Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Lehetetlen(?) küldetés

avagy a nagy könyvszelektálás

2016. október 05. - Réka Czakó

maleta_de_cuentos_paulo_galindro.jpg

Paulo Galindro

 

Ismeritek a játékot: ha 10 könyvet vihetnél egy lakatlan szigetre, milyen könyveket választanál? Aztán gondold végig a gyerekek könyvespolcán sorakozó kedvenceket. Onnan mik kerülnének a bőröndbe?

 

 

 

Augusztusban családilag felkerekedtünk és Németország felé vettük az irányt, hogy új kalandokban próbáljuk ki magunkat és egy pár évre letelepedjünk nyelvet tanulni, barátokat szerezni, új helyeket felfedezni. Mivel a költözést nem kamionokkal de még csak nem is egy kisebb teherautóval hanem két személyautóval kiviteleztük, így erősen szelektálnunk kellett. Egy hónapnyi válogatás, szortírozás, adományozás, ajándékozás, siránkozás és jajgatás után sikerült az elképzelhetetlen: két autóba zsúfoltuk az addigi 4 szobányi kis életünket és nekivágtunk. De ami itt a lényeg (lévén könyves oldalon lennénk vagy mi a szösz) 15 évnyi könyvgyűjtő munkám gyümölcsét kellett hátrahagynom, úgy hogy csak reménykedem, hogy szeretett kis könyveim a következő pár évben egyszer csak követni tudnak. Csupán fél doboznyi (kb. 20 db) könyvet engedélyeztem magunknak, amivel pár hónapig, a következő hazautazásig ki kell húznunk.

 

A 3. osztályt taposó Borkám könyvespolcának leválogatása is nagy falatnak tűnt. Hiszen az elmúlt „Égigérős”, gyerekkönyves években ő volt első számú tesztalanyom, így könyvtára már neki is igen szép számú állománnyal büszkélkedhetett. Nagy-nagy szerencsémre azonban nála közel sem okozott akkora fejtörést, mi jön, mi marad. Sziklaszilárd kézzel válogatta ki az „ajándékozható”, a „rakjuk el későbbre” és a „velünk utazik” könyveket. Mutatom gyermekem nyerő csapatának tagjait:

 

 

Simon Réka Zsuzsanna: Ahány király, annyi mese (Manó Könyvek, 2013)

 

index_4.jpg

 

 

6 éves kora óta jön velünk ez a könyv mindenhová. Hát, ide ne követne bennünket? A királyok megunhatatlanok és ezekben a gyorsan változó időkben nagyon kell csöppemnek a biztos pont, ami minél inkább az otthoni estékre emlékezteti.

 

 

Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány (Manó Könyvek, 2016)

 

kiralylany.jpg

 

Nyáron jelent meg Réka királyos történeteinek lányos (vagy nem is annyira lányos) változata 10 különleges, belevaló királykisasszonyról, olvasó és bicikliző sárkányokról, különleges és végtelenül szórakoztató lovagokról és még mennyi mindenről… Naná, hogy jött velünk! :)

 

 

Szergej Szedov: Anyukamesék (Vivandra Kiadó, 2013) és Marta Gomez Mata: Anyukák világa (Naphegy Kiadó, 2016)

 

anyuka.jpg

 

anyukak.jpg

 

 

Érdekes Borcsi vonzódása ehhez a két könyvhöz. Tavasz óta időről időre elő kell venni ezeket a történeteket. Mindkettőben rövid, különleges, olykor abszurd leírások szerepelnek édesanyákról, akik ha kell krokodilok gyomrából mentik ki a családjukat, vagy hatalmas, gömbölyű kandallóként védik az otthon melegét, miközben társasjátékokat és hatalmas traccspartikat szerveznek. Anyák Napja körül érkeztek hozzánk és valóban úgy éreztem, mindketten ajándékot kaptunk általuk. Így mi tagadás, én sem bántam, hogy bekerült ez a két különlegesség a csomagba.

