Neveljünk olvasókat!

Égigérő

A 20 legszebb ünnepváró gyerekkönyv

Varázslatos történetek a család aprajának és nagyjának

2017. november 28. - Réka Czakó

"Olyan könyveket válogattam Nektek össze, amelyek valóban emlékezetessé tehetik az adventi hetek délutánjait, estéit. Lesznek olyan mesék, történetek is a felsoroltak között, amiket már egyedül is olvashatnak a kisiskolás gyerekek. De azt hiszem, az igazi móka az lenne, ha azokat is együtt lapozgatnátok. Úgy érzem, a szülők lelkére is bőven ráfér egy-két varázslatos, téli mese."

tumblr_oin2bdlnwe1qkaoroo1_500.jpg

Cirka 8-9 évvel ezelőtt egykori szomszédasszonyom, Bogi, március-április tájékán nagy munkába kezdett: Mikulás csomagokat kezdett varrni a kislánya ovis csoportjának, hogy a Télapó-ünnepséget majd ne zavarják műanyag zacskók csörgetésével a kicsik. Ő volt az a csodalény is, akinek három gyerek ügyes-bajos dolgait intézve a karácsonyi ajándékok már becsomagolva álltak a szekrény mélyén november eleje-közepe tájékán, hogy az Adventi időszakban már csak a picikre és a közös Karácsonyvárásra tudjon koncentrálni. Soha nem szűnő csodálattal bámultam őt ezért és próbáltam ellesni a kis titkait. Szaporítanám a szót, de nem érdemes: soha nem sikerült még csak a nyomába sem érnem.

Köszönhetően a munkahelyemként szolgáló webáruházak környékén tapasztalható, csupa nagybetűs KARÁCSONYI ŐŐŐŐRÜLETNEK körülöttem bizony évről-évre csúnyán elszaladtak a dolgok. Persze a döntő pillanatokra mindig sikerült elkészülnöm (ezúton is köszönet az illetékeseknek a Tesco Szeged nonstop nyitvatartásáért. Igen,én voltam minden év december 22-én a karikás szemű, kocsira dőlve pihengetős bolond nő, aki éjszaka 11 és 12 óra között a polcfeltöltő diákmunkások kérdő tekinteteitől övezve bolyongott a félig lecsupaszított sorok között, karácsonyi csomagolók és szalvéták után kutatva.)

Idén azonban kiszállva a mókuskerékből, igazi nyugis, olvasgatós, sütős-főzős, kézműveskedős Adventet tervezek. A sütős-főzős-dekorálós részletektől mindenkit megkímélnék, látunk abból most úgy is eleget a Facebook és Instagram oldalakon. Ünnepvárós gyerekkönyvekből azonban talán tudok Nektek eddig ismeretlen csodákat mutatni. Olyan könyveket válogattam most össze, amelyek valóban emlékezetessé tehetik az adventi hetek délutánjait, estéit. Lesznek olyan mesék, történetek is a felsoroltak között, amiket már egyedül is olvashatnak a kisiskolás gyerekek. De azt hiszem, az igazi móka az lenne, ha azokat is együtt lapozgatnátok. Úgy érzem, a szülők lelkére is bőven ráfér egy-két varázslatos, téli mese.

Lássuk először a bölcsiseknek és a kisebb ovisoknak szóló történeteket:

1. Marék Veronika: Kippkopp karácsonya (Ceruza, 2016)

b97716.JPG

 A történetből a gyerekek megtudhatják, hogyan töltötte karácsonyát Kippkopp, a gesztenyegyerek és kis barátja, a cinke.

 

 

 

 

 

 

 

2. Harry Horse: Kisnyuszi karácsonya (General Press Kiadó, 2011)

b970743.JPG

Karácsony közeleg, és Kisnyuszi minden vágya egy csodaszép piros szánkó.

2-4 éveseknek ajánlom.

