Neveljünk olvasókat!

Égigérő

Már tudok olvasni!

Nagybetűs könyvek kezdő olvasóknak

2016. október 04. - Réka Czakó

 tumblr_o9bum1n3oa1qkaoroo1_500.jpg

Antonia Bonell: L’aventura de llegir

Amikor gyermekünk az első osztályba lépve megtanulja a betűvetés és az olvasás tudományát, jó esetben már saját maga igényli, hogy az önálló olvasást megkezdhesse. A gyermek olvasási készségének megfelelő könyv kiválasztása kiváló alap lehet az olvasóvá nevelés folyamatában.

A kezdő olvasóknak szánt könyvek esetében érdemes néhány alapvető dologra odafigyelni, nehogy az első próbálkozás kudarccal végződjön. Az egyik legfontosabb dolog az illusztráció és a képek aránya, hiszen a sok szöveg első látásra még elrettentheti a gyermeket. Érdemes olyan könyveket választani az első időkben, amelyekben inkább az illusztráció az uralkodó. Fontos továbbá, hogy a sorok minél szellősebbek legyenek a könnyebb áttekinthetőség érdekében, valamint a nagybetűk használata is ezt a célt erősíti. Ahogy csemeténk egyre gyakorlottabbá válik az olvasásban, úgy haladhatunk fokozatosan az egyre kevesebb illusztrációt használó, tömöttebb szövegek felé.

Érdemes elsőként olyan olvasmányokat választani, amelyekben magyar nevek szerepelnek, hiszen egy kezdő olvasó számára még túl nehéz feladat a z idegen hangzású nevek kiolvasása.

Ebben a válogatásunkban a kezdő olvasók számára készült könyvekből szemezgettünk Fülöp Annával, a Könyvekkel suttogó blog szerzőjével:

Olvass velem!-sorozat

olvassvelem.jpg

Ha már gyermekünk megismerkedett a betűkkel, de egyedül még nem mer belevágni egy könyvbe, akkor az Olvass velem!-sorozat a tökéletes választás. Ezekben a kötetekben kétféle szedéssel találkozhatunk: a tömöttebb, kisebb betűs szövegekkel és az oldalanként beszúrt, szellős, nagybetűs, pár mondatos sorokkal. Előbbieket mi olvashatjuk fel, míg az utóbbiakat átengedhetjük az olvasással barátkozó gyermekünknek. Igazi közös élménnyé válhat ennek segítségével az olvasástanulás.

 

 

 

Olvasólétra-sorozat

olvasoletra.jpg

A sorozaton belül több nehézségi fok van korosztályonként címkézve, amelyet minden könyvön jelölnek: a sorozat végigkísérheti a gyermeket kezdő olvasó korától kezdve egészen addig, míg gyakorlottabbá nem válik. Hiszen a szinteken feljebb lépegetve egyre inkább fordul az illusztráció és a szöveg aránya, igazodva az olvasói igényekhez. A sorozatban a legkülönfélébb témájú történetek kapnak helyet: legyenek azok állattörténetek vagy akár az iskolai kalandok – biztosan találhatunk bármelyik szintjén a gyermek érdeklődésének megfelelőt.

 

 

1524307350_41_1.jpg

 

 

Claude -könyvek

claudesor.jpg

A mókás kiskutya és Bolyhos Zokni uraság története a szerző saját készítésű képeivel van gazdagon illusztrálva, amely szintén ideális olvasmány lehet kezdő olvasók számára. A sorozatnak eddig öt része jelent meg a Manó Könyvek Kiadó gondozásában.

 

Pálcikakutya

palcikakutya.JPG

A kutyás történeteknél maradva, nem hagyhatjuk ki a felsorolásból Pálcikakutya történetét sem. A naplószerűen szerkesztett könyv tipográfiája a vonalas füzeteket idézi. Egy-egy oldalon pár mondatból álló szövegek találhatók, szellős sorközzel szedve. A mókás történet garantáltan leköti a kis olvasók figyelmét.

