Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Böngésző könyvet minden gyerekszobába!

1. rész - Évszakos böngészők

2018. október 31. - Réka Czakó


fashiongiving_sale_1.png

Hogy mi is az a böngésző? Egy szöveg nélküli gyerekkönyv, tele élettel, kalanddal, megfigyelni- és elmesélni valóval. Az egyik legnagyszerűbb találmány, ami szerte a világon gyerekek millióival szerettette meg a könyveket.

Magyarországon először Rotraut Susanne Berner Évszakos Böngészői lettek igazán ismertek. Az utóbbi években szerencsére rengeteg böngésző könyv került ki a könyvesboltok polcaira de bevallom, nekem mindig is ez a sorozat marad a műfaj csúcsa. Éppen ezért a mai bejegyzést teljes egészében ennek a sorozatnak szentelném de természetesen nem felejtkezem meg a többi izgalmas böngészni valóról sem. A következő bejegyzésben azokat is sorra vesszük.

Rotraut Susanne Berner: Évszakos böngésző-sorozat (Naphegy Kiadó)

Az idén 70 éves német illusztrátor, Rotraut Susanne Berner, a 2000-es évek elején jelentette meg sorozatát, a szöveg nélküli Évszakos Böngészőket: a tavaszi, a nyári, az őszi és a téli böngésző egy kisváros lakóinak életét követi évszakról évszakra, egy éven át. A könyvek mára 15 országban, több mint 500.000 példányban keltek el, köszönhetően a megunhatatlan grafikának és a maximálisan gyerekbarát kivitelezésnek. A könyvek izgalmasak, mozgalmasak és lényegében elnyűhetetlenek. A kemény lapos kiadások arra lettek tervezve, hogy mindennapos használat mellett is éveken keresztül kiszolgálják a családot.

letoltes_2_1.jpeg

 

015.jpgA sorozat tehát egy város életét mutatja be négy évszakon át, tavasztól télig. Minden részben ugyanazokon a városrészeken „sétálunk” keresztül és szerintem ebben rejlik a sorozat zsenialitása. Ugyanis a sorozat részei egyenként is hónapokra, évekre elegendő kutakodni valót adnak de ha a 4 részt együtt szemléljük, a felfedezni- és megbeszélni valók sora végtelen. A főbb szereplők állandóak, így minden részben régi ismerősökbe botlunk, akiknek az év végére már minden apró szokásukat, kisebb-nagyobb kalandjukat kikémlelhetjük.

 

 

 

Miben is segítik az évszakos böngészők a gyerekeket?

 • Az böngészőket már 1-2 éves kortól bevethetjük, hiszen a pici gyerekek mutatóujja az első találkozás legelső percében szinte kipattan és nem győzik mutogatni az apró kis jeleneteket, amiket már babanyelven is igyekeznek megfogalmazni. Bölcsődékben és óvodákban is számtalan alkalommal volt szerencsém látni ezt a bizonyos első találkozást. Lelkesítő élmény volt!1378844_509094922510151_436730079_n.jpgA szülőre is pezsdítő hatással vannak a képek. Csak mesél és magyaráz a képeket mutogatva. Nincs is ennél szórakoztatóbb szókincsfejlesztő módszer!

   

 • 2-3 éves gyerekek szülei gyakran panaszkodnak, hogy nehezen tudják rávenni a kicsiket, hogy egy helyben maradjanak, amíg mesélnek nekik. Lássuk be, ez érthető. Ebben a korban egyszerűen „túl sok a dolog”! A felfedezni, megvizsgálni való. Ilyenkor bizony előfordul, hogy a szülőnek taktikát kell változtatnia és nem klasszikus mesekönyvekből kell mesélnie. A böngészők ilyenkor csodát tudnak tenni. A gyereket hosszú időre lekötik a mozgalmasságukkal, a szülőnek pedig segítenek abban, hogy könnyebben tudjon fejből mesélni. Ez is egy útja a könyvek megszerettetésének és idővel bizony az összebújós, könyvből mesélés is visszatér majd a család életébe.

 • Ovis korosztálynak hasznos segítséget jelent a 4 rész együttes használata, hiszen végig követhetik az évszakok változásával a természet változásait, a mezőgazdasági munkákat, az ünnepeket, a ház körüli teendőket, az öltözködésünkben megfigyelhető változásokat...

 • A képeket nézegetve fejlődik a gyerekek memóriája, megfigyelőképessége. Szülőként számtalan kérdést tehetünk fel a gyerekeknek a képekkel kapcsolatban, vagy apróságokat kerestethetünk meg velük, amiket addig talán még észre sem vettek. A tapasztalatok azt mutatják, ilyen kis részletek még egy egyéves intenzív böngészéssel is előfordulhatnak. :)

 • Az állandó szereplőket követve, a velük történt eseményekből megtanulják a kicsik az ok-okozati összefüggéseket. Egyik kedvenc példám: az egyik képen azt látjuk, hogy valaki eldob egy banánhéjat. A következő oldalon már érkezik is egy figyelmetlen járókelő, aki természetesen elcsúszik rajta. És bizony ott is a lyukas farú nadrág, mint a szemetelő meggondolatlanságának következménye!

