Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Hihetetlen! Az amerikai borbélyüzletekben évente több ezer gyerekből lesz olvasó!

2016. október 24. - Réka Czakó

michigan2.jpg

 

Meg van az öreg borbélyok vitatkozós jelenete az „Amerikába jöttem” Eddie Murphy klasszikusból? A tengerentúli nagyvárosok fekete negyedeinek közösségi központja mindig is a borbélyüzlet volt, ahol a férfiemberek kibeszélhették a világ ügyes-bajos dolgait. De a majd 30 év alatt, mióta ez a film elkészült a borbély üzletek világa rengeteget változott. Az USA-ban csoda dolgok történnek, amiket néhány, az afroamerikai közösség lelkének számító fodrász indított el: elhatározták, hogy olvasókat nevelnek fiatal vendégeikből.

 

Ma Amerikában az afroamerikai gyerekek 50%-át az édesanyja neveli, egyedülálló szülőként. Az őket oktató intézményekben a tanárok csupán 2-3%-a férfi. Így a csonka családból érkező gyerekek nagy része nem lát megfelelő „férfimintát”. Sok esetben a család fodrásza az egyetlen „hímnemű”, aki állandó szereplője a család életének, hiszen hosszú éveken át, pici koruktól felnőtt korukig havonta elmennek ugyanabba az üzletbe divatos frizurát vágatni. Mindannyian tudjuk, hogy a várakozás és hajvágás hosszú procedúrája alatt a fodrász szinte pszichológusként funkcionál, akivel gyerek és felnőtt egyaránt kibeszélheti az élet apró-cseprő dolgait. Talán leginkább ezekkel magyarázható, hogy ezekben a közösségekben a borbélynál dolgozók komoly hatással vannak a kisgyerekek gondolkodására, szemléletére.

 

Az Amerikai Oktatási Minisztérium felmérést végzett a fekete társadalom fiatal tagjainak olvasási képességeivel, készségeivel kapcsolatban. Az eredmények szerint 85%-ának vannak gondjai a szövegértéssel és mint a világ minden pontján, náluk is ez előbb-utóbb az összes tantárgynál komoly gondokat okoz. Sőt, sok esetben olyan sorozatos kudarcokhoz vezet, hogy a gyerekek, amint túllépik az iskolaköteles kort, el is hagyják az intézményt. Ezeket a társadalmi jelenségeket felmérve indították el egy harlemi kezdeményezés mintájára, az Oktatási Minisztérium és számos helyi könyvtár, valamint civil, irodalmat támogató kisebb közösség segítségével a programot, mely könyveket visz a fodrászüzletekbe, hogy az ott dolgozók segítségével minél több gyerek vegyen a kezébe nekik szóló, minőségi kiadványokat. Az országban azóta gombamód szaporodnak a jobbnál-jobb helyi kezdeményezések, melyek mindegyike ad egy kis pluszt az eredeti programhoz. Óriási ötleteket találtam. Íme néhány kedvencem:

 

harlem.jpg

 

Huston - A felmérések szerint az alacsony jövedelmű családokban élő gyerekek esetében 300 gyerekre jut egy könyv, míg a közép- és felsőosztályhoz tartozó családokban gyerekenként 13 könyvet találunk a családok polcain. A megdöbbentő számok hatására a helyi közkönyvtár, több civil szervezet és a helyi borbélyok szervezete összefogott, hogy közösen lássák el könyvekkel a programhoz csatlakozó fodrászüzleteket és rajtuk keresztül az irodalomhoz más módon nem jutó, rászoruló gyerekeket. A közös program során a műhelyek nem csak a helyet biztosítják de tevékenyen részt vesznek a kis könyvsarkok fenntartásában, fejlesztésében és szorosan együttműködnek a helyi könyvtárakkal, hogy a gyerekeket hosszútávon könyvtárlátogatásra ösztönözzék. A kis olvasók felolvasásért ingyen hajvágást kapnak és lehetőségük van adománykönyvekből saját, otthoni könyvtár létrehozására.

 

huston2.jpg

 

huston3.jpg

 

 

Ohio – Egy fodrászok képzésére szakosodott iskola tanműhelyében már a gyakorlati órákon várják a kis kuncsaftokat, akik a hajvágás előtt a korosztályuknak és érdeklődési körüknek megfelelő minikönyvtárból válogathatnak. Így az itt végzett fodrásznövendékek már a képzésük alatt átérezhetik, micsoda hatással lehetnek kis vendégeik életére.

 

ohio2.jpg

 

ohio1.jpg

 

A gondosan összeválogatott olvasósarok azonban nem minden fodrászüzletnek adatik meg. A környéken csupán 10 műhely szerezhette meg magának a jogot, hogy a programhoz csatlakozva olvasósarkot rendezhessen be, melyet minden hónapban több új könyvvel is bővítenek. A csöpp „könyvtár” összeállításánál szakemberek segítenek, hogy valóban értékes és a gyerekekre jó hatással bíró, élvezetes olvasmányok kerüljenek a polcokra.

 

 

Ypsilanti, Michigan – Egy családi házban működő, aprócska kis üzletben a tulajdonos úgy döntött, 2 dollárt visszaad a hajvágás árából azoknak a gyerekeknek, akik felolvasnak neki egy könyvből, amíg a székében ülnek. A felolvasás után még egy rövid kérdez-felelek is belefér a felolvasott szöveggel kapcsolatban, így ellenőrizve a kicsik szövegértését.

 

 

 

michigan1.jpg

 

A szülők imádják a kezdeményezést. Ahogyan egy kis vendég édesapja fogalmazott: „Ez egy lenyűgöző dolog. A zsebemnek is jót tesz és a gyerekek oktatására, jövőjére is jó hatással van. Imádom!”

Mióta a kis üzlet története bejárta a helyi sajtót, a város lakói könyveket és pénzt ajánlottak fel a kezdeményezés folytatásához és a lelkes szülőknek köszönhetően a vendégek száma is sokszorosára nőtt.

 

Az országban folyamatosan növekszik az olvasósarkos fodrászműhelyek száma és havonta több ezer kisgyerek jut rajtuk keresztül olvasnivalóhoz. Hát nem lenne remek nálunk is egy hasonló kezdeményezés?

 

 

Hahó! Kedves, magyar fodrászok! Nem lenne kedvetek olvasókat nevelni? :)))

 

 

 

 

 

 

forrás:

https://www.bookstr.com/article/catching-up-with-the-barber-shop-that-reads/2558

http://www.npr.org/sections/ed/2016/10/12/496553810/choose-a-book-and-read-to-your-barber-hell-take-a-little-money-off-the-top

http://radio.wosu.org/post/barbershop-books-keeps-kids-well-groomed-and-well-read

https://www.bookstr.com/article/barber-offers-allowance-to-kids-who-read-to-him/2487

http://www.bushhoustonliteracy.org/programs-of-promise/

http://www.desmoinesregister.com/story/opinion/abetteriowa/2015/08/11/dubuque-barber-gets-kids-reading-free-haircuts/31457887/

http://radio.wosu.org/post/barbershop-books-keeps-kids-well-groomed-and-well-read

http://www.thonline.com/news/tri-state/article

http://www.bbc.com/news/magazine-32744194

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr1611836179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.