen a család elakadt autója mellett szenvednek balesetet. Az angyalok némi varázsporával a két gyereknek sikerül segítséget hívni a faluból, így Fuvaros Jocó nemcsak a család autóját húzza ki a kátyúból, hanem az angyalokkal együtt a karácsonyi ajándékokat is leszállítja. Az angyalok meglepetés ajándékként megkapják a család narancsos csokoládétortáját.

Rofusz Kinga illusztrációjával a szöveg még közelebb kerül a karácsony csodákkal teli világához, hiszen a művésznő légies, pasztell figurái nemcsak a földön túlit, de a meghitt békességet is idézően mesebeliek.

 

 

tn6_b1301258.JPG9. Elfelejtett lények boltja - Mai szerzők ünnepi antológiája (Cerkabella, 2011)

Karácsonyi antológiánkban újszerű hangon kívánjuk megszólítani a gyerekközönséget. Ez a hang a kortárs gyerekirodalmi szövegek hangja, melyben a humornak, vidámságnak, a játéknak kitüntetett szerepe van. Természetesen nem kívánjuk varázstalanítani a karácsonyt – éppen ellenkezőleg, a karácsonyi ünnepvárást, csodavárást a gyerekek szemszögéből szeretnénk láttatni, azaz a gyerekek varázslatokkal telített világához közelíteni. Nézetünk szerint az öröm és a vidámság éppen úgy része a karácsonynak, mint a szeretetteljes odafordulás, így kiadványunkkal hagyományos értékrendet kívánunk közvetíteni, de irodalmilag igényes gyerekhangon. 

A kiadvány nagy alakú, színes, albumszerű könyv. Esztétikai minőségére garanciát jelent a négy felkért illusztrátor személye: Szegedi Katalin, Rofusz Kinga, Gyöngyösi Adrienn és Szulyovszky Sarolta. Ezek a művészek hagyományos technikákkal klasszikus, részletgazdag, gyönyörködtetésre, böngészésre alkalmas, pompás illusztrációkkal látták el a könyvet. 
Boldog ámulást-bámulást kívánunk!

tn6_b288701.JPG10. Bajzáth Mária: Adventi népmesék és legendák (Meseközpont, 2015)

A ​népmesék és legendák évezredek értékeit, nemzedékek tudását őrzik. Az örök életű történetek kiemelik az olvasót a mindennapokból, és minden korosztálynak örömet hoznak, nemcsak az Advent napjaira. 
A világ minden tájáról válogatott népmesék ünnepről, szeretetről, jócselekedetekről szólnak. A lappok meséje a fényről, a magyar legendák Jézus születéséről, cselekedeteiről, a szláv történetek az ünnep erejéről. A felsoroltakon kívül, olvashatunk még a gyűjteményben mexikói, olasz, cigány, lapp, orosz, eszkimó, ukrán, francia, cseh, norvég, perzsa történeteket az ünnep erejéről, az igazi vendégszeretetről, és a valódi emberi kapcsolatok csodáiról. 
A könyv adventi kalendáriumként is használható, december első napjától karácsonyig minden napra jut egy történet. A huszonnégy történet az ünnepváró napokon lehetőséget teremt, meghitt, összebújós pillanatokra, és egy olyan különleges ajándékozásra, amelyben az is kap, aki ad, és az is ad, aki kap. Mesélni és mesét hallgatni mindenkinek öröm, a mese kicsinek-nagynak életre szóló ajándék. 

szabad_e_bejonni_ide_betlehemmel_cd_melleklettel.jpg+1 Kaláka: Szabad-e bejönni ide Betlehemmel? (Móra Kiadó, 2018)

A Kaláka együttes karácsonyi lemeze több mint három évtizede a zeneszerető közönség kedvence. A legendás - 1987-ben készült - felvételt, amelyen harminc megzenésített vers hallható, ezúttal CD-n, ünnepi díszkiadás kíséretében adjuk közre. A kötetben nem csupán a versek találhatók meg, hanem az adventi szokásokról, a karácsonyi hagyományokról szóló ismeretterjesztő szövegek is, melyeket Rappai Zsuzsa művészettörténész írt. 
A dalok között egyaránt akadnak régi templomi énekek, magyar és külföldi népdalok, valamint klasszikus és kortárs költők - Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kornis Mihály - megzenésített versei. Az összeállítást egy nagyszalontai betlehemes játék fogja keretbe.
A díszkiadás illusztrációit a Hubby-díjas Herbszt László készítette.

 

A jövő héten tovább dübörgünk a karácsonyi könyvlistákkal. Érkeznek az adventi naptárként is használható 24 mesét tartalmazó vagy 24 fejezetből álló gyerekkönyvek, amik igazán meséssé tehetik az ünnepvárást. 

A Neveljünk olvasókat csoportban pedig továbbra is nagy szeretettel várjuk az olyan szülőket és gyerekekkel foglalkozó szakembereket, akiket érdekel a gyerekirodalom és a gyerekek olvasóvá nevelésének módszerei:

copy-of-nevelj-nk.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr4614372307
Nincsenek hozzászólások.