Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Meseregények és egyéb könyves nyalánkságok nagyobb ovisoknak

2018. március 25. - Réka Czakó

 

Olvasót nevelni a világ legegyszerűbb dolga. Nem kell más hozzá, csak hogy születésétől könyvek vegyék körül a gyereket. Lehet könyvtárazni, megkérni a rokonságot, hogy „alkalmából” könyvet (is) hozzanak, szabad az interneten, újságokban kutakodni újabb és újabb olvasnivalók után. Pici kortól erősen ajánlott az esti meseolvasás, valamint a nehéz, unalommal fenyegető helyzetek (orvosi váró, hosszabb utazás) megoldása nézegetni-, mesélni valóval a „nyomkodni valók” helyett. Ja! Persze az sem árt ha a gyerek Apát és Anyát is látja olykor-olykor könyveket lapozgatni. Tudjátok, az a bizonyos utánozva tanulás itt is működik!

Valahogy így lehetett olvasó Viktorkából is, aki már az Égigérő 5 évvel ezelőtti indulásakor is, alig fél évesen, tapasztalt könyvmolynak számított. Bár a szülei titkos módszereibe teljesen nem látok bele de annyi bizonyos, hogy az elmúlt években nem tudtunk úgy összefutni, hogy 10 perc után ne térjünk rá a „Tudsz egy jó mesekönyvet?” témára.

Most jön a nagy ugrás: képeskönyvek után jöhetnek a meseregények, több szöveggel és kevesebb képpel! 

14463054_1123439931073637_2519327101153741159_n.jpg

A mostanra hatéves bátyóvá cseperedő „olvasónk” és szülei igen izgalmas időszakhoz érkeztek. Viktor nagycsoportos ovisként már szívesen hallgat hosszabb meséket és egyre kevésbé igényli a sok-sok illusztrációval teletűzdelt képeskönyveket. Érkezhetnek a kalandokkal, izgalmas szereplőkkel teli meseregények! (Jujj! De szerettem én ezt a korszakot! Amikor először hallgatta Borcsám a falnak fordulva vagy csukott szemmel az esti felolvasásokat… A legjobb mozi a világon! :) )

_dsc7484_2.jpg

Gondoltam, Nektek is megmutatom, ezúttal milyen könyveket ajánlottam Nekik, hátha nálatok is éldegél egy nagy ovis, akivel már komolyabb olvasmányokba is belekóstolnátok.

Annie M. G. Schmidt: Titi a toronyház tetején (Pozsonyi Pagony, 2012)

b1033202.JPGTitinek nincs hol laknia. Szerencsére a toronyház legfelső szobája még üres. Csakhogy a szomszédok nem mind jóindulatúak: Patyolatné szerint háziállat nem való a házba, főleg nem csótány, rendnek kell lennie, a házmester pedig szeret kötözködni a nála gyengébbekkel. Csakhogy Titi a daruskocsijával mindenkinek segít, így hamar sok barátja akad: Gerda, a galamb, Penna bácsi, a könyvárus, Ágica, a rózsaszín ruhás kislány, a sirályok, de még az Őrnagy és Nyurgaló is! Végül még a tengerpartra is eljut új szomszédaival, a Trappolka családdal. A Szutyoksári holland szerzőpárosának a Titi a toronyház tetején az egyik legsikeresebb meseregénye.  

 

 

 

Jill Tomlinson: A bagoly, aki félt a sötétben (Pozsonyi Pagony, 2012)

20020.jpgHupp bagolyfióka.
Dundi és bolyhos.
A szeme nagy és kerek.
A tolla puha és pihés.
Minden szempontból tökéletes,
kivéve egyetlen dolgot…

Nem szereti a sötétet. Ezért nem tud vadászni menni a szüleivel. Ezért mindig éhes és a szülei mindig fáradtak. Muszáj tenni valamit! A mamája végtelen türelemmel hagyja, hogy fiókája maga fedezze fel, milyen jó dolog az éjszaka. Hupp minden fejezetben kicsit önállóbb, mindben találkozik valakivel, aki elmondja, hogy miért jó a sötétség.

 

Tetszett a kis bagoly története? Keressétek a szerző többi állatos történetét is. Azokban sem fogtok csalódni!