 

 

„Ismerek egy helyet, ahol egy kis nyuszi él a családjával.
Nem valami nagy nyuszi - viszont kék ruhája van.
Ha elég figyelmesen keresed, te is megtalálhatod.”
Eljött karácsony ünnepe, amit Kisnyuszi olyannyira várt…

 3. Paul Bright: Morcos Borz karácsonya (Pongrác Kiadó, 2010)

b903730.JPGKözeledik a karácsony,ezért mindenki izgatott-kivéve Morcos Borzot. BADARSÁG! - kiabál. - Én tavaszig aludni fogok,és ha valaki felébreszt, hát IGAZÁN morcos leszek. Ám Morcos Borznak három látogatója is érkezik…és valaki veszélybe kerül. Vajon Borz rájön-e, hogy hibázott, mielőtt túl késő lenne? Elbűvölő karácsonyi történet, amely megnevetteti a gyerekeket.

 

 

 

 

A következő ünnepváró mesekönyveket ovisoknak és kisiskolásoknak ajánlom:

4. Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz! (General Press Kiadó, 2015)

b1332875.JPGNe ígérgessünk, ha nem tudjuk betartani! Pettsonnak bizony sokszor eszébe jut a mondás, amióta megígérte Findusznak, hogy a Mikulás ellátogat hozzá karácsonykor. Nincs is Mikulás, méltatlankodik az öreg magában, de hosszas tanakodás után elhatározza, hogy titokban készít egy mozogni és beszélni tudó bábut. A nagy fabrikálás során azonban hamar belátja, hogy szinte lehetetlen vállalkozásba fogott. A karácsony előtti hetek rendkívül szokatlanra sikerednek a barátok életében. Az öreg minden idejét a műhelyben tölti, a kandúr pedig kezdi nagyon magányosnak érezni magát. Ráadásul furcsábbnál furcsább emberek bukkannak fel körülöttük. de vajon mit akarhatnak? Az ünnep napján úgy tűnik, minden rendben van: Findusz boldog, mert eljött a Mikulás, az öreg pedig annak örül, milyen jól sikerült a gépe. Talán egy kicsit túl jól is... Vajon miféle titok lappanghat emögött? Vannak kérdések, amelyekre lehet, hogy nem is érdemes választ keresni... 

5. Sven Nordqvist: Pettson karácsonya (General Press Kiadó, 2007)

b11970.JPGVégre megenyhült egy kicsit az idő, és Pettson meg a kandúrja nyugodtan készülhetnek a karácsonyra: kivághatják a fenyőfát, elmehetnek bevásárolni és megsüthetik kedvenc mézesüket. Ám mindehhez először el kell takarítaniuk a havat az udvarról, sőt az öreg még néhány gallyat is tenni szeretne a lépcsőre. El is indulnak, hogy gyűjtsenek egy nagy rakásra valót az erdőben, de Pettsont ekkor hirtelen olyan rémes baleset éri, hogy alig bírja megmozdítani a lábát. Lehet, hogy semmi nem lesz az ünneplésből?

 

 

 

– Gyere, csináljuk meg a süteményt! 

A múlt héten egyszer már sütöttek mézest, és a nyers tészta fele még ott volt az éléskamrában. Az öreg legalábbis azt hitte. De amikor belenézett a tálba, már csak egy kis darabot látott. 
– Hát ez bizony alaposan összement – állapította meg. 
– Ilyenek ezek a tészták – válaszolta Findusz. – Csak úgy fogják magukat, és összemennek. 
– Nem lehet, hogy járt erre egy kandúr és evett belőle? – sandított rá az öreg. 
– Hát lehet. És az is lehet, hogy egy öregember is járt erre, és az is evett belőle?
– Hát az is lehet – adta meg magát Pettson.

