Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Egy borzongás felfelé, egy borzongás lefelé...

10 szellemes gyerekkönyv Halloweenre és az őszi szünetre

2016. október 27. - Réka Czakó

Amikor elkezdtem összeszedni a kedvenc kísértethistóriáimat, rá kellett jönnöm, hogy ez a téma bizony nagyon izgalmas. Jobbnál jobb gyerekkönyvek vannak a piacon, amelyek nemcsak szórakoztatnak, hanem a gyerekek szellemektől való félelmét is segíthetnek legyőzni. Hiszen, ha néhány kísértet a barátunkká válik, együtt nyomozunk, nevetünk velük, már nem is olyan félelmetesek!

tumblr_mcm0lbe9r01qkaoroo1_500.jpg

Jöjjön hát a TOP 10 túlvilági olvasmányélmény gyerekeknek és kiskamaszoknak:

 Otfried Preußler: A kis szellem (Kolibri Kiadó, 2015)

kis_szellem.jpgA kis szellem minden éjjel pontban éjfélkor fölébred. Vígan várja Bagolykő várának összes termét, és meglátogatja öreg barátját, Uhu bácsit. De közben arról ábrándozik, milyen jó lenne nappal látni a világot! Csupán egyetlenegyszer… Addig nem nyugszik, míg egy verőfényes napon a kívánsága váratlanul nem teljesül.

5-8 éves gyerekeknek

 

 

 

– Nézze, drága barátom, én a maga helyében kibékülnék a gondolattal, hogy vannak bizonyos dolgok az életben, amelyeken nem lehet változtatni. Úgy látszik, ilyen az is, hogy egy éjszakai szellem nem kísérthet nappal. Lássa ezt be, kérem, és rendezze eszerint az életét.

Felix Janosa: Rozsda Lovag és a kísértet (Gemini Gyerekkönyv Kiadó, 2010)

rozsda_lovag.jpgEgy otthontalan szellem kísért Rozsda lovag várában, a Páncélvárban, majd Koksszal, a házisárkánnyal kísértetshow-t rendez. Összesereglik számos vasvitéz és bádoglovag, jelen van Szélvész várkisasszony, Ólomláb király az Elfuserált udvari írnokával, Pacapocokkal és maga Rozsda lovag. Végül egy fényes lovagi tornának lehetünk tanúi, amely óriási meglepetést tartogat Rozsda lovag számára.

5-8 éveseknek

 

 

 

 Claire Barker: Borsházy Bojtorján, a szellemkutya (Ciceró Könyvstúdió, 2016)

borshazy.jpgBojtorján bajba került. Szeretett gazdájának, Micinek és kissé dinka szüleinek lehet, hogy el kell költözniük a házukból, őt pedig itt kell hagyniuk! A CS.Ő.R, vagyis a Csillagfény Őrszellemeinek titkos társasága vajon tud-e Micin segíteni, hogy megmentsék otthonukat?

8-10 éveseknek

 

 

 

 

 Sonja Kaiblinger: Csapatban a szellem - Scarry Harry 1. (Manó Könyvek, 2014)

csapatban.jpgEmberek, én azt mondom, hogy kaszásnak lenni siralmas egy dolog! Egyedül kell melózni, a futószalag csak pörög, közben meg folyton csörög a telefon. Nincs megállás, be kell gyűjteni a lelkeket, hogy átsegítsük őket a túlvilágra. Halál uncsi az egész, nekem elhihetitek! Kevés a szabadnap, a fizetés meg temetni való! Kész szerencse, hogy megismerkedtem Ottóval és Emilyvel. Ők ugyan emberek, de nagyon jó arcok! Együtt harcolunk a gonosz ellen. vagy valami ilyesmi. Most mindenesetre ki kell derítenünk, ki volt az a megátalkodott, aki elrabolta Otto háziszellemeit! Üdv, Harold (kaszásember 520 éve)

9-12 éveseknek

 

Csak mert volt egy nőnemű barátja, az még nem jelentette azt, hogy bele volt zúgva a lányba. Persze egy denevér úgysem értheti az ilyesmit. Ahhoz túl kicsi az agya.

Cornelia Funke: Kísértetvadászok jeges nyomon (Manó Könyvek, 2016)

kisertet.jpgA tízéves Tomi megismerkedik és megbarátkozik a pincéjükben élő kedves, barátságos, humoros nyelven beszélő Húgó nevű kísértettel, akit egy rettenetesen veszélyes óriás elűzött otthonából, ahol addig békésen kísértett.