Berg Judit- Gévai Csilla: Mesék a Tejúton túlról (Pozsonyi Pagony, 2007)

mesek_a_tejuton_tulrol.JPGKalandos, izgalmas utazás nagy óvodásoknak és kisiskolásoknak az IBBY-díjas Berg Judittól és az Aranyvackor-díjas Gévai Csillától! 
Egy kisfiú, Bojti, és egy kislány, Tücsök, csúnyán összevesznek a játszótéren. Addig-addig ráncigálják Bojti új biciklijét, amíg az elragadja őket, és elrepíti a két gyereket a Tejúton túlra, egy egészen különös, ismeretlen világba. Ahhoz, hogy hazajussanak, végig kell haladniuk a Bátrak útján, amely Homokországon, Növényországon, Árnyékországon, Vasországon és más különleges vidékeken keresztül vezet, veszélyek, kalandok, gaz ellenségek és segítőkész barátok között.

 

Kertész Erzsi-Orosz Annabella: Fény Sebestyén (Cerkabella Kiadó, 2017)

1327724_2.jpgFény Sebestyén egy kíváncsi és kedves Idegen, aki repülő csészealjával gyakran ellátogat a Föld bolygóra. Nagyon szeretne lekváros palacsintát enni, mert azt hallotta, hogy mindenképpen érdemes kipróbálni. Jártában-keltében útba ejt még egy vidámparkot, megtáncoltat egy grizzlymedvét, megtanul könyvet kölcsönözni, segít egy másik idegennek, aki csészealj helyett rénszarvasos szánon repked – és majdnem megkóstolja egy ürge. 
Közben pedig nem győz csodálkozni, milyen különös hely a Föld. 
Különös, de neki azért tetszik.

 

 

 

 

Bodor Attila-Szimonidesz Kovács Hajnalka: A ló, aki édességet tüsszentett (Könyvmolyképző, 2015)

7211_b1.jpgMatyi nem mindennapi ló. Ő egy elveszett és megkerült ló.

Talán kicsit öreg, de szügye alatt érző szív dobog. Azonban nem ez teszi őt igazán különlegessé, hanem az, hogy bizony édességet tüsszent: vattacukrot, tortát, zserbót, talán néha még minyont is.

A könyvben szívmelengető kalandokat olvashatsz a szeretetről, a megértésről.

Egy cserfes, nyolcéves kislány a ló segítségére siet, és közben az ő élete is hatalmas fordulatot vesz. Tarts Matyival és újdonsült barátjával, Koczka Mesivel!

 

 

 

Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló (Kolibri Kiadó, 2013)

883903_5.jpgPaprika Jancsi és Vitéz László azon mesterkedik, hogyan tudná fülön csípni Torzonborzot, aki ellopta Nagymama különleges kávédarálóját. Ám legnagyobb szerencsétlenségükre ők maguk kerülnek a héttőrös rabló és varázsló barátja, a gonosz Petróniusz Pókuszhókusz karmai közé…

A klasszikusnak számító német gyerekkönyvszerző, Otfried Preußler története immár 50 éve kicsik és nagyok kedvence. Több mint harminc nyelven olvasható – most végre magyarul is.

A Kolibri Klasszikusok sorozat első darabját Torzonborz további kalandjai és a szerző kiváló meseregényei követik.

 

 

Timo Parvela: Miú és Vau (Kolibri Kiadó, 2012)

858007_5.jpgA legemberibb állattörténetek. A sokoldalú finn író számos irodalmi kitüntetésben részesült, többek között a hazájában legrangosabb Finlandia Junior díj birtokosa. De a legnagyobb megbecsülést olvasóitól kapja, hiszen már 15 nyelvre lefordították műveit, és könyvei minden országban a sikerlisták élén állnak. A kutya-macska barátságról szóló meséit Finnországban családterápiára használják. A hangulatos, rövid történetek ismerősek lehetnek saját életünkből, rácsodálkozhatunk gyengeségeinkre, esendőségünkre, és jót nevethetünk a főhősökön (vagyis magunkon). Ezek a humoros és mély mesék már az óvodás korosztályt is megszólítják, miközben az egész család számára tartalmas és feledhetetlen élményt nyújtanak.

Meg ne álljatok itt! Olvassátok el a sorozat többi részét is!