 

Borbáth Péter: Sündör és Niru (Csimota Kiadó, 2015)

 

mentes.jpg

 

Az év nagy felfedezése! Izgalmas, különleges, szépséges kívül-belül. Borbáth Péter történetét és Remsey Dávid illusztrációit nem tudjuk megunni. Első körben kétszer, azóta legalább háromszor olvastuk ki. Ha kisiskolás gyerkőc van a családban feltétlenül szerezzétek be ezt a könyvet ha csak kipróbálásra, egy könyvtári kölcsönzés erejéig is és nehogy hagyjátok, hogy a gyerek egyedül olvassa! Legyen ez egy közös utazás!

 

Jane Clarke: Pitypang nyuszi (Cerkabella Könyvkiadó, 2015)

 

pitypang.jpg

 

Egy igazi csajos, kisállatos cukiság. Nagybetűs, szellős így remek egy kis pihentető esti vagy délutáni önálló olvasgatásra.

 

Elisabetta Gnone: Fairy Oak 2. - A sötétség bűvülete (Könyvmolyképző Kiadó, 2016)

 

fairy.jpg

 

A sorozat első részét nagyon szerettük: varázslólányok és fiúk, misztikus lények, különleges helyszínek és titkok minden mennyiségben. Így úgy gondoltuk, felpakoljuk a 2. részt, hogy itt se maradjunk izgalmak nélkül.

Ezeket a típusú, hosszabb lélegzetű könyveket még együtt olvassuk esténként, mert egy nehezebb sulinap után az esti mesélés, olvasás már tényleg csak a pihenést kell, hogy szolgálja és mi tagadás, én sem bánom, hogy arra a fél órára én is újra gyerek lehetek.

 

Nyulász Péter: Helka  - A Burok-völgy árnyai (Betűtészta Kiadó, 2015)

 

helka.jpg

 

Már régóta szemeztem Nyulász Péter Helkájával és most végre belevágtunk. A Fairy Oakhoz hasonlóan ebben a történetben sincs hiány talányokból, rejtelmes lényekből, gonoszokból és velük szembeszálló hősökből. De az igazán izgalmas adalék ebben az esetben a történet színhelye: a vagány hercegkisasszony, Helka kalandjai a Balaton északi partján, Tihany környékén zajlanak. Nagyon izgalmas lehet egy ilyen olvasmány után bejárni a könyvből ismerőssé vált környéket, így már azt hiszem most belőttünk egy hetet a jövő nyári programokból. :)

 

Elekes Dóra: DettikérŐl és Más isteNEkről (Csimota Kiadó, 2016)

 

dettike.jpg

 

Hát, ez az én saram… galád módon erős befolyás alá vontam a gyereket, mert én szerelembe estem ezzel a könyvvel a könyvhét zárónapján, amikor is az eső miatt órákra az Égigérő sátrában rekedtem. Vevő sehol, az eső meg csak esik...és hát, ott volt ez a könyv... Bevallom, egy szuszra kiolvastam és csak arra vártam, hogy a lányomnak is megmutathassam.

Az igazság az, hogy eddig nem sikerült nekiugranunk. Az elmúlt hetekben annyi minden változott körülöttünk, hogy minden felértékelődött, ami a „régi” életünkhöz kötődik. Így most a már sokszor hallott mesékre, történetekre van igény. De érzem, közeleg Balambér és Dettike ideje. :)

 

Természetbarátok zsebkönyve (Pannon Literatúra Kft, 2009)

 

termeszet.jpg

 

A lányom bogárbolond. Otthon is folyton bogárszállodát épített és Németországban is a soklábúak kényelmével van elfoglalva. Plusz sikerült egy természetvédelmi terület közvetlen szomszédságába költöznünk, ahol a tóparton sétálgatva igencsak hasznát vesszük ennek a könyvecskének.

 

Hát, mi ezeket a gyerekkönyveket csomagoltuk be magunknak a nagy útra. Azért nem aggódom, hogy olvasnivaló nélkül maradunk. Máris felfedeztük a helyi gyerekkönyvtárat és a héten már be is szabadulunk szétnézni. Bár nyelvtudás tekintetében még erős kihívásokkal küzdünk, de képeket nézegetni már nagyon tudunk. :)

 

Nektek milyen gyerekkönyves kincseket rejtenének vagy talán rejtettek is azok a bizonyos uticsomagok: melyek azok a történetek, amiket semmi pénzért nem hagynátok/hagytatok volna hátra?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr611769925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.