Neveljünk olvasókat!

Égigérő

3 év, 3 otthon, 3 iskola

Egy kisiskolás zűrzavaros évei és a varázslatos gyerekregények, amikkel ezeket „átvészeltük”

2018. október 22. - Réka Czakó

recipes_for_the_summer_1.png

 

Egy kisiskolás élete bonyolult, fárasztó és sokszor bizony még igen ijesztő is. Iskola, barátok, szülők… Kihívások, küzdések, elvárások végeláthatatlan sora. Hogyan tudod szülőként a biztos hátteret nyújtani a gyerekednek, hogy legyen ereje és önbizalma megnyerni a mindennapok kisebb-nagyobb csatáit? Szerintem olvass Neki minden este mesét! Azt mondod, ez nem elég? Én azt mondom, csak nem tudod, mit adsz a gyerekednek azzal a napi néhány perccel!

3 évvel ezelőtt nagy fába vágtuk a fejszénket az akkor 8 éves Borka lányommal és Németország felé vettük az irányt. Elindultunk világot látni, nyelvet tanulni, kalandokat keresni. Azt tudtam, hogy nehéz lesz hátrahagyni a családot, barátokat, a megszokott környezetünket de bíztam benne, hogy előbb-utóbb megtaláljuk a helyünket az új országban. Annak ellenére, hogy az utolsó otthon töltött fél év szinte már csak a tervezgetéssel, felkészüléssel telt, a reggel, amikor a dobozokba pakolt kis életünkkel kikanyarodtunk az addig a világ közepének gondolt lakótelepi utcánkból, örökre az emlékezetembe vésődött.

Ami a lányomat várta idekint egy új otthon, egy új iskola és 12, számára vadidegen osztálytárs volt, akikkel nem beszélt közös nyelvet.

Visszagondolva az otthoni nyugodt és boldog életünkre azt is mondhatnám, 19-re húztunk lapot. De azért nem bíztam mindent a vak szerencsére. Tudtam, hogy ha nekivágunk az útnak, még inkább szükségünk lesz a „régi” életünk megszokott rítusaira. Így nem is lehetett kérdés, hogy a kevés velünk utazó tárgy között helyett kellett kapnia kedvenc gyerekkönyveinknek is.

Talán soha nem volt akkora jelentősége az esti összekuckózásoknak, meséléseknek mint az itt eltöltött első évünkben. A mindennapos esti mesélés volt a biztos pont, ami megnyugtatott, emlékeztetett, összekapcsolt Bennünket. Egy órányi nevetés Apával és a Négyszögletű lakóival. Egy órányi kalandozás Anyával és Niruval. Egy órányi bölcselkedés Szibillel, az ezeréves tücsökkel. Egy órányi kalandokkal, nevetésekkel és bölcsességekkel teli „otthonérzés” a sok-sok új élmény közepette.

Mesélés és beszélgetés. Beszélgetés és mesélés. Mert ahol mesélnek, ott beszélgetnek is. Ahol mesélnek és beszélgetnek, ott a történetek előbb-utóbb előcsalogatják a félelmeket és a szomorúságok is. Ahol előbújnak a félelmek, ott tudunk megnyugtatni és segíteni. Ahol segíteni tudunk, ott megmarad vagy éppen megszületik a bizalom. Ahol bizalom van, ott előbukkan a bátorság és a hit. A hit, hogy mindent megoldunk. Együtt, közösen.