 

Berg Judit-Timkó Bíbor: Lengemesék - Tavasz a Nádtengeren (Centrál Médiacsoport, 2017)

847259_5.jpgMessze-messze, ​a Sustorgó erdő mélyén, a Locsogó-tó partján hullámzik a végtelen Nádtenger. A Nádtenger hullámai között minden tavasszal megkezdődik a munka. A vízi madarak a sűrű nád tövében építik otthonukat, ahol kikölthetik a fiókákat. Téli álmuk végeztével a békák is előbújnak az iszapból, és hangos kuruttyolással köszöntik a jó időt. Vízisiklók, gőték siklanak a nádtövek között a vízben, rovarok ezrei próbálgatják friss szárnyaikat. 
De a legvidámabbak mégis a Nádtenger őrei, a lengék. Hogy róluk eddig még nem hallottál? Az bizony nem csoda. A nádas összes többi lakójáról készült már festmény, fénykép, tudományos leírás, a lengéket azonban nem látta még soha senki. Egyedül a Nádtenger lakói tudják, hogy a lengék a nádas nyugalmának őrzői, az itt élő állatok védelmezői. 
A lengék teste alig nagyobb, mint a pitypang bóbitája, a bőrük éppen olyan zöld, mint a nádas, hajuk pedig kócos barnán lobog a szélben. Vagyis csak a felnőttek haja barna. A csemeték fején vidám zöld hajtások ágaskodnak…

Tetszett az első rész? Akkor a többi részt ki ne hagyjátok!

M. Kácsor Zoltán-Kecskés Judit: Utazás Dínómdánomba (Kolibri Kiadó, 2017)

e33187.JPGHallottál már Rilexről, a világ legbékésebb tirexéről? Tudod-e, miért éppen az ő szájában lakik Kunyi, a pimasz keselyű? És hogyan ismerik meg Barmolt, a raptort? Minden kiderül, ha velük tartasz izgalmakkal teli útjukon: éld túl te is a Zabaszaurusszal való találkozást, kelj át az Áldozatok völgyén, és osonj be egy sárkánybarlangba! 
Irány Dínómdánom, a dínók földi paradicsoma, ahová csak csúszdán lehet bejutni. Ideje felfedezni a pattogatottkukorica-mezők és a Halászlé-tó hazáját, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik, és olykor a falak is fehér csokiból vannak…

 

 

 

A listán azért akadnak képeskönyvek is, kevés szöveggel, molyolni, böngészni való rajzokkal. Egyrészt a humoruk miatt biztos vagyok benne, hogy a nagyobb gyerekek is jól szórakoznak a közös meséléskor (Apáról és Anyáról nem is beszélve :), másrészt még sokáig jó szolgálatot tehetnek a kisebb tesóknál, akiknek idővel a nagy és okos báty vagy nővér fog mesélni. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ahogyan nálunk felnőtteknél is jól esik a "súlyosabb" irodalom után egy-egy lazább krimi vagy egy kis könnyed romantika, úgy a gyerekek is hol ezt, hol azt igénylik. (Még azon sem lepődhetünk meg, ha ebben a korban pár napig a totyogós korukból megmaradt képeskönyveikből kérik az esti mesét!:)

May Szilvia-Petrók Ildikó: Állatkórház (Cerkabella Kiadó, 2012)