 6. Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka (General Press Kiadó, 2007)

covers_110625.jpgA legszebb ünnep a karácsony – így gondolják ezt a koboldok is! Különösen Koboldapó várja már nagyon, hiszen ilyenkor minden évben egy tál kását készítenek ki az emberek, ezzel köszönve meg nekik egész éves munkájukat. Ám ezúttal az emberek el fogják felejteni, legalábbis a jövőbe látó Koboldanyó szerint. Ha pedig ez bekövetkezne, akkor Koboldapó nagyon mérges lenne. Az anyó tehát kieszel egy tervet, hogy titokban mégis megszerezze a kását…

 

7. Jean de Brunhoff: Babar és a Télapó (Móra Könyvkiadó, 2003)

 covers_63744.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

– Barátaim! – szólalt meg egy napon Zefír, a kis majom, amikor Artúrral, Palikával, Flórával és Adorjánnal beszélgetett éppen. – Képzeljétek csak, milyen csodálatos dolgot hallottam! Az embereknél az a szokás, hogy minden karácsony éjszakáján megjelenik a levegőben egy kedves öregapó, akinek hosszú, fehér szakálla, piros köpenye és hegyes fövege van. Megszámlálhatatlan sok játékot hord a puttonyában, s mindet szétosztja a gyerekek között. Télapónak hívják. A kéményen át közlekedik észrevétlenül, amikor még mindenki alszik. Másnap reggel a cipőkben talált játékok árulják el, hogy a házban járt. Mi lenne, ha írnánk neki, hogy jöjjön el hozzánk, az elefántok országába is? 

 8. Pekka Vouri: A Mikulás otthona (Cerkabella Könyvkiadó, 2007)

12227706_1059560164055820_4304629986771444580_n.jpgTudod, hol lakik a Mikulás? Finnország északi részén, Lappföldön, a világ elől elrejtőzve egy Korvatunturi nevű hegyen. Korvatunturi finnül Fül-hegyet jelent, mivel a hegy csúcsa fülre emlékeztet. Innen hallgatózik a Mikulás, hogy megtudja, mire vágynak a nagyvilágban élő gyerekek. A Mikulásnak rengeteg a dolga, ezért sok segítőre van szüksége. Feleségével és a manókkal szorgosan munkálkodnak, gondozzák a rénszarvasokat, gondoskodnak a bajba jutott erdei állatokról, a manógyerekek iskolába is járnak. És persze fogadják a gyerekek leveleit a világ minden tájáról, mivel a Mikulás legfontosabb dolga, hogy felkészüljön a karácsonyra! Pekka Vuori finn grafikus és illusztrátor, nevét világszerte ismerik. Gazdagon illusztrált könyve bemutatja, hogyan telik egy év a Mikulásnál. 

 

 

9. Sami Toivonen - Aino Havukainen: Tatu és Patu csodálatos karácsonya (Cerkabella Könyvkiadó, 2017)

23843073_1748113725200457_7954700983153261990_n.jpgTatu és Patu meghívást kapott a barátjuktól, Verától, hogy töltsék nála a karácsonyt. Csakhogy a dolog rögtön az elején félresiklik, mert a fiúk ELTÉVESZTIK A HÁZSZÁMOT!Verának nyoma sincs, de a fiúk feltalálják magukat. Elhatározzák, hogy meglepik Vera családját: beszerzik nekik a legfrissebb, legillatosabb és legnagyobb szakállú télapót, amit csak találnak a városban!A furavári fivérek kalandjainak ez a tizedik magyar nyelvű kötete, sőt, egy színező foglalkoztató is kapható a főszereplésükkel.A szerzőpáros, Aino Havukainen és Sami Toivonen elnyerte a gyermek- és ifjúsági könyvek illusztrátorainak szóló legrangosabb finnországi elismerést, a Rudolf Koivu-díjat.

