Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Gyerekkönyves újdonságok - 2018. október

2018. október 29. - Réka Czakó

Nyakunkon a karácsonyi őrület és a magyar gyerekkönyvkiadók októberben már 5. sebességbe is kapcsoltak, ami a megjelenéseket illeti. Dőlnek ránk a jobbnál-jobb mesekönyvek, ifjúsági regények. Érkeznek a kedvenc sorozatok újabb részei vagy jövőbeli kedvenc sorozatok első részei. Szemezgessünk! 

3-6 éveseknek ajánlott könyvek

tn6_id22-307210.JPG

Kufli-rajongók figyelem! Bélabáék újra akcióban! :)

Dániel András: A kuflik és a szélposta (Pozsonyi Pagony)

SSZSSSFUŰŰSSHH! SSZHUSHHHŰŰŰFF! Fű, de fúj a szél az elhagyatott réten! És hogy bosszankodnak a kuflik, hogy elviszi az összes levelet! Várjunk csak! Elviszi a leveleket? Hohó! Ezen akkor érdemes elgondolkodni, igaz? 
Egy másik napon Bélabá észrevesz a távolban valamit, ami olyan, mint egy… vagy nem is, inkább mint valami… Hogy igazából mi lehet, azt nem látja rendesen, de érdekesnek tűnik, az biztos! Elő is veszi a távcsövét, de sajnos kiesik és elgurul az üvege… 
Főzz magadnak egy kanna orrbogyóteát, kuporodj a fotelba, és kísérd el a kuflikat ebbe a hűvös, szeles könyvbe!

tn6_id22-307572.JPG

Pitypang és Lili kalandjai folytatódnak. Az 5. részben Lili a szabályos közlekedés csínját-bínját tanítja meg legjobb barátjának:

Pásztohy Panka: Pitypang a zebrán (Pozsonyi Pagony)

Lili sokat sétál Pitypanggal. Pitypang már azt is megtanulta, hogy ha szeretnének átmenni az úttesten, előbb meg kell állni, és meg kell várni, míg zöldre nem vált a lámpa. És ha nincs lámpa? Akkor a zebránál kell átmenni, és alaposan körül kell nézni. És ha nincs zebra? Akkor festeni kell egyet! Lili és Pitypang előtt semmi sem lehetetlen! Ha nem is így, de megoldják, hogy legyen zebra egy forgalmas kereszteződésben. Hogy hogyan? Kiderül Pitypang és Lili legújabb meséjéből!

 

4892249_5.jpg

Az Alexandra Kiadó kemény lapos, zenélő (!) könyve igazi csemege a legkisebbeknek: 

Natacha Godeau: Mozart - Ismerd meg Mozart történetét! (Alexandra Kiadó)

Lapozgasd ezt a könyvet és engedd, hogy a szebbnél szebb dallamok elvarázsolják gyermekedet is. Ismertesd meg vele a klasszikus zene legnagyobb alakjának történetét és műveit, hogy a zene társa lehessen egy életen át.

A könyvben hallható zenei részletek:
Bastien és Bastienne
Török induló
Kis éji zene
40. szimfónia
A varázsfuvola

4849895_5.jpg

Nem vagytok még Imbusz-rajongók? Akkor itt az alkalom, hogy megismerkedjetek Imbusz mesterrel és Pudlimásszal, hiszen a Pagony összegyűjtötte a legizgalmasabb kalandjaikat: 

May Szilvia: Imbusz mester és Kulimász - Mindent megszerelünk! (Pozsonyi Pagony)

A világ legjobb autószerelőjét úgy hívják, hogy Imbusz mester. A világ legszeleburdibb autószerelő
segédje pedig Pudlimász, a háromlábú kutya.

Hogyan került Pudlimász Imbusz mesterhez? Hogyan győzte le Pudlimász a félelmetes Fasírtot és bandáját? Hogyan oktatják a kutyanebulókat Pacsika Matild kutyaiskolájában? Ki nyerte a nagy taxifutamot?

