Neveljünk olvasókat!

Égigérő

15 szívet melengető karácsonyi gyerekkönyv

2018. november 13. - Réka Czakó

photo-1541189415997-0f1eb7f2fcfe_1.jpegPhoto by Todd Trapani on Unsplash

A tavalyi karácsonyi könyvajánlóban már megmutattam Nektek a 20 kedvenc karácsonyi mesekönyvemet. Idén azonban olyan szép számban jelentek meg az új kiadványok, hogy gondoltam, újra átnézem a felhozatalt, akad-e közöttük a fogamra való. Nem meglepő módon, nemcsak az idei megjelenésekből sikerült csipegetni, hanem a régebbi kiadások között is találtam még olyan könyveket, amelyeket érdemes felvenni a beszerzési listákra:

 

Kezdjük a legkisebbek lapozóival:

Tarbay Ede - Szimonedisz Hajnalka: Karácsonyi mondóka (Holnap Kiadó, 2017)

Az angol gyermekek egyik kedvenc karácsonyi énekét, a Twelve Days of Christmas-t Tarbay Ede ihletett fordításában leporelló formájában tárjuk a legkisebbek elé. Szimonidesz Kovács Hajnalka varázslatos illusztrációin elevenednek meg a kedves vers szereplői.covers_481983.jpg

 

 

 

 

covers_69496.jpgZdenek Miler: A kisvakond és az egér karácsonya (Móra Kiadó, 2015)

Mézeskalács sütés, karácsonyfa díszítés, ajándékozás kisvakondos, bájos megoldásokkal Zdenek Miler verses lapozójában a legkisebb karácsony váróknak.

 

 

covers_369443.jpg

Susan Niessen: Karácsonyra vár a Mackó család (Manó könyvek, 2011)

A Mackó család már javában készül a karácsonyra.

A házról készült képeket böngészve beleshetünk minden szobába, és megnézhetjük, mit csinálnak Mackóék.
Ez a kis képekkel tűzdelt történet arra hív, hogy együtt olvassunk és keresgéljünk, hisz a sok papírfülecske oldalról-oldalra megannyi meglepetést rejt.

 

 

covers_506383.jpgAxel Scheffler: Pipp és Polli - A karácsonyfa (Pozsonyi Pagony, 2018)

Itt a karácsony! Pipp és Polli feldíszíti a karácsonyfát, tesznek rá mézes sütit, cukorbotot, csokiharangot… De jaj, hová tűntek a díszek? És miért fáj Pipp hasa? Még szerencse, hogy papírból is lehet díszeket készíteni! De szép lett a karácsonyfa!

 

 

 

Ovisoknak ajánlom a következő könyveket:

covers_323678.jpg

Julia Donaldson: Bot Benő (Pozsonyi Pagony, 2014)

Bot Benő egy bot-apuka vicces és megható története: szegény Bot Benő csak futni indult, de folyton bajba keveredik: hol egy kutyának dobálják, hol zászlórúdnak használják homokvárhoz, hol meg pecabotnak. Senki nem érti, hogy ő nem egy egyszerű bot, hanem Bot Benő, komoly háromgyerekes családfő, akinek haza kell jutnia. Még szerencse, hogy előbb Benő menti meg a Mikulást, majd a Mikulás őt - azzal, hogy hazaviszi a gyerekeinek, akiknek a visszakapott apuka a legeslegjobb karácsonyi ajándék!
Igazi Mikulás-ajándék!

 

covers_47086.jpgMarék Veronika: Tálapó és ezüstmackó (Ceruza, 2013)

Kicsi és nagy, fiú és lány – nagy a baj, ha mindkettő ugyanarra a játékra vágyik, amiből csak egy van. Szegény, fáradt Télapó nem is sejti, hogy ajándéka, az Ezüstmackó mekkora felfordulást okoz Marci és Mónika életében. Marci azonban megsajnálja kistestvérét, és kalandos útra indul, hogy örömet szerezzen neki, és békében ünnepelhessenek Karácsony estéjén.


 

 

karacsony-mit-miert-hogyan.jpgAndrea Erne: Karácsony (Mit? Miért? Hogyan?) (Scolar Kiadó, 2013)

A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozatának 36. kötetét lapozgatva az óvodások és a kisiskolások a karácsonyi ünnepkörrel ismerkedhetnek. Megtudhatják többek között, mit ünneplünk karácsonykor, mi az az advent, miért kapnak a gyerekek ajándékot, honnan származik a karácsonyfa, hogyan ünnepelnek más országokban.

 

 

 

 

covers_514867.jpgDr. Seuss: A grincs (Kolibri Kiadó, 2018)

Végre újra olvasható Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa! 

Grincs Kikfalva közelében lakik, és teljes szívéből utálja a karácsonyt. Már ha egyáltalán van szíve... Gyűlöl mindent, ami az ünneppel kapcsolatos. Ezért úgy dönt, ellopja a karácsonyt. Véghez is viszi gonosz tervét, ám földbe gyökerezik a lába, amikor meglátja, hogy Kikfala lakói ajándékok nélkül is boldogan ünnepelnek.