Megoldottuk. Megoldotta! Borcsi Németországban mára egy átlagos kisiskolás mindennapjait éli barátokkal, edzésekkel, délutáni csavargásokkal. Az esti mesélések helyét átvette az önálló olvasás, a filmnézés vagy a nagylányos, semmiberévedős, jövőtervezgetős zenehallgatás. De a szeretett gyerekregényeink még mindig itt sorakoznak a gyerekszoba polcain, mert hébe-hóba egy 11 évesnek is szüksége lehet egy kis bátorításra. :)

Az elmaradhatatlan kis könyvlista-gyártásomat ezúttal talán még lelkesebben végeztem, hiszen a kedves emlékeken túl, számomra a gyerekregények jelentik a gyermekirodalom csúcsát! Az itt felsorolt gyerekregényeket a „Neveljünk olvasókat!” csoport ajánlásaiból és kis családunk kedvenceiből válogattam. Elsősorban közös olvasásra ajánlom ezeket a történeteket de természetesen nagyobb gyerekeknek már önálló olvasmányként is remek szórakozást fognak nyújtani. 

Bátorság, humor, barátság, elfogadás, leleményesség, kitartás… Szemezgessetek, kalandozzatok, bátorítsatok!

6-10 éveseknek

covers_76706.jpg1. Czigány Zoltán: Csoda és Kósza (Pozsonyi Pagony, 2007) 

Ez a könyv nem jött volna létre ...
... ha nincs a lányom, akinek elkezdtem mesélni Csodalóról és Kószálóról, a gödöllői tanyán élő lovakról, akik közül Kósza, csupa jó szándékból, annyi galibát tud okozni,
hogy Csodának mindig van mit helyrehoznia.
... ha nincs a fiam, akinek tovább meséltem a két ló történeteit, s aki fölvette hangszalagra a rögtönzött meséket, hogy többet hallhassa, aztán mellém ült, és megvárta, amíg leírtam őket.
... ha nincs valaki, aki egyetlen rajzzal el tudta mondani mindazt, amit én sok-sok szóval
próbáltam.
... és végezetül, ez a könyv egyáltalán nem jöhetett volna létre, ha nincsenek olyan felnőttek, akik szeretnének érteni a gyerekek nyelvén, mert tudják, hogy sokat lehet tanulni tőlük - de, minthogy a fentiek mind voltak, így Csoda és Kósza is itt van a könyvben, már csak olvasni kell róluk, és néha nyeríteni helyettük, jó hangosan, lószívvel, ahogy ők is szokták:
Nyiiii-ha- ha-ha- ha-ha

 

b289899.JPG2. Ute Krause: Muskétások (Manó Könyvek, 2016)

Rőtszakállú Richárdhoz, egy előkelő hörcsögketrec unatkozó lakójához váratlan vendégek érkeznek, pontosabban pottyannak le az ereszcsatornáról: két egér és egy patkány. Az aranyhörcsög, aki A három testőr és D'Artagnan történetének rajongója, azonnal életre szóló barátságot köt velük. Amikor megtudja, hogy egyikük elveszítette az emlékezetét és az otthonát, elhatározza, hogy segít neki, és ezzel új kaland, izgalmas élet veszi kezdetét – mindannyiuk számára… 
Csodálatos történet kis hősökkel és nagy tettekkel, a bátorság, a hűség és a fékezhetetlen étvágy hármas egységének jegyében. Ute Krause bűbájos és szellemes története mindenkit rabul ejt – még azt is, aki eddig azt hitte, nem kedveli a rágcsálókat…

 

b875820.JPG3. Timo Parvela: Ella és barátai (Pongrác Kiadó, 2010)

„A ​nevem Ella. Első osztályos vagyok. Nagyon klassz az osztályom, és a tanító bácsink is klassz. Vagyis csak volt, mert az utóbbi időben eléggé ideges. Valószínűleg azért ilyen, mert először nászútra kellett utaznia, aztán bennünket vitt el színházba, majd következett az osztálykirándulás. Úgy látszik, nem való neki az utazgatás. Furcsa, mert mi – én, Pate, Tuukka, Samppa, Hanna és Tiina – nagyon élveztük.”