Most egy kötetben olvashatjátok Imbusz mester és Pudlimász (majdnem) összes kalandját! Olvasásra és
autószerelésre fel!

tn6_id22-306492.JPG

Böngészni mindig jó mulatság! Agnese Baruzzi különleges illusztrációi pedig csak fokozzák az élményt:

Agnese Baruzzi: Elrejtőzve a természetben - Figyelj, keress, számolj! (Geopen Kiadó)

Jó megfigyelő vagy? Szórakoztatnak a lehetetlen kihívások? 
Akkor ez az érdekes könyv épp neked készült! 
Rengeteg állat rejtőzködik a könyv lapjain, színes környezetben, számtalan apró részlettel, és mindannyian megpróbálnak elrejtőzni előled. 
Keresd meg valamennyit, számold össze, majd ellenőrizd az eredményt a könyv végén, hogy biztos légy abban, nem hagytál ki egyet se. A szavannától az Északi-sarkig, a dzsungeltől a mély óceánokig száz meg száz állat várja, hogy megtaláld. 
Gyere, és kezdd el a keresést!

 6-8 éveseknek ajánlott könyvek

4788592_5.jpgWéber Anikó: Ragacs, a hős kismacska (Pozsonyi Pagony)

Ragacs mindig éhes, mindig fülig maszatos, kedves kismacska. Könnyen megijed: fél az idegen kismacskáktól a parkban, fél az új szomszédtól, a rossz álmoktól és főleg a Macskák szigetének peremén élő haramiáktól, a Surranóktól. Otthon szeret játszani a mamájával, vagy a felhúzhatós-egerére vadászni a papájával, de legjobban szeret ajándékot kapni a Macskamikulástól. 
Ragacs mégis nagyon hősies, mert amikor igazán szükség van rá, akkor legyőzi a félelmét, és akár a Surranók tanyájára is belopakszik, hogy segítsen a társainak.

Wéber Anikó kedves, humoros és érzékeny meseregénye megmutatja, hogy milyen félénknek és bátornak lenni, és hogyan tudja valaki legyőzni a félelmeit – és ebben hogyan támogatja Ragacsot mindig megértő, szerető cicamamája.

Egy kis ízelítő a könyvből:

 

 

 

4869659_5.jpgBalla Margit: Bibi és Kifli (Pozsonyi Pagony)

Kifli a világ legaranyosabb kutyája. 
A világ legrendetlenebb kutyája. 
A világ legmohóbb kutyája.

Kifli olyan, mint egy kisgyerek: szeretnivaló, követelőző, egyik pillanatban rémült, másikban boldog, és imádja a finomságokat. Kis gazdája, Bibi pedig hiába gyerek, olyan, mint egy kis felnőtt: komolyan gondoskodik Kifliről, tanítgatja-nevelgeti, sétáltatja-etetgeti. Madame Loulou, a kényelmes természetű macskahölgy pedig hol vele, hol a kutyussal fog össze, hogy mindig mindenki a lehető legjobban járjon.
Mert ebben a könyvben elég csak a lehető legjobbra gondolni, és az már meg is történik!

4836550_5.jpg

Korunk Szeleburdi családja visszatér: 

Vibók Ildi: Sibi újabb meséi (Holnap Kiadó)

„Sári vagyok, de mindenki csak Sibinek hív. Egy egészen kicsi házikóban lakunk a dombtetőn. Annyira kicsi, hogy ha valaki úgy jön vendégségbe, hogy nálunk is alszik, összébb kell húzódnunk, hogy elférjünk. Így hívják a felnőttek azt, amikor mindenki a másik ágyában alszik, a Papi és a Mami pedig a földön, matracon. Ezért van az, hogy a Mami szereti jó előre tudni, ha valaki elhatározza, hogy meglátogat minket, és úgy tervezi, hogy hosszabb ideig marad. Azt szokta mondani, hogy rá kell készülnie mielőtt szétrobbantja a házat. De hozzánk nemcsak az emberek szeretnek vendégségbe jönni, hanem olyan állatok is, akiket egyáltalán nem hívtunk meg, és erre nem is olyan könnyű felkészülni.” Vibók Ildi immáron másodszor mesél saját kislánya bőrébe bújva nem hétköznapi családjának mulatságos mindennapjairól. A különös família és a velük egy fedél alatt élő állatok ismét Igor Lazin rajzain elevenednek meg.

tn6_id22-307077.JPG

Hesna felnőtteknek írott könyve a "Félj bátran!" után a gyerekeket is arra bátorítja, hogy fogadják el és fordítsák hasznukra saját félelmeiket. Azt hiszem erre a könyvre bátran mondhatjuk, hogy minden nagyobb ovisnál és kisiskolásnál ott a helye! :)

A kötet külön érdekessége, hogy az illusztrációkat is Hesna készítette:

Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős (Kolibri Kiadó)