A Kolibri Klasszikusok sorában hatodik Dr. Seuss-könyv most Tandori Dezső klasszikussá vált, mégis megújult fordításában jelenik meg.

 

covers_284536.jpgCynthia Paterson: A bűvös szán (General Press, 2013)

Messze-messze, mesés tájakon innen és varázslatos völgyeken túl, létezik egy csodálatos hely, ahol megállt az idő. Az állatcsaládok békében és szeretetben élnek, s a legkisebbek 
keresztül-kasul becsatangolják a környező vidéket. 
Eltelt egy év, Foxwood ismét a karácsonyra készülődik, varázslatos várakozás lengi be a falucskát. A jó barátok fenyőfáért indulnak az erdőbe, ám útközben egy befagyott tavon csodálatos szánra bukkannak. Ez azonban nem egy közönséges szán, oda repíti az utasait, ahová azok vágynak. Akár a Mikuláshoz is…

 

covers_513802.jpgKate Westernlund: Állatok karácsonya (Manó Könyvek, 2018)

Karácsony este volt, de az erdőben állatoknak ebben az évben nem volt túl sok ünnepelnivalója. Az erdőlakók nem találtak elég élelmet, és a kis szarvas nagyon aggódott, hogy mihez kezdenek majd karácsonykor, ezért egy csillaghoz fordult segítségért. Másnap csengettyűk szavát hallotta a távolból…

 

 

 

Természetesen a kisiskolások sem maradnak karácsonyvárós történetek nélkül. A következő kötetek már önálló olvasásra is alkalmasak, de nálunk a karácsonyi könyvek betűmérettől és tartalomtól függetlenül mindig közös olvasmányok voltak. Hiszen a karácsonyi készülődés egyik legjobb része a közös összekuckózás, olvasás, ráhangolódás:

mikulas.jpgMauri Kunas: Mikulás (Kolibri Kiadó, 2018)

A Finnországban élő Mikulás és a lappföldi Korvatunturi-hegy pont olyan, amilyennek mindig is képzeltük! Mauri Kunnas régóta jó barátságban él a manókkal. Róluk írt könyvében most saját szemünkkel láthatjuk az óriási levélhegyeket Mikulás postáján, elkísérhetjük hírszerző útjukon a cserkészmanókat, bepillanthatunk az ajándékok készítésének titkaiba, és azt is megtudhatjuk, hogyan juttatják el azokat a világ legeldugottabb szegleteibe is. E könyvből minden kiderül Mikulásról, a manóiról és a varázslatos Korvatunturi-hegyről.

 

 

1546212_2.jpgUlrike Rylance: Bors Bori  - A karácsonyfarablás (Naphegy Kiadó, 2018)

Az első eltűnt fenyőfa még nem kelt gyanút. Talán a második sem. De miután leég egy egész fenyőfatelep, egy másikat pedig ritka betegség támad meg, Bors Bori és detektívcsapata már biztos abban, hogy sorozat-fenyőpusztító fenyegeti a békés adventi készülődést.

Az iskolai adventi naptárban fogyatkoznak a meglepetések: közeledik a karácsony. De elképzelhető az ünnep karácsonyfa nélkül? Boriék nyomozásba kezdenek, hogy mindannyian fenyőillatban ünnepelhessenek.

 

covers_57946.jpgRoddy Doyle: Rover megmenti a karácsonyt (Könyvmolyképző, 2007)

Rudolfnak, a rénszarvasnak csupán évi egy napot kellene dolgoznia, akkor is beteget jelent. A kétségbeesett Télapó kénytelen helyettest találni, aki húzhatná a szánját. Az egyetlen, aki elég eszes, jóképű és sármos ahhoz, hogy megfelelően helyettesítse a rénszarvast, nem más, mint egy Rover nevű eb. Ez nem csak nevetségesen hangzik, hanem az is. A Télapó, és vele együtt az olvasó, élete legkalandosabb utazását éli át ebben a könyvben.

 

 

 

Matt Haig Karácsony Apóról szóló sorozatának első két része tavaly már felkerült a karácsonyi könyves listára, de mivel idén megérkezett a 3. rész is, nem hagyhattam ki őket idén sem. Nagyon különleges mese, tele humorral, kalanddal és zseniális szereplőkkel. 9-10 éves kortól ajánlom minden meserajongónak. A hangsúly pedig a MINDEN MESERAJONGÓN van! Azok is bátran ugorjanak fejest ebbe a történetbe, akik még nem gyerekkel olvasnák, csak a saját örömükre. Nem fognak csalódni! 

three_company_couch.png

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak (Kolibri Kiadó, 2017)

Vajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli? 
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat

„A tündérmese és a népmese lenyűgöző, varázslatos keveréke." 
Francesca Simon

„Matt Haig visszacsempészi a karácsonyba az önfeledt boldogságot." 
Jeanette Winterson

A lány, aki megmenti a karácsonyt (Kolibri Kiadó, 2017)

