Neveljünk olvasókat!

Égigérő

10 zseniális "gyerekmágnes" ötlet könyvtárosoknak

2018. november 06. - Réka Czakó

Az olvasóvá nevelés második legfontosabb helyszíne - a család után - a könyvtár. Éppen ezért nagyon szeretek külföldi gyerekkönyvtáras oldalakon barangolni, ötleteket gyűjtögetni. Ma az utóbbi hetek kedvenceiből válogattam egy csokorra valót. Bízom benne, hogy ebből a kis válogatásból nemcsak könyvtárosoknak, hanem tanítóknak, tanároknak is sikerül inspiráló ötleteket csipegetniük. 

1. Könyvtár örökmozgóknak

storywalks.jpg

Azt gondolhatnánk, hogy az olvasóvá nevelés egyik alapfeltétele, hogy rá tudjuk venni a gyerekeket arra, hogy ha rövid időre is, de egy helyben maradjanak. Egy minnesotai könyvtár munkatársai kreatív módját találták meg az örökmozgók könyvtárba csalogatásának. Egy sétány mellé helyezték el egy képeskönyv lapjait. A sétány természetesen a könyvtárig vezet, de az utolsó oldalt már csak a könyvtárban lehet elolvasni. :)

2. Válassz könyvet a kezdőmondat alapján!

cd2qv9gwyaar9-f.jpg

Egy könyvszerető ember pontosan tudja, milyen becsapós tud lenni a könyvek borítója. Egy igazán jó borító bizony el tud adni egy rossz regényt! Ebben az iskolai könyvtárban arra igyekeznek rávenni a gyerekeket, hogy ne a könyvek külseje alapján válasszanak olvasnivalót.

3. Könyves vakrandi

2015-02-09_2b12_04_27-768x1024.jpg

2015-02-09_12_04_59.jpg

Hasonló az ötlet, de itt még a kezdősorok sem segítenek a választásban. Az egyetlen kapaszkodót a csomagoláson található címkék jelentik. A címkéken egy-egy mondat áll arról, hogy milyen olvasóra "vágyik" az adott könyv. :)

4. Lesd meg a tanáraid könyvespolcát! 

selfie-shelfie.jpg

Találd ki melyik könyvespolc, melyik tanárhoz tartozik! A gyerekek olvasóvá nevelésénél a személyes példamutatást mindig kihangsúlyozzuk. Ennek egy továbbfejlesztett változata, amikor a tanári kar könyvespolcainak gazdáit kell megkeresnie a gyerekeknek. 

5. A tanáraid is olvasnak! 

slide1_1.jpg

Ki lehet a képen? A kedvenc gyerekkori olvasmányuk mögé elrejtőzött tanárokat kell felismernie a gyerekeknek. 

fves.png

Középiskolai könyvtárba remek ötlet a tanári kar tagjainak meghatározó olvasmányait kiállítani. Én bizony ezt gimis koromban imádtam volna! 

6. Ajánlj könyvet!

8c150e6a5772c3644f6f4d41f4386e26.jpg

Egy amerikai általános iskola aulájában évek óta gyűlnek a könyvajánlók, kedvenc idézetek a gyerekkönyvtár olvasóitól.

497946d00f9a899481bbaccada33277f.jpg

Szintén könyvajánló, csak alacsonyabb költségvetéssel. Amennyire ismerem a gyerekek észjárását, azt gyanítom, egy ilyen spontán felület jobban felkelti az érdeklődésüket, mint bármi más. Biztosan szívesen böngészgetik is, de a cetlizésre is gyorsan rákaphatnak. :)

7. Design verseny a könyvtárban!

decorate-bookends.jpg

Egy középiskola könyvtárosa pályázatot hirdetett a diákoknak: tervezz könyvtámasz-dekorációt kedvenc könyved alapján! 

8. A gömb választ könyvet Neked!

book-jar-16x9.jpg

Sok gyerek bizonytalan, amikor a könyvtárban böngészget. Nem tud választani a sok könyv közül. Ilyenkor jól jön egy általános iskolai könyvtáros ötlete: húzz egy cetlit a gömbből és megmondja, mit olvass. A választáshoz azért egy csöppnyi segítség is van. A gömb mellé kitett színkód megmutatja, hogy a különböző színű cetlik milyen műfajú könyveket rejtenek. 

9. Ajánlj könyvet a könyvtárnak!

book-suggestions-box-16x9.jpg

Minden könyvtáros álma egy olvasókkal teli könyvtár. Ehhez pedig olyan könyvek kellenek, amelyek bevonzzák az olvasókat. Egy általános iskolában tették ki ezt a dobozt, amibe a diákok dobhatják be a következő félévben beszerzésre javasolt könyvek címét. A cetlikre az ajánló diákok neve is felkerül, akiknek azonnal szól a könyvtáros, amint beérkezett az ajánlott kötet. Így egy-egy friss olvasnivaló híre azonnal terjedni is kezd a gyerekek között. 

10. Sátorozzunk könyvtárban!

book-forts-at-the-library.jpg

9ff984e13174f02afb5d34790f254f44.jpg

Hát, itt nincs is szükség magyarázatra. A könyvtárban sátrazásnál izgalmasabb dolgot nehezen tudok elképzelni! :)

Érdekel a gyerekirodalom? Olvasót szeretnél nevelni a gyerekedből vagy gyerekekkel foglalkozol, akiknek jó könyveket ajánlanál? Az Égigérő Facebook csoportjában csak ez a téma! Kattints a képre és csatlakozz hozzánk! 

copy-of-nevelj-nk.jpg

 

 

 Forrás és fotók: www.bookbub.com

                           www.booktrust.org.uk

                          http://www.literaryhoots.com

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr4914356405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.