b1028075.JPGJószívű ​szívműtét, akut bolhairtás és egy gumicsizma kiszabadítása – állati kalandok a Fásli Utcai Állatkórházban! Dr. Maci Doktor, Béka Doktor, Gizella Doktornő és Dr. Marabu a helyzet urai: itt se a bal, se a jobb eset nem marad ellátatlanul. A kórházigazgató, Dr. Professzor Termesz nagylelkű segítségével a helyszínen tanulmányozhatta a gyógyítást May Szilvia (ő az Imbusz mester könyvsorozat írója) és Petrók Ildikó (ő sem páciens, hanem reklámgrafikus). A kórházi élet izgalmas történeteit feljegyezték, és képekkel dokumentálták. Íme a gyógyító nevetés receptje! – Egyikünknek sem kellett elvégeznie az Orvosi Egyetemet ahhoz, hogy praktizáljunk- úgy 3-6 éves korunk környékén orvosi táskával, kötszerekkel, injekciós tűvel felszerelkezve kutattunk áldozatok után, elsősorban a szűkebb családban és a játékállatok között- hogy végre meggyógyíthassunk valakit. S tettük mindezt annak dacára, hogy ha mi kerültünk orvoshoz vagy kórházba, akkor bizony nagyon féltünk. Az Állatkórház éppen egy ilyen izgalmas hely, ahol mindenki korlátlanul, papírok nélkül gyógyít- s ugyanakkor egy nagyon barátságos hely is. Akár lehetne a szomszéd utcában is. Ám mégis különleges, hiszen itt nem csak a betegek, hanem a doktorok és az asszisztensek is állatok. És ebből aztán adódnak konfliktusok rendesen, amit végül a közös jó cél, a GYÓGYULÁS segít feloldani. Az orvosi váró padján természetes, hogy az oroszlán félrehúzódik a kisegér elől, s végül a harcias farkaskutya is elfogadja a szívsebész- aki egyébként egy ingerlően vörös kandúr segítségét. – Az Állatkórház ezért jó szakkönyv lehet praktizáló 3-6 évesek számára, ugyanakkor segíthet eloszlatni a kórházzal, orvosokkal kapcsolatos félelmet, mert ha nem is didaktikusan, de arról szól, hogy a másságot és az ebből fakadó félelmeket egy jó ügy érdekében le lehet győzni.

Bonny Becker: Medve látogatója (Pongrác Kiadó, 2011)

covers_148000.jpgMedve ​teljesen biztos abban, hogy nem szereti a látogatókat. Ezt egy tábla is jelzi az ajtaján. Így amikor egy egér kopogtat nála, Medve elküldi. Ám amikor Medve a szekrényhez lép, hogy egy tálat vegyen elő az egér ott van! Aprón, szürkén és ragyogó szemekkel. Ebben a kacagtató mesekönyvben, amelyet Bonny Becker írt és Kady MacDonald Denton illusztrált, Medve csupán szeretne nyugodtan megreggelizni, de az egér aki a lehető legváratlanabb helyeken bukkan fel nem hagyja! Bonny Becker számos díjnyertes képeskönyv és gyerekregény írója. Erről a könyvéről ezt gondolja: Ez a kellemetlenkedő egér csak úgy bepattant a gondolataimba, és nem akart elmenni. Nem szívesen ismerem el, hogy mennyire hasonlítok Medvére, de hálás vagyok minden egyes tündéri kisegérért az életemben. 

A többi Medve és Egér történetet is imádtuk. Ki ne hagyjátok őket! 

Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt (és mi történt ott vele?) (Pozsonyi Pagony, 2014)

covers_328300.jpgJakab a szobájában játszik. Billenős teherautóját, Klárikát tologatja, amikor szörnyű dolog történik… Klárika felborul, és az üveggolyók begurulnak az ágy alá. Az ágy alatt bizony sötét van, nagyon sötét. Jakab fél – de mégis bemászik! Ebből a gyönyörű, hatalmas, böngészőszerű mesekönyvből kiderül, hogy az ágy alatt igaziból egy új, színes és izgalmas világ rejtőzik. Ott van persze a rémisztő Hómama meg a Szőrizéke, de talán mégsem kell tőlük annyira félni! És rajtuk kívül még rengeteg csodálatos hely a vízibusz pályaudvartól a Nyalókába Ragadt Legyek Szabadtéri Múzeumáig. Aki ismeri Dániel András szokatlan és végtelenül mulatságos lényekkel és eseményekkel benépesített színpompás és bizarr világát, az nem fog csalódni ebben az esztrádkönyvben – ami egyszerre böngésző, mese, interaktív képeskönyv. Aki nem ismeri, az pedig ne halogassa, kössön vele közeli ismeretséget, jól fog járni! 

Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem (Pozsonyi Pagony, 2017)

covers_459572.jpgSemmiképp sem ajánljuk ezt a könyvet azoknak, akik feltétlenül szeretnének választ kapni a következő kérdésekre:

o Eljut-e az esőkabátos kisfiú a Kányaháj-szigetekre? 
o Mit keres egy finn punkzenész a 19. emeleten? 
o Mi történik a Kiskalapúak Hetvenharmadik Világtalálkozóján? 
o Segít-e a liftezés az álmatlan krokodilokon?