 

 

10. Jutta Gorschlüter: A Mikulás és a kiscica (Naphegy Kiadó, 2007)

b331990.JPGRendhagyó történet a Mikulásról, akiről kiderül, hogy nem csak csokit rejt a puttonya. A Mikulás titkos kívánságokat is teljesít. Legyen szó kisgyerekek, vagy kiscicák kívánságairól. Van aki új barátot, van aki új otthont kap a Mikulástól ajándékba. A könyv gyönyörű illusztrációi különleges adventi hangulatot árasztanak.

 

 

 

 

 

Még mindig az ovis, kisiskolás korosztálynak való történetek de ez a két könyv igen különleges: adventi naptárként vagy a naptár mellé egy izgalmas ajándékként is megállják a helyüket, hiszen éppen 24 fejezetet ill. történetet mesélhettek el belőle. 

11. Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese (Naphegy Kiadó, 2015)

b1412663.JPG24 adventi és karácsonyi történetet tartalmaz a kötet. A keretmese egy manócsaládról szól, melyben az erdőben élő nagypapa a gondjaira bízott unokáknak minden ébredés után egy-egy történetet mesél el az emberek világából. A mesék a csodáról, a jóság/szeretet erejéről, a mikulásvárásról és a betlehemi születésről szólnak.

 

 

 

 

12. Timo Parvela, Virpi Talvitie: Miú, Vaú és a hatalmas hógolyó (Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft, 2013)

b1094321.JPGEgy reggel Miú a világ legnagyobb adventi kalendáriumát találja dombtetőre épült égszínkék házikójuk előtt. A gömbölyű naptár olyan, akár egy hatalmas hógolyó, és mindegyik ablaka csodálatos meglepetést rejteget. Kiderül, hogy a naptárt barátja, Vau készítette Miúnak. Azonban egy óvatlan mozdulat következtében a hógolyó megindul, legurul a dombról, keresztülhömpölyög a falun, majd elsüllyed a tóban.
„Hogyan kaphatnám vissza az ajándékaim?“ – töri a fejét Miú.
„Hogyan tudjuk helyreállítani megrongálódott házainkat?“ – tanakodnak a falubeli állatok, akik azt hiszik, a Mikulás haragudott meg rájuk.
„Hogyan tudnám jóvátenni a hógolyó rombolását?“ – töpreng Vau.

Parvela magával ragadó története – 24 rövid fejezetből álló mesefüzére – a karácsonyvárásról és a meglepetésekről, barátságról és önzésről, szélhámosságról és segítőkészségről, valamint az adventi csodavárásról szól.

Lássuk a kisiskolásoknak szóló könyveket. Nagggyon szigorúan anyával-apával-tesóval történő összebújós együtt olvasásra! Mert mi is megérdemeljük!

13. Mészöly Ágnes, Rofusz Kinga: Hófehér karácsony (Cerkabella Könyvkiadó, 2013)

b1087207.JPGMészöly Ágnes könyve a klasszikus karácsonyi mesekönyvek hagyományát eleveníti fel. A szövegben nemcsak ismert, varázsos motívumok (angyalok, varázspor) szerepelnek, hanem a szerző által létrehozott fantasztikus motívumok is (légikocsi, ajándékszállító angyalok) – s mindezek egy családi utazásos-elakadásos történetben kedves, meghitt karácsonyi mesét eredményeznek.
A történet több szálon folyik: egyrészt szentestén egy kis bakonyi faluban, szakadó hóesésben – egy nagymama várja haza fiát és annak kétgyerekes családját. Másrészt a nagyvárosból útnak induló család kalandjait olvashatjuk: nem sokkal a cél előtt megcsúsznak a hóesésben, és elakadnak az autóval. Harmadrészt két angyal bajlódik egy túlterhelt légikocsival, amivel a bakonyi falucskába szánt karácsonyi ajándékokat kell leszállítaniuk – ők is éppen a család elakadt autója mellett szenvednek balesetet. Az angyalok némi varázsporával a két gyereknek sikerül segítséget hívni a faluból, így Fuvaros Jocó nemcsak a család autóját húzza ki a kátyúból, hanem az angyalokkal együtt a karácsonyi ajándékokat is leszállítja. Az angyalok meglepetés ajándékként megkapják a család narancsos csokoládétortáját.

