Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Mit és hogyan meséljünk esténként, ha több gyerek van a családban?

2018. november 08. - Réka Czakó

45068898_2758511950956415_8544764966408814592_n.jpg

A családi legendárium szerint édesapám egy szép, nyári nap reggelén úgy döntött, két gyerekkel egy kellemes, pihenős, horgászós napot tölt a festői szépségű Kurcán. Hogy még érdekesebb legyen a móka, nem egy egyszerű partról vagy stégről pecázásról volt szó. Egy klasszikus fa ladikkal vágtunk neki a kalandnak és az első tíz perc maga lehetett a mennyország a bátor apának: természet, csendben gubbasztó gyerekek, enyhe izgalom az úszót figyelve… aztán egy halk suttogás: Én vagyok a kapitány… kis csend, mocorgás, sutyorgás: Nem, én vagyok, a kapitány… Csend, mocorgás, fészkelődés: Nem, én vagyok a kapitány… Én vagyok a kapitány! Nem te! Én vagyok a kapitány!! Felpattanás, kergetőzés, kiabálás: Nem vagy kapitány, mert én vagyok a kapitány!!! Nemmerénvagyokakapitááááááány!!!!

Hát, valahogy így képzeltem én el a több gyerekes családok esti mesélést is, amikor felvetődött, hogy erről is ejtsünk szót a Neveljünk olvasókat csoportban. A megtestesült idill és nyugalom, ami egy pillanat alatt tud csatába váltani. Ki választ mesét? Mennyit? Mikor? Hogyan? Számtalan kérdés merült fel Bennem. Nálam egyfős volt a hallgatóság, így a több gyerekes anyukákat és apukákat kértem meg, hogy osszák meg velünk tapasztalataikat. A hozzászólásokból bizony kiderült, hogy tévedtem. Sok-sok okos trükk és kipróbált módszer létezik arra, hogy minden gyerek megtalálja az örömet és a lelki feltöltődést a közös esti összebújás és mesélés során. Ezúttal ezekből a hozzászólásokból szemezgettem.

Lássuk hát, a „többgyerekes” mesélés kipróbált módszereit és apró trükkjeit:

- Egy kis tesó érkezése természetesen óriási öröm. De gyerek legyen a talpán, akit nem visel meg a „vetélytárs” megjelenése. Ilyenkor sok gyerek úgy érezheti, hogy kicsit háttérbe szorult a szülőknél, hiszem az első pár hétben, hónapban minden a baba körül forog. Ilyenkor még inkább fontos, hogy a kicsi lefektetése után maradjon idő a nagyobb tesóval közös mesélésre. Egy fél órácska, ami csak az övé. Amikor Anya vagy Apa csak rá figyel.

Amikor már a kisebb gyerek is tud csatlakozni az esti összekuckózáshoz, érdemes egy kis lapozós mesével kezdeni a kicsi kedvéért. Ilyenkor is szerencsés ha anya és apa is részese az esti rutinnak és „beosztják” a gyerekeket. Amíg a pici meséje után őt altatja az egyikük, a másik szülő a nagyobb tesóra tud koncentrálni és jöhet az ő meséje!

- Ahogy növekszik a kis tesó az ő korábbi fektetése is szép lassan elmarad. Ilyenkor már az esti mesélés egy valóban közös szokássá válhat. Itt is a pici rövid meséjével, képeskönyvével érdemes kezdeni, (hiszen általában rövidebb a türelem) és utána jöhet a nagy tesó által választott mese. Előfordulhat, hogy a nagy tesó meséjéhez már nem marad türelme a kicsinek de ilyenkor érdemes engedni, hogy egy kicsit arrébb vonuljon és a játékaival molyoljon.

- Ha mindenképpen szeretnétek a kicsit ott tartani a mesélés alatt (mondjuk, mert egyedül van a szülő és nem tud egyszerre két helyre koncentrálni) meg lehet próbálni egy csoporttagunk ötletét: egy rövid mese a kicsinek, egy hosszabb a nagynak és a végén még egy rövidke a kicsinek. A nagy örül, hogy 3 mesét „kap” a kicsinek pedig van oka kivárni a nagyobb tesó meséjét.

- Két kicsinél nagyon szerencsés megoldás lehet ha Anya és Apa is el tud vonulni egy-egy gyerekkel, így nem csak a meseválasztós vita marad el de mindkét gyerek kap fél órácskát a szülőktől, ami csak az övé.

- Amikor több gyereknek mesélünk az illusztrációknak is megnő a szerepük. Előfordulhat, hogy a nagyot már a történet köti le inkább, a kicsi viszont a képek miatt marad a fenekén. (Findusz és Pettson-sorozat, Tony Wolf Mesél az erdő-sorozata, Ablakos mesekönyvek, Hová tűnt a testvérem, Dániel András könyvei...)