Továbbá azokat is óva intjük ettől a könyvtől, akik: 
o nem szeretnek liftezni, 
o sosem utaznának együtt háromszemű varázslókkal, 
o úgy gondolják, hogy a zöldbab egy étel.

Ajánljuk viszont mindazoknak, akik:

o unják az óvodai csendespihenőket, 
o a plafont bámulják, és kalandos életről álmodoznak, 
o nagy korukban szeretnének liftkezelők lenni, 
o bármikor felhőtaxiznának egyet a város felett, nézegetésével, 
o elmúltak már ötévesek, de még nem töltötték be a százat.

Nekik azt tanácsoljuk, hogy semmiképp se hagyják ki 
Dániel András új, különös ötletekkel teli képeskönyvét! 
Garantáltan nem bánják meg! 
Ja, és éljenek a zöldbabok!

Tony Wolf: Mesél az erdő az állatokról (Manó Könyvek, 2017)

covers_450922.jpgKedves Gyerekek!

Tüsi vagyok, a sün. A barátaimmal itt lakom az erdőben. 
Szívesen elmesélem nektek kalandjaimat. Ha érdekelnek benneteket ezek a történetek, olvassátok el a könyvet, és mindent megtudtok az életünkről. Látni fogjátok, mi sohasem akarunk rosszat. 
Egymáson is mindig segítünk, így kacagva legyőzzük a bajokat! Nem csoda hát, hogy életünk nagyon vidám. Sőt, az ünneplésre is mindig találunk okot. 
Elmesélem nektek, hogyan történik ez nálunk. Meglátjátok, jól fogtok szórakozni.

Sok örömöt és jó mulatást kívánok nektek!

Tüsi, a sün

 

 

Mutathatok még két kedvencet tudomány témakörben? :)

Farkas Róbert: Első könyvem az Univerzumról (Kolibri Kiadó, 2017)

elso-konyvem-az-univerzumrol.jpgEz a könyv Rókapapa meséje a világ keletkezéséről. Alkotója, a grafikusként is elismert Farkas Róbert először angol nyelven, közösségi finanszírozással valósította meg, most pedig a világmindenséget fürkésző magyar gyerekek is választ kaphatnak kérdéseikre. Ez a könyv az Eszes Róka-sorozat első darabja, amelyet Raffai Péter, az ELTE Atomfizikai Tanszékének asztrofizikusa a jövő felfedezőinek ajánl. 
Ez a könyv az első könyved az univerzumról.

A sorozat második részét a fénysebességről, már láttátok? Nekem még sajnos kimaradt de igyekszem pótolni!

Piotr Socha: Méhek (Manó Könyvek, 2018)

mehek_bor.jpgAlig akad olyan gyerek, aki ne szeretné a mézet. De azt már bizonyára kevesebben tudják, hogyan készül ez a finom csemege. Piotr Socha lengyel illusztrátor nagyszerű könyvét végiglapozva bepillanthatunk a méhek titokzatos életébe: megtudhatjuk, mióta léteznek, hogyan építenek kaptárt, miért lejtenek táncot egymás előtt, hogyan gyűjtenek virágport és miként lesz ebből később méz. Megismerhetjük a méhész munkáját, a különböző mézfajtákat, sőt, az is kiderül, milyen gyógymódok léteznek – a fokhagymától kezdve a fogkrémig – a méhszúrás okozta fájdalom enyhítésére.

 

 

 

 

Bízom benne, hogy találtok kedvetekre való könyveket. Ha hasznosnak találtátok a listát és van olyan ismerősötök, akit érdekelhet, ne habozzatok! Osztani ér! :)

Nálatok van bevált kedvenc? Hálás lennék, ha kommentben azokat is megosztanátok velünk!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozzatok az Égigérő facebook oldalához és neveljünk olvasókat!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr8913756398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Julianka 2018.03.26. 06:09:08

Köszönöm a könyvek bemutatását!

Réka Czakó 2018.03.26. 07:31:16

@Julianka: Nagyon szívesen! Nekem öröm ha sikerül a kis listámban valami izgalmasra lelni! :)