 

 

 

 

Ottolina és a Sárga Macska esete

ottolina.jpg

Egy kis mulatságos, nyomozós történet Chris Riddell tollából. A könyv kivitelezése gyönyörű: aprólékosan kidolgozott illusztrációk teszik izgalmassá és még viccesebbé a történetet. Ez egy trilógia első része, amelyet külföldön eddig számos díjjal jutalmaztak. Reménykedünk, hogy a kiadó folytatni fogja a sort a trilógia további részeivel.

 

 

 

Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami

                          Te is tudod?

teistudod.jpg

Janikovszky Éva igazi klasszikus, a szó legjobb értelmében. Kedves és mulatságos történetei ugyanúgy mulattatják a mai gyermekeket, ahogy anno minket is. Akár nosztalgiázásra is kitűnő lehet. Réber László jellegzetes illusztrációi – melyek szinte összeforrtak Janikovszky szövegével – pedig még inkább kedvesebbé teszik ezeket a kiadványokat.

 

 

 

Az alábbi könyveket a kicsit gyakorlottabb olvasóknak ajánljuk, akik már nem rettennek el a tömöttebb szövegtől. Második osztályos kortól már bátran próbálkozhatunk velük, vagy ha gyermekünk jól halad az olvasásban, akár korábban is a kezébe adhatjuk ezeket.

Bazsó és Borka

bazso_es_borka.jpg

A két égetnivalóan rossz ikerpár történetei szintén szórakoztatóak a gyerekek számára, hiszen melyiküknek ne lennének ismerősek a mókás csínytevések. Egy kötetben több rövid történet olvasható – szintén nagybetűkkel és szellős sorközökkel szedve, s Lakatos István fantasztikus illusztrációi még inkább hozzájárulnak a kötetek nagyszerűségéhez.

 

 

 

 

Csodakunyhó

csodakunyho.jpg

A Csodakunyhó-sorozat a történelem iránt érdeklődő kis tudóspalántáknak lehet igazán jó választás. A testvérpár egy erdőben rátalál egy titokzatos kunyhóra, amely teli van könyvekkel. Igen ám, de ezek nem akármilyen könyvek! Amelyiket kinyitják, azonnal abba a korba, arra a tájra kerülnek, amelyről a könyv szól. Izgalmas és kalandokkal teli utazás ez téren és időn át – meghatározó olvasmány lehet a kicsit haladóbb olvasóknak. A kötetben egész oldalas fekete-fehér illusztrációk találhatók, amelyek ugyan kicsit megbontják a szöveg tömörségét, de már nem a képek az igazán meghatározóak.

 

 

 

Kalóziskola

kaloziskola.jpg

A Kalóziskola valószínűleg inkább a fiúkat fogja magával ragadni, már csak a témája miatt is. Stevenson klasszikusának főhőse Jim, a kalóz, iskolába szeretne beiratkozni, ám ennek feltétele, hogy kiállja a próbatételt: találják meg az iskola pontos helyét még napnyugta előtt. A könyv szintén a gyakorlottabb olvasóknak ajánlott a betűk és a sorközök kisebb mérete miatt.

 

 

 

Titkos királyság

index_3.jpg

Egy igazán csajos sorozat a gyakorlottabb olvasóknak barátnőkről, tündérekről és a Titkos királyságbeli kalandokról. A rövid fejezetekből álló, egyszerű történet magával ragadja a lányokat. Garantált a szórakozás!

 

 

 

 

Már iskolás vagyok

mariskolasvagyok.jpg

És így utoljára még egy Janikovszky klasszikus. Ezt szintén már a haladóbb olvasóknak ajánljuk, hiszen a szöveg tömöttebb, a betűk kisebbek és Réber László illusztrációi ugyan még mindig jelen vannak, de már kevésbé hangsúlyosak, mint a korábban említett két kötetben. Ez az elragadó, feledhetetlen klasszikus folytatja a „Már óvodás vagyok” című könyv hagyományait, s azt meséli el, hogy vajon milyen is iskolába járni.

 

 

 

Az Égigérő 2018-as, a kezdő olvasóknak ajánlott könyvekből készített listáját itt találod:

Milyen könyvet adjunk a kezdő olvasó kezébe? 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egigerokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr1611767923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.