Szerinted ki az igazán bátor? Például az, aki bár fél, meg meri tenni azt, amitől tart. Amikor egy szikla szélén állsz, vagy egy sötét szobába lépsz, esetleg nagy közönség előtt kell szerepelned - teljesen természetes, hogy félsz. De a félelem, bármilyen furcsán is hangzik, fontos és hasznos érzés. Sőt, a segítségedre lehet, ha megtanulod kezelni! Holli rettenetesen izgul az iskolai fellépése miatt. Ekkor szegődik mellé egy apró és barátságos házirém, Mumus, akitől a kislány megtanulja, hogyan állíthatja a félelmet a saját oldalára. Kalandjaik során kiderül, hogy néha bizony még a felnőttek is félnek, ám ebben nincs semmi szégyellni való. Al Ghaoui Hesna, a haditudósításairól híres, immár kétgyermekes riporter, saját rajzaival illusztrált könyvében egyszerű gyakorlatok és egy könnyen megjegyezhető bátorságinduló segít erőt meríteni a gyerekeknek a nehéz helyzetekben, hogy bátran és magabiztosan nézhessenek szembe a kihívásokkal. Csak az ne olvassa el, aki sohasem félt!

7-10 éveseknek ajánlott könyvek

May Szilviáról a Fásli utcai állatkórház megjelenése óta tudjuk, hogy különösen érti a gyerekek nyelvét. Érzem, hogy humorban itt sem lesz hiány! Kisiskolásoknak önálló olvasásra ajánlom: 

4844012_5.jpgMay Szilvia: Patkinszon és Borisz - Egy irtó (k)rémes ügy (Cerkabella Kiadó)

Ha szereted a humoros könyveket, de még nincs izomlázad a nevetéstől, akkor olvasd el Patkinszon, Borisz és Ilike történetét!

Mihez kezd manapság egy városi patkány, akinek a fogszabályozója az acélt is át tudja vágni, egy szőrmók pók, akinek a fonala a legerősebb a világon és egy őszi légy, akinek több ismerőse van az interneten, mint neked? Hát ügynökséget alapítanak! Ijesztően hangzik? Épp ez volt a céljuk!
Ám Szerafina cicakisasszony, sztár TV riporter, egyben Sakk-, és Sí világbajnok csapdába csalja őket. Vajon sikerül neki és Puncser professzornak cukisítani őket? Ha nem vigyázunk, az egész világ veszélyben forog- holnap belőled lehet egy édes mákosrétes! 
May Szilvia állati tehetségéről a Fásli Utcai Állatkórház trilógiájának rajongói már meggyőződhettek. Ez a könyv a szerzőtől megszokott fergeteges humorral szól barátságról, szövetségekről és elfogadásról, azaz arról, hogy ami az egyiknek ronda, a másiknak cuki lehet.


4841237_5.jpg
Mivel magyarul ez az első könyve az olimpikonból lett írónőnek, kicsit kutakodtam. Az Amazonon olvasott rengeteg pozitív értékelés alapján közös és önálló olvasmánynak is remek választás tűnik ez a könyv. Igazi csajos történet: 

Jessica Ennis-Hill: A varázslatos karkötő 1. - Az ezüst unikornis (Digitanart Studio)

Az olimpiai bajnok Jessice Ennis-Hill fantasztikus sorozatának első része.
Milyen lehet egy varázslatos karkötő, aminek segítségével te is beszélni tudnál az állatokkal?
Evie-re bámulatos kalandok várnak, miután egy különleges ajándékot hoz neki a postás.
Kezdő olvasóknak is ajánljuk!
A sorozat hamarosan folytatódik!

covers_511214.jpg

Lányom vámpír- és sárkányimádóként nagy rajongója volt a sorozatnak. Suli előtt közösen olvastuk de első önálló olvasmányai között is ott voltak Hanna kalandjai. Sok kép, nagy betűk, humor, kaland. Tökéletes olvasásra nevelő sorozat

Harriet Muncaster: Holdas Hanna bajba kerül - Vámpír tündér-sorozat (Móra Kiadó)

Holdas Hanna különleges kislány, hiszen vámpírtündér. 
Az édesanyja tündér, az édesapja vámpír, ő meg egy kicsit mindkettő. 
Hanna Mályvaszín Nyuszit szeretné magával vinni az iskolába a "Kisállatok is beléphetnek" napon, de az unokatestvérének, Mirabellának jobb ötlete támad. Miért ne vinne magával inkább egy sárkányt? 
Végül is, mi baj lehetne ebből...?