Rofusz Kinga illusztrációjával a szöveg még közelebb kerül a karácsony csodákkal teli világához, hiszen a művésznő légies, pasztell figurái nemcsak a földön túlit, de a meghitt békességet is idézően mesebeliek.

14. Alex T. Smith: Santa Claude (Manó Könyvek, 2017)

id22-296732.JPGClaude és Bolyhos Zokni uraság karácsony este rajtakap egy betörőt. De amikor rákattintják a kezére a bilincset, és felkapcsolják a lámpát, nagyon meglepődnek. A betörő ugyanis nem más, mint maga a Télapó! Mivel a bilincs kulcsa elkeveredik, hőseinkre vár a feladat, hogy éjfélig elvigyék a rengeteg ajándékot a gyerekeknek...

 

 

 

 

 

15. Petra Nagyova-Dzerengova: Klára és az iglu (Pozsonyi Pagony, 2014)

b1305699.JPGEmlékeztek még Klárára, aki október másodikán született, de mégis mehet iskolába? Aki nemrég még nem mert egyedül aludni, de most már van egy kistestvére meg egy kiskutyája - az előbbiről kiderül, hogy szeret lármázni éjszaka, az utóbbi viszont segít átvészelni Klárának a nehéz időket. Mert sajnos egyáltalán nem oldódott meg minden azzal, hogy Klára már nem fél a mumusoktól, ugyanis most azt kell látnia, hogy a szülei (pontosabban az apja és a nevelőanyja) jobban szeretik a kishúgát, vele pedig nem is foglalkoznak, sőt, türelmetlenek! Nem is tud erre mást lépni, minthogy a barátjával, Lacival, kiköltözik az udvarukon épített igluba, és önálló eszkimóéletet kezd. 
Klára körül tehát megint forr az élet, hiába csak egy hatéves kislány. 
Kistestvérrel és iskolával küzdő lányoknak ideális első olvasmány! 

 

 

16. Elfelejtett lények boltja - Mai szerzők ünnepi antológiája (Cerkabella Könyvkiadó, 2013)

b1301258.JPGSzerzők: 
Bátky András, Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Böszörményi Gyula, Finy Petra, Jász Attila, Kamarás István, Kántor Péter, Kiss Ottó, Kukorelly Endre, Lackfi János, Lugosi Viktória, May Szilvia, Máté Angi, Mészöly Ágnes, Németh Zoltán, Nyulász Péter, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, Scheer Katalin, Schein Gábor, Tóth Krisztina, Zágoni Balázs, Zalán Tibor 

Művészeti vezető: Szegedi Katalin 
Illusztrátorok: Szegedi Katalin, Rofusz Kinga, Szulyovszky Sarolta, Gyöngyösi Adrienn
A kötet szerkesztője: Lovász Andrea


Karácsonyi antológiánkban újszerű hangon kívánjuk megszólítani a gyerekközönséget. Ez a hang a kortárs gyerekirodalmi szövegek hangja, melyben a humornak, vidámságnak, a játéknak kitüntetett szerepe van. Természetesen nem kívánjuk varázstalanítani a karácsonyt – éppen ellenkezőleg, a karácsonyi ünnepvárást, csodavárást a gyerekek szemszögéből szeretnénk láttatni, azaz a gyerekek varázslatokkal telített világához közelíteni. Nézetünk szerint az öröm és a vidámság éppen úgy része a karácsonynak, mint a szeretetteljes odafordulás, így kiadványunkkal hagyományos értékrendet kívánunk közvetíteni, de irodalmilag igényes gyerekhangon. 

A kiadvány nagy alakú, színes, albumszerű könyv. Esztétikai minőségére garanciát jelent a négy felkért illusztrátor személye: Szegedi Katalin, Rofusz Kinga, Gyöngyösi Adrienn és Szulyovszky Sarolta. Ezek a művészek hagyományos technikákkal klasszikus, részletgazdag, gyönyörködtetésre, böngészésre alkalmas, pompás illusztrációkkal látták el a könyvet. 
Boldog ámulást-bámulást kívánunk!

 17. Astrid Lindgren: Karácsonyi mulatság (Móra Könyvkiadó, 2014)

b1282083.JPGKarácsony táján minden évben nagy vendégséget rendeznek a Macskaháj-tanyán. Ezúttal a juharfalvi tanító kisasszonyt is meghívják, akinek különös ötletei támadnak. Először nagy hógolyócsatát rendez az udvaron, aztán csókos játékba kezd. Emil természetesen mindkét mókából kiveszi a részét. De vajon lesz-e elég bátorsága csókot lehelnie a papné arcára?

 

 

 

 

 

Az következő két könyvet kiskamaszoknak (vagy a könyvekkel igen intenzív, jó barátságot ápoló kisiskolásoknak) ajánlom. Nekik sem fog megártani egy kis lazítás a szünet előtti dolgos hétköznapokon.

18. Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak (Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft, 2017)

b289087.JPGVajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok, és egyáltalán, milyen egy Igazmondó Grimpli? 
Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét? Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat

„A tündérmese és a népmese lenyűgöző, varázslatos keveréke.”
Francesca Simon

„Matt Haig visszacsempészi a karácsonyba az önfeledt boldogságot.”
Jeanette Winterson

 

19. Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt (Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2017)

id22-298620.JPGAhol A fiú, akit karácsonynak hívnak véget ért, ott kezdődik ez a könyv.
Szenteste van, ám minden a lehető legrosszabbul alakul. Ádáz úr dologházba zárja Ameliát, a remény fénye egyre halványabban pislákol, Karácsony apó pedig tudja, hogy meg kell találnia a kislányt, különben veszélybe kerül az ünnep csodája.
A nehéznek ígérkező küldetésben azonban nem marad magára: nemcsak a koboldok, a rénszarvasok, hanem maga az angol királynő, sőt egy macskakedvelő, Charles Dickens nevű férfi és egy önzetlen, tiszta szívű konyhásasszony is a segítségére siet, hogy meg tudja menteni Ameliát.
Csakhogy mindeközben Koboldfalván a feje tetejére áll a világ. A meseglimpik ármányt szőnek, felbujtják a trollokat, Bohó pedig mit sem sejtve a vesztébe rohan... 

 

 

Végül de nem utolsó sorban egy történet, amit nagyobb gyerkőccel is olvashattok de ha van olyan felnőtt barátotok vagy rokonotok, aki szenvedélyesen szereti a meséket és a gyönyörű illusztrációkat neki is tökéletes ajándék lesz!

20. Kate DiCamillo: Örömhír (Pongrác Kiadó, 2010)

b903742.JPGA tél szürke ködében egy majom tűnik fel Francesék utcájának sarkán. Zöld mellényt és piros kalapot visel, a gazdája pedig egy öreg kíntornás, aki szomorú dallamokat játszik a járókelőknek. Esténként vajon hová megy haza a kismajom ? Vajon Frances anyukája miért nem engedi, hogy náluk vacsorázzanak? Vajon mivel vidíthatná fel Frances az öregembert?Ilyen kérdések járnak a kislány fejében.A könyvből megtudod, megleli -e a válaszokat...

 

 

 

Mindenkinek békés, csendes, összebújós olvasgatásokban gazdag Adventet kívánok!

 

Oh! Majdnem elfelejtettem! A bejegyzés elején látható kép alkotója Nicolas Gouny. :)

 

 

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr7013398045
Nincsenek hozzászólások.