Tomi és nagynénje, Lebbencs Hedvig kísértetűző szerekkel és egyéb csalafintaságokkal igazságot szolgáltat Húgónak. A könyvet korunk egyik kimagasló német szerzője írta, akit a kritikusok a „német Rowlingnak” neveztek el.

9-12 éveseknek

 

 

 Alexandra Fischer- Hunold: Kincsvadász kísértet (Scolar Kiadó, 2010)

kincsvadasz.jpgAz 1671-es évben Sódervár örököse, Sódervári Sherlock báró párbajban vesztette életét. Azóta előkelő kísértetként űzi-fűzi sötét dolgait az ősi családi kastélyban. Ármányos rejtőzködése addig a napig tart, míg a Kopejka testvérek, Laura és Maxi fel nem fedik létezésének titkát. Ekkor veszi kezdetét az öreg szellembáró, Lili, a kísérteties kutyahölgy és a merész testvérpár kalandsorozata. Az éjszakai találkozókon újabb és újabb bűnügyek sejlenek fel a múltból, melyek kinyomozása során remek detektívcsapat kovácsolódik a parókás szellemnyomozóból és két ifjú segédjéből. A Kincsvadász kísértetben Sódervári Sherlock báró, Kopejka Laura és Kopejka Maxi egy rejtélyes körülmények közt eltűnt drágakő titkát próbálja kideríteni, és egyben lemosni a Sódervári család becsületén esett foltot. Kalandra fel, kezdődik a nyomozás! Tandori Dezső sziporkázó fordításában!!!

9-12 éveseknek

 Dunajcsik Mátyás: A szemüveges szirén (Kolibri Kiadó, 2016)

sziren.jpgAtlanta egy apró, világvégi sziget világítótornyában él. Mikor nem Kamillával, a falubéli tanítónővel beszélget rádión vagy az apja jazz-lemezeit hallgatja, általában a tenger végtelen horizontját kémleli. Egy napon azonban különös vendég érkezik Szelesszirtre, aki olyan kalandba keveri Atlantát, amit még a kislány híres tengerész ősei is megirigyelnének.

9-12 éveseknek

 

 

 

Joachim Friedrich: Bella és a kopogó szellem (Napsugár és Holdsugár Kiadó, 2006)

bella.jpgDús Ervin, a csokoládégyáros, meghívja Amandát és a detektíveket főúri birtokára, ahol éjszaka nagyon különös dolgok történnek. Ruhadarabok tűnnek el, és egy kopogó szellem mindenkit kiűz az ágyából. Mikor másnap mindennek tetejébe Dús Bella is eltűnik, Amanda fölismeri: ennél az esetnél rendkívüli eszközökhöz kell folyamodnia…

10-12 éveseknek

 

 

Kristina Ohlsson: Az üveggyerekek (Animus Kiadó 2014)

uveggyerekek.jpgA tizenkét éves Billie vakációja nem alakul valami jól. Apukája nemrégen meghalt, és anyukájával elköltöznek Kristianstadból egy közeli kisvárosba. Billie azonban nem igazán örül a költözésnek, és az új ház sem tetszik neki. Mindennek tetejébe még rejtélyes és ijesztő dolgok is történnek ott. A kislány és a legjobb barátnője, Simona, valamint újdonsült barátjuk, Aladdin hamarosan arra a következtetésre jut, hogy a házat kísértetek lakják. Na de, az ő korukban már senki nem hisz a kísértetekben! Kell lennie valami ésszerű magyarázatnak! És a három gyerek nyomozásba fog, hogy kiderítse, milyen sötét titok lappang a különös események mögött.

12-14 éveseknek

 

 Tonya Hurley: Szellemlány (Pongrác kiadó, 2010)

szellemlany.jpgCharlotte Usher gyakorlatilag láthatatlannak érzi magát az iskolában, és egy nap valóban azzá is válik. Nemcsak láthatatlanná, de halottá is. És mindez egy srác és egy gumimaci miatt. Ebben a kissé gúnyos, néhol mégis szívszorongató történetben Tonya Hurley feltárja előttünk a láthatatlanságot, amit néha mindannyian érzünk, és hogy meddig vagyunk képesek elmenni, hogy végre észrevegyenek bennünket.

13-16 éveseknek

 

 

 

 

 

 Kellemes borzongást! :)

 

Kép: Keith Robinson - The books also serve on Halloween

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr711843007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.