tn6_id22-308249.JPG

Szerintem Borkám erre a könyvre is "rácuppan". Elvégre három gyönyörű és okos(?) patkányhölgy gazdája! :)

Dóka Péter: Hősök leszünk (Szupermalac és Űrpatkány 1.) (Móra Kiadó)

Régen ők is a Földön laktak, de akkor még más volt a nevük: Csocsó és Pati. A többi állat gúnyolta őket, mert nem vették észre, milyen különlegesek. Senki sem sejtette, hogy hamarosan űrhajóba pattannak, és igazi szuperhősök lesznek. Kísérd el őket csillagközi kalandjaikra! Ismerd meg társaikat: a ravasz Fáraó kandúrt és feleségét, Kleó cicát! 
Szerinted megmentheti egy malac és egy patkány a világot? Sikeresebbek lehetnek, mint a daliás Acélmedve? És vajon megkapják a szuperhősengedélyt? 
A sorozat első kötetében a két űrvagány cukisítja a csillagpolipot, segít a Mikulásnak, és szembeszáll a gonosz Rosszkutyával is. De csak akkor győzhetnek, ha Szupermalac meg tudja állítani az időt. 
Szupermalac és Űrpatkány a tévében is felbukkan! Az animációs sorozat rajzait és a kötet illusztrációit Máli Csaba készítette.

tn6_id22-307973.JPGEgy kis krimi, egy kis mágia, kezdőolvasó-barát betűméret, lebilincselő illusztrációk... 

Paulon Viktória: A topolai mozi titka (Pozsonyi Pagony)

Topolán mindig szép az idő, virágzik az almafa, és a városka lakói békében élnek. Egészen addig a napig, míg Ferdinánd meg nem nyitja a moziját, és valami szörnyűség nem történik... A kisváros állóvize felkavarodik, a két kamasz, Ágoston és Jusztina nyomozni kez- denek. Míg Ágoston a titokzatos vakondmanókat hibáztatja, Ferdinándnak a topolaiak gyanúsak egytől-egyig. A pékség bezárása, a szélvihar, az emberrablás, a furcsa idegen felbukkanása után semmi sem a régi Topolán. Ágoston sereget szervez, Jusztina viszont biztos benne, hogy gyanakvással nem mennek semmire. Megpróbálja a szívével és az eszével megoldani a rejtélyt. Miközben újabb részletekre derül fény, felépül körülöttünk különös boltjaival és kedves lakóival egy egész kis univerzum. Szeretnénk benne maradni, amíg csak lehet.

 

4806853_5.jpgDavid Walliams-rajongók, figyelem! Újabb remekmű a láthatáron! :) Annak, aki még nem ismeri a szerzőt, kezdésnek ajánlanék egy "Éjféli bandát" vagy egy jóféle "Gengszter nagyit" de utána feltétlenül sorra keríteném ezt az igen ígéretes kötetet is:

A világ regrosszabb gyerekei (Kolibri Gyerekkönyvkiadó)

Tíz óvatosságra intő mese, tíz elragadóan rémes szereplő - a világszerte népszerű szerzőtől, David Walliamstől! Készen állsz arra, hogy megismerd a világ legrosszabb gyerekeit? Öt gusztustalan fiút és öt borzalmas lányt? Szófa Szófia például álló nap a tévét bámulja, végül annyira odaragad a kanapéhoz, hogy szó szerint elválaszthatatlanok lesznek. Aztán itt van Nyálas Nyikos, a fiú, akit a saját nyála sodor bajba egy iskolai múzeumlátogatáson. De ne feledkezzünk meg Bömbi Bertáról sem, aki megállás nélkül bömböl, és szörnyűséges hazugságokat talál ki. A történetből természetesen Rádzs sem maradhat ki. Az olvasók kedvence azonban ezúttal egészen szokatlan szerepben tündököl... David Walliams évek óta vezeti az angliai gyerekkönyv-eladási sikerlistákat. Legújabb könyve szellemesen rosszmájú mesék gyűjteménye 10 elvetemült gyerekről, akiket a zseniális művész, Tony Ross színpompás illusztrációi keltenek életre.

Danny bá' a "megalaza" tanárbácsi ismét színre lép! A sorozat különösen kedves számomra, mert a humoros történetek sokszor igen komoly társadalmi kérdéseket is érintenek. A történet egy igazi "multikulti" osztályban játszódik és a főhős Danny bá' mellett egy olyan kisfiú, akinek a családi háttere enyhén szólva is problémás. Közös és önálló olvasásra is remek sorozat!  