Ahol ​A fiú, akit karácsonynak hívnak véget ért, ott kezdődik ez a könyv. 
Szenteste van, ám minden a lehető legrosszabbul alakul. Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, a remény fénye egyre halványabban pislákol, Karácsony apó pedig tudja, hogy meg kell találnia a kislányt, különben veszélybe kerül az ünnep csodája. 
A nehéznek ígérkező küldetésben azonban nem marad magára: nemcsak a koboldok, a rénszarvasok, hanem maga az angol királynő, sőt egy macskakedvelő, Charles Dickens nevű férfi és egy önzetlen, tiszta szívű konyhásasszony is a segítségére siet, hogy meg tudja menteni Ameliát. 
Csakhogy mindeközben Koboldfalván a feje tetejére áll a világ. A meseglimpik ármányt szőnek, felbujtják a trollokat, Bohó pedig mit sem sejtve a vesztébe rohan…

Karácsony apó és a csokitojás(Kolibri Kiadó, 2018)

A fiú, akit Karácsonynak hívnak és a A lány, aki megmenti a karácsonyt folytatása.
Amelia vagyok, Karácsony apó és Karácsony anyó örökbefogadott gyermeke. Most biztos azt gondolod, könnyű embergyerekként Koboldfalván felnőni, de tévedsz.
Ott van például a koboldiskola: elég kiborító, hogy minden áldott nap karácsonyi dalokat kell énekelnünk - még júliusban is -, és a játékkészítést sem nekem találták ki. De ez még mind elviselhető lenne, ha nem irkálna folyton hazugságokat rólam Vodol apó az újságban.
Mindennek ellenére szeretem az új otthonomat. És amikor a féltékeny Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja Koboldfalvát, szemernyi kétség sincs bennem, hogy a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg. Persze az sem árt, ha a legnehezebb pillanatokban egy Igazmondó Glimpi is melléd áll...

 

A sor végén egy nagy kedvencem, Tolkien Karácsonyi levelei. Szülőként nagy csodálattal olvastam ezeket a minden részletükben kidolgozott, elvarázsolt írásokat. Iskolás gyerekekkel is nagy élmény végigolvasni, de azoknak a szülőknek is ajánlom, akiknél még a gyerekek kicsik ehhez a fajta gyerekirodalomhoz. Szülői énünknek inspiráció, gyermeki lelkünknek pedig egy tökéletes időutazás a csodákkal teli gyermekkorunkba:

covers_417355.jpgJ. R. R. Tolkien: Karácsonyi Levelek (Cartaphilus, 2016)

Tolkien ​gyermekei számára nem csupán az ajándékok miatt volt fontos és érdekes Karácsony apó, ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle: mesélt nekik a házáról, a barátairól és az északi-sarki eseményekről, mulatságosakról és ijesztőekről egyaránt. 
Az első levél 1920-ban érkezett, majd jöttek az újabbak húsz éven keresztül, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző volt – néha a házban találták meg a gyerekek, máskor a postás hozta. 
Az idő előrehaladtával Karácsony apó háztartása egyre nagyobb lett. Eleinte csak a Jegesmedvéről esett szó, ám később felbukkannak Hómanók, Vörös Törpék, Hóemberek, barlangi medvék is, no meg Jegesmedve unokaöccsei, Paksu és Valkottukka, akik látogatóba érkeztek, de aztán ott ragadtak. Mindvégig Jegesmedve maradt Karácsony apó legfőbb segítőtársa, ugyanakkor a legfőbb okozója is azoknak a szerencsétlen eseteknek, amelyek nyomán zűrzavar keletkezett az ajándékok körül. Végül Karácsony apó maga mellé vett egy manót, aki titkárként sokat segített neki. A későbbi levelekben fontos szerep jut a manóknak, amikor meg kell védeni az apó házát és raktárait a koboldok támadásaitól. 
A szívmelengetően kedves kötet bemutatja Karácsony apó reszketeg kézírását, egyúttal a levelekhez mellékelt szinte valamennyi képet is. Nem marad ki persze az ábécé sem, amelyet Jegesmedve szerkesztett a koboldrajzok alapján, ahogy az a levél sem, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.

 

Amikor nem a Mikulás hozza Karácsony este az ajándékot

Itt azonban nincs még vége az ünnepi mesekönyvek sorának. Szülőként sokszor okoz gondot a karácsonyi mesekönyveket olvasva, hogy a legtöbb történetben a magyar szokásoknak nem éppen megfelelő a történetvezetés. :D A történet magával ragadó, az illusztrációk zseniálisak, de hogyan magyarázzuk el a gyereknek, hogy milyen félreértések okán jön Szenteste a nagyszakállú és hogyan kerülik el egymást a Jézuskával.

Azoknak, aki nem éreznek kedvet, tehetséget magukban a kacifántos magyarázatok kiötlésében, hamarosan újabb lista érkezik a magyar karácsonyi szokásokkal kompatibilis mesekönyvekkel. :)

Addig is irány az Égigérő Facebook csoportja és NEVELJÜNK OLVASÓKAT! 

copy-of-nevelj-nk.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr5714368747

Trackbackek, pingbackek:

Nincsenek hozzászólások.