 • Empátia, elfogadás és tolerancia. Bizony ezek is előkerülnek ha a böngészőkről beszélünk. Egy igazi multikulti városban járunk a világ minden pontjáról ideérkező járókelőkkel, fogyatékkal élő emberekkel... Igen jó beszélgetés indítók lehetnek ezek a részletek is.

 • Színek, számok, ellentétpárok. A rengeteg rajznak köszönhetően a tanulási lehetőségek száma végtelen!

 • A böngészők történetei napról-napra változnak. Biztosak lehetünk benne, hogy nem ugyanazt a jelenetet tartja majd fontosnak a mesélő anyuka, mint a nagypapa vagy a nagyobb tesó.

 • Kisiskolásoknál a koncentrációs- és megfigyelőképesség növelésére, csoportmunkában a együttműködési készségek fejlesztésére használhatjuk. De igen jók a tapasztalatok idegen nyelvi órákon is, hiszen annyi humoros részlet és mesélésre alkalmas jelenet van a könyvben.
 • A böngészőket nem lehet megunni! Megmutatom Nektek a mi kedvenc szereplőinket. Ahogy érkeztek hozzánk a sorozat részei, ők voltak mindig az elsők, akiket megkerestünk:

  Tavaszi böngésző, 1. oldal:Cirmos és Kormos első randija

912lige72pl.jpg

 Tavaszi böngésző, 2. oldal: Az első közös séta

91lxsq2opvl.jpg

Nyári böngésző, 1. oldal: Kormos egyedül portyázik, míg Cirmos a kedvenc helyén pihenget...

a1hceploqel.jpg

Őszi böngésző, 1. oldal: Megszületnek a cicagyerekek! 

a1myg2ofcql.jpg

 

A sorozat izgalmas kiegészítői

 • Éjszakai böngésző A négy évszak mellett Rotraut Susanne Berner megmutatja nekünk a kisváros éjszakai arcát is. Sok gyereket érdekel, hogy mi is történik a nagyvilágban, amíg ők alszanak. Számomra ez a legviccesebb rész. Még a szülőknek is okozhat meglepetést! :)ejszakai_bongeszo.jpg

 • Böngésszünk együtt! Ha ez még mind nem lenne elég, a magyar szülők, óvó- és gyógypedagógusok és pedagógusok olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy két nagyszerű szakember, Csapucha Klára és F. Mikonya Hajnalka, egy részletes anyanyelvi és logopédiai feladattárat alkotott az Évszakos Böngészők mellé:

  bongesszunk-egyutt.jpg"Az évszakos Böngésző-sorozat öt kötetéhez kapcsolódó könyvünket egyaránt ajánljuk szakembereknek és olyan szülőknek, akik szeretnék nyomon követni, játékosan segíteni gyermekük fejlődését. A könyv játékötletei, szórakoztató feladatsorai segítik a gyermeket az őt körülvevő tárgyi világ megismerésében, és saját önkifejezésének alakulásában. A szerzők – akik a gyakorlatokat gyerekcsoportokban dolgozták ki, és naponta használják őket kiváló eredménnyel – ajánlják könyvüket szülőknek, gondozónőknek, óvónőknek, fejlesztő- és gyógypedagógusoknak, kisiskolás tanítóknak."

 

 

 • A Naphegy Kiadó Böngésző-sorozata kistestvéreket is kapott. Három mini böngésző is érkezett (Egy nap a városban, Egy nap az állatkertben és Egy nap a tengeren), hogy ha éppen útra kelnénk vagy esetleg egy hosszabb-rövidebb időre le kell kötnünk valahol a gyerekeket, legyen mivel szórakoztatni őket.covers_152063.jpg

 • Végül, de nem utolsósorban, itt van nekünk a Böngésző memória játék, ami szintén évekig jó szolgálatot tehet. Ebben is a jól ismert karakterekkel találkozhatunk de a kártyapárok mindig egy kicsit más jelenetet ábrázolnak. Mondanám, hogy nehezített feladat de az az igazság, hogy csak nekem volt az. Az akkori ötévesem vidáman gázolt át rajtam pár forduló után. :) A könyvekhez hasonlóan ez is remek kiegészítője lehet az iskolai óráknak, óvodai foglalkozásoknak.

   

736040.jpgBízom benne, hogy sikerült kedvet csinálnom Nektek egy kis böngészéshez! Minden kisgyerekes családnak csak ajánlani tudom! Nem feltétlenül kell minden részt beszerezni, hiszen a részek külön-külön is rengeteg látnivalót tartogatnak de azt gondolom, hogy a tartalmát és minőségét figyelembe véve nem kidobott pénz ha mindegyik ott sorakozik Nálatok.

Következő bejegyzésemben összegyűjtöm a ma kapható legjobb és legizgalmasabb böngészőket. Jönnek az állatos, munkagépes, mesés, nyomozós böngészők! Addig is szeretettel várlak az Égigérő facebook oldalán és a "Neveljünk olvasókat" csoportban, ahol több ezer szülő osztja meg egymással gyerekkönyves, mesélős tapasztalatait. 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr9314334211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.