4849715_5.jpgMirjam Oldenhave: Danny bá' és a futóverseny (Pozsonyi Pagony)

Eltelt egy év, a 3. a-ból 4. a lett, de Danny bá' és a gyerekek mit sem változtak: Lena még mindig dicsekvőgép, Hasna a legszebb lány, Sep a legjobb barát - Danny bá' pedig... nos, Danny bá' még mindig a legjobb tanító bácsi a világon!

De akármilyen sokfélék, most össze kell fogniuk, ha ők akarják a legtöbb adományt összeszedni az iskola futóversenyén - ugyanis a győztes mondhatja meg, hogy milyen játékot építsenek az új udvarra! Danny bá' mindent megtesz, hogy ne csak az órák legyenek szuperviccesek és barátságosak, de komoly csapatot kovácsoljon szeleburdi osztályából.

 

 

4835809_5.jpgJo Nesbo: Bestiák, amelyek bár ne lennének (Kolibri Gyerekkönyvkiadó)

Vannak lények, amelyek olyan csúfak, hogy jobb lenne eltitkolni a létezésüket. Léteznek bestiák, amelyek mindenhol ott vannak, csak épp senki sem ismeri őket. És amelyek bár ne lennének!
De ha te már hallottál a szörnyű holdkaméleonokról, vagy tudni szeretnéd, mire képes egy nepáli madárkutya vagy egy fojtóróka, esetleg te is megkedvelted a Doktor Proktor-sorozatból jól ismert Bulle házi kedvencét, Perryt, a hétlábú perui szívópókot, és szeretnél többet tudni róla, vagy csak szeretsz felkészülni a rád leselkedő veszélyekre...
Akkor végre a tiéd lehet a B.A.B.N.L., vagyis a Bestiák, amelyek bár ne lennének című egyedülálló és szupertitkos gyűjtemény

 

10 éven felüli gyerekeknek ajánlott könyvek

 

4873618_5.jpg1. érvem a beszerzésre: van az a könyv, amire ránézel és tudod, hogy kell neked. Ez a könyv ilyen! Hát, nem gyönyörű? :)

2. érvem a beszerzésre: Helena Duggan könyvét eddig csak külföldi oldalak ajánlóiban láttam de bárhol botlottam bele, csak rajongó olvasók véleményét olvastam. Nálunk biztosan felkerül a karácsonyi kívánságlistára!

Helena Duggan: A tökéletes város (Holnap Kiadó)

Violet soha nem akart Hibátlanba költözni.

Ki is akarna egy olyan városban élni, ahol mindenkinek szemüveget kell viselnie, nehogy megvakuljon? És ki akarna folyton rendes, tiszta és jólnevelt lenni? Violet hamar rájön, hogy valami furcsa dolog történik a városban - hangokat kezd hallani, az anyukája különösen viselkedik, az apukája pedig eltűnik.

Amikor találkozik Fiúval, rájön, hogy nem csak az apukájának veszett nyoma... és hogy a titokzatos strázsák egy hátborzongató titkot őriznek!

 

tn6_id22-307472.JPGHú, de izgalmas téma! Szintén karácsonyi kívánság-listás könyv:

Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból (Pozsonyi Pagony)

Dani felkavaró mondatokat hall az iskolában. "Kevés vagy, mint Hitlerben a jóindulat" - mondja egy osztálytársa, aki később a haláltáborokat is emlegeti. Dani kétségek között megy haza, és próbálja megemészteni a hallottakat. A szüleitől tudja, hogy ők zsidók, de ennél többet sosem sikerült kihúznia belőlük. Az internetet is segítségül hívja, de amit ott talál, attól csak még jobban megijed és összezavarodik. Amikor az osztálytársai kihagyják a focimeccsből, mivel hittanon alakítanak csapatokat, Dani végképp elkeseredik. Aztán megismerkedik a barátja idős nagypapájával, és a bácsi egy napon mesélni kezd a gyerekkoráról és 1944-ről...

 

 

 

Szeretnél többet tudni a kortárs gyerek- és ifjúsági irodalom gyöngyszemeiről? Olvasó gyereket nevelgetsz vagy még csak szeretnél olvasó gyereket nevelni? Várlak szeretettel az Égigérő facebook oldalán és a "Neveljünk olvasókat" csoportban!

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr7914329759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.