Az Ella és barátai egy alsó tagozatos osztály nem szokványos mindennapjait és nem mindennapi kalandjait mutatja be, sok humorral és váratlan fordulattal. Az első történetben a tanító bácsit kell megmenteni a titokzatos zsarolótól, a másodikban az osztály egy emlékezetes színházlátogatást tesz, majd rendhagyó betlehemes játékkal lepi meg az iskolai karácsonyi ünnepség közönségét. A harmadik történetben a gyerekek osztálykirándulásra indulnak, ahol számos tanulságos és rendkívüli tapasztalattal gazdagodnak. A történet és a tanév végére lassan véget érnek a bonyodalmak is – vagy mégsem?

4. Békés Pál: A Félőlény (Móra Kiadó, 2014)

b1300769.JPGA világ már nem olyan, mint régen. Nincs béke, nincs nyugalom, mert rémséges rémek tartják rettegésben a Kiserdő-lakókat. Köztük is kiváltképp egyet - a Félőlényt -, aki félelmében odújába, könyvei közé zárkózik, azt gondolván, hogy megúszhatja a réminváziót. De persze nem úszhatja meg, mert e rémek éppen benne látják legfőbb ellenségüket. No nem a félelme, hanem a könyvei miatt, amelyekben mindig minden rémet legyőznek. És amíg ezek a mesék léteznek, s csak egyetlen lény is van, aki hisz igazukban, addig a rémek nem érezhetik magukat biztonságban.
Nem véletlen, hogy Békés Pál pompás meseregénye a tapasztaltabb olvasót mai életünk egy s más vonására, fordulatára, valódi rémhistóriájára emlékezteti. Hisz minden jó mese az élet tükörképe. Vagy az élet szülte vágyálmoké. A Kiserdő-lakókat és a rémeket Rényi Krisztina szellemdús rajzai elevenítik meg.

 

covers_370586.jpg5. Borbáth Péter: Sündör és Niru (Csimota Kiadó, 2015)

Niru halk szavú, bizonytalan, Sündör viszont folyton beszél, és mindig tudja, mit akar. A két barát egy nap különös világba csöppen, ahol titokzatos lényekkel találkoznak.

És te láttál már hártyás szárnyú pendülést? Fogtál a kezedben napállatkát? Kíváncsi vagy a mágnesbogarakra?

Tudod, hogyan kell fényekre vadászni, zajokat gyűjteni? Akkor itt az idő, hogy útra kelj Sündörrel és Niruval a Csillanó Fém Birodalmába!

 

 

b1080131.JPG6. Berg Judit: Rumini (Pozsonyi Pagony, 2006)

Hallottatok már Pelevárról? Ott található a világ legnagyobb kikötője és a híres bazár. Sehol máshol nem lehet zsugorító meg növesztő port kapni; van itt láthatatlanná tevő kalap, látószelence, a régi pajzsokról, késekről, fegyverekről, kincses ládákról és csodakenőcsökről nem is beszélve.A Szélkirálynő nevű hajó éppen Pelevárba tart, fedélzetén két mindenre elszánt hajósinassal, a két jóbaráttal, Ruminivel és Balikóval. Az út hosszú és veszedelmes, a Szélkirálynő egyik veszélyből a másikba sodródik. Miért félelmetes hírű a Ragacs-tenger? Hogy lehet átkelni a rettegett Sárkány-szoroson? Mit rejt a lakatlan sziget, ahol vízért szállnak partra? És hová tűnt Rumini?

 

 

b289802.JPG7. Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő (Móra Kiadó, 2016)

Téged is gyakran meglátogat a Szomorúság? Akkor irány a Négyszögletű Kerek Erdő, ott nincs hatalma!
Egy napon becsönget majd hozzád Mikkamakka, és elvezet a tisztáshoz, ahol már sok
különc, elvarázsolt barátja lelt új otthonra. Ha úgy tartja kedvük, költői versenyt rendeznek.
Együtt találják meg a gyógymódot Szörnyeteg Lajos álmosságára vagy Bruckner Szigfrid
kilyukadt szemfogára. Amikor pedig a gonosz Kisfejű Nagyfejű Zordonb