- Nem kell mindig a mesekönyvhöz ragaszkodni! Előfordulhat, hogy egy-egy gyereklexikon, ismeretterjesztő könyv böngésző vagy ablakos könyv az összes gyereket leköti és az esti mesélés teljes idejét kitölti a közös könyvnézegetés, beszélgetés. De a versekről, verses mesékről sem szabad elfelejtkezni. A verses mesék gyakran még akkor is lekötik a kicsi tesót ha nem is érti még egészen a szöveget. A ritmus és rímek magukkal ragadják és ha ezekhez még izgalmas illusztráció is párosul, nagyobb az esély rá, hogy kivárja a végét így nagyobb tesó is jobban bele tud merülni. (Dr. Seuss-sorozat, Julia Donaldson könyvei, Vincent Cuveliert Emil-sorozat, Lackfi János és Varró Dani verses történetei)

- A vers gyűjtemények általában több korosztályhoz szólnak, így pár éves korkülönbséggel is lehet egy könyvben mindenkinek megfelelő verset találni. Ebből ráadásul fejenként 2-3 is beleférhet egy estébe. Mert tudjuk, hogy egy gyereknél néha csak a mennyiség a lényeg! :D (Friss Tinta, Válogatós könyv, Részeg elefánt...)

- Érdemes őrizgetni a gyerekek kedvenceit, hiszen később a nagy által szeretett könyvek előkerülhetnek a kis tesónál is és annak ellenére, hogy a nagyobbak sokszor „háborognak” a dedós mesék újra és újra olvasása ellen, a tapasztalat azt mutatja a kis lelküknek végül mégis jól esik a régi kedvenc felbukkanása. Ha ilyenkor a pici azt is megtudja, hogy a nagynak ez volt az egyik kedvence és előkerül néhány régi történet az ő pici korából, felér bármilyen segítő mesével. A nagy nosztalgiázik, a kicsi csodál… :D

- A nagyobb tesók érdeklődését jobban fel lehet kelteni a kicsi meséje iránt ha részt vehet a könyv kiválasztásában. Könyvtárban, könyvesboltban érdemes kikérni a bölcs nagy véleményét egy-két könyv erejéig. Hiszen ő már tapasztaltabb mesehallgató és tesót is ő ismeri legjobban a világon! Már nem csak a történet de a kicsi reakciója is oda fogja vonzani a nagyot az általa javasolt mese olvasásakor.

- Több család javasolta a diafilmek becsempészését az esti mesék közé. Három gyerekes anyuka írta, hogy náluk minden este másik gyerek választhatja ki a diafilmet, amivel kezdődik a mesélés. Utána a másik két gyerek választ egy-egy mesét.

- A humor faktor kiemelten fontosnak tűnik a tesóknak meséléskor. Bár itt is fontos a korkülönbség nagysága de ha az egyik gyerek még csak a képeken kacarászik, a másik pedig már a nyelvi humort is megérti, már garantált is a közös kedven megtalálása. (pl. Nicholas Oldland A medve, a jávorszarvas és a hód sorozata)

- Ovis, kisiskolás tesók választott egy-egy rövidebb meséje olvadhat össze idővel gyerekregények egy-két fejezetévé. Amikor a kisebb tesó eléri a 4-5 éves kort és az állatos-és énmesék után már felkészült a tündérmesékre, a nagyokkal együtt tudja már értékelni a bonyolultabb, fejezeteken és estéken át folytatódó történeteket. (Berg Judit Lengemese-sorozata, Panka és Csiribi-sorozat, Titi a toronyház tetején és folytatásai, Két kis dínó-sorozat…)

- Ha a gyerekek között van már kisiskolás, éppen olvasni tanuló és egészen kicsi, akkor ismét érdemes elővenni a nagyobb testvér kiskori kedvenceit, amelyek a szövegük és a sok illusztráció miatt tökéletesen alkalmasak arra, hogy a nagy olvasson a kicsinek. Az egyiknek büszkeség a másiknak csodálat… Az olvasás gyakorlásáról nem is beszélve! Tiszta öröm! (Boribon-sorozat, Kippkopp sorozat, Anna, Peti Gergő-sorozat, Bogyó és Babóca)

- Amikor az összes gyerek már kisiskolás, érdemes az önálló olvasmányok mellé közösen választani egy gyerekregényt is, amit esténként felolvasunk nekik. Az önálló olvasás csodálatos dolog de még a 10-11 éves gyerek is igényelheti a közös irodalmi kalandozást. A kisiskolások sokszor fáradtak, frusztráltak és egy esti közös mesélés oldhatja legjobban bennük a feszültséget. (Rumini, Fairy Oak-sorozat, David Walliams könyvek, Roald Dahl könyvek...)

Talán itt is, mint a gyereknevelés oly sok területén, elmondható türelemmel és következetességgel előbb-utóbb eljön a közös, mesés esték ideje, aminél nagyobb élményt keveset tudok elképzelni egy szülő számára. 

Ha szeretnél még többet megtudni a mesélésről, a legjobb gyerekkönyvekről, segítő mesékről,az olvasóvá nevelés módszereiről és szívesen megosztanád saját tapasztalataidat, várunk szeretettel az Égigérő "Neveljünk olvasókat" csoportjában. Kattints a képre és csatlakozz Hozzánk!

copy-of-nevelj-nk.jpg

Indexkép: Brightside

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr4814360751