Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Segítő gyerekkönyvek: nyitottság, elfogadás, tolerancia

2016. november 09. - Réka Czakó

Bevallom, az utóbbi években a gyerekneveléssel kapcsolatban a tolerancia kérdése az, ami a leginkább foglalkoztat. Gondolom, ezzel nem vagyok mostanság egyedül. :) Egyszeri, mezei szülőként azt gondolom, az fogja meghatározni a gyerekeink jövőjét és az általuk, felnőttként alkotott társadalom minőségét, hogyan tudnak majd ők együtt élni, dolgozni, gondolkozni más, tőlük eltérő családi, szociális és vallási háttérrel rendelkező, értelmi vagy testi adottságaikban különböző társaikkal.

 

joc_alegria_sofia_zapata.jpg

 

 

 

A könyv olyan kincs a családok életében, ami semmi mással nem pótolható. A sok-sok jótékony hatás közül számomra a legfontosabb, hogy a könyvek, a másokról hallott történetek nyitottá, a „mások bőrébe bújás” elfogadóvá teszik a gyereket. Ilyen értelemben tehát minden hallott mesét, olvasott könyvet értelmezhetünk úgy, mint egy-egy apró segítséget a tolerancia ”tanulásához” vagy még inkább a velünk született elfogadás megtartásához.

 

Ezúttal olyan gyerekkönyveket hoztam Nektek, amelyek világunk, a körülöttünk élő gyerekek és felnőttek sokszínűségéről de alapvető hasonlóságainkról is szólnak. Nagy részüket mi is igen gyakran forgattuk. A történetek egy kellemes meseként, közös olvasnivalóként is megállják a helyüket de akár oviban, iskolában is fel lehet (szerintem ajánlott is :) olvasni őket, hátha egy jó kis beszélgetés kerekedik belőlük. A listán láthattok nagyon friss kiadásokat és olyan könyveket is, amelyeket már korábban ajánlottam nektek a témában de azt gondoltam, ezeket a történeteket nem lehet elégszer megmutatni. Hátha lesznek olyanok köztetek, akik még nem találkoztak velük.

 

Jó böngészést!

 

Melanie Watt - Szabó T. Anna: Cidrimókus barátot szerez (Tessloff és Babilon, 2013)

 

cidri.jpgMit kell tudni Cidrimókusról? Cidrimókusnak nincs barátja. Hogy miért? Mert az rettentő veszélyes! Esetleg meg is harapná Cidrit. Mókusunknak azért mégis hiányzik egy cimbora, ezért úgy dönt, a közelben élő aranyhallal fog összebarátkozni. Egy aranyhal biztosan nem harap. Azonban a nagy terv meglepő fordulatot vesz, és egy négylábú veszi üldözőbe Cidrit. Ó jaj! Miféle kalandba keveredett már megint Cidrimókus? Vajon túléli? Olvasd el a könyvet, és megtudod!

 

 

3-5 éveseknek

 

 

 

 

 

 

Hohol Ancsa - Boris Juli: Terka, a világutazó (Móra Kiadó, 2015)

 

25241.jpg

Terka egy cserfes, négyéves kislány. Önálló véleménye van mindenről, szüntelenül kérdez, és más szemmel nézi a világot, mint a felnőttek. A nagyvilágról azonban -fiatal kora miatt - még sok tanulnivalója van. Erre egyszeriben lehetősége nyílik, amikor két új kislány érkezik az óvodába. Terka rögtön összebarátkozik velük, és együtt izgalmas, világraszóló kalandokat élnek át

 

 

3-6 éveseknek

 

 

 

 

 

 

 

 

Böszörményi Gyula - Agócs Írisz: Emberke színe (Csimota Kiadó, 2009)

 

emberke.jpgMese az emberiség születéséről, a hovatartozásról, az emberiség sokszínűségéről, a másságban rejlő értékekről, és ezek elfogadásáról. Mindez mesei környezetben, klasszikus motívumokkal az Óperencián is túl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Mind csodásak, s mindet szeretem, pedig még életre sem keltek – suttogta az anyó. – Csak az rágja a szívem, hogy vajon ők mit szólnak majd egymáshoz, ha összetalálkoznak odalenn, a földön?

4-8 éveseknek

 

 

 

Szegedi Katalin: Lenka (Csimota Kiadó, 2010)

 

lenka.jpgLenka, a dundi kislány naphosszat csak magányosan rajzolgat. Egy nap elindul barátokat keresni, de nem jár szerencsével: a gyerekek kicsúfolják, mindenhonnan elzavarják. Bánatában végül rajzolni kezd az aszfaltra, amikor Palkó, a rolleres kisfiú álmélkodva megáll mellette…

 

 

 

 

 

 

Egy szép májusi éjjelen, éppen teliholdkor született Lenka. Vajon ezért-e vagy másért, ki tudja, de éppen olyan szép kerek lett, mint maga a telihold.

 

4-8 éveseknek

 

 

Szegedi Katalin: Palkó (Csimota Kiadó, 2013)

 

palko.jpgPalkó, a mindig segítőkész kisfiú legjobb barátai a könyvek. Naphosszat olvasással tölti az idejét, és bár arra vágyik, hogy osztálytársai elfogadják, azok mégsem barátkoznak vele.
Egy délután a játszótéren mégis barátra lel. Lenka örömmel rollerezik és rajzol vele. Játékuknak a közelgő vihar vet véget, de már mindketten tudják, hogy ezután mindennap várni fogják egymást.

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy hűvös októberi estén, fogyó holdnál született Palkó. Vajon ezért-e, vagy másért, ki tudja, de éppolyan vékonyka lett ő maga is, mint a hold sarlója.

4-8 éveseknek

 

 

Agnes Lacor - Gwen Le Gac - szabó T. Anna: Lili (Csimota Kiadó, 2011)

 

lili.jpgA Csimota tolerancia sorozatának újabb részében egy kisfiú mutatja be kishúgát, aki Down-szindrómás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlom ezt a könyvet minden szülőnek, aki úgy gondolja, hogy a világ nem tökéletes. Hiszen bármennyire törekszünk, hogy minden az álmaink, elképzeléseink szerint történjen, sokszor másképp alakul életünk. Minden 600 élve születésből egy gyermek Down-szindrómával jön világra. Fogadjuk el őket, hiszen egy sosem remélt, új „színt” hoznak életünkbe, amelyet ha elfogadunk, sokkal boldogabb életet élhetünk. Az érintett családok boldogsága nagyban múlik a környezetük reakciójától. Talán ez a kis könyvecske, amelyet felolvasunk gyermekeinknek, megtanít minket a „mongol” emberek szeretetére. Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke

4-8 éveseknek

 

 

Shona Ines - Agócs Írisz - Varró Dániel: A játszótér olyan, mint a dzsungel (Kolibri Kiadó, 2014)

 

jetszo.jpgNehéz élethelyzetekkel nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is küzdenek nap mint nap. És bár a problémák hétköznapiak, a megoldások hogyanja már korántsem olyan egyszerű. SHONA INNES, ausztrál klinikai és törvényszéki pszichológus maga is hosszú évek óta segít bajba jutott gyerekeknek, hogy feldolgozhassák traumáikat.

 

 

 

 

 

 

 

A játszótér olyasmi, mint a dzsungel.
Vad kalandokra ott számítanunk kell.
Például általában vannak itt
egymást ugrálva heccelő makik,
és ahogy a dzsungelben, úgy van itt is
egy-két vérszomjasan dühöngő tigris.
A játszótér jó gyakorló terep,
hogy másokkal kijönni mint lehet,
és arra is, hogy találjuk magunk fel.

 4-6 éveseknek

 

 

Stephanie Schneider: Elefántok a házban (Centrál, 2016)

 

elefant.jpgA negyedikre új lakók költöznek. Fini borzasztóan izgatott. Egész nap hallja a dobogást, trappolást és visongást.
Remélem, vannak gyerekeik gondolja. Ám a lépcsőházban már ott állnak a szomszédok és méltatlankodnak:
Vajon mifélék, akik ilyen nagy zajt csapnak?
Fini elhatározza, hogy kideríti, és ezért becsönget a szomszéd ajtón, ahova egy elefántcsalád költözött

Bájos mese a toleranciáról, befogadásról és a gyermeki kedvességről.

4-7 éveseknek

 

 

Nyilasi Judit - Agócs Írisz: Wan-Wan és a kacagóvirág (Pongrác Kiadó, 2010)

 

wan.jpgCsendesen telnek a nyárvégi napok Wan-Wan sárkány és Leperke otthonában, míg egy nap arra ébred a két barát, hogy az eperlepkét rejtélyes betegség támadta meg. Wan-Wan felkerekedik, hogy kiderítse, miként segíthet rajta, a Narancs-hegységben azonban saját magával is meg kell küzdenie ahhoz, hogy a legjobb barátját megmenthesse.

 

 

 

Wan-Wan ugyanis nem szeretett beszélgetni, mert akkor beleélte magát a történetbe, és ha beleélte magát, akkor elfogta az izgalom, és ha elfogta az izgalom, akkor dadogni kezdett. Főleg a “b” betűs szavakkal voltak gondjai, és néha az “l” betűsökkel is. Ilyenkor aztán általában zavarba jött, és akkor már minden problémát okozott. Ezért inkább eleve kerülte a beszélgetéseket. “Mégis, hogy vizsgázzak le bambusztermesztésből “b” betűs szavak nélkül?!"

5-8 éveseknek

 

 

Tine Schulz - Anja Tuckermann: Sokfélék vagyunk! (Pozsonyi Pagony, 2015)

 

sokf.jpgSokfélék vagyunk. Egyikünknek barna a bőre és fekete haja, a másikunknak nem magyar az anyanyelve, a harmadiknak más a vallása, és van, aki csak a mamájával vagy a papájával él. Van, aki itt született, de a nagyszülei még nem beszéltek magyarul, amikor a fejlődő Budapest házait építették, és van, akinek az anyukája vagy az apukája külföldi, de itt szerettek egymásba, és itt lett gyerekük. De van, aki nemrég érkezett, és nehezen ért még mindent. Van, aki tanulni jön ide, és van, aki a háború vagy az éhínség elől menekül hozzánk. Ebben a könyvben nagyon sokféle gyereket ismerhetsz meg, de valamiben mind ugyanolyanok, mint te: szeretnek ünnepelni, játszani, jókat enni, és odabújni esténként a szüleikhez! Olvasd el, milyen sokfélék vagyunk mi, emberek!

 

 

5-8 éveseknek

 

 

 

 

 

Lawrence Schimel - Martinez Jaime - Szabó T. Anna: A fiú és a kém (Csimota Kiadó, 2014)

 

fiok.jpgEgy kisfiú iskolába menet elhalad egy férfi előtt, aki az utcán üldögél. Külföldinek látszik: barna a bőre és fura a ruhája. Ki lehet ez a titokzatos idegen, aki gyanúsan nem csinál semmit, csak nézelődik és folyton jegyzetel? A Csimota Kiadó első kétnyelvű (magyar/angol) könyve Szabó T. Anna fordításában.

 

 

6-10 éveseknek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vajda Éva - Bodonyi Panni: Anup és a csodálatos tűzhely (Móra Kiadó, 2016)

 

anup.jpgEgy indiai halász legidősebb fia, Anup dolgozni kezd, hogy nagyanyjának tűzhelyet vásároljon. De milyen munkát találhat egy kisfiú az iskola mellett? Kezdetben zacskókat árul az utcán, újságokat hord ki, majd riksásnak áll. Szorgalmasan tekeri a biciklijét, hordja az utasokat és gyűjtögeti a pénzt a tűzhelyre. Ám egyik reggel, munkába menet megtámadják és kirabolják. Oda a bicikli, oda a családi tűzhely! Ekkor Anup csodálatos segítséget kap.

 

 

5-8 éveseknek

 

 

Timo Parvela: Miú és Vau (Kolibri Kiadó, 2012)

 

miu.jpg

Abszolút kedvenc! Szerencsére már 5 része kapható, így nyugodtan rászokhattok. :)

 

A legemberibb állattörténetek. A sokoldalú finn író számos irodalmi kitüntetésben részesült, többek között a hazájában legrangosabb Finlandia Junior díj birtokosa. De a legnagyobb megbecsülést olvasóitól kapja, hiszen már 15 nyelvre lefordították műveit, és könyvei minden országban a sikerlisták élén állnak. A kutya-macska barátságról szóló meséit Finnországban családterápiára használják. A hangulatos, rövid történetek ismerősek lehetnek saját életünkből, rácsodálkozhatunk gyengeségeinkre, esendőségünkre, és jót nevethetünk a főhősökön (vagyis magunkon). Ezek a humoros és mély mesék már az óvodás korosztályt is megszólítják, miközben az egész család számára tartalmas és feledhetetlen élményt nyújtanak.

 

4-8 éveseknek

 

 

 

 

 

Davide Cali - Serge Bloch: Az ellenség (Csimota Kiadó, 2014)

 

ellens.jpgIlyen a háború.
Volt egyszer, és most is van: van valahol egy sivatag, és abban két gödör. A két gödörben két katona kucorog. Ők ketten ellenségek. Könnyebb megmondani, ki a jó és ki a rossz. Ez a könyv nem a könnyebb utat választotta. Rájönni arra, hogy a másik egyúttal én is vagyok, ez Az ellenség történetének küldetése. Ez többek között az Amnesty International küldetése is.

 

6-10 éveseknek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pernilla Stalfelt: Ne bánts! könyv (Vivandra Kiadó, 2007)

 

bants.jpgAz emberek közötti hasonlóságokról és különbségekről, a toleranciáról és az erőszakról, a bántalmazásról, a kiközösítésről szól. Arról, hogy mennyire fáj, ha kívülállónak érezzük magunkat és arról is, hogy miért lesz valakiből bántalmazó. Sok elgondolkoztató kérdés...

 

6-12 éveseknek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stian Hole: Garmann utcája (Scolar Kiadó, 2013)

 

garm.jpgEgyik nap negyedik osztályos „barátja” rábírja Garmann-t, hogy gyújtson meg egy gyufát, miközben a szomszéd udvarán tartózkodnak. A fiú hirtelen leejti az égő gyufaszálat, ami a száraz fűre esve tüzet okoz. Miközben a „felbujtó” elmenekül, Garmann-t a birtok tulajdonosa, a rossz arcú öreg postás segítségért küldi. A tüzet hamarosan eloltják, s rövid időn belül óvatos, bensőséges barátság szövődik a szelíd kisgyerek és az öregember között. Nyár végére pedig Garmann-ban megérik a gondolat: tovább nem fogják megfélemlíteni erőszakos társai. A különleges grafikai megoldásaival, modern illusztrációs felfogásával is kitűnő képeskönyv-sorozat nemcsak a gyerekek és a szülők, hanem a kritikusok elismerését is kivívta világszerte.

 

8 éves kortól

Csak az tud igazán bátran viselkedni, aki nagyon fél.

 

Thórdis Gísladóttir: Randalín és Mundi (Pongrác Kiadó, 2015)

rand.jpgRandalín és Mundi két életrevaló kilencéves, akik a reykjavíki nyári szünetben ismerkednek meg egymással, amikor a kislány éppen a ház előtt „cigarettázik”. Miután Mundi figyelmezteti a dohányzás káros hatásaira, Randalín közli, hogy képtelen leszokni, és karácsonyra már valószínűleg nem is lesz életben. (Természetesen kiderül, hogy Randalín valójában nem dohányzott, csak úgy tett, mintha.) A gyerekek hét fejezeten át újabb és újabb kalandokban ismerkednek meg fura emberekkel: egy jósnővel, Randalín költő apjával, egy könyvkereskedővel – és így tovább. A szeretetteljes és könnyed könyvből sugárzik a vidámság, a pozitív életszemlélet, a tolerancia és a sokszínűség, s akár felolvasásra, akár önálló olvasásra jó szívvel ajánlható.

Az Izlandi Irodalmi Központ a húsz „kiadásra legérdemesebb izlandi könyv” közé sorolja a kötetet. A mulatságos és életigenlő történeteket Thórarinn Már Baldursson (Sempé Petit Nicolas-jára emlékeztető) illusztrációi teszik teljessé.

7-10 éveseknek

 

Oscar Brenifier: Ki vagyok én? (Móra Kiadó, 2015)

 

filoka.jpgHat ​​nagy kérdés a jóról és a rosszról, hogy a gyerekek belekóstoljanak a kérdezősködésbe,
és beszélgetni kezdjenek a felnőttekkel.

1.Te is csak egy vagy az állatok közül?
2.Örülsz, hogy egyszer nagy leszel?
3.Olyan vagy, mint a többiek?
4.Mivel tartozol a szüleidnek?
5.Szereted nézegetni magad a tükörben?
6.Te döntöd el, ki vagy?

Mit keres a filozófia az általános iskola alsó tagozatán?
A kérdésre sokan rosszallóan összevonják a szemöldöküket, ingatják a fejüket, ahelyett, hogy azt kérdeznék, nem késő-e középiskolás korban elkezdeni a filozofálást. Na nem a szó szigorú tudományos értelmében, hanem a klasszikus szókratészi értelemben, ahogy azt Brenifier is teszi. Ahhoz ugyanis, hogy egy gyerek kíváncsi maradjon, és hosszú iskolai pályafutása ideje alatt megőrizze az érdeklődését, engednünk kell, hogy kérdezzen. De hogy ne legyen a kérdezősködés öncélú, azt is meg kell tanítanunk neki, hogyan tegye ezt úgy, hogy közben képes legyen problémákat azonosítani és kezelni,
fogalmak és jelenségek megértéséhez konstruktívan viszonyulni,
válaszainak megkonstruálása során több féle szempont szerint mérlegelni
vagyis módszeresen gondolkodni.

9-12 éveseknek

 

+ 1 bónusz, amit az első németországi könyvtárazásunk alkalmával találtam a lapozók között (azokból tanulok ugyanis németül. Többek között... :) Gondoltam itt is megmutatom, hátha valaki németül is szeret olvasgatni, vagy iskolába bevinné egy kis szórakozás és okulás gyanánt. Esetleg egy magyar kiadó kedvet kap a kiadására... :)))

zus.jpgDaniela Kulot: Zusammen!

Egy bűbáj kis könyv arról, hogy bár látszólag különbözőek vagyunk (kicsik, nagyok, ducik vagy soványak, fehérek vagy feketék, öregek vagy fiatalok, szaladunk vagy kerekes székkel hasítunk) a lényeg, hogy az élet apró örömeit, a kópéságokat és az igazán fontos dolgokat érdemes megosztani egymással.

2-5 éveseknek

zusammen1a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szívesen csatlakoznál az Égigérő mára 7000 tagot számláló "Neveljünk olvasókat!" csoportjához? Szülőként, pedagógusként, gyerekekkel vagy könyvekkel foglalkozó szakemberként, irodalomrajongóként érdekel a gyerek-, és ifjúsági irodalom, a mesélés, az olvasóvá nevelés? Csak egy kattintás a képre, 3 kérdés megválaszolása és már nyitom is a kaput!

 

43051430_1893700910716205_3099234459329757184_n_1.jpg

 

 

kezdő kép: Sofia Zapata